Ono hodně záleří jak je člověk zmlsanej. Já koukal 3 roky přes achro 127/1200 a byl jsem nadšený. Jasně, barvu jsem viděl, ale biho hodně vadu redukovalo ( aspoň pocitově) a do těch cca 180x byl dalekohled i s binem naprosto použitelný.
Pak ale byl pro mě přechod na ten triplet, byť FCD1, jak z jiného světa a je otázka, jestli by mi FCD-100 sklo mohlo udělat větší "wow" efekt. Asi bude dalekohled dneska ještě levnější, ale já ho mám už přes rok a dost jsem s ním nakoukal. Nemám vůbec potřebu zatím měnit.
Když je ale někdo zvyklý jen na naprostou špičku a vadí i sebemenší chybička, tak by ho asi kupovat neměl, je to už přece jen starší optika a dnes budou podstatně lepší. Já jsem prostě od přírody takovej, že kvůli jedný šmouze okno nevysklím.
Pokud je to jen na koukání a neřešíme foto, tak bych svůj 127mm dalekohled za 102mm nevyměnil ani za prase. Už ten 127mm byl kompromis, mířil jsem původně někam k 140 -150mm. Ale peníze nebyly a když vidím, jak mi ten 5" cvičí s HEQ5kou, tak to nakonec bylo dobré řízení osudu.

On ten 5" totiž umožňuje i v binu koukat se zvětšením přes 200x (když to jde samozřejmě), snad seženu nějaké okuláry i pro 250x a půjde to. Na Měsíci i na Marsu jsem se naučil (díky Artbane!) že to smysl má. A 102mm by mi to už neumožnila...
Nehledám dokonalý dalekohled, stačí mi těch pár skoro dokonalých zážitků, které jsem s ním ztrávil. 80% času nevyužilu ani ty možnosti mýho "nedokonalýho" tripletu...
Každopádně přeju šťastnou ruku při výběru!
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool