Poraďte vhodný okulár

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Dansemacabre

Re: Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Dansemacabre »

Martas: astrosrazů se bát nemusíš a nabereš tam za jeden večer víc informací, než za týden brouzdání po fóru. Na živo jsou k sobě lidi rozhodně milejší než tady. A kdybys pak náhodou zatoužil po větším dalekohledu, tak pouhou výměnou za ten luxusní Televue 76 (byť je asi památeční) bys sehnal už celkem slušné "dělo" i s okuláry :lol:
MilAN: záleží na tom, co od toho okuláru kdo chce a požaduje. Já osobně mám radši velké "neohraničené" pole a je mi celkem jedno, že u kraje je křivé. Za ten široký pohled mi to stojí, protože koukat do "díry" mě nebaví a může být ostrá jak chce (planety jsou výjimka). Naštěstí se už dnes dají sehnat za relativně málo peněz i poměrně slušné a přitom široké okuláry - nová LER 82° řada od ES, nebo třeba Morpheusy.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
M_V

Příspěvek od M_V »

Martas píše:Red dot je součástí dalekohledu, ale zatím jsem to nepoužil.
V tom prípade ďalší okulár na nízky zväčšenie nutne nepotrebuješ a hlavné je pozorovať, kúpiš si ho možno časom.
Martas píše:U triédrů se počítá průměr výst. pupily jinak? protože 70/16 = 4.4mm, což není o moc méně.
Počíta sa to rovnako a je to tak ako píšeš.
Martas píše:Pokud tedy bude jasnost s dalším zvětšením lineárně klesat, tak to bude už jen horší nebo při tom dejme tomu 80x to bude hezčí podívání?
Dôležitá je nielen jasnosť ale aj zdanlivý kontrast medzi objektom a oblohou na pozadí. S narastajúcim zväčšením klesá plošná jasnosť, teda jasnosť oblohy a plošných objektov ako hmloviny a galaxie. Jasnosť bodových objektov sa nemení. Takže postupne narastá kontrast medzi oblohou a hviezdami, preto pri veľkom zväčšení vidno slabšie hviezdy ako pri malom. Keďže plošné objekty tmavnú rovnako ako obloha tak by sa zdalo, že si človek zväčšením nijak nepomôže. Ale vnímanie oka nie je lineárne a pri určitej výstupnej pupile sa stane, že jas oblohy spadne pod detekčnú hladinu oka a tá zčerná.

Pri malom zväčšní vidíš svetlošedý objekt na tmavošedom pozadí. Od určitého zväčšenia ale vidíš síce tmavší objekt ale na subjektívne čiernom pozadí. Tá druhá situácia vedie k lepšiemu zdanlivému kontrastu, pretože ti objekty začnú akokeby svietiť na tom čiernom pozadí. Milan v tom bode 5 popísal typické podmienky pri ktorých k tomuto efektu dôjde:
Martas píše:5/ V našich podmínách jsme u pozorování DSO a hvězd limitováni jasností pozadí. Větší zvětšení vede k tmavšímu pozadí a vzrůstu kontrastu.
Dobrým parametrem je velikost výstupní pupily. V hodně tmavých oblastech se dá použít průměr výstupní pupily do nějakých 5mm.větší pupily vede jen k jasnějšímu pozadí a úbytku kontrastu i viditelnosti hvězd. Vesnické prostředí snese pupilu 4mm, maloměsto 3-3,5 mm.
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
Martas
Věk: 45

Příspěvek od Martas »

Super, díky moc ;)
MilAN píše:U plošných objektů bude vždy platit, že větší zvětšení = menší viditelný jas. Takže 2x větší zvětšení = 1/4 jasnost.

aha, takže ne lineárně ale dokonce čtvercem to klesá...myslel jsem, že to je dáno tim vztahem D/zvětšení

Ještě k tomu minimálnímu zvětšení, dívám se do manuálu dalekohledu a píše se tam:

Terrestrial Viewing Considerations - The Tele Vue 55mm Plössl in a 2” diagonal will provide 9x with a
5.5° true field. This can serve as a finder, for rich field viewing or for terrestrial use.
M_V

Příspěvek od M_V »

MilAN píše: A pokud oko nevidí nějaký detail , v méně jasném objektu ho neobjeví. Protože úměrně zmenšení jasu klesá rozlišení oka na detaily.
MilAN píše:Důležitý je právě ale pro oko ten kontrast - a jak píše vla ,větším zvětšením se ztmavuje nejen jas objektu, ale i pozadí a někde je potřeba pro danou lokalitu najít optimum . Proto jsem už výše také psal o velikosti výstupní pupily vzhledem ke světelným podmínkám. Proto se také nedá řícz , jaké zvětšení je pro DSO optimální. Je to individuální vůči věku pozorovatele, charaktery místní oblohy a charakteru objektu.
S tým prvým výrokom takto doslovne neúhlasím ale to o hľadaní kompromisu v zväčšení je pravda. V šere má ľudské oko výrazne nižšiu rozlišovaciu schopnosť (rozhodne to nie je ~1' ako za dňa), takže na rozlíšenie nejakej štruktúry objektu je ho nutné príslušne zväčšiť. So zväčšovaním ale objekt tmavne a tým tiež ďalej klesá rozlišovacia schopnosť oka až objekt zmizne úplne. Ale presná úmera medzi jasom a rozlíšením oka neplatí (to by znamenalo, že by bolo vidno rovnaké množstvo detailov pri výstupných pupilách 1, 2 alebo 3 mm) a tým pádom vznikne pri nejakom zväčšení/výstupnej pupile optimum, kde toho vidno najviac.

S malým ďalekohľadom sa človek ľahko ocitne v situácii, že síce DSO objekt vidí ale:
1) Detaily nevidí, pretože objekt je málo zväčšený
2) Detaily nevidí, pretože objekt je príliš tmavý
takže to vyzerá ako machuľa neurčitého tvaru pri ľubovoľnom zväčšení.

Ale nenechaj sa tým odradiť akurát na začiatok to chce voliť buď veľké a/alebo jasné objekty (ideálne oboje). To je ale do iného vlákna viewtopic.php?f=28&t=12312
Chce to hlavne pozorovať, pretože sa oko/mozog postupne vycvičí a uvidíš tých detailov viac, prípadne sa naučíš rozlíšiť čo je tam naozaj a čo je iba očný klam :)
M_V

Příspěvek od M_V »

Martas píše:Terrestrial Viewing Considerations - The Tele Vue 55mm Plössl in a 2” diagonal will provide 9x with a
5.5° true field. This can serve as a finder, for rich field viewing or for terrestrial use.
Cez deň by to ešte ušlo (v refraktore tieň sekundáru neuvidíš) ale na použitie v noci v tvojom ďalekohľade nebrať. Výstupná pupila je skoro 9 mm a to znamená, že ak má tvoje oko pupilu 6 mm, tak si v podstate zredukuješ priemer ďalekohľadu na 2/3 a stratíš hromadu svetla. Lepšia kombinácia je keď tak kratšia ohnisková vzdialenosť a väčšie zdanlivé zorné pole.
Beda
Věk: 82
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

čtu tohle vlákno o viditelnosti DSO sebou a zajímalo by mě, do jaké míry může viditelnost DSO ovlivnit pojem 'faktor intenzity ohybového kroužku - Airy-disc brilliance factor' jako měřítko rozlišovací schopnost teleskopů pro vizuální pozorování hvězdokup.
Podnětem k tomu byla zpráva fi. Celestron, zveřejněná počátkem sedmdesátých let, která popisuje test pozorování hvězdokupy M13 dvěma refraktory s objektivy 15 cm a 20 cm. Oba přístroje na společné montáži zvětšovaly 150x .
Více o této zprávě ( doplněné grafikou ) zde : http://www.astrocomes.wz.cz/a_dal_1.php
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Kupil som ES 82° 8,8mm a som s nim spokojny. Teraz by som pozeram na neajaky okular co by pokryl minimalne zvacsenie a uvazujem nad ES 82° 18mm alebo ES 68°20mm? Pri tom 18mm ma trocha odradza 2" prevedenie.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Daglousek

Příspěvek od Daglousek »

. 07. 2020, 14:11

Dobrý den,omlouvám se že píši sem ale jsem nový a ještě se nevyznám. Chtěl bych poprosit o radu a pomoc. Mám dalekohled Bresser profesionál line 110/1000 a nemůžu k němu najít nějaký manuál co se dá a nedá dokoupit. Mám na něm jediný okulár 25mm a chci poprosit zda mi poradíte jaký ještě přikoupit abych mohl zda to tedy půjde sledovat planety sluneční soustavy,galaxie,měsíc,slunce atd. Děkuji moc. Tom.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Daglousek : Nebyl by nějaký odkaz na dalekohled?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Na 110/1000 by som zobral nejaky 10mm okular ktory da zvacsenie 100x
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Daglousek

Příspěvek od Daglousek »

Artaban píše:Daglousek : Nebyl by nějaký odkaz na dalekohled?
Právě že nemůžu najít ani na německých stránkách,jen jsem se spletl není to 110/1000 ale 120/1000
Daglousek

Příspěvek od Daglousek »

Nemá někdo info nebo manuál k Bresser profesionál line 120/1000?
Yarkho
Věk: 44

Příspěvek od Yarkho »

Zrejme to bude klasický achromát. K nemu by sa hodil okulár okolo 8-10mm, zv. 100-125x, ako už písal kolega. Väčšie zväčšenie má zmysel riešiť po tom, ako ohodnotíš, akú veľkú to má farebnú chybu (fialový lem Mesiaca a pod.), a ako veľmi Ti to subjektívne vadí.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Asi to bude achromát, ale ten průměr objektivu mi pro Bresser moc nesedí. Možná starší kousek?
Daglousek : Určitě to je refraktor? Má dalekohled jako objektiv čočku? :)
Pokud ano, tak ten barevný lem kolem jasných objektů může vadit, ale třeba ani moc nemusí.
Důležitější je, jak ostrý obraz dalekohled má. Jak velké zvětšení ještě zvládne s ostrou kresbou. Čím větší zvětšení, tím bude obraz rozmazanější. Ono není zase tak snadné to zjistit. Potřeboval bys několik ohnisek okulárů a taky dobré podmínky. A ty moc co se týče planet a teď už i Měsíce, který je už taky celkem nízko nejsou nejlepší.
Myslím, že zvětšení 166x s okulárem 6mm ješte celkem zvládne. Potřebuješ ale zjistit, jak ukazuje při menším zvětšením, než koupíš okulár na větší zvětšení. Proto bych na Měsíc a planety začal okulárem 10mm, nebo třeba 9mm a když to bude slušný, tak koupit 6mm.
Na DSO máš okulár 25mm, který by prozatím mohl stačit.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

bude to klon staršího SW 120/1000. V minulosti jsem měl a mohu porovnat čistotu obrazu KonusSuper 120/1000 s TAL 100R, - dobrý achromát 100/1000 ukázal na planetách (vyjma Saturnu) a Měsíci více podrobností a hl. čistěji. Dále obraz z ED80 byl lepší než TAL100R v přímém srovnání. Barevná vada silně snižuje kontrast a 120/1000 bych hnal tak do 120x, snad jen u Saturnu o chlup více (<=150x)
Odpovědět