Osobne túto kombináciu môžem len odporúčať. 15cm je podľa mňa na naše pomery zbytočne veľa = to 12cm APO som mal na EQ5 - celkovo to bola oveľa prakticejšia, spratnejšia zostava. I tak som väčšinu času zápasil zo seeingom ...
Ja osobne som nemal ERF filter vpredu, ale ako náhradu som používal 2" 35nm H alpha filter (veľmi podobná priepustnosť, ako ERF) nasadený pred hranolom. Dá sa teoreticky fungovať aj bez neho, ale ja som pre istotu nesnímal dlhšie, ako minútu hoci som nikdy nepostrehol, že by sa nejaká časť ďalekohľadu prehrievala. Treba povedať, že bez ERF filtra vpredu taktiež narastajú turbulencie v tubuse ...
Čo sa týka samotného Quarku je to špičkový výrobok. Problém je, že tento produkt je vlastne odpad Daystaru - neexistuje tam kontrola kvality a človek tak ľahko narazí na dosť nehomogénny kus. Ja som mal štastie v nešťastí. Kúpil som Quark Prominence od p. Zahajského, ale ten kus bol dosť nehomogénny a boli miesta s veľmi mizerným kontrastom. Dal som ho reklamovať a ako prejav dobrej vôle som na ten čas dostal od p. Zahajského náhradný kus - Chromosphere verziu. Tá bola krásne homogénna a tak som si ju nakoniec ponechal (lebo reklamácia bola vyriešená výmenou za nový kus, ktorý bol v podstate rovnako zlý, ako ten pôvodne reklamovaný). Čo viem, tak napr. TS robí istú selekciu kusov a človek sa tak dnes už nemusí obávať, že narazí na zlý kus.