spektiv Meopta S1 Meostar APO

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Mám dotaz. Obrátil se na mne kamarád, který pozoruje dalekohledem 8x40 přírodu přes den  a taktéž má zájem do budoucna o pohledy na noční  oblohu, snad v poměru tak 50 na 50. Nechce speciální astrodalekohled , ani další triedr. U mne viděl lomený binokulár 18/25/30 x 70 a byl celkem spokojený, ale na tahání na zádech to nechtěl. Chtěl by něco většího a cestovního do batohu/na záda. Když jsme brouzdali na netu, tak ho zaujal  spektiv Meopta S1 Meostar APO, hmotnost cca přes 1 kg viz: http://www.meoptasportsoptics.com/CZ/pr ... 1=1&nav2=2
Jelikož jsem tento spektiv neměl v životě v ruce,  ani se s žádným nedíval na noční oblohu, tak jsem ho odkázal, ať se zajede podívat do podnikové prodejny Meopta do Přerova a tam se na něj mrkne (má to za humny).
Samotného by mě ale zajímal  Váš případný názor na tento spektiv a vhodnost pro noční přehledová pozorování oblohy.
Pokud to čte i Sirius_758, který má dle mne v tomto oboru fundované názory, byl bych rád  za  jeho  případné vyjádření.
Díky dopředu i všem ostatním. ASTEPONE

triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Tento MEOSTAR s objektivem z ED skel má zcela jistě velmi dobrý objektiv, vynikající mechanické zpracování, ale je poměrně drahý a disponuje zastaralým sortimentem okulárů, které se k ceně 21,5tis. Kč dokupují zvlášť, opět za nemalé peníze.. Poslední argument tento jinak výborný dalekohled, stejně tak samozřejmě i verzi bez ED skla, značně znevýhodňuje, navíc i proto, že u konkurence se stále více objevuje možnost použít klasické 1,25" okuláry ze sortimentu "astro"..

Pokud by vyhovovala designová úroveň dalekohledů SW ED 80, pak bych jednoznačně doporučil tento refraktor, protože :
- bude mít nejlepší obraz, jaký u spektivů nenajdete ( možná u
drahých ZEISSů )
- hranol s rovným obrazem pro terestr. pozorování se snadno dokoupí
jak v 45° verzi, tak 90°
- obrovský výběr okulárů
- snadná možnost hledáčku, důležitého pro astro
- snadná a levná možnost fotografování ( u spektivů se často musí
dokupovat drahé příslušenství ), navíc je tento kukr vynikající na
astrofoto, pokud by to člověka časem "potkalo".. ;), stejně tak
výborný teleobjektiv.
- v budoucnu se velmi snadno a výhodně prodá
- nejvyšší kvalita za příjemnou cenu

Pokud by kolega trval na designu spektivů a univerz. pohledem v úhlu 45°, pak lze doporučit velmi dobré spektivy od Celestronu, které lze snadno vyzkoušet v SUPRA Praha. Koukal jsem jimi ( 80 a 100mm ) a jsou velmi slušné.

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ovaci.html

Použití 1,25" okulárů je možné, ceny velmi příznivé ( necel. 15, resp. 18tis. za 100ku ). Na terestrial bohatě stačí průměr 80mm, stačil by i 65mm, ale na astro je samozř. lepší 100ka, pokud by toužil i po DSO. Mechanické provedení je ale, oproti MEOPTA, viditelně horší..

Lepší mechanická kvalita ( opticky asi velký rozdíl nebude ) je k dispozici u PENTAXu 80 ED za necel. 23tis. Kč :

http://www.azfoto.cz/dalekohledy?c=pent ... ment_start
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Takže po delších diskusích se kámoš rozhodl, že pojede do Přerova si okouknout zmiňovaný spektiv Meopta S1 Meostar APO, protože nakonec z toho vyplynulo, že se mu bude hodit taktéž na střelecké soutěže jako pozorovák na terče. Speciální astrodalekohled nechce - focení vůbec nehrozí, no a nakonec si ho na střelecké soutěže taktéž můžu půjčovat i já.
Ale píši z jiného důvodu. Když už do toho Přerova pojede, tak bych mu chtěl poradit i firmu ATC, kde se znovu v nabídce  objevil ATC Monar 25x70 za cca něco přes 9000,- i s okulárem :http://www.atc-astro.eu/Monar/index.html.
Potřeboval bych od Vás vyjádření jak si tento ATC Monar může stát v porovnání se zmiňovanou Meoptou S1 Meostar APO?
Připadá mi to, že ATC Monar je vlastně čistokrevná Meopta sport 25x70, nebo se mýlím?
Rozdíl v ceně je v neprospěch Meopty dvojnásobný, a i když si vezmu v Meoptě verzi spektivu  bez APO optiky, tak pořád je tam rozdíl cca 6000,- Kč.
Kámoš je zatížený na Meoptu (dobrá zkušenost s jejich puškohledy) a  tak to u něj vidím spíše na ni, ale čistě z hlediska kvality zobrazení a poměru ceny mě zajímá ten ATC, jak by si stál.
Určitě s ním má někdo zkušenosti (zkušenosti s Meoptou sport jsem si tady četl, i když příspěvků je tady poskrovnu)
Díky za postřehy a odpovědi.
 triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Já jsem ten monar dlouhá leta vlastnil a byl jsem spokojený, ale těžko se srovnává s něčím jiným čím jsem se nedíval :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Díval jsem se trošku po netu ohledně toho zmiňovaného spektivu  Meopta S1 Meostar APO, jak si asi stojí pro astro, kromě toho pozorování přírody ve dne a dají se občas nějaké zkušenosti objevit , i když pomálu, ale vesměs pozitivní.
Jinak dle testů vítěz  mezi spektivy je jasně  Kowa Prominar: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... uorit.html
No a  jak Sirius_758 psal ohledně spektivu Meopta S1 Meostar APO, že má zastaralý systém uchycení okulárů na rozdíl od ostatních, kde se dají použít běžné astrookuláry, tak to není tak docela pravda. Meopta má šroubovací okuláry pro spektivy a špičkové značky spektivů tzn Zeiss, Leica, Kowa, Svarowski  mají bajonetové zámky okulárů, takže podle mne se nedají taktéž u nich použít klasické astrookuláry.
Jinak jsme si s kámošem dohodli přes manažera prodeje  návštěvu Meopty Přerov v podnikové prodejně, kde se chceme zblízka a v praxi podívat přes jejich spektivy.  Dle komunikace zmiňovaný manažer prodeje zkoušel sám spektiv APO na astropozorování a prý to celkem šlo, vyjma bodových světelných objektů např. Venuše, kde se objevuje světlý pás  přes horizont okuláru - toho jsem si všiml také u svého triedru Nikon 10x50, i u Pentaxe 20x60.
Škoda, že již není odpoledne tma, takže to zkoušení bude jen v denních podmínkách. Pokusím se potom zde něco k tomu napsat.
Jak tak sleduji, tak mě to začíná bavit víc než kámoše ohledně té obhlídky spektivů, ale vzhledem k mým očím radši žádná velká očekávání.
Jinak  v jiném  výše  zmíněném příspěvku  k vyzkoušení také  ATC Monar 25x70, tak jsme psali do firmy ATC, no a žádná odpověď, takže porovnávání s Meoptou nebude. Asi reakce na moje dřívější připomínky k firmě ATC???.
ASTEPONE
SIRIUS_758

Pokud si kámoš vybral spektiv Meoptu, budiž mu to přáno.. Nejlepší pokoukání bude mít s tím širokoúhlým okulárem 30x WA. K dispozici je i zoom pro 20 až 60x, ovšem s parametry dnes již průměrnými, hlavně co se týče velikosti zorného pole. Tento okulár nevyužije kvalitu toho ED APO objektivu ( není tak ostrý, hlavně na kraji pole - je to prostě kompromis ). V zájmu objektivity nutno podotknout, že ani ten 30x WA - ne že by nebyl kvalitní, ale při tomto zvětšení ještě nebude rozdíl mezi APO a "achro" koncepcí moc znát..

Tím se dostávám k dotazovanému staronovému dalekohlídku od ATC ( MEOPTA Sport 25X70 má pochopitelně stejný dublet..i optiku okuláru- ta je ale v jiném "kabátě" s jiným upevň. závitem ). Tento dalekohled má ten objektiv relativně světelný ( <5 ), takže to zvětšení 25x je taková hranice, kdy obraz sice není úplně bez barev.lemu, ale tento tam nevadí.. Při použití okuláru 8mm, který je k dispozici, dostáváme zvětšení 40x a na první pohled už je vidět, že to není úplně ono - zde by ED objektiv už byl dost k lepšímu.
Takže jinak řečeno - ten ED APO objektiv snese >2x, možná i 3x větší zvětšení, než ten obyčejný achromát, při stejné zbytkové barevné vadě. ED APO bude mít navíc lepší kontrast. Takže ten cenový rozdíl tak nějak tomu odpovídá. Ale jak jsem psal, ta Meopta APO by si zasloužila lepší okuláry, vč. vícero zvětšení, aby se ten potenciál více využil. Ale s tím 30x WA to bude velmi kvalitní obraz - toto zvětšení je takové univerzální, velmi vhodné pro terestrické pozorování, nenáročné na velikost stativu ( ještě se to nebude moc klepat ), a vhodné i na přehledná astronom. pozorování. Okulár 30x WA je svou podstatou okulárem ATC Es 13mm ( modif. Erfle ), který se velmi povedl - velmi slušná korekce soustavy ze 4 čoček ( z toho jeden dublet ) i v mírně širokoúhlém pojetí. Nejsem střelec, tak nedokážu posoudit, jaké zvětšení bude potřeba a na jak velké detaily na terč, ale myslím, že těch 30x bude stačit.

Ale jak říkám..proti MEOPTĚ nic nemám, ale já bych si koupil jako spektiva CELESTRONa REGAL 80ED za 14,5 tis. ) je to i s tím 20 - 60x zoomem ) a k němu něj. další okuláry. Kvalita určitě horší nebude, neboť tento spektiv obstál i vedle PENTAXE 80ED.

Nemám nic ani proti ATC ( koneckonců z velmi dobře korigovaných objektivů MONAR 70mm mám na základně širokoúhlého Pentaxu-triedru postavený výborný triedr 16 x 70 UWA ), ale stejnou kvalitu koupíme za poloviční cenu v sortimentu achromat. 80mm spektivů :

http://www.teleskop-express.de/shop/ind ... htung.html
SIRIUS_758

POZOR ! ...nepsal jsem o zastaralém uchycení okulárů, ale o zastaralém sortimentu okulárů..  ;) Samozřejmě, že renomovaná značka má svůj bajonet,resp. závit, aby nutila zákazníka kupovat jen od nich.. Čest takovým výjimkám, jako je PENTAX a CELESTRON  8-)

Pokud má dalekohled výše uvedený problém ( co avizuje manažer prodeje ), tak jsme asi MEOPTU přechválili, protože to znamená horší provedení hranolů - u levných triedrů je to běžné, především u střechových hranolů, ale u dalekohledu přes 20tis OTA je to ostuda..
Zde je nutno si uvědomit, že právě u astronom. aplikace se optika otestuje nejvíce, protože se jedná o maximální možný kontrast a bodovost hvězd.. Jinými slovy, zde zbývá už jen koupě SW ED80 nebo např. WO MEGREZ 72mm, kde budete mít jistotu, že si to vhodnou koupí hranolu ohlídáte..

Takže přemýšlejte dále, co vlastně chcete a co od toho očekáváte.. :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Dle komunikace zmiňovaný manažer prodeje zkoušel sám spektiv APO na astropozorování a prý to celkem šlo, vyjma bodových světelných objektů např. Venuše, kde se objevuje světlý pás  přes horizont okuláru - toho jsem si všiml také u svého triedru Nikon 10x50, i u Pentaxe 20x60.
Nevím, který střechový hranol vydrží takový test - myslím, že s tou Venuší si neporadí žádný. Ale třeba má někdo opačnou zkušenost a doporučí značku, která si s tím poradí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

