Měsíc
Měsíc
Včera jsem okolo 19.hodiny pozoroval Měsíc. Byl dost dobrý seeing. Popvé se mi podařilo zcela regulérně vidět brázdu Rima Marius, až po kráter Marius P, tzn. téměř v celé její délce. Šířka brázdy kterou jsem pozoroval je od 2km po 1km. Za kráterem Marius P byla vidět ještě kousek, ale pak se ztrácela. Brázda se na konci zúžuje až na 500m. Pozoroval jsem refraktorem o průměru 127mm, nejkontrastněji se mi jevila při zvětšení 100 a 150x. Má někdo nějaké zkušenosti s pozorováním Rima Marius?
Reaguju na staré pozorování, ale moc jsem tady toho o týhle brázdě nenašel.
Včera za průměrného seeingu jsem zkoušel Rima Marius a docela se dařilo. Jen seeing je třeba lepší, páč chvilkama jsem jí ani neviděl a pak najednou skoro v celé kráse.
Zvětšení 236x bylo tak akorát. Kousek pod je Suess Rima. Tu jsem ani nezkoušel za horšího seeingu. Je dlouhá 200km, ale hodně tenká. Amatersky údajně nepozorovatelná. Někdy jí zkusím za dobrých podmínek, ikdyž asi šanci nemám.
Reaguju na staré pozorování, ale moc jsem tady toho o týhle brázdě nenašel.
Včera za průměrného seeingu jsem zkoušel Rima Marius a docela se dařilo. Jen seeing je třeba lepší, páč chvilkama jsem jí ani neviděl a pak najednou skoro v celé kráse.
Zvětšení 236x bylo tak akorát. Kousek pod je Suess Rima. Tu jsem ani nezkoušel za horšího seeingu. Je dlouhá 200km, ale hodně tenká. Amatersky údajně nepozorovatelná. Někdy jí zkusím za dobrých podmínek, ikdyž asi šanci nemám.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- L@dis
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Ahoj.
Trochu se rosil sekundár, ale to vyřešil fén.. Včerejší seeing byl docela slušný a i díky příznivé fázi a libraci jsem po delší době krásně viděl Humboldtovo moře. Ještě pak další zajímavé útvary "na hraně", jako např: valová rovina Gauss, zatopené krátery Hahn, Berosus a další.
Pěkně bylo vidět i malinké, v průměru asi 80km velké Jezero naděje - Lacus Spei.
Cca okolo 23h se začala tvořit vysoká oblačnost a bylo po ......
Karle, Rima Marius je výzva - zkusim a dám vědět
Trochu se rosil sekundár, ale to vyřešil fén.. Včerejší seeing byl docela slušný a i díky příznivé fázi a libraci jsem po delší době krásně viděl Humboldtovo moře. Ještě pak další zajímavé útvary "na hraně", jako např: valová rovina Gauss, zatopené krátery Hahn, Berosus a další.
Pěkně bylo vidět i malinké, v průměru asi 80km velké Jezero naděje - Lacus Spei.
Cca okolo 23h se začala tvořit vysoká oblačnost a bylo po ......
Karle, Rima Marius je výzva - zkusim a dám vědět

12" dobson s OnStep GoTo, SW 80/400mm,
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Měsíc
Rima Marius je výzva - zkusim a dám vědět
Láďo zase taková výzva to není pro 250mm dalekohled. Nebude ani pro Cass. 150mm. Kolega koper jí pozoroval refrákem 127mm. Ikdyž to byl ale TV 127, který má špičkový kontrast.
Bude stačit slušnější seeing a dobré osvětlení brázdy. Brázda by měla být světlejší, než okolní povrch. Určitě dej vědět
Láďo zase taková výzva to není pro 250mm dalekohled. Nebude ani pro Cass. 150mm. Kolega koper jí pozoroval refrákem 127mm. Ikdyž to byl ale TV 127, který má špičkový kontrast.
Bude stačit slušnější seeing a dobré osvětlení brázdy. Brázda by měla být světlejší, než okolní povrch. Určitě dej vědět
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
- L@dis
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Dnešní ranní úlovek
Takhle jsem ho dlouho neviděl..
Foceno po 7h.. Nějakých 30h před novem...
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
- L@dis
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Seeing byl příšerný, tak jsem vyfotil jen mobilem.. 
Dno valové roviny Clavius je potopené ve stínu, ale valy vnitřních kráterů C a D jsou už nasvícené vycházejícím sluncem..

