Poradíte mi s pozorovaním Slnka?
Ahojte!!!
Mám Newton a chcela by som pozorovať aj slniečko, ale nemám slnečný filter a pravdu povediac ani nechcem, lebo sa bojím že by sa mohlo niečo s ním stať a nechcem riskovať...Ako sa to dá realizovať aj bez filtra?
Mám Newton a chcela by som pozorovať aj slniečko, ale nemám slnečný filter a pravdu povediac ani nechcem, lebo sa bojím že by sa mohlo niečo s ním stať a nechcem riskovať...Ako sa to dá realizovať aj bez filtra?
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Ahoj Selene.Slnko sa da pozorovat aj bez filtra a to pomocou projekcie na nejaku svetlu dosku,alebo aj papier umiestnenu/y vo vhodnej vzdialenosti od okulara.Tato vzdialenost je niekolko desiatok cm od okulara.Miesto projekcie musi byt niecim zatienene(asi staci aj tvoj tien) a takto sa daju pozorovat skvrny na povrchu Slnka.
Ahoj Selene.
To je snadný.Buď si sežeň speciální Sluneční hranol,který většinu světla odhodí mimo okulárový výtah.Nebo použij projekci přes okulár na bílou podložku.Nevím co máš za průměr optiky,ale hodně to zