Prosím poraďte
Re: Prosím poraďte
Jackxl . To už si musíš zvážit sám. Vždy jsou možnosti jak to vylepšit , ne si říci s tím nic neudělám . Holt tvoje volba.
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Vyjmutý IR blok filtr = vyjmuté komplet vše před objektivem ? Nebo jen absorpční + antialiasing filtr a ponechaný prachotřes (který většinu IR blokuje, s vyjímkou malé části nad 850nm) Pokud tam prachotřes zůstal, a máš to v kombinaci s UHC-čkem, které to IR v té části nějak napůl pouští, tak to bude tem problém. Na UHC-čku zřejmě v té oblasti vzniknou nějaké reflexy, a prachotřes to pak pustí až na senzor.
Pokud místo vizuálního UHC-čka použiješ nějaký fotografický dual bandpass, měl by být klid (za předpokladu že ten ES HR korektor je solidně zkorigovaný pro obě vlnové délky OIII i Ha, což nevím, protože ho používám na mono kameře a tam každý filtr ostřím zvlášť, nějaký nutný posuv tam je, ale nikdy jsem nezkoušel nějaké kompromisní zaostření pro obě pásma). Ověř si také, že plánovaný filtr nepouští v IR oblasti.
Druhá možnost je dát před senzor ještě to BCF-ko, ale to má význam hlavně pro fotiče, co chtějí používat krátkoohniskové fotoobjektivy. Je to další zbytečné sklo před senzorem, a zdroj dalších reflexů a poklesu kontrastu. Pokudu to máš na dalekohledu, je nejlepší to IR prostě zablokovat co nejdále od senzoru (na korektoru, nebo clip filtrem na vstupu do foťáku). Z optického hlediska úplně ideální by bylo vyhodit i ten prachotřes, a IR blokovat kompletně jinde, jenomže z praktického pohledu je pak zase peklo udržovat senzor čistý. Jeho sklo je ani ne 0.5mm před vlastním čipem, a na tom je vidět úplně všecho. Tady ponechaný prachotřes udělá zase velkou službu.
Jen pro info jsou dole ty spektrální průběhy. Od 850nm pouští jak UHC tak prachotřes, a domnívám se, že to je přesně to, co je blbě.
Pokud tam budeš mít jen ten prachotřes, tak asi problém nebude tak velký, sice nějaké IR projde, ale ten korektor je asi celkem slušně vykorigovaný až do IR, a rozhození barev tím malým množstvím IR nad 850nm, co pustí prachotřes, není zase tak významné vůči zbytku signálu který leží ve viditelné oblasti, takže se to an výsledku nepozná. Třeba Albireo co máš na Astrofotkách vypadá normálně.
Astronomik UHC

a prachotřes na APS Canonech (všechny jsou zhruba stejné):

Pokud místo vizuálního UHC-čka použiješ nějaký fotografický dual bandpass, měl by být klid (za předpokladu že ten ES HR korektor je solidně zkorigovaný pro obě vlnové délky OIII i Ha, což nevím, protože ho používám na mono kameře a tam každý filtr ostřím zvlášť, nějaký nutný posuv tam je, ale nikdy jsem nezkoušel nějaké kompromisní zaostření pro obě pásma). Ověř si také, že plánovaný filtr nepouští v IR oblasti.
Druhá možnost je dát před senzor ještě to BCF-ko, ale to má význam hlavně pro fotiče, co chtějí používat krátkoohniskové fotoobjektivy. Je to další zbytečné sklo před senzorem, a zdroj dalších reflexů a poklesu kontrastu. Pokudu to máš na dalekohledu, je nejlepší to IR prostě zablokovat co nejdále od senzoru (na korektoru, nebo clip filtrem na vstupu do foťáku). Z optického hlediska úplně ideální by bylo vyhodit i ten prachotřes, a IR blokovat kompletně jinde, jenomže z praktického pohledu je pak zase peklo udržovat senzor čistý. Jeho sklo je ani ne 0.5mm před vlastním čipem, a na tom je vidět úplně všecho. Tady ponechaný prachotřes udělá zase velkou službu.
Jen pro info jsou dole ty spektrální průběhy. Od 850nm pouští jak UHC tak prachotřes, a domnívám se, že to je přesně to, co je blbě.
Pokud tam budeš mít jen ten prachotřes, tak asi problém nebude tak velký, sice nějaké IR projde, ale ten korektor je asi celkem slušně vykorigovaný až do IR, a rozhození barev tím malým množstvím IR nad 850nm, co pustí prachotřes, není zase tak významné vůči zbytku signálu který leží ve viditelné oblasti, takže se to an výsledku nepozná. Třeba Albireo co máš na Astrofotkách vypadá normálně.
Astronomik UHC

a prachotřes na APS Canonech (všechny jsou zhruba stejné):

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Jackxl
- Věk: 39
- Kontaktovat uživatele:
Holt nejsem tak bohatý a nevydělávám zase tolik, abych do toho pořád investoval. Ani současná sestava nebyla zadarmo.astar píše:Jackxl . To už si musíš zvážit sám. Vždy jsou možnosti jak to vylepšit , ne si říci s tím nic neudělám . Holt tvoje volba.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod
- Jackxl
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem prvním majitelem toho foťáku, takže nevím přesně. Borec říkal, že foťák je modifikovaný a IR vyndané. Prachotřes tam zřejmě pořád je.
Albeiro bylo foceno ještě s nemodifikovaných Nikonem, s GSO korektorem a bez filtru. Letos už to ale na focení nevypadá a ve sněhu venku pobíhat nebudu, takže další pokusy vidím až někdy v březnu
Albeiro bylo foceno ještě s nemodifikovaných Nikonem, s GSO korektorem a bez filtru. Letos už to ale na focení nevypadá a ve sněhu venku pobíhat nebudu, takže další pokusy vidím až někdy v březnu

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Od koho jsi to koupil ? Třeba to je moje práce, pak bych našel i jak to je udělané. Klidně v SZ.
Ono je klidně možné, že tam fakt není nic, a pak to může fungovat takhle blbě z toho důvodu propustnostu UHC-čka v IR. Ono u APS těl jsem těch modifikací, kdy tam zůstal jen prachotřes, udělal docela málo. Nejčastěji tam šel BCF filtr, a dost bylo i modifikací stylem vše ven. Ale variant AA filtr ven, prachotřes ponechaný, tak tři až čtyři kousky, víc myslím ne. Nicméně to mohl udělat majitel sám, nebo mu někdo jiný.
Tohle zjisti, protože to je zcela zásadní informace.
Ta sestava bude použitelná, po ještě nějakých drobných investicích. Rozhodně bych se toho nezbavoval a nesháněl jiné, když už to máš. Montáž i foťák bude OK, korektor taky, stačí jen poladit ten dalekohled, výměnou za tužší držák sekundáru, a pak už to bude skoro výborné.
Testy můžeš dělat i v zimě doma, z balkona ze zahrady, záleží kde bydlíš. Na ladění sestavy jsem používal normálně panelákový balkon.
Ono je klidně možné, že tam fakt není nic, a pak to může fungovat takhle blbě z toho důvodu propustnostu UHC-čka v IR. Ono u APS těl jsem těch modifikací, kdy tam zůstal jen prachotřes, udělal docela málo. Nejčastěji tam šel BCF filtr, a dost bylo i modifikací stylem vše ven. Ale variant AA filtr ven, prachotřes ponechaný, tak tři až čtyři kousky, víc myslím ne. Nicméně to mohl udělat majitel sám, nebo mu někdo jiný.
Tohle zjisti, protože to je zcela zásadní informace.
Ta sestava bude použitelná, po ještě nějakých drobných investicích. Rozhodně bych se toho nezbavoval a nesháněl jiné, když už to máš. Montáž i foťák bude OK, korektor taky, stačí jen poladit ten dalekohled, výměnou za tužší držák sekundáru, a pak už to bude skoro výborné.
Testy můžeš dělat i v zimě doma, z balkona ze zahrady, záleží kde bydlíš. Na ladění sestavy jsem používal normálně panelákový balkon.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Jackxl
- Kontaktovat uživatele:
Není možné, že mám nakřivo sekundární zrcátko (pootočené vzhledem k výtahu) ? Jak bych to poznal ?
Pokud používáš laserový kolimátor, tak by kolimace bez správného natočení a seřízení sekundáru nešla udělat. V okamžiku, kdy paprsek dopadne na střed primáru, tak se sekundár dobře. Maximálně může více vinětovat, pokud nebude mít správnou polohu proti OV, ale bude skolimovaný správně
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
WO Megrez pro astrofotografii
Zdravim,
zkousim fotit s timto peknym dubletem. Levy spodni roh se mi zda horsi nez ostatni. Bude to vlastnosti optiky nebo napr. krivosti nekde v napojeni. Na dalekohled jsem nasadil rovnac z ED-80 a na jej s kratkym prodluzovacim krouzkem (abych dosahl spravne vzdalenosti rovnac-cip) filtrove kolo a ASI 1600.
diky
zkousim fotit s timto peknym dubletem. Levy spodni roh se mi zda horsi nez ostatni. Bude to vlastnosti optiky nebo napr. krivosti nekde v napojeni. Na dalekohled jsem nasadil rovnac z ED-80 a na jej s kratkym prodluzovacim krouzkem (abych dosahl spravne vzdalenosti rovnac-cip) filtrove kolo a ASI 1600.
diky
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8
Re: WO Megrez pro astrofotografii
S binem 2 x 2 a nějakým ořezem by to mělo být použitelné. Ten, kdo chce proměřovat pixely ale spokojený nebude nikdy 

lepší rada žádná než špatná
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě by to šlo dokolimovat do lepšího obrazu, evidentně je to hnuté vlevo.
myslis zkusit ruzne podkladat plochy mezi rovancem/dalekohledem/kamerou nebo neco s optikou?
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Ideální by byla kontrola kolimace objektivu vůči výtahu a redukcím a pak případně špatnou kolimaci napravit seřízením výtahu, případně použít Tilter ovšem to pak znamená při každém vyndání z dalekohledu znovu seřídit. Pokud by byl rozkolimovaný objektiv, je to práce pro odborníka.
Jen se zeptám , jak to vše máš spojené ? Pokud je někde spoj jen zasunutím , tak tam bude problém . Když je spojení sešroubováním , tak pak je něco křivě. Potom by byl vhodný ten nakláněč - Titler , případně srovnání výtahu. Pro posouzení jak se to naklání , stačí některé šroubení povolit (otočit o cca 10-20mm aby vzniklo dostatečné vyklonění ) a vlastní váha provede vyklonění . Podle toho jak budou deformované hvězdy , se pak zorientuješ co to vlastně potřebuje .
Jak na to koukám tak by to docela mohlo po seřízení vyhovět . Jasně vždy je to jakýsi kompromis střed a kraje .
Jak na to koukám tak by to docela mohlo po seřízení vyhovět . Jasně vždy je to jakýsi kompromis střed a kraje .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Ja by jsem pootocil reduktorem/rovnacek s kamerou o 90stupnu a udelal snimek. To by taky mohlo napovedet kde hledat problem.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Můžete mi, prosím, poradit, jak by se dal připevnit Baader ClickLock, pokud mám JMI Event Horizon fokusér, abych mohl používat 2" komakorektor Televue.
Aktuálně vsouvám korektor do fokuseru a utahuji šroubem přes pero, rád bych měl spolehlivější spojení. Na tubusu fokuseru není ani vnější, ani vnitřní závit, předpokládám, že by se dal udělat?
Takto vypadá zakončení fokuséru:

Aktuálně vsouvám korektor do fokuseru a utahuji šroubem přes pero, rád bych měl spolehlivější spojení. Na tubusu fokuseru není ani vnější, ani vnitřní závit, předpokládám, že by se dal udělat?
Takto vypadá zakončení fokuséru:

ASI1600MM-Pro Canon 600D, ZWO 6" f/4 Carbon, Tele Vue Universal Paracorr 1.15x, EQ6-R, ASI120MM-S