Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Ja si prave rikal, ze za tu cenu bych ho potom poslal dal a ani by me to nemrzelo.
Sam nevim, jestli by me to chytlo. O dalekohledu jsem uz nekolikrat uvazoval, ale nakonec zavrhnul pro nedostatek casu, ktery se tomu musi venovat.
Sam nevim, jestli by me to chytlo. O dalekohledu jsem uz nekolikrat uvazoval, ale nakonec zavrhnul pro nedostatek casu, ktery se tomu musi venovat.
Ale to je ako nevedieť, či chcete byť motorkárom a rozmýšľať nad kúpou starej babety, navyše nevedno v akom stave. Však sa prinajhoršom predá, keď ma to nechytí, lebo je pomalá, navyše malá a trčia mi z nej nohy na cestu.
(Ďalekohľad má ďaleko od ideálneho začiatočníckeho, slabý statív, malý priemer s veľkou svetelnosťou, zrejme nikto netuší, kedy bol naposledy kolimovaný, navyše sa predáva za štvrtinu ceny - zbaviť sa.)
To už je lepšie ísť sa niekedy pozrieť niekam do ďalekohľadu (po skončení opatrení samozrejme) a začať rozmýšľať až potom.
(Ďalekohľad má ďaleko od ideálneho začiatočníckeho, slabý statív, malý priemer s veľkou svetelnosťou, zrejme nikto netuší, kedy bol naposledy kolimovaný, navyše sa predáva za štvrtinu ceny - zbaviť sa.)
To už je lepšie ísť sa niekedy pozrieť niekam do ďalekohľadu (po skončení opatrení samozrejme) a začať rozmýšľať až potom.
Tak jestli je to neco jako babeta, tak to nebudu riskovat.
Ja si spis rikal, ze bych koupil CZtu za cenu te babety.
Vyzkousel si, jestli se mi libi mit "vitr ve vlasech" a v pripade, ze ne, bych tu motorku poslal za stejnou cenu dal.
Ja si spis rikal, ze bych koupil CZtu za cenu te babety.
Vyzkousel si, jestli se mi libi mit "vitr ve vlasech" a v pripade, ze ne, bych tu motorku poslal za stejnou cenu dal.
Paralaktická montáž
Dobrý deň
som začiatočník a chcem si kúpiť ďalekohľad len neviem ako funguje tá paralitická montáž.
Je ťažké ju nastaviť pre začiatočníka ?
Ako sa nastavuje ? Ako funguje ?
Ďakujem

Je ťažké ju nastaviť pre začiatočníka ?
Ako sa nastavuje ? Ako funguje ?
Ďakujem

Naposledy upravil(a) Peter dne 20. 04. 2020, 10:02, celkem upraveno 1 x.
Dobson 150/1200
Re: Paralaktická montáž
Pre zaciatocnika je najlepsie dobsonova montaz. Tam sa nic nenastavuje staci len postavit na relativne rovnu plochu a otocit kam potrebujeme.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
No možná zkus počíst nejdříve tady:Peter píše:Len neviem či sa dá využiť aj pri šošovkovom.
viewtopic.php?f=28&t=26186
a tady:
viewtopic.php?f=28&t=14611
Levný "šošovkový" dalekohled není pro začátečníka moc vhodný a dobrá montáž stojí tolik jako dalekohled nebo více...
M:736 750 113
Našiel som SkyWatcher 80/900 185€ len vraj tá azimutálna montáž nie je moc dobrá. Neviem aký máte názor na to vy.
Dobson 150/1200
No já už jsem ti to říkal - za tu cenu nekoupíš ani použitelnou montáž a ty chceš ještě dalekohled.Peter píše:Našiel som SkyWatcher 80/900 185€ len vraj tá azimutálna montáž nie je moc dobrá. Neviem aký máte názor na to vy.
Já jsem AZ montáž nikdy neměl - vždy mě lákalo spíše focení. Ale dost se asi používá AZ4 raději ve verzi s ocelovými nohami:
https://www.dalekohlady-puskohlady.sk/t ... vom-detail
A to je bez dalekohledu...
Pokud chceš začít a neznechutit si to, tak rozumný poměr cena/výkon má dobson 150-200/1200. Klidně i bazarový. Pokud neosloví - za podobnou cenu zase prodáš...
Není to tak sexy - ale montáž dobson je prakticky zadarmo a celá cena je v optice.
Za o něco vyšší cenu máš:
https://www.dalekohlady-puskohlady.sk/t ... n-6-detail
Průměr je skoro 2x větší, nemá barevnou vadu a na dobsonu je to mnohem stabilnější, než na levné montáži...
Pokud trváš na montáži - doporučuji rezervovat 2x větší částku, než na dobson

No práve nechcem ísť moc do zrkadlových lebo je nutné po čase nastavovať zrkadlá. A neviem či by som to ako začiatočník zvládol.
Dobson 150/1200
Ono 150/1200 nebo 200/1200 nejsou na kolimaci až tak háklivé. Tady se tím zbytečně straší - navíc s laserovým kolimátorem je to jednoduché. Ale pokud s tím dalekohledem neflákneš, tak to může vydržet i několik let...Peter píše:No práve nechcem ísť moc do zrkadlových lebo je nutné po čase nastavovať zrkadlá. A neviem či by som to ako začiatočník zvládol.
Nevím jak na Slovensku - ale u nás není problém se domluvit s lepším prodejcem, aby dalekohled zkontroloval/zkolimoval. Až ho budeš potřebovat kolimovat - už nebudeš začátečník

No a keď sa chcem viac zamerať na pozorovanie planét mesiaca, dvojhviezd a nie deep-sky objektov bude aj tak vhodný ?
Dobson 150/1200
Zdravím kolegovci , niesom si istý či píšem do správnej sekcie , pravdepodobne nie (ospravedlňujem sa) ale potreboval by som trochu pomoc pri rozlíšení EDčiek medzi Skywatcher ED 80 a Vixen ED 80 .
Písal som už na FB do Astro skupiny a v podstate mi bolo odpovedané že rozdiely medzi nimi sú len v dizajne,chcem sa teda informovať aj tu v Astro fóre ,pokiaľ má niekto skúsenosti s oboma alebo vidí iný rozdiel medzi nimi,tak kľudne aj do súkromnej správy ďakujem.
Linky : 1. https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... r_1_select
2. https://www.astroshop.eu/telescopes/vix ... r_0_select
Písal som už na FB do Astro skupiny a v podstate mi bolo odpovedané že rozdiely medzi nimi sú len v dizajne,chcem sa teda informovať aj tu v Astro fóre ,pokiaľ má niekto skúsenosti s oboma alebo vidí iný rozdiel medzi nimi,tak kľudne aj do súkromnej správy ďakujem.
Linky : 1. https://www.astroshop.eu/telescopes/sky ... r_1_select
2. https://www.astroshop.eu/telescopes/vix ... r_0_select
Určitě. Na tento účel je skoro vhodnější ten menší 150/1200. Ale před koupením by možná nebylo špatné se do nějakého podívat...Peter píše:No a keď sa chcem viac zamerať na pozorovanie planét mesiaca, dvojhviezd a nie deep-sky objektov bude aj tak vhodný ?
Přece jenom - každý má jiné preference. Já mám i 80mm refraktor - obraz je takový čistší, ale při větším zvětšení je obraz dost tmavý. Nicméně moc nepozoruji - ale zase jsem trvalý začátečník

Sice není moc dobrá doba na nějaké větší akce, ale nějaké "pozorování v přírodě" je aspoň u nás možné...