Sky Watcher ED80

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Artaban »

Habl: Též dík za info. Na tento okulár si už dělám zálusk. Určitě bude přínosem. Dá 206x zvětšení, které použiju často. Snad si bude s refra. rozumět. Do budoucna plánuju taky okulár 5mm. Zv. skoro 2D (330x) Podle zkušenností s SW 58-6 zv. (275x) kde je ještě slušnej obraz a světla většinou habakuk, to může být taky platnej okulár, jen co seeing pustí. Tady zatím uvažuju nad tím Omegon LE 5. Jsem rád že ho Mag pochválil.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Habl

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Habl »

To Artaban
U mého AS 110/1650 mm jsem vyjimečně používal 6 mm ortookulár od C.Zeisse (na 1,25" jsem používal redukci na 0,965"). 2D je většinou na hraně vzhledem k seeingu a výšce planety nad obzorem. Stačil by od Vixenu 6 mm LV okulár, který byl v Supře ve slevě. Pro tyto účely je též vhodný okulár Omegon LE 5 mm, jak již bylo psáno.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Copperfield

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Copperfield »

Zdravím účastníky tohoto fóra. Asi po třech letech pročítání Vašich jinak fantastických stránek jsem se dnes konečně zaregistroval a rozhodl, že si v nejbližší době také koupím  nějaký ten dalekohled. Mám v úmyslu koupit 300 dobsona, ale protože jsem také pozorovatel přírody a letadel, tak bych si před nákupem dobsona chtěl na pozemní pozorování pořídit dalekohled Skywatcher ed 80/600 na montáži AZ 4. Při pročítání fóra jsem narazil na problém, který se týká právě pozemního pozorování, resp. použití převracejicího hranolu. Chci si k dalekohledu pořídit 45 st. hranol, který by dával stranově i výškově správně orientovaný obraz. Prosím o praktické zkušenosti s uvedeným dalekohledem na pozemní pozorování opatřený tímto hranolem, neboť v sekci okuláry se píše o tom, že obraz je rušen nějakými odlesky a podobnými "neduhy". Právě na pozemní pozorování váhám mezi výše uvedeným dalekohledem a pozorovacím dalekohledem Celestron Regal Fluoro 100 F- ED. Pokud někdo pozoroval oběma dalekohledy, velice rád bych slyšel názor, který z dalekohledů by byl pro pozemní pozorování vhodnější. Dále bych chtěl vědět, zda mezi převracejicími hranoly je takový kvalitativní rozdíl, resp. zda je lepší koupit hranol od SW, Meade nebo jiného výrobce. Díky moc za odpovědi.
vla

Sky Watcher ED80

Příspěvek od vla »

ED 80 je výborný dalekohled na astro, na přírodu je těžký a neforemný. Mám pozorovací Zeiss průměr 85 mm a to je zcela jiný komfort pozorování, malý lehký, unese ho i běžný fotostativ, já používám Manfrotto řady 055. Ovšem pozorovací dalekohled zase není ideální na astro. ED snad jen pokud bys měl i na pozorování přírody pevné stanoviště. Na procházky atd. již ED moc nevyhoví. Mluvím pouze o komfortu pozorování, přenositelnosti atd. Obrazově samozřejmě vyhovují oba perfektně. Ještě snad pokud to plánuješ na výlety doporučil bych průměr kolem 80mm, je lehčí a skladnější a pro denní pozorování stejně málokdy použiješ zvětšení nad cca 60x.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
SIRIUS_758

Sky Watcher ED80

Příspěvek od SIRIUS_758 »

"Vla" má pravdu..Opticky nelze ED80 v podstatě nic vytknout, ale tubus je velký ( zkrácený z ED100 ). Kapku lepší je situace při volbě jeho líp a kompaktněji provedeného brášky - EQUINOXe 80mm - zasouvací rosnice celkový rozměr značně zmenší, ale hmotnost, byť kompaktnějšího Equinoxe, je ještě trochu větší - 2,9 oproti 2,5kg u ED80. Opticky je to zhruba stejné.

Velmi kompaktní a pohledný je Megrez 72mm - ale stále 2,5kg - ovšem opticky je to o třídu horší ( barevnější ), než ED80.

