Na koukání si kup 8" nebo 10" dobson a na focení motorizovanou montáž. Sleduj bazar, když nebudeš spěchat, tak obojí dohromady seženeš za méně než 600€ (já jsem tu koupil EQ3-2 s motorky za 4000k a 10" tubus za další 4000k - dobsonovu montáž jsem si dodělal za pár korun doma).Boris1990 píše:Dobry den.
Zacal by som tym ze sa volam Boris a uz dlhu dobu sa zaujimam o astro.Kedze mam konecne nieake peniaze navyse rozhodol som sa kupit si nieaku zakladnu vybavu......
Dalekohled pro začátečníka
Re: vyber teleskopu pre zaciatocnika
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Re: Dalekohled pro začátečníka
Súhlasím s Artabanom. Sám som chcel napísať, že GoTo pre úplného začiatočníka nie je najlepší nápad. Proste zadám M27, vidím machuľu, zadám M13, hromada hviezd, hm... pekná, zadám M51.... alebo ešte lepšie použijem funkciu "Tour" alebo ako sa to volá. Výsledkom je že som zhliadol množstvo objektov a ani neviem kde sú a čo sú zač. Proste to zvádza k pohodlnosti. a nie je na tom nič edukatívneho. Je to akoby sme si povedali, že sa dnes netreba učiť malú násobilku, Naviac, zle nastavené GoTo nemusí trafiť na objekt a potom taký človek čo sa naň totálne spolieha bude len a len sklamaný a ani nebude vedieť prečo.vaclavII píše:Hledat ručně dso bez goto to je opravdu zpátečnický přístup.
Sám mám Goto ale využívam ho viac na trackovanie toho čo si nájdem ručne. Občas si ním pomôžem, to určite, ale s výlučným používaním automatiky sa pre mňa - podotýkam pre mňa - vytráca to dobrodružstvo objavovania. Na učení sa základov nie je nič spiatočníckeho. Mal som tu na prázdniny neter. Bolo úžasné sledovať ako ju bavilo, učiť sa súhvezdia alebo keď som jej ukázal pár objektov a ona si ich potom sama hľadala pomocou malého 5cm refraktora. Hádam som ju týmto netýral
Súhlasím Václave, že nemožnosť vycestovať za tmou je argument pre fotografovanie. Ale uvedom si, že máš očividne za sebou množstvo poznania a skúseností, ktoré ti to všetko umožňujú.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Jasně souhvězdí je třeba znát a vědět co kdy je nad obzorem (v určitý čas a datum) a k tomu jsem používal mapy oblohy nebo dnes používám software Sky Charts 4.2.1 na notebooku(vidím, zda objekt je nad obzorem). Opravdu hledat slabá dso bez goto je časově náročné a moc toho za noc nestihnu pozorovat a pokud přechází oblačnost nebo svítí Měsíc je to těžká věc a mnoho jasných nocí tady nemáme proti Španělsku nebo Řecku. Hlavně v menším dalekohledu 100-150 mm je řada Messierových objektů jako mlhavé obláčky, vyjímkou jsou jasné planetární mlhoviny a hvězdokupy. Moc důležitá je tmavá obloha v místě pozorování. U mě je několikrát do roka, pokud je suchý vzduch a výrazně dobrá průzračnost vidět mléčnou dráhu od severovýchodu k jihozápadu a v podstatě záře od Prahy není skoro pozorovatelná. Jakmile je vysoká oblačnost tak Praha vše pěkně nasvítí od severovýchodu až k jihovýchodu do výšky 50° nad obzor.
Pokud má pozorovatel špatné podmínky(velký světelný smog) a nemůže cestovat za tmou pak nezbývá než jít cestou astrofotografie.
K tomu pro začátek aspoň montáž HEQ5 a 80/480 mm APO refraktor s reduktorem 0.8x, stačí malá kamerka i nechlazená(lze později využít jako planetární kameru) a vhodný pointační refraktor.
Pokud nechce fotografovat a jsou dobré podmínky k pozorování nebo může jet za tmou je volbou větší Newton 250-350 mm jako Dobson,
případně s ohledem na finance paralaktiku a SCT 8-11" se SCT se pohodlněji pozoruje než s dlouhým Newtonem.
Pokud má pozorovatel špatné podmínky(velký světelný smog) a nemůže cestovat za tmou pak nezbývá než jít cestou astrofotografie.
K tomu pro začátek aspoň montáž HEQ5 a 80/480 mm APO refraktor s reduktorem 0.8x, stačí malá kamerka i nechlazená(lze později využít jako planetární kameru) a vhodný pointační refraktor.
Pokud nechce fotografovat a jsou dobré podmínky k pozorování nebo může jet za tmou je volbou větší Newton 250-350 mm jako Dobson,
případně s ohledem na finance paralaktiku a SCT 8-11" se SCT se pohodlněji pozoruje než s dlouhým Newtonem.
Já bych ještě doplnil jednu důležitou věc, kterou jsem tu jíž kdysi zmiňoval:
Pokud je uživatel technicky méně zdatný a bojuje třeba již se smartphonem, tak je pro něj GoTo nevhodné. Bude bojovat i s ním a pak tvrdit, že to nefunguje...
Manuálního dobsona zvládne obsluhovat každý b....
Pokud je uživatel technicky méně zdatný a bojuje třeba již se smartphonem, tak je pro něj GoTo nevhodné. Bude bojovat i s ním a pak tvrdit, že to nefunguje...
Manuálního dobsona zvládne obsluhovat každý b....
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Má to ale i druhou stránku. Ti hodně zruční už tu astronomii k tomu vůbec nepotřebují, ti si vyhrají už jen s tou techni a jejím vylepšováním. 
Já bych se naopak GoTu vůbec nebál. Pokud užuivatel nebude číst ty stovny příspěvkl jak co udělat, s jakým softwarem na co má jít a jak cokoliv optimalitzovat, vylepšit a podobně, tak si vystačí s tí, že v polárním hledáčku dá POPlárku někam, doprostřed , nechá najet montáž na 2 kalibrační hvězdy a s malým zvětšením v dalekohledu nebude mít žádný problém . A čím horší obloha, tím více ocení to GoTo, protože, když moc nevidím na obloze hvězdy, tak se z vyhledávání stává noční můra, i když znam, natož když ne.
Já bych se naopak GoTu vůbec nebál. Pokud užuivatel nebude číst ty stovny příspěvkl jak co udělat, s jakým softwarem na co má jít a jak cokoliv optimalitzovat, vylepšit a podobně, tak si vystačí s tí, že v polárním hledáčku dá POPlárku někam, doprostřed , nechá najet montáž na 2 kalibrační hvězdy a s malým zvětšením v dalekohledu nebude mít žádný problém . A čím horší obloha, tím více ocení to GoTo, protože, když moc nevidím na obloze hvězdy, tak se z vyhledávání stává noční můra, i když znam, natož když ne.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
U montáže s goto stačí pozorně přečíst návod a vyzkoušet si základní funkce doma když je venku zataženo. Běžně používám Pole master (software a kamerka) na ustavení na severní pól. Je to vcelku snadno pochopitelné a ustavení trvá do 10 minut. Po tomto kroku ustavuji na 1 hvězdu, kterou nabídne databáze ručky Synscan - hvězdu vybírám v té části oblohy, kde budu pozorovat. Přesnost najíždění montáže na dso je s přesností +-5 minut.
Při testu Newtona 200/800 mm jsem měl problém na světelně znečistěné obloze vidět planetární mlhovinu m97 a bez goto bych ji určitě neidentifikoval. Na tmavé obloze jsem ji identifikoval i v 80 mm APO refraktoru asi tak podobně byla vidět ve 200 mm Newtonu.
Při testu Newtona 200/800 mm jsem měl problém na světelně znečistěné obloze vidět planetární mlhovinu m97 a bez goto bych ji určitě neidentifikoval. Na tmavé obloze jsem ji identifikoval i v 80 mm APO refraktoru asi tak podobně byla vidět ve 200 mm Newtonu.
No já to myslel hlavně tak, že pro přesné najíždění je potřeba dodržovat nějaká pravidla, naučit co ano a co ne atd.