Dno valové roviny Clavius je potopené ve stínu, ale valy vnitřních kráterů C a D jsou už nasvícené vycházejícím sluncem..
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Měsíc
Dnešní ranní úlovek
Moc pěkný úlovek. Docela závidím. Také jsem se chystal něco nafotit, ale nakonec se u nás přivalila mlha a bylo po nadějích...
Moc pěkný úlovek. Docela závidím. Také jsem se chystal něco nafotit, ale nakonec se u nás přivalila mlha a bylo po nadějích...
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Měsíc
Snimek me potesil. Kdysi davno jsem neco podobneho pozoroval v okularu
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
- L@dis
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Jojo, Sašo, to je přesně ono.. Jen škoda té kvality přes mobil. Chvíly na to se zatáhlo, takže nebyl moc čas na to,vyfotit to lépe.
Clavius jsem pozoroval mockrát, ale takhle jsem ho ještě neviděl.
Fascinovalo mě to nasvícení.. Vyšla šikovně fáze i librace..
Clavius jsem pozoroval mockrát, ale takhle jsem ho ještě neviděl.
Fascinovalo mě to nasvícení.. Vyšla šikovně fáze i librace..
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
- denis.marc
Měsíc
Aktuálně na Pardubicku poměrně výrazné halové jevy u Měsíce, ruší je však kondenzační stopy letadel...
- Rastislav13
Měsíc
Ahojte
Takto vyzeral mesiac nad Muránskou planinou na Štedrý večer.
Timelapse, Panasonic G7, 1200mm....
Takto vyzeral mesiac nad Muránskou planinou na Štedrý večer.
Timelapse, Panasonic G7, 1200mm....
- denis.marc
Měsíc
Aktuálně na Pardubicku ve vysoké oblačnosti kolem Měsíce část malého hala a chvílemi parselenia, zejména levé dost výrazné. Zajímavá je i vlna studeného vzduchu, kdy ve 21 hodin bylo v Pardubicích na letišti 2,3°C, zatímco v nedalekých Jezbořicích ještě 8,3°C. 
20:53 SEČ.
20:58 SEČ.
Detail ve 20:58 SEČ.
Ty kondenzační stopy to tam poněkud znepřehledňují.

20:53 SEČ.
20:58 SEČ.
Detail ve 20:58 SEČ.
Ty kondenzační stopy to tam poněkud znepřehledňují.

- L@dis
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Ahoj..
Před chvílí se zatáhlo, ale do té doby byl celkem slušný seeing.
Zaujalo mě dobře viditelné nejmohutnější údolí na Měsíci - údolí Rheity o délce cca 500km..
Pak např. výrazné krátery Geminus, Cleomedes, Langrenus nebo Petavius - s mohutnými brázdami uvnitř kráteru..
Během cca půl hodky se přivalily mraky a obloha se totálně zatáhla..
A bylo po... :-[
Před chvílí se zatáhlo, ale do té doby byl celkem slušný seeing.
Zaujalo mě dobře viditelné nejmohutnější údolí na Měsíci - údolí Rheity o délce cca 500km..
Pak např. výrazné krátery Geminus, Cleomedes, Langrenus nebo Petavius - s mohutnými brázdami uvnitř kráteru..
Během cca půl hodky se přivalily mraky a obloha se totálně zatáhla..
A bylo po... :-[
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Měsíc
Včerejší čtvrť....
ED 100 ...http://www.pocasibrumov-bylnice.cz/foto/moon_uprav.jpg
ED 100 ...http://www.pocasibrumov-bylnice.cz/foto/moon_uprav.jpg
AZ3,Hyperion 6-24 MarkIII,
- L@dis
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Ahoj.
Po 23h se začalo zatahovat, ale do té doby byl hodně slušný seeing, takže na povrchu byla vidět velká spousta detailů.
Překvapila mě viditelnost čtyřech malých kráterů uvnitř kráteru Plato (průmeru 1,7 - 2,2km) a celkem dobře viditelné brázdy Plato Rimae..
Zkoušel jsem při 300 nás. zv. "vykoukat" i Vallis Alpes, ale zatím bez úspěchu..
Při -13º docela zážitek
Po 23h se začalo zatahovat, ale do té doby byl hodně slušný seeing, takže na povrchu byla vidět velká spousta detailů.
Překvapila mě viditelnost čtyřech malých kráterů uvnitř kráteru Plato (průmeru 1,7 - 2,2km) a celkem dobře viditelné brázdy Plato Rimae..
Zkoušel jsem při 300 nás. zv. "vykoukat" i Vallis Alpes, ale zatím bez úspěchu..
Při -13º docela zážitek

Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Měsíc
Vcera to bol fakt zazitok, bola videt taka drobota co som este nevidel, klavne okolie Kopernika bolo uchvatne a vlastne cely Mesiac
. Inak brazda vo Vallis Alpes videt nesla, nebola spravne nasvietena. Inak som ju skusal medzi 300x-500x ale vykukal som na dne dve bodove stmavenia s toho jedna v strede bola cast pukliny a druhy bol maly krater pri zapadnom kraji ako som neskor pozrel v mape.

ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka