Jake zvolit okulary?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od Psion »

Novacek napsal:

Ceny uz jsem studoval a celkem se mi protocily panenky :o)) ja predpokladal 3 okulary pro zacatek do cca 10 tisic. Mozna dobry kompromis je Vixen rada LV.(?)
Vixen LV nejsou špatné, nicméně LW jsou o třídu výše :-)
Ila

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od Ila »

Psion napsal:

Záleží na podmínkách - pro planety je u SW 80mm ještě snesitelné 200x - tzn. Ortho 6mm a kvalitní Barlow 2x....přesně tak, záleží na podmínkách, ale dívat se přes ortho 6mm už bude trochu šibeniční požitek ;)
Odtud původně "nabízené" LV atp.
Novacek

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od Novacek »

Po preceteni svych prispevku sleduji, ze "cestin byt ma kobyla" :o))
Vixen 12X80
Novacek

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od Novacek »

Ila napsal:
...asi ti tam chybí to "h" - "ortho"...
Jinak bych podle možností dalekohledu volil na větší zvětšení asi ortho kolem 10-12,5mm, kvůli pohodlnému pozorování LV nebo adekvátní jiné značky kolem 5mm.
Pro DSO něco širokoúhlého kolem 20-25mm.

Ne mam tam "h", dal jsem jenom "ortho" a uz je vse v poradku.
Vixen 12X80
JHA - Durko

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od JHA - Durko »

Zdravim ucstanikov astrofora,
pred cca 2 tyzdnami som sa pytal na Vas nazor na SW 254/1200. Vyzera to tak, ze uz tu nic nove nevymyslim a ak rozhodol som sa pre tento pristroj.

Teraz prichadza 2 krok, a to vyber okularov.
Zase po precitani astrofora mi najlepsie vychadzaju 2 znacky Vixen LV a Celes. Ultima. Kvoli nizsej cene pravdepodobne 1,25" (aj kvoli pripadnemu dokupeniu filtrov)

Chcel by som sa Vas spytat, ake ohniskove vzdialenosti a kolko okularov (prip. akych znaciek) by ste mi doporucili (s ohladom na to, aby napr. nebolo prilis male zvacsenie a nasledne preziarena obloha, resp. aby nevadilo sek. zrkadlo)
Planujem kupit Barlow TAL 2x

A este jedna vec: Bolo by mozne naraz pouzit komakorektor + barlow + filter + okular?
Dik za odpovede.
michal.b

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od michal.b »

Durko napsal: Zdravim ucstanikov astrofora,
pred cca 2 tyzdnami som sa pytal na Vas nazor na SW 254/1200. Vyzera to tak, ze uz tu nic nove nevymyslim a ak rozhodol som sa pre tento pristroj.

Teraz prichadza 2 krok, a to vyber okularov.
Zase po precitani astrofora mi najlepsie vychadzaju 2 znacky Vixen LV a Celes. Ultima. Kvoli nizsej cene pravdepodobne 1,25" (aj kvoli pripadnemu dokupeniu filtrov)

Chcel by som sa Vas spytat, ake ohniskove vzdialenosti a kolko okularov (prip. akych znaciek) by ste mi doporucili (s ohladom na to, aby napr. nebolo prilis male zvacsenie a nasledne preziarena obloha, resp. aby nevadilo sek. zrkadlo)
Planujem kupit Barlow TAL 2x

A este jedna vec: Bolo by mozne naraz pouzit komakorektor + barlow + filter + okular?
Dik za odpovede.

Moznosti je spousta. Minimalni rozumne zvetseni je omezeno velikosti vystupni pupily (prumer objektivu/zvetseni) kolem 6mm, ve tvem pripade tedy zhruba 40x - tomu odpovida 30mm okular. Maximalni rozumne zvetseni je omezeno rozlisovaci schopnosti dalekohledu a cini zhruba 2xprumer objektivu, u tebe tedy 500x - tomu odpovida 2,5mm okular.
V praxi vsak kvuli seeingu vic nez 250-300x pouzijes malokdy.

Kolik okularu a jake znacky zavisi na tom, kolik do toho chces investovat.
Pavuk_

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od Pavuk_ »

JHA - Durko

Jake zvolit okulary?

Vsimol som si, ze Myzer predava okular Vixen Lv 30 mm, ale 2", a na taketo su drahe filtre, ak by som si mal moznost vybrat za rovnaku cenu 1,25" a 2", tak kupim radsej asi kvalitnejsi 1,25". Myzera som sa pokusil mailom kontaktovat tak pred tyzdnom aj kvoli tomu, ze pozoruje z dediny kusok od mojho bydliska, zatial sa mi neozval, asi az ked sa vrati do BA.
JHA - Durko

Jake zvolit okulary?

Michalovi.b:

Dik, povedzme ze do ceny 5000 - 6000 Kc z okular (to je aj uroven Ultimy a Vixenu LV). Takze jednoducha otazka: je v tejto cenovej kategorii a velkosti 1,25" nieco lepsie?
Pavuk_

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od Pavuk_ »

Durko napsal: Vsimol som si, ze Myzer predava okular Vixen Lv 30 mm, ale 2", a na taketo su drahe filtre, ak by som si mal moznost vybrat za rovnaku cenu 1,25" a 2", tak kupim radsej asi kvalitnejsi 1,25". Myzera som sa pokusil mailom kontaktovat tak pred tyzdnom aj kvoli tomu, ze pozoruje z dediny kusok od mojho bydliska, zatial sa mi neozval, asi az ked sa vrati do BA.sak to k nemu prejdes aj pesi :)
minuly vikend som bol u neho, zavolaj mu, bude az do 1.augusta v Castkovciach
poslal som ti na neho mobil - pozri sukromnu spravu
michal.b

Jake zvolit okulary?

Příspěvek od michal.b »

Durko napsal: Michalovi.b:

Dik, povedzme ze do ceny 5000 - 6000 Kc z okular (to je aj uroven Ultimy a Vixenu LV). Takze jednoducha otazka: je v tejto cenovej kategorii a velkosti 1,25" nieco lepsie?
Nevim jak jsou na tom LV pri takove svetelnosti (f/4,7), Ultimy (resp. Eudiascopic) jsou vyborne.

Muj tip na vyber okularu: 30mm, 10mm a 7mm + kvalitni Barlow 2X, coz ti da zvetseni 40x,80x, 120x, 170x, 240X a 340X.
Odpovědět