HorseHead Flame Nebula
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: HorseHead Flame Nebula
Problém je, že i pokud máš dokonalý FF, tak ten eliminuje pouze vinětaci soustavy. Jasové gradienty pocházející ze skutečného stavu oblohy tam prostě skutečně jsou. Jediný způsob, jak se jich zbavit, je při DBE přemýšlet, a odhadnout co je reálné a co je tam navíc. A vzorky umístit do obrazu tak, aby se co nejméně poškodily skutečné struktury. Ale úplně dobře to nebude nikdy. Ničím nelze oddělit světlo z vesmíru od světla z oblohy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion: v noci sa mi to až tak svetlé nezdalo, ale cez deň mi tam už chýbal kontrast a chcelo by to stmaviť. Na detaily by to chcelo Ha filter, vo farbe s krátkym ohniskom som nenašiel žiadnu detailnú fotku tejto oblasti. Samyang by bol super, len sa mi to ohnisko zdalo krátke aj na APS-C. Keď som pred rokom kupoval ten Canon 200/2.8 s kresbou som bol spokojný aj pri f3.5 (na Canone 600D) než som prešiel na FF a musel pricloniť až na f5...
kolec: "Ďalšia možnosť ako vylepšiť obrázok pomocou DBE je vylepšiť kladenie vzoriek pri DBE. Skus použiť nejaký cudzí snímok(z netu) a podla neho si zvoliť miesta s rovnakým pozadím ( opäť to ma slabinu , že i tento snímok môže byt už umelo modifikovaný a v realite to je iné) a takéto DBE aplikovať na tvoj snímok."
Dajú sa tie vzorky naklikať na ten hotový snímok z netu a potom presunúť na môj? Alebo ho mám použiť iba vizuálne ako referenčný?
MMys: asi to myslel tak, že by sa ten "nočný" flat použil ako pri DBE a nie ako flat, ale to by sa musel fotiť po každých x snímkoch flat aby presne sedel na light snímky...
kolec: "Ďalšia možnosť ako vylepšiť obrázok pomocou DBE je vylepšiť kladenie vzoriek pri DBE. Skus použiť nejaký cudzí snímok(z netu) a podla neho si zvoliť miesta s rovnakým pozadím ( opäť to ma slabinu , že i tento snímok môže byt už umelo modifikovaný a v realite to je iné) a takéto DBE aplikovať na tvoj snímok."
Dajú sa tie vzorky naklikať na ten hotový snímok z netu a potom presunúť na môj? Alebo ho mám použiť iba vizuálne ako referenčný?
MMys: asi to myslel tak, že by sa ten "nočný" flat použil ako pri DBE a nie ako flat, ale to by sa musel fotiť po každých x snímkoch flat aby presne sedel na light snímky...
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Stiahni fotku z netu, zregistruj ju so svojou. Naklaď na fotku z netu vzorky ,DBE odlož na plochu . Otvorené DBE zavri a oložené DBE použi na svoju fotku.
Ďalší postup je keď sa zbavíš hviezd (použi napr starnet), urobíš DBE a hviezdy vrátiš nazad
Nočný flat pri dodržaní určitých podmienok môže odstrániť nielen nedokonalosť sústavy , ale i gradient oblohy. Podotýkam môže!
Prečítaj si tento článok. Mam niekde i originál Neyerov postup
http://www.distant-lights.at/tipps/NightSkyFlats.pdf
Príjemnú zabavu
kolec
Ďalší postup je keď sa zbavíš hviezd (použi napr starnet), urobíš DBE a hviezdy vrátiš nazad
Nočný flat pri dodržaní určitých podmienok môže odstrániť nielen nedokonalosť sústavy , ale i gradient oblohy. Podotýkam môže!
Prečítaj si tento článok. Mam niekde i originál Neyerov postup
http://www.distant-lights.at/tipps/NightSkyFlats.pdf
Príjemnú zabavu
kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ono to je taky zpracováním, nejen objektivem. Pokud jsem porovnl Canon 135/2 a Samyang 135/2, je ten rozdíl opravdu výrazný. Chtělo by to pracovat i s dekonvolucí, snížit počet hvězd a vnést do obrazu větší ostrost a dynamiku třeba jako ZDE. Dat máš nafocených spoustu, tak jen to využít.Ari píše:Psion: v noci sa mi to až tak svetlé nezdalo, ale cez deň mi tam už chýbal kontrast a chcelo by to stmaviť. Na detaily by to chcelo Ha filter, vo farbe s krátkym ohniskom som nenašiel žiadnu detailnú fotku tejto oblasti. Samyang by bol super, len sa mi to ohnisko zdalo krátke aj na APS-C. Keď som pred rokom kupoval ten Canon 200/2.8 s kresbou som bol spokojný aj pri f3.5 (na Canone 600D) než som prešiel na FF a musel pricloniť až na f5...
Opäť nové spracovanie, tentokrát som vynechal DSS a všetko robil v PI, konečne tam zostala aj nejaká modrá farba (hodinu expozícií som vyhodil tak je to cca 12,5h) fotku som vymenil tak F5. Zaujímavé aká "diaľnica" prechádza spodkom Orióna, na každej snímke bola dráha od satelitu vždy na tom istom mieste (DSS to ani nedokázal odstrániť, tam je asi treba referenčná snímka bez satelitu čo je nemožné).