A osobně jsem zažil několik lidí, co neměli příliš vztah k technice, kteří prostě ta pravidla/preciznost nedodržovali (prostě to přirozeně neudrželi) a pak si stále stěžovali, že to je nepřesné, nejde to pořádně ustavit atp.
A osobně jsem zažil několik lidí, co neměli příliš vztah k technice, kteří prostě ta pravidla/preciznost nedodržovali (prostě to přirozeně neudrželi) a pak si stále stěžovali, že to je nepřesné, nejde to pořádně ustavit atp.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Martine, není potřeba žádná přehnaná precisnost. Polárku odhadem v polárním hledáčku a kalibrační hvězdy od oka na střed okuláru při malém zvětšení. A pokud vím, že nebudu pozorovat převážně třeba na severní straně oblohy, tak tam nekalibruji
lepší rada žádná než špatná
Zdravím,
Chtěl jsem se zeptat.. Plánuji koupit Celestrona NexStar 130 SLT s go-to montáží. Co jsem koukal na recenze tak na tom není špatně, viděl jsem i nějaké foto z něj, neupravené, apod.. Jediné čeho se bojím je ta Azimutální montáž..
Jsou mé obavy na místě nebo se obávám zbytečně? Je tento celestron opravdu "dobrá" koupě či se dá najít za podobné peníze větší výkon s Go-To montáží?
Děkuji za odpověď
Chtěl jsem se zeptat.. Plánuji koupit Celestrona NexStar 130 SLT s go-to montáží. Co jsem koukal na recenze tak na tom není špatně, viděl jsem i nějaké foto z něj, neupravené, apod.. Jediné čeho se bojím je ta Azimutální montáž..
Jsou mé obavy na místě nebo se obávám zbytečně? Je tento celestron opravdu "dobrá" koupě či se dá najít za podobné peníze větší výkon s Go-To montáží?
Děkuji za odpověď
Za prvé: chceš jen vizuálně koukat nebo chceš fotit?
Za druhé: SLT nemá zrovna bytelnou a přesnou montáž... je to spíš hračka, než pořádný dalekohled
Za druhé: SLT nemá zrovna bytelnou a přesnou montáž... je to spíš hračka, než pořádný dalekohled
Dalekohled pro začátečníka 2020
Ahoj,
předpokládám, že moje otázka bude pro zkušenéjší pod rozlišovací úrovní, ale přesto bych se chtěl dotázat na radu.
Pois situace, ze které vycházím:
K zájmu o astronomii jsem přivedl některé své děti, ale vždy jsme využívalicizí dalekohledy (např. u astronomického kroužku - amatérsky dělaný Newton 30 cm).
Doma jsme pozorovali triedrem 12x / 60 mm (4 měsíce Jupitera viditelné).
nyní situace dospěla ke koupi vlastního dalekohledu.
Má to však svoje ALE.
Já bych si po delším průzkumu pro sebe vybral např. Skywatcher Newton 8" 200/1000 NEQ-5 nebo něco podobného.
Nový dalekohled má být ale určený primárně pro moji ženu, nejmladšího syna a malá vnoučata (bez velkých znalostí astronomie).
Zároveň bych ho chtěl využívat i pro svá pozorování (já vím, trochu spor - směrem k "univerzálnímu použití", od čehož mě spousta lidí bude odrazovat).
Nicméně hlavní určení není pro mě, takže bych chtěl koupit něco, co má GoTo navádění a nehrozí, že by to bylo příliš náchylné na otřesy (hlavně děti si do dalekohledu snadno drbnou).
Takže jsem dospěl k následujícím podmínkám:
- Goto s trackingem (aby se i laici "strefili" a nemusel jsem vždy asistovat)
- Krátké ohnisko kvůli většímu zornému poli (určitě je budou ze začátku více zajímat Měsíc a planety, než deep-sky objekty)
- Vyšší světelnost, abych i já se mohl občas podívat na něco zajímavého z Messiera
- Cena pod 30 000 Kč
- Vyloučil jsem Dobsona, protože na místu, kam se případně dostaneme autem, je dost složitý terén.
- Takže se dostáváme do štíru s cenou => budu muset slevit z průměru objektivu.
- Kamarád, který má Meade ETX-90 si říkal, že by využil ovládání montáže přes mobil (např. bluetooth) - to nevím, jestli v té cenové relaci bude možné.
Co zvažuji:
- Celestron 130/650 SkyProdigy CT - je to poměrně starý model (2011), ale v době jeho uvedení byli někteří velmi optimističtí ve svém hodnocení. Žádnou recenzi jsem ale nenašel (asi to nikdo nekupuje?).
- Meade 130/1000 StarNavigator NG AZ GOTO
- Nebo zkusit některý Cassegrain (je kratší, takže méně náchylný na chvění, zase má dlouhé ohnisko a menší světelnost)?
- Případně další návrhy, které bych zkusil posoudit?
Díky za každou radu.
předpokládám, že moje otázka bude pro zkušenéjší pod rozlišovací úrovní, ale přesto bych se chtěl dotázat na radu.
Pois situace, ze které vycházím:
K zájmu o astronomii jsem přivedl některé své děti, ale vždy jsme využívalicizí dalekohledy (např. u astronomického kroužku - amatérsky dělaný Newton 30 cm).
Doma jsme pozorovali triedrem 12x / 60 mm (4 měsíce Jupitera viditelné).
nyní situace dospěla ke koupi vlastního dalekohledu.
Má to však svoje ALE.
Já bych si po delším průzkumu pro sebe vybral např. Skywatcher Newton 8" 200/1000 NEQ-5 nebo něco podobného.
Nový dalekohled má být ale určený primárně pro moji ženu, nejmladšího syna a malá vnoučata (bez velkých znalostí astronomie).
Zároveň bych ho chtěl využívat i pro svá pozorování (já vím, trochu spor - směrem k "univerzálnímu použití", od čehož mě spousta lidí bude odrazovat).
Nicméně hlavní určení není pro mě, takže bych chtěl koupit něco, co má GoTo navádění a nehrozí, že by to bylo příliš náchylné na otřesy (hlavně děti si do dalekohledu snadno drbnou).
Takže jsem dospěl k následujícím podmínkám:
- Goto s trackingem (aby se i laici "strefili" a nemusel jsem vždy asistovat)
- Krátké ohnisko kvůli většímu zornému poli (určitě je budou ze začátku více zajímat Měsíc a planety, než deep-sky objekty)
- Vyšší světelnost, abych i já se mohl občas podívat na něco zajímavého z Messiera
- Cena pod 30 000 Kč
- Vyloučil jsem Dobsona, protože na místu, kam se případně dostaneme autem, je dost složitý terén.
- Takže se dostáváme do štíru s cenou => budu muset slevit z průměru objektivu.
- Kamarád, který má Meade ETX-90 si říkal, že by využil ovládání montáže přes mobil (např. bluetooth) - to nevím, jestli v té cenové relaci bude možné.
Co zvažuji:
- Celestron 130/650 SkyProdigy CT - je to poměrně starý model (2011), ale v době jeho uvedení byli někteří velmi optimističtí ve svém hodnocení. Žádnou recenzi jsem ale nenašel (asi to nikdo nekupuje?).
- Meade 130/1000 StarNavigator NG AZ GOTO
- Nebo zkusit některý Cassegrain (je kratší, takže méně náchylný na chvění, zase má dlouhé ohnisko a menší světelnost)?
- Případně další návrhy, které bych zkusil posoudit?
Díky za každou radu.
Zdravím,
já sám jsem začátečník, ale myslím, že každý to má jinak. Pro někoho je i cesta (to hledání na obloze) cíl. To je právě to, co mě osobně baví. Či jinak, někdo rád jí dobrá jídla v restauracích, někdo rád dobrá jídla vaří.. Kdyby mi šlo o to jen okamžitě vidět objekt bez námahy, hodím si to do googlu a nemusím investovat desetitisíce. Totéž platí pro astro fotografii, která mě osobně zatím neláká, byť naprosto rozumím tomu, že pro jiné je to náramná zábava. Proto si každý musí sám posoudit, co je pro něj onen fun factor, zda jen pohled na nebeský objekt, jeho hledaní, či jeho focení.
Odesláno z mého ELE-L29 pomocí Tapatalk
já sám jsem začátečník, ale myslím, že každý to má jinak. Pro někoho je i cesta (to hledání na obloze) cíl. To je právě to, co mě osobně baví. Či jinak, někdo rád jí dobrá jídla v restauracích, někdo rád dobrá jídla vaří.. Kdyby mi šlo o to jen okamžitě vidět objekt bez námahy, hodím si to do googlu a nemusím investovat desetitisíce. Totéž platí pro astro fotografii, která mě osobně zatím neláká, byť naprosto rozumím tomu, že pro jiné je to náramná zábava. Proto si každý musí sám posoudit, co je pro něj onen fun factor, zda jen pohled na nebeský objekt, jeho hledaní, či jeho focení.
Odesláno z mého ELE-L29 pomocí Tapatalk
Sky-Watcher Heritage N150/750 FlexTube
Re: Dalekohled pro začátečníka 2020
Vysoká světelnost nehraje pro vizuální pozorování žádný vliv, spíš škodí. Menší světelnost obvykle značí snadnější zachování kvality optiky. Dalekohled 100/1200 se světelností F/12 bude mít s okulárem f=20mm (50°) zvětšení 48x a zorné pole bude cca 1° naprosto to samé dosáhneš s dalekohledem 200/1200 se světelností F6 . Jiný příklad: refraktor 100/1000 s okulárem 20mm (50°) bude mít stejné zorné pole jako refraktor 100/500 s 10mm okulárem stejné konstrukce. Jediný rozdíl bude, že obraz v tom 100/1000 bude výrazně lepší (při stejném optickém návrhu - např. achromát). Vše je zde mnohokrát popsáno, např.:
viewtopic.php?f=28&t=6577&p=405398&hili ... st#p405398
Jak vidíš, rozumné zorné pole lze dosáhnout i s menší světelností. Zrovna velmi široké pole na planety a Měsíc není třeba. Měnit se bude velikost výstupní pupily podle průměru objektivu a zvětšení. Stejně škodlivá jako moc malá je i moc velká výstupní pupila.
Ohledně uvažovaných výběrů, varování před takovými přístroji je zde mnoho, stejně jako pláče těch, kteří nevěřili.
Celestron 130/650 SkyProdigy CT není nic jiného než předražená hračka s nízkým optickým i mechanickým výkonem. Jde o znovuzrozený strašný Astromaster 130 (viz odkaz dále). Když se podíváš do seznamu zde: viewtopic.php?f=28&t=26186
Uvidíš také: "Meade StarNavigator 130 mm – fast spherical mirror" a to není ještě konec hrůz, dalším je Johnes bird korektor.
Poslední připomínka - kam vyjede auto, tam lze použít dobson. Za těch 30 tis. a pokud trváš na GoTo, nepořidíš nic lepšího než: http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... -goto.html
Ten dobson lze nádherně ovládat s tabletu s Androidem přes SkySafari plus (nebo pro) s pomocí wifi:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... wi-fi.html
Trváš-li na něčem malém a přitom kvalitním, jedna z možností do 30tis. zde:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... turer.html
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... 0-ota.html
Bohatě ještě zbyde na dva okuláry, hranol a hledáček:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4291.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -7989.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... -4593.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledace ... -4336.html
Není potřeba zakládat pro rok 2020 nové téma, lepší přečíst původní a napsané úvody.
viewtopic.php?f=28&t=6577&p=405398&hili ... st#p405398
Jak vidíš, rozumné zorné pole lze dosáhnout i s menší světelností. Zrovna velmi široké pole na planety a Měsíc není třeba. Měnit se bude velikost výstupní pupily podle průměru objektivu a zvětšení. Stejně škodlivá jako moc malá je i moc velká výstupní pupila.
Ohledně uvažovaných výběrů, varování před takovými přístroji je zde mnoho, stejně jako pláče těch, kteří nevěřili.
Celestron 130/650 SkyProdigy CT není nic jiného než předražená hračka s nízkým optickým i mechanickým výkonem. Jde o znovuzrozený strašný Astromaster 130 (viz odkaz dále). Když se podíváš do seznamu zde: viewtopic.php?f=28&t=26186
Uvidíš také: "Meade StarNavigator 130 mm – fast spherical mirror" a to není ještě konec hrůz, dalším je Johnes bird korektor.
Poslední připomínka - kam vyjede auto, tam lze použít dobson. Za těch 30 tis. a pokud trváš na GoTo, nepořidíš nic lepšího než: http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... -goto.html
Ten dobson lze nádherně ovládat s tabletu s Androidem přes SkySafari plus (nebo pro) s pomocí wifi:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... wi-fi.html
Trváš-li na něčem malém a přitom kvalitním, jedna z možností do 30tis. zde:
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... turer.html
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... 0-ota.html
Bohatě ještě zbyde na dva okuláry, hranol a hledáček:
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4291.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -7989.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... -4593.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledace ... -4336.html
Není potřeba zakládat pro rok 2020 nové téma, lepší přečíst původní a napsané úvody.
Ahoj kule,
toto se tu probírá pravidelně dlouhodobě...
Univerzál, jak jsi správně, napsal příliš neexistuje. Jelikož chceš, aby s tím primárně mohla pozorovat tvoje rodina, tak to směřuj na vizuální pozorování a focení neřeš. Pak jsou dlouhodobě vyzkoušené 2 varianty:
1. Dobson
Snadné ovládání, nejlepší poměr cena/výkon (v případě varianty bez Go-To), rychlé sestavení a rozebrání.
V případě varianty s Go-To už je cena samozřejmě jiná...
Terénu se bát nemusíš, to ti řeknou i ostatní, že to je v pohodě a jen na cviku.
Ovšem v případě rodinného výjezdu ten dobson zabírá dost místa a pokud to nebude nějaký menší, můžete mít trošku problém se vejít do auta (nutno přemýšlet, jak a kam se to složí).
2. AZ Go-To SCT (Maksutov)
Z mého pohledu nejlepší poměr cena výkon vzhledem ke kompaktnosti, převoznosti a ovladatelnosti.
Ovšem cena s ohledem na průměr celkem stoupá...
http://www.supra-dalekohledy.cz/astrono ... z-montazi/
Zabere to málo místa v autě, rychle se to po příjezdu rozloží a zprovozní, dobře se s tím zachází a je to stabilní.
Nicméně aby to stálo zato a bylo něco na obloze vidět, tak to chce začít minimálně u 6“ - je tedy otázkou, zda-li si nechceš trošku připlatit a jít třeba do tohoto:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3795.html
toto se tu probírá pravidelně dlouhodobě...
Univerzál, jak jsi správně, napsal příliš neexistuje. Jelikož chceš, aby s tím primárně mohla pozorovat tvoje rodina, tak to směřuj na vizuální pozorování a focení neřeš. Pak jsou dlouhodobě vyzkoušené 2 varianty:
1. Dobson
Snadné ovládání, nejlepší poměr cena/výkon (v případě varianty bez Go-To), rychlé sestavení a rozebrání.
V případě varianty s Go-To už je cena samozřejmě jiná...
Terénu se bát nemusíš, to ti řeknou i ostatní, že to je v pohodě a jen na cviku.
Ovšem v případě rodinného výjezdu ten dobson zabírá dost místa a pokud to nebude nějaký menší, můžete mít trošku problém se vejít do auta (nutno přemýšlet, jak a kam se to složí).
2. AZ Go-To SCT (Maksutov)
Z mého pohledu nejlepší poměr cena výkon vzhledem ke kompaktnosti, převoznosti a ovladatelnosti.
Ovšem cena s ohledem na průměr celkem stoupá...
http://www.supra-dalekohledy.cz/astrono ... z-montazi/
Zabere to málo místa v autě, rychle se to po příjezdu rozloží a zprovozní, dobře se s tím zachází a je to stabilní.
Nicméně aby to stálo zato a bylo něco na obloze vidět, tak to chce začít minimálně u 6“ - je tedy otázkou, zda-li si nechceš trošku připlatit a jít třeba do tohoto:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3795.html
Kolegové moderátoři,
slučte to prosím s tématem Dalekohled pro začátečníka, dlouho jsem to nedělal a nějak mi to nejde... Dík
slučte to prosím s tématem Dalekohled pro začátečníka, dlouho jsem to nedělal a nějak mi to nejde... Dík