Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
astar
Věk: 68

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od astar »

Jak na to koukám, tak co člověk to názor :) :) . Chudák tazatel, aby si pak hodil korunou co bude lepší . Nakonec si stejně vybere to, co se mu bude líbit nejvíc a co si bude myslet ,že mu bude vyhovovat , ikdyž to nebude úplně komfortní .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Homer
Věk: 70

Re: jsem Stavěl hvězdárnu, domeček

Příspěvek od Homer »

Milane, s tím musí počítat každý, kdo se takto veřejně zeptá. Vždy se líp radí než za své na svém staví :-), navíc každý z nás má jiné zkušenosti, priority, jinak hluboko do kapsy, jiné místní podmínky, jinak šikovné ruce a hlavu. Faktorů, o kterých je zde třeba přemýšlet, je hodně a některé jdou proti sobě. Potom je na každém, jakou váhu tomu kterému aspektu dá a jak si to celé vyhodnotí.
peta62

Příspěvek od peta62 »

Nestavel jsem nikdy hvezdarnu, ale loni jsem ( ne vlastnima rukama, na to jsou moc leve a malo casu ) dostavel domek. Za mne bych zvolil tu variantu, ktera bude vseobecne nejpohodlnejsi na uzivani, aniz by omezovala pozorovani. I s vyhledem na pokracujici vek.
Muj architekt je typ, ktery se chova jako by stavel pro sebe, coz je vetsinove dobre, az na okamziky, kdy ma clovek jiny nazor. Cim dele jsem v dome, tim vice ocenuji hlavne veci, ktere jsem si vyhadal kvuli pouzitelnosti, napriklad rozmisteni dveri, elektricke rozvodne skrine atd.
Myslim ze esteticke rozdily nejsou mezi variantami az tak vyrazne, vastecne si clovek zvykne, castecne se daji zmenit ruznymi povrchy nebo barvami.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Před 25-ti léty jsem stál před podobným rozhodováním. Byla tu betonová deska, budoucí podlaha domku, ve svahu a napůl podsklepená. S architektem jsem řešil, zda hvězdárnu umístit jako přístavbu na jih objektu, nebo ji zakomponovat na severní stranu budoucího domku. Rozhodli jsme tu druhou variantu, protože na jihozápad stálo několik vzrostlých jehličňanů, které stínily. V průběhu let sousedi stromy postupně vykáceli a já nyní pozoruji převážně Slunce, takže té střechy před hvězdárnou trochu lituji. I když má bílý nátěr, v létě se zahřívá. Takže z mého pohledu a zkušeností z minulosti se kloním k návrhu Milana. Přístavba na jižní straně stávajícího objektu má hned několik výhod :
1. úprava/ dělení střechy na odsunování bude konstrukčně jednodušší
2. vzniklý prostor s volným pohledem na oblohu ( nyní dílna) může v budoucnu sloužit pro další dalekohled, na př. dobson
3. vstup do přístavby lze s výhodou ( z hlediska bepečnosti) vyřešit vnitřními dveřmi
4. stavba pod kopulí může mít i čtvercový půdorys, ale měla by být co nejvýše, z důvodu které již byly uvedeny
5. nejlépe, kdyby měl čtvercový přístavek šířku dle stávající stavby
6. kolem kopule určitě vytvořit plochou střechu, prostor k čištění vnějšího pláště a jiným event. opravám, pochopitelně s mírným odtokovým sklonem
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Teda pánové vy mi dáváte, teď mám z toho domotanou šišku :-). Ne opravdu, jsem za to moc rád a hledám v každém příspěvku.
Je mi jasné, že konečné rozhodnutí se všemi výhodami ať už nyní zřetelnými či časem zjištěnými je na mě. Líbila se mi i varianta, kdy na jižní straně byla přístavba ať už čtvercová nebo kulatá, ale vypadalo to jako kostel (to je první co jsem slyšel od svého hlavního "stavbyvedoucího" (myslím svou drahou polovičku).

Postupně se zamýšlím nad všemi Vašimi návrhy, za které moc děkuji a jsem rád za každý z nich. Některé jsou nerealizovatelné vzhledem k umístění stavby a jejímu okolí v zahradě, které není na nákresu zachyceno. Jiné jsou velmi podnětné.

On by tento druh přístavby na jižní straně vypadal mnohem lépe, kdyby byla kopule větší, ale má 220cma šířka budky je cca 3,5m.

U této verze bych asi musel přístavbu vyhnat nad hřeben stávající střechy, abych si od severu moc nestínil a nevzniklo tam místo, kde by se třeba
mohl držet sníh v zimě, i když se mi tato varianta líbí.
verze6.png
verze6.png (38.97 KiB) Zobrazeno 1177 x
verze5.png
verze5.png (30.74 KiB) Zobrazeno 1177 x
Nebo kulatá spodní stavba, ale to už je fakt kostel :-) to se mi moc nelíbí, navíc nevím, jak dobře by se dělala kruhová dřevostavba.
verze4.png
verze4.png (43.93 KiB) Zobrazeno 1177 x
Omlouvám se, za množství návrhů, které sem dávám, třeba se z toho něco vyklube.
Homer píše:... Ale ( pokud už to není jedna z dalších variant ) bych se zamyslel i nad možností přístavby v podélné ose budky na jednu či druhou stranu - podle toho, zda je se střechou do budoucna plánováno odjíždět, nebo ne.
Asi se do budoucna nepočítá s odjížděním střechy, je to daň za vybudování "nadstřešeného" posezení. Tak jsem to zkusil na "J" straně.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud kruhovou stavbu,(ať dřevěnou či zděnou) , tak o průměru kopule. Ta římsa bude jen problém, zvláště pro sníh. Ale samozřejmě záleží, co všechno bude uvnitř a bude-li to hodně na focení nebo na vizuál. Všechno příslušenství už potom mimo.
Uvažoval bych výšku nad hřebenem jen tak ,aby byl spodek otevřené štěrbiny nad hřebenem. A pokud to nebude dále fungovat jako odsuvná střecha, hodně bych uvažval o tom snížit hřeben o nějakých třeba 20-30 cm níže.Při té rekonstrukci střechy už to je stejně jen prkotina, bude se toho tam muset udělat stejně dost aby se rozumně snížila vlastní hvězdárna.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Beda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Všechny moderní laminátové kopule už mají jako vnější vrstvu tzv. gelcoat. Je to poměrně tenká a velmi hladká vnější vrstva ( dost drahý materiál), která se ale musí se čas od času čistit ( dříve se doporučovalo leštidlo na laminát. podlahy, dnes budou určitě lepší prostředky), jinak zhrubne, zpórovatí a lesk ztratí. A žádná barva na tom nedrží. Lesk jí dodává vnitřní strana negativní formy, která se proto musí dobře vyleštit. Tak jsem to před léty viděl a slyšel u výrobce. Bez ochozu kolem kopule bude čištění svízelné ( bez lešení by to nešlo). Víc ti k ošetřování gelcoatového povrchu sdělí některý z výrobců lamino kopulí, protože gelcoat je materiál odlišný pouze v barvě. Pod vlastní kopulí bych udělal kruhovou podestu, cca. 50 cm vysokou a tu potom posadil na rovné okraje s malým sklonem. Pokud dobře počítám, tak při stávající šířce 350 cm a 220 cm kopuli by po stranách zbývalo 65 cm. To není moc. Co se výšky celé stavby týká, zkusil bych nakreslit kompromis mezi verzí 5. (dost vysoká) a 6. ( poměrně nízká), včetně té 50 cm kruhové podesty. A snížení hřebene střechy , jak navrhuje Milan, je dobrý nápad, pokud to nebude nákladné.
Homer

Příspěvek od Homer »

Variant je víc jako vždy a tak nabídnu další :-). Když by se zrušila odsuvná střecha a spodní hrana budoucí štěrbiny by byla nad hřebenem, pak je lhostejné zda bude přístavba z jihu či severu - pokud to dovolí okolní prostory. Takže by podle mne šlo zrušit ty vnější sloupky vynášející odsunutou střechu a v tomto místě udělat odpovídající přístavbu v současné šířce budky. Kopuli bych řešil stejně jako ve variantě 1. akorát v tomto případě by se řešila nejdříve nosná konstrukce kopule vytažená nad střešní plášť a k tomu se dodělal krov střechy a krytina.
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

K tomu gelcoatu - je to materiál používaný na vrchní úpravy laminátu obecně, hojně se užívá u lodí a existuje k němu dostatek povrchových úprav, ale jak psal Beda, vůbec nejde o levnou záležitost...
Beda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Homer píše:Variant je víc jako vždy a tak nabídnu další :-). Když by se zrušila odsuvná střecha a spodní hrana budoucí štěrbiny by byla nad hřebenem, pak je lhostejné zda bude přístavba z jihu či severu - pokud to dovolí okolní prostory... .
tu severní variantu umístění kopule bych z vlastní zkušenosti neradil, střecha jižním směrem před ní se bude přes den zahřívat a lokální seeing bude dlouho do noci bídný.
Homer

Příspěvek od Homer »

Jo Bédo, to je svatá pravda, omluva za mladickou nerozvážnost :-). To mi nedošlo. Tak tedy zmodifikuji návrh - zrušit ty zbytečné sloupy, zkrátit tak stavbu a přistavět na druhé straně z jihu. Ostatní zůstává.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pánové, gelcoat je sice dražší než základní PS pryskyřice zhruba 3-5x podle výrobce.... , ale stále je zhruba 4x lacinější než nejobyčejnější barva na auta v provedení UNI barvy. Takže za 500 -600 Kč natřete 3m kopuli bez problémů. Na běžnou údržbu autoleštěnka s voskem a po 10--15 letech natřít gelcoat. Mám laminátovou kopuli přes 30 roků, letos jsem ji po 25 letech natíral ( a poslední leštěnka na kopuli byla asi tak před 8lety :) )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je dobrá zpráva, říkal jsem si, co s ní budu dělat, až mi za 15-20 let začně puchřet. No každopádně je dobré, že jsem si udělal okolo pochozí střechu. Takže zatím dělám údržbu tak, že ji pravidelně každý rok v létě důkladně hrubším hadrem omyju (voda+saponát), aby se na ní neusazovaly nečistoty (saze z okolních komínů, na severní straně zelená řasa...) takže vždycky pěkně prokoukne. Mám ji na domku 7 let, zatím nepuchří, jenom už není dokonale lesklá, začíná být polomatná. Příští rok ji asi vezmu leštěnkou, tedy tou normální s voskem, co je na auto ? Ona ta leštěnka stihne do doby, kdy už ji bude třeba natřít nějak zdegradovat a odplaví se ? I když ta je asi fuč po roce, že ?

A jak pak s tím gelcoat nátěrem ? To se opravdu natírá, myšleno na střeše ? Nebo je lepší to sundat, rozmontovat na jednotlivé díly a odvézt někam nalakovat ? A před tím nějak jemně obrousit ? Jak jsi to Milane dělal ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Na kopuli jsem ho nedával, anžto ji nemám, ale na loď se běžně nastřikuje, nebo matlá špachtlí, pokud je tam větší poškození. Na něj se pak, jako finální vrstva, ještě nanáší antifouling, který brání špinění a obrůstání řasami atd...
Homer

Příspěvek od Homer »

Martine, myslím že stejně časem uzraješ na upgrade směrem k většímu průměru. Kde si vyrobíš komponenty na novou kopuli už víš, zedníkostavitele máš po ruce, tak jen nesmíš čekat 20 let :-).
Odpovědět