Ten zmiňovaný spektiv Regal ED 100 není špatný, ale menší 80ka je o poznání lepší - koukal jsem s ní a byl bych spokojen - je schopná konkurovat dražším značkovým spektivům, např. Pentax.

Já osobně bych si jako univerzál i na pozemní pozorování pořídil tu ED80ku - pokud máš záměr dát to AZ4, tak to stejně moc přenosné nebude - ta montáž je dost těžká, s fotostativem a na něm lehkým spektivem se to nedá srovnat. Doporučuji přečíst toto vlákno :

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1296811849

Ten převracecí hranol je potřeba koupit kvalitnější, např. Baader nebo WO. Ty levné, kolem tisíce, jsou nekvalitní a zanášejí barevnou vadu.
stana

Sky Watcher ED80

Příspěvek od stana »

Na ECHT pozemní pozorování bych zvážil nějaký binar.. :o
Pardon za off-topic.. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od MaG »

ED80 je s tím hranolem v pohodě, ale na přírodu a podobně jak už bylo řečeno je fakt těžký. Zkusil bych zvážit ještě karbonový tubus, jako má ED70/420, s tím mám praktickou zkušenost také - skvělý obraz a dobrá přenositelnost. Převracecí hranol není žádná tragédie, já jsem si uvedených problémů nevšiml.
Naopak nemám zkušenost s tebou druhým uváděným dalekohledem, takže to je třeba zvážit.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Regulus

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Regulus »

Převracecí hranol není žádná tragédie, já jsem si uvedených problémů nevšiml.Ve dne asi ne, ale na Měsíci to jde znát. Mluvím o levném SW. Ale to se tu už rozebíralo v jiném vláknu a je pravda že tu to je oftopic.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
stZ

Sky Watcher ED80

Příspěvek od stZ »

Zdravím účastníky tohoto fóra. Asi po třech letech pročítání Vašich jinak fantastických stránek jsem se dnes konečn.........
Ahoj, souhlasim naprosto s "vla". Vlastnim SW ED80 a i tebou zminovany Cel Regal ED80. Pokud jde o astro tak je samozrejme vhodnejsi SW ED80. Cel Regal je vice delany na prenaseni a "horsi" zachazeni a i obrazove mi prijde v prirode prirozenejsi, ale to uz muze byt vec kvality prevraceciho hranolu a samozrejme pouziteho okularu. Obcas fotim pro legraci nejake ptactvo a lepsich vysledku jsem jednoznacne dosahnul s Celestronem.

Martin
Copperfield

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Copperfield »

Díky moc za všechny odpovědi. Ve svém předchozím příspěvku jsem nezmínil, že mi na hmotnosti dalekohledu nezáleží, neboť bydlím prakticky u lesa, takže mým hlavním pozorovacím stanovištěm je zahrada u mého rodinného domku. Po dobu asi čtyř let pozoruji hvězdné nebe a přírodu v současné době mým jediným dalekohledem - triedrem Nikon 12x50 na stativu Vanguard Tracker 4 a prostě mi toto vybavení už přestává stačit a chci se posunout v pozorování krok kupředu. Protože před nákupem dobsona chci ještě něco kvalitního na pozemní pozorování a na přehlídku oblohy, tak jsem se rozhodl pro uvedené ED-čko. Protože jsem se skrze něj nikdy nedíval, pouze jsem našel nějaká videa na youtube, která mě poměrně nadchla, co se týče kresby a ostrosti detailů, včetně  pozitivních ohlasů na dalekohled na tomto fóru, tak doufám, že nebudu jeho koupí zklamám. Proto bych chtěl ještě od některého z účastníků fóra sdělit s jakým 45 st. převracejícím hranolem je spokojený, abych se nechal inspirovat při jeho nákupu. Zatím váhám mezi hranolem od firem Meade a Televue.
SIRIUS_758

Sky Watcher ED80

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Při výběru převracecího hranolu je potřeba si uvědomit, že tento má vždy menší využitelnou pupilu, než klas. hranol, či zrcátko.. Neboli - u okulárů delších ohnisek pro menší zvětšení ( což právě bude u terestr. pozorování ) bychom byli nuceni používat pouze Plössly do cca 25mm, 32mm už asi s vinětací. Takže rozhodně doporučuji zakoupit 2" amici hranol :