staré spracovanie:

staré spracovanie:

Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
Prochází tam trajektorie geostacionárních družic, takže tam postupně projdou všechny. Ale referenční snímek by měl jít udělat - není problém najít intervaly mezi družicemi 6-10 minut a části těch 1 - 2 drah potom vymazatAri píše: Zaujímavé aká "diaľnica" prechádza spodkom Orióna, na každej snímke bola dráha od satelitu vždy na tom istom mieste (DSS to ani nedokázal odstrániť, tam je asi treba referenčná snímka bez satelitu čo je nemožné).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ari: pěkný, konečně vylezla lépe dynamika obrazu a je to ostřejší.
ja myslim, ze je to velice dobre 
Ono by to bylo fajn - ale s tím objektivem mi to přijde jako ztráta času...
S tak krátkým ohniskem a velikosti čipu tam vždy nějaká jasná hvězda bude.
Jedině ho obětovat na astrofoto a přidat pevnou clonku (pokud je to technicky možné).
S tak krátkým ohniskem a velikosti čipu tam vždy nějaká jasná hvězda bude.
Jedině ho obětovat na astrofoto a přidat pevnou clonku (pokud je to technicky možné).
M:736 750 113
Psion, Konihlav ďakujem.
Bill mne viac ako tie paprsky vadia reflexy na jasných hviezdach, vďaka tým paprskom nie su tak rušivé + som ich odsaturoval. Zaujímalo by ma či ich robí objektív alebo Baader filter (pred modifikáciou som tento objektív neskúšal).
Bill mne viac ako tie paprsky vadia reflexy na jasných hviezdach, vďaka tým paprskom nie su tak rušivé + som ich odsaturoval. Zaujímalo by ma či ich robí objektív alebo Baader filter (pred modifikáciou som tento objektív neskúšal).
Ten Baader určitě reflexy dělá. Zkus kontaktovat MartinV - fotil něco svou nemodifikovanou 6D a mou modifikovanou. Nikde to nemůžu najít...Ari píše:Bill mne viac ako tie paprsky vadia reflexy na jasných hviezdach, vďaka tým paprskom nie su tak rušivé + som ich odsaturoval. Zaujímalo by ma či ich robí objektív alebo Baader filter (pred modifikáciou som tento objektív neskúšal).
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
S reflexy u hodně jasných hvězd se nedá nic dělat, ty vrstvy jsou na hranici technologických možností, a jediné řešení jak tam nemít reflexy je nemít tam žádný filtr před senzorem. Tady vyhodit i ten prachotřes (taky dělá reflexy), maličko posunout senzor, a dát tam IR blok v clip provedení. Ale to už je pak tělo opravdu jen na astrofocení, a širokoúhlá skla mohou mít problém se zaostřením.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Škoda je, že s originálním filtrem Canon to nedělá (nebo mnohem méně)MMys píše:S reflexy u hodně jasných hvězd se nedá nic dělat, ty vrstvy jsou na hranici technologických možností,
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Protože ty AR vrstvy na prachotřesu nejsou moc konstruované pro blízké IR, strmost přechodu je mizerná a navíc mají leak pár procent v blízkém IR, a ten udělá ten reflex, když se vyhodí absorpční filtr. BCF-ko to zase trochu srazí dolů, protože slušně vyblokuje to IR, ale zase přidá reflex od sebe sama.
Mám tu porovnanie Baaderu s prachotrasom a bez na dvoch rôznych telách, bez prachotrasu som mal väčšie reflexy ale len na modrých hviezdách a modrej farby, s prachotrasom sú aj na žltých (na modrých hviezdach ružové, na žltých červené reflexy). Ak by som tam ešte vložil clip filter napr. IDAS LPS D1, ktorý by IR usekol uplne tak by to zrušilo reflexy, ktoré robí prachotras?