No právě střechové hranoly a bodový zdroj světla, myslím si, že MilAN má celkem pravdu, že žádný takový hranol si s tím neporadí, to ostatně tvrdili i v Meoptě, že v dnešní době žádný takový se nevyrábí (pravděpodobně to ani optickotechnicky není možné), takže,  že by nakonec u nás zdominoval  čočkový astrodalekohled?
Uvidíme, bude to asi na delší dobu, jen kdyby měl člověk možnost přímého srovnání na místě z více typů a konstrukcí , ale to je z hlediska obyčejného zákazníka nemožné.
Jinak Sirius_758 poukazuje na Pentaxe PF-80EDA, což by také mohlo být zajímavé, protože asi jako jediný tzv. značkový spektiv má možnost klasických výměnných astrookulárů. Můžeš mě Borisi zde dát nějaký odkaz na tento spektiv, pokud možno i tady v ČR? Jaksi nemůžu nic najít, i co se týče ceny.
Díky Dušan alias ASTEPONE
SIRIUS_758

Odkaz je už v mé první odpovědi na dotaz k MEOPTĚ, tedy

http://www.azfoto.cz/dalekohledy?c=pent ... ment_start

dále se dá objednat na firemním webu ( = oficiální servis PENTAX ), i když není v hlavní nabídce.. :

http://www.foto-servis.cz/

Doplnění :
Já jako srdcem starý Pentaxák, bych si asi koupil Pentaxe.. ;), ale osobně si myslím, že ten Celestron horší nebude..Mohu poskytnout přenesené informace od Honzy Zahajského - jako rovněž "ostrostřelec" má ve své soukromé sbírce Pentaxe 65ED přímohledný - tvrdí mi, že spektivy Pentax se už dlouho neinovovaly, a že Celestron 65 ED prý je dokonce i o fous lepší.. A prý ta 80tka bude tak nastejno.. Já osobně jsem je vedle sebe neporovnával, jen zvlášť a jen ve dne.. Je pravda, že ta 80ka Celestroní ukazuje velmi dobře. Jak to bude s těmi hranoly nevím, ale Pentax vrstvy jsou vyhlášené. Myslím, že obecně bude rozdíl, jestli ta Venuše bude do stran jen trochu protažená, na rozdíl od toho, kdy to bude ten pás přes celé zorné pole, jak jsem to pochopil u té Meopty..
vla

Příspěvek od vla »

špičkové značky spektivů tzn Zeiss, Leica, Kowa, Svarowskimají bajonetové zámky okulárů, takže podle mne se nedají taktéž u nich použít klasické astrookuláry.Zeiss dodává redukci na 1,25" okuláry a s ní jsou dokonce okuláry TV řady B parfokální s originál zeiss dodávaným zoomem.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Díky Borisi za odkazy na spektivy Pentax, jaksi mi to uteklo.Oproti Meoptě dost velký výběr okulárů!!!
Asi ale nebude možnost si Pentaxe vyzkoušet v prodejně u azfoto? Když jsem u nich poptával triedr 20x60, tak ho museli objednávat, i když na webu měli u něj napsáno, že je na skladě k okamžitému dodání. Ale pokud bude možnost a čas ,tak bychom to taky mohli zkusit, pokud to půjde.
No po vlastních zkušenostech napřed prohlédnout a pak kupovat, dnes už nedávám jen na doporučení, každý jedinec  vnímá pohled  stejnou optikou jinak (prostě hlava, oči, mozek u každého jinak dohromady  pracují).
To z toho mála co vím o astrotechnice a vůbec o astronomii jsem aspoň zatím pochytil.
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Ještě si zde dovolím dát odkaz na test spektivů z anglického webu birdwatching.co.uk  http://www.ehlert-partner.de/Birdwatchi ... l%2007.pdf
kde se porovnávali špičkové značky se zmiňovanou Meoptou a světe div se,  Meopta  v optických vlastnostech porazila Zeiss 85 FL Diascope a vyrovnala se Leice APO televid 77 a Swarovskému ATS 80 HD. Samozřejmě bylo to asi jen subjektivní hodnocení bez jakýchkoliv měření, ale těžko podezírat Angličany z nějakého nadržování.
Je to v pdf. souboru, takže mě to nejde přeložit přes tlansslátor, nebo google, ale stačí ta tabulka na konci testu.
Ale jak jsem psal výše v jiném příspěvku, není nad osobní porovnání, což je škoda, že u nás nehrozí.
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Tak jsme byli dneska v Přerově v Meoptě, podívat se na ten zmiňovaný spektiv Meopta S1 Meostar APO. Pro srovnání jsem se díval předtím do sovětského spektivu ZRT-460 20x60, abych měl jakžtakž nějaké srovnání.
Takže paráda i když jsme se dívali jen za krásného slunečného počasí. Dle svých laických znalostí jsem i při 60-ti násobném zvětšení při pozorování např. antény proti obloze žádnou vadu neviděl (chromatická aberace) nebo soudkovitost (pohled na okna paneláků).
Kontrast, ostrost a jas parádní. Oba dva okuláry 30x a 20-60x se zdáli v pohodě. Akorát stativ, který nabízí k tomu Meopta (Manfrotto), jaksi při 60-ti násobném zvětšení nestíhal - třepalo se to jako fáborek ve větru.  Pokud si vzpomínám na  denní pohled do mého bývalého SChmidt- Cassegrainu 127/1200 při zvětšení 50x, tak Meopta  mi připadá na denní pozorování hodně lepší. Škoda, že nemáme možnost se do ní podívat v noci.
Vzal jsem si ssebou svůj triedr Nikon Action EX 10x50  a chtěl jsem si ho porovnat  s triedry Meopta. Bohužel měli na prodejně jen Meoptu Meostar B1 7x42 a ta se mi za ty peníze  (20.000,-Kč oproti Nikonu za 6.000,-  Kč) nezdála zase tak špičková. Škoda, že neměli na prodejně adekvátní rozměr 10x50 na stejné srovnání. Byl jsem nažhavený na Meopty a ono nic. Jaksi páni manažeři z Meopty zapomínaji do podnikové prodejny dodat na obhlížení po jednom kusu z každého druhu. Kde by si to člověk měl možnost vyzkoušet, když né ani u výrobce na prodejně?. To si myslím, že není dobrá reklama pro Meoptu, i když paní prodavačka byla milá, ochotná, usměvavá a taktéž loajální k vlastní firmě.
Pokud to někdo vůbec čte z Meopty, tak bych se přimlouval za nápravu.
Nevím tedy jak se nakonec kámoš rozhodne pro daný spektiv (mě se líbíl). Já si počkám až někde objevím Meoptu 8x56, abych se na ní kouknul. S tím konvertorem 2x násobícím,  by to na astro nemuselo být zase tak špatné?
Zatím zjišťuji, že můj  nejlepší dosavadní triedrovský pohled (nejvíc so sem tím vůbec viděl i největší emoční zážitek) na hvězdy byl švagrovým Nikonem 7x50 - již nevím co to byl za typ. Ani lomeným binokulárem od TS  70x18/25/30 jsem toho tolik neviděl. ASTEPONE
ASTEPONE

Příspěvek od ASTEPONE »

Chtěl bych navázat na předcházející téma ohledně spektivu z Meopty, kde Sirius_758 radil místo spektivu dalekohled SW ED 80 s hranolem pro terestrické pozorování.
Kamarád se stále ještě nerozhodl, co vlastně koupí, zdali spektiv, triedr, nebo astrodalekohled.
Mě ale tato sestava (dalekohled SW ED 80 na montáži AZ 4 s patřičným  binonástavcem stále vrtá v hlavě). Hlavně proto, že již delší dobu něco chci koupit a stále se rozhoduji meti lepším triedrem (Fujinon), nebo i touto výše popsanou sestavou.
Co tedy říkáte kombinaci montáže AZ4 s dalekohledem :http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... offer.html
dále s binonástavcem: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html
a s hranolem i pro terestrická pozorování :http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... leich.html
Oproti uvažovanému triedru Fujinon 16x70 by cena nebyla až tak o moc větší (pokud nepočítám okuláry) a variabilita zvětšení by byla zase lepší. Nevýhodou menší přenositelnost oproti triedru.
Bude fungovat tahle kombinace společně? Není třeba vzhledem k prodloužení ohniska s binonástavcem dokoupit nějaký prvek (rovnač, prodlužovač, apod.)? Jaké nejmenší a jaké největší zvětšení jsem schopen s touto kombinací dosáhnout, aby to obrazově bylo přijatelné?
Vše je uvažované jen na přehledené pozorování noční oblohy(Měsíc, planety, DSO)a denní pokuk po krajině, o fotografování se neuvažuje.
Díky za názory a náměty.
Pokud  se  to nebude zdát moderátorovi, nechť to přesune do jiného tématu. ASTEPONE
Odpovědět