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html

... i tak je ta světlost nic moc - jen 31mm - což není problém dosáhnout u pečlivěji navrženého 1,25" zrcátka. Je to vůči ceně EDčka docela položka, ale rozhodně se to vyplatí, aby se daly použít i širokoúhlejší okuláry s delším ohniskem. Odhaduji, že takové nejčastěji používané zvětšení bude 25 až 30x, a to kvůli neklidu vzduchu, méně často pak větší..
Edu

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Edu »

Ahoj,

jak kvalitní je ten dvourychlostní výtah na těchto dalekohledech.

http://www.teleskop-austria.at/prod.php ... apo-080-bd

Máte stím někdo nějakou zkušenost ?

Dík !

Eda
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Sasa3 »

Mám zatím jen krátce větší ED100, takže ty zkušenosti ber s rezervou. Je ve stejné verzi (Black Diamond) a tudíž předpokládám, že ten okulárový výtah bude stejný.

Osobně jsem si dalekohled pořizoval na visuální pozorování a až na případné (zatím řešitelné) problémy s prokluzováním (viz. níže), je docela pohodlný, přesný a bez vůlí. Tj. prakticky vyhovuje. Určitě to je ale jinde než špička (třeba ten Feathertouch výtah co mám na 80mm apochromátu je o řád lepší - ani jednou za 4 roky jsem zatím nemusel na nic šáhnout, vše funguje perfektně).

Jediný problém, na který jsem narazil, že asi po měsíci pozorování začal výtah při pozorování v zenitu s "těžkým" okulárem (Panoptic 27mm) jedním směrem proklouzávat. Musel jsem hodně na sílu dotáhnout spodní šrouby, abych tomu zamezil. Jinak to furt prokluzovalo. Mám trochu obavy, že si časem  poškodím hlavičky šroubů, tak už to nedotáhnu.

Pro focení bych ho z tohoto důvodu moc nedoporučoval. Ne že by s ním fotit nešlo, udělal jsem přes něj pár zkušebních fotek. Posun při ostření je minimální, což je příjemné. Opět jsem si nevšimnul žádné vůle. Ale přece jenom ta CCD kamera s případným rovnačem a filtrovým kolem je mnohem těžší a problémy s prokluzováním tím pádem budou větší. Při 5ti minutových expozicích s ohniskem 900mm se tam ale už něco pravidelně o ten jeden pixlík hýbalo (samořejmě netuším, jestli to byl okulárový výtah nebo něco jiného).

ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Edu

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Edu »

Já bych to používal hlavně na focení s DSLR, takže té modifikaci s výtahem se asi nevyhnu.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Sky Watcher ED80

Příspěvek od Sasa3 »

Však uvidíš, snad se ozve někdo jiný se svýma zkušenostma, případně zkus prohledat internet, jestli mají lidi s tímhle výtahem problémy při focení. Mě po tom dotažení zatím výtah bez problémů funguje a drží (i CCD kameru s filtrovým kolem - přidat rovnač jsem zatím nezkoušel, s malým čipem ho není třeba). Otázka je, jak dlouho a jak často budu muset dotahovat... To zjistím až delším používáním.

Nechci moc radit, protože je to hodně osobní otázka, čemu dává člověk přednost. Někdo hledá utimátní nekompromisní řešení, pro někoho je dobrá zlatá střední cesta (není potřeba mít úplně všechno top, leze to do peněz a od určité úrovně je vylepšení jen marginální). Můj názor je, že tyhle ED80tky jsou dobrá volba pro začátečníka astrofotografa. Relativně malý refraktor je nenáročný na údržbu a pointování a jdou s ním pořídit špičkové snímky, takže vystačí na hodně dlouho. A to vše za cenu, která člověka nezruinuje.

Osobně, kdybych si vybíral 80mm dalekohled pro astrofoto a mělo by to být tohle čínské EDčko, tak bych uvažoval o bitelnější verzi, kde se při designu uvažovalo o astrofotu jako o jedné z hlavních náplní používání dalekohledu. Z téhle BlackDiamond verze mám pocit, že je to vše slušně uděláno na dostatečné úrovni pro visuální pozorování. Pro focení bych spíš uvažoval o EONu.

ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Odpovědět