Tak neoddolal som a aj ja som kupil 8" verziu GSO. Vcera mi prisiel a hned zo zaciatku sklamanie aky prisiel rozkolimovany. Trochu ine ocakavanie oproti inym reportom. Trochu som sa s kolimaciou pohral, laser + vzdialene svetlo na komine z okna a bolo to o kus lepsie. Vecer sa obloha trochu otvorila a bol mesiac tesne po splne takze som ho otestoval na terminatore. V prvom rade co sa tyka temperacie tak je to fantazia. Za 20 minut je dalekohlad pripraveny na pozorovanie. Este ma trochu trapila tepelna radiacia z jedneho smeru odspodu (zrejme odomna) ale to sa vyriesilo rychlo obalenim tubusu do radiatorovej termofolie (ktora sa mi osvedcila na maksutovoch). Toto je podstatny rozdiel oproti maku180. hoci som aj ten obalil do folie, tak stalost obrazu je jednoznacne na strane otvoreneho cassegrainu. Obrovsky mak180 sa nedokazal vytemperovat ani po 2 hodinach (bez folie). S mensimi maksutovmi s tymto problem nie je. S malym zaizolovanym mak127 mozem pozorovat v podstate ihned.
Co sa tyka rozlisenia na mesiaci tak to je velmi slusne ale ten obraz ma tak nenadchol ako z maka180. Daval som tomu za vinu este nedokonalej kolimacii. Nastudoval som si aj ine sposoby kolimacie a najlepsi vysledok som mal z tohto
https://www.cloudynights.com/topic/6470 ... assegrain/
Dnes sa po zotmeni a po tej strasnej vychrici opat vyjasnilo asi na 2h, dostatocne dlho na vytemperovanie a opatovny test, so seeingom podomnym zo vcera. Po doladeni kolimacie podla vyssie uvedeneho sposobu na CN a po jemnom doladeni na hviezdach sa dnes teleskop ukazal v plnej krase. Obraz znatelne lepsi ako v mojom niekdajsom C8 Schmidt, dokonca na M42 som mal pocit ze nevidim ani viac ani menej oproti C8, ale to by chcelo test bok po boku. Sice mesiac este nevysiel kym sa zasa nezamracilo ale test na hviezdach a dvojhviezdach bol uzasny, ovela lepsi ako vcera, slabsie hviezdy takmer bodove, rozlisenie na dvojhviezdach Castor, Rigel krasne rozlisitelne, dokonca som videl naznaky SiriusB (ale to som si nie isty, mozno to bol len zbozne prianie, Sirius bol pomerne nizko). Hovorim pre to ze hviezdy takmer bodove pretoze som cerstvo presiel z maksutova 180 na tento Cass. A nech si hovori kto co chce, hviezdy a celkovy obraz v maksutove su ovela krajsie vykreslene ako v newtone alebo tomto casegraine a uz ovela lepsie ako v schmidte. No ta rychla temperacia, uplne odpadnutie problemu s rosenim a predovsetkym cena, hra v prospech tohto klasickeho Cassegrainu. Teda aspon pre mna. Nevyhoda je este mierne zlozitejsia kolimacia ale to sa clovek dokaze naucit. Newton je pre mna velky a tazkopadny, toto je jeho priblizna nahrada. Ak pocasie da tak ho chcem otestovat poriadne na mesiaci najblizsie dni. Napisem sem potom pocity.
Newton 200/800, Maksutov 127/1500, SW ED120/900 , Coronado PST, grab-n-go TS SDAPO 72/432 na minidobsone Montaze: NexStar Evolution, NexStarSLT.