Prosím o radu...................
Re: Rozdíl Dobson 250. Deluxe a Grayford
SZ som si prečítal ale moc múdrejší nie som... Crayford je označenie typu výťahu, respektíve konkrétne toho ako je v ňom urobený prevod z otáčajúcej sa osky na posuvný pohyb. Ak si myslel tento Dobson zo sekcie predám viewtopic.php?f=33&t=28174 tak ten má dvojrýchlostný Crayford výťah (ak dobre vidím). Ale úprimne, uvedom si, že aj my ostatní máme limitovaný čas. Takže, prosím, venuj trochu času a úsilia tomu čo píšeš aby bolo jasné na čo sa vlastne pýtaš a nemuseli sme si to tu za teba domýšlať.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Ten Deluxe ma vice vybavy, je to tam vypsano, dokonce i nafoceno.
Tu vybavu ma popsanu v cestine Supra i kdyz je to na 12" tady.
Tu vybavu ma popsanu v cestine Supra i kdyz je to na 12" tady.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Děkuji za vaše rady a čas a cením si toho.Sice angl.to nedávám a telefon mi to nechce přeložit ale myslim že jsem to jako laik pochopil.Tak to uzavřem.Ještě jednou děkukuji všem zůčasněním.Díky.
-
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Newton 200/1200 alebo 200/800
Zdravim Vas. Ja mam jednu prakticku zaciatocnicku otazku - aky je v praxi rozdiel medzi newtonmi 200/1200 a 200/800? Viac svetelne dalekohlady sa hodia na fotografovanie, ale je v tom nejaky problem pri vizualnom pozorovani? Ci len bude "citlivejsi" na kvalitu okularov?
Astrofoto set: SW NEQ6pro, GSO newton 200/800, QHY 8L-C
Re: Prosím o radu...................
V takto svetelnom dalekohlade bude hlavne vidiet koma. Niektore konstrukcie su na to viac citrlive niektore menej. Ale na vizualne pozorovanie je lepsie zobrat 200/1200 kedze tam bude aj mensie centralne zatienenie takze aj viac svetla a lepsi kontrast.
Pri pozorovani mojim Newtonom dostavam pri posuvani teleskopu slaby zavrat kedze cele pole je dost sklenute az mam pocit ze sa pozeram cez fish eye.
Pri pozorovani mojim Newtonom dostavam pri posuvani teleskopu slaby zavrat kedze cele pole je dost sklenute az mam pocit ze sa pozeram cez fish eye.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Neni u toho f/4 i narocnejsi kolimace ?
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Ano, je to na ní citlivější...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

-
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Dakujem za vysvetlenie, narazil som na nejake informacie, no chcel som poznat aj prakticke skusenosti. Ja sa zatial zoznamujem s dobsonom 150/1200, tak ten mi zatial urcite bude stacitnou píše:Ale na vizualne pozorovanie je lepsie zobrat 200/1200 kedze tam bude aj mensie centralne zatienenie takze aj viac svetla a lepsi kontrast.

Astrofoto set: SW NEQ6pro, GSO newton 200/800, QHY 8L-C
Dobson 8čka 200/1200
Dobrý večer přeji, asi se mě budete smát, ale nedávno jsem u známého strávil pár hodin svého prvního pozorování (známý je ze Slezka), tedy ne úplně dosažitelný
k vánocům jsem dostal - koupil si Bressera 70/700 z Lidlu a ted očekávám smích
mno moc jsem neviděl, měsíc pak jsem sledoval hvězdičky za použití aplikace Night Sky - třeba někdo nezná a třeba někomu pomuže, no chci víc, objednal jsem si Karkoschuv astronimický atlas, studuji základní pojmy a ve svých téměř 40 letech zažívám po dlouhé době velké nadšení... manželka bude mít klid a dětem třeba něco později vysvětlím a ukážu
no abych to zkátil, koukám po tomto kousku https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_skdob8/
a vypadá to, že si ho pořídím, nemá někdo něco podobného, zajímaly by mě planetky a real.fotky. a zde přiložím dotaz, četl jsem že dobson je z principu nevhodný pro focení, ptám se proč? vždyt´existují přímo elektronické do usb snímače do okulárů a lze takto fotit, jak je to s filtry? uhc, nebo moon a další,... lze s některými vylepšit kontrast a zavnímat barvy i okem a ne jen snímačem a v postprocesu v počítači je doladit? omlouvám se za mnoho dotazů, hledám nyní všechno možné a objevuji s každou věcí, že absolutně nic nevím a musím stále jen hledat odpovědi
děkuji moc
jop a když by byl někdo z prahy, počítám, že bych "mašinku" naložil autem a odjel někam za prahu se chtěl taky třeba setkat a sledovat někdy společně tak bych byl pro, pěkný večer a vše nej do nového roku

a vypadá to, že si ho pořídím, nemá někdo něco podobného, zajímaly by mě planetky a real.fotky. a zde přiložím dotaz, četl jsem že dobson je z principu nevhodný pro focení, ptám se proč? vždyt´existují přímo elektronické do usb snímače do okulárů a lze takto fotit, jak je to s filtry? uhc, nebo moon a další,... lze s některými vylepšit kontrast a zavnímat barvy i okem a ne jen snímačem a v postprocesu v počítači je doladit? omlouvám se za mnoho dotazů, hledám nyní všechno možné a objevuji s každou věcí, že absolutně nic nevím a musím stále jen hledat odpovědi

děkuji moc
jop a když by byl někdo z prahy, počítám, že bych "mašinku" naložil autem a odjel někam za prahu se chtěl taky třeba setkat a sledovat někdy společně tak bych byl pro, pěkný večer a vše nej do nového roku
Re: Dobson 8čka 200/1200
Asi jsi nedočetl. Běžný Dobson se neotáčí, ale obloha ano.velmar píše:a zde přiložím dotaz, četl jsem že dobson je z principu nevhodný pro focení, ptám se proč?
Mlhoviny vidíme jako šedé objekty. Barevně to vizuálně neuvidíš. Max. náznak u pár jasných objektů.
Dobson tady má skoro každej druhej

Nejdříve čti, pak kupuj.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Proč bych s ním nemohl točit 360 když na videích se bezne otáčí, resp je na otáčivé základně...? (Kdyby nejhůře i když mi to logicky nejde dohromady tak bych si základnu svařil, jsem strojař a vybavení mám
právě ze ho tu má dost lidi tak by mě zajímaly fotografie, sám jsem dříve fotil a nějaká ta “zrcadla” od nikonu a canonu mám
takže co nezachytí oko, to by měl dát snímač
ano, Praha... tedy vím, světlo všude 

Ahoj,
na vizuál je ten dobson dobrá volba. Ale pokud chceš fotit víc než Měsíc a planety ta to už je trochu jiná liga. Na to už je třeba kvalitní paralaktická montáž a další vybavení. Doporučuju přečíst tohle. https://www.astro.cz/rady/astrofotograf ... rafii.html
na vizuál je ten dobson dobrá volba. Ale pokud chceš fotit víc než Měsíc a planety ta to už je trochu jiná liga. Na to už je třeba kvalitní paralaktická montáž a další vybavení. Doporučuju přečíst tohle. https://www.astro.cz/rady/astrofotograf ... rafii.html
Zrovna to čtu
děkuji,

Na fotografovanie je potrebné sledovať otáčanie Zeme. U alt-azimutálnej navádzanej montáže sa dajú robiť expozície do povedzme 20-30 sekúnd; potom sa prejaví stáčanie poľa a na väčšinu slabších objektov to pri bežnej svetelnosti (cca. f/6) málo. Dlhšie expozície vyžadujú ekvatoriálne montáže, kde je os otáčania totožná s osou Zeme.
V skratke, ak si v astronómii nový, odporúčam nejaký čas iba pozorovať vizuálne, zoznámiť sa s oblohou. V 200mm ďalekohľade toho vidno už celkom dosť. Astrofotografia môže byť celkom drahý koníček, to si nechaj na vzdialenejšiu budúcnosť. Osobne sa pozorovaniu venujem asi tretím rokom a s astrofotografiou som stále niekde na začiatku
V skratke, ak si v astronómii nový, odporúčam nejaký čas iba pozorovať vizuálne, zoznámiť sa s oblohou. V 200mm ďalekohľade toho vidno už celkom dosť. Astrofotografia môže byť celkom drahý koníček, to si nechaj na vzdialenejšiu budúcnosť. Osobne sa pozorovaniu venujem asi tretím rokom a s astrofotografiou som stále niekde na začiatku