Potřebuji radu (začátečník)
Re: Potřebuji radu (začátečník)
Vubec to neni hloupy dotaz a nedelate nic spatne, to je konstrukci rovnikove montaze a Newtonu.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
peta62: děkuji, hledal jsem nějaká videa jak to nasměrovat a nikde nic. Teď aspoň vím, že to dělám dobře 

Jeden z hlavních důvodů, proč ekvatoriální montáž není vhodná pro vizuál (tzv "hobby killer"). Foťáku to nevadí, ale jinak dobson nebo altazimutální montáž jsou na tohle mnohem lepší. Nechá se to řešit otočnými kruhy az drahý peníz, nebo povolit a otáčet...
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
To ale plati pouze pro Newtony ( a zabiji to jen lineNicholas píše:Jeden z hlavních důvodů, proč ekvatoriální montáž není vhodná pro vizuál (tzv "hobby killer").......

Ano, právě Newton na EQ montáži je ale velmi běžný v těch nízkých cenových kategoriích, na které začátečníci koukají. Newton na dobsonově montáži nebo achromát na AZ montáži zde splní svůj účel mnohem líp. SCT a APO jsou zde obvykle cenově mimo (tubus plus goto = $$$). Já si tím sám před lety prošel, 200/1000 na EQ5 s 2" nohami bez pohonu...
Na druhou stranu, hodit k tomu hodinový stroj a citlivou kamerku s notebookem a člověk uvidí víc, než by mohl v čemkoliv jiném za násobně dražší peníze
Na druhou stranu, hodit k tomu hodinový stroj a citlivou kamerku s notebookem a člověk uvidí víc, než by mohl v čemkoliv jiném za násobně dražší peníze

Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Ano, ale nesouhlasim ze by ten achromat mel byt na AZ montazi. Trochu technicky clovek zvladne lehce EQ montaz, ktera mu da vyhody jak ve sledovani objektu v okularu tak v zenitu, kde se pozoruje vice nez u severniho polu. Take vlastni zacatecnicka zkusenost.
No jak jsem zjistil po 3 pozorováních
mám ho od minulé soboty za zatím stále mraky, tak se to chce soustředit na jednu výseč oblohy a né lítat ze západu na východ a zpět
ale docela to zvládám
Nicholas: prosím doporuč nějakou kamerku, ale ne za bambilion

Nicholas: prosím doporuč nějakou kamerku, ale ne za bambilion
Napiste mu ale jestli na planety nebo DSO.
peta62: takže když chci pozorovat obojí tak potřebuji 2 kamery?
S týmto sa dá fotiť takmer čokoľvek (planéty, Mesiac, i DSO).
Levné kamery mají menší čipy a zaberou menší zorné pole, což u planet nevadí, ty jsou ve středu obrazu. Zrovna planety ale potřebují zpracování natočených videí, výběr dobrých snímků a jejich složení atd., není to pro okamžité pozorování. Tam okulár ukáže hodně.
Některé DSO objekty zabírají větší pole, než které kamera s malým čipem dokáže zabrat, záleží na kameře a teleskopu. Kamery s větším čipem jsou obecně dražší. Některé DSO objekty jsou menší a do pole kamery se vejdou, s krátkou expozicí by ukázali dost. Pro ukázku např. https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ Hodinový stroj by na tohle snad stačil, ale zkušenost s tímhle nemám. Stabilita montáže je další faktor.
Ona hlavně i taková kamera jako ZWO ASI 224 stojí nová stejně jako celý teleskop a přitom je ve srovnání s jinými velmi levná. Ale tak může se objevit i v bazaru a ta možnost asi tam je. Ale spíš je to špatný nápad
Některé DSO objekty zabírají větší pole, než které kamera s malým čipem dokáže zabrat, záleží na kameře a teleskopu. Kamery s větším čipem jsou obecně dražší. Některé DSO objekty jsou menší a do pole kamery se vejdou, s krátkou expozicí by ukázali dost. Pro ukázku např. https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ Hodinový stroj by na tohle snad stačil, ale zkušenost s tímhle nemám. Stabilita montáže je další faktor.
Ona hlavně i taková kamera jako ZWO ASI 224 stojí nová stejně jako celý teleskop a přitom je ve srovnání s jinými velmi levná. Ale tak může se objevit i v bazaru a ta možnost asi tam je. Ale spíš je to špatný nápad

Yarkho: dík , to vypadá zajímavě i když to stojí skoro stejně ja celej dalekohled.
Asi se nejdřív budu muset naučit ovládat dalekohled a hledat objekty na nebi, teď jsem si objednal novej okulár SW Ploessl 4mm /163x k těm co byly u dalekohledu 25mm/20x a 10mm/65x Tak snad teď i uvidím lépe planety.
Asi se nejdřív budu muset naučit ovládat dalekohled a hledat objekty na nebi, teď jsem si objednal novej okulár SW Ploessl 4mm /163x k těm co byly u dalekohledu 25mm/20x a 10mm/65x Tak snad teď i uvidím lépe planety.
Pro mne bylo na zacatku to hledani to, co mne nejcice bavilo. Pohled na nalezeny objekt uz jenom odmena.
Peta62: tak to je přesně ono, okem to člověk vidí úplně jinak a když to zaměří teleskopem tak je tam najednou tolik objektů a ještě je to otočený. Teď jsem se vrátil z terasy kde jsem koukal na mlhovinu v Orionu, ale je to každou chvíli v mracích, ale když to vyleze tak je to paráda 

Presne, pri tom skakani po hvezdach za cilovym objektem clovek obcas narazi na neco, co mu prijde zajimave nebo pekne.
No v Plzni je to dnes s mraky beznadejne. Mlhovina v Orionu je super, ten lichobeznik hvezd uprostred se mi take moc libi.
No v Plzni je to dnes s mraky beznadejne. Mlhovina v Orionu je super, ten lichobeznik hvezd uprostred se mi take moc libi.