mohl by někdo prosím vysvětlit, co to je to "překládání dalekohledu" ? Hledal jsem to všude možně ale našel jsem jen jediný popis této operace, nicméně psaný tak, že jako začátečník jsem jej vůbec nepochopil

Díky
MMys píše:Překládání dalekohledu není nic. Správně se to jmenuje proložení a spojuje se s německou paralaktickou montáží. Je to postup, kdy, když se už montáž blíží k meridiánu, tak se otočí v obou osách o 180°, čímž se tubus dostane na druhou stranu ud sloupu (trojnožky) a později na ni nenarazí.
hades píše:Jestli vládneš angličtinou, podívej se na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=AC5YO1BTYqY
Ono jednoduše jenom stačí stopnout tracking a znovu zadat cíl pro GoTo a montáž už si sama zvolí, na jakou stranu se ti otočí
hades píše:Ono jednoduše jenom stačí stopnout tracking a znovu zadat cíl pro GoTo a montáž už si sama zvolí, na jakou stranu se ti otočí
honjan píše:Zdravím, mám takový malý dotaz ohledně filtrového kola...
Pořídil jsem si od kamaráda pár filtrů na okuláry a zamýšlím si pořídit takové to "filtrové kolo", do něhož bych ty filtry dal a nemusel bych pořád vyndavat okulár a šroubovat filtry, kdykoli chci zkusit změnu.
Napadlo mě ale, že nasazením toho kola se vlastně okuláry posouvají o něco výše, a tak mě zajímá, jestli pak lze v pohodě doostřit a nebo budu potřebovat nějakou úpravu něčeho na dalekohledu apod., případně co se nejčastěji a nejlépe upravuje? Nebo si dělám zbytečné starosti?
Máte někdo zkušenosti a případně řešení?
Díky Honza
Zpět na “Fórum pro začátečníky”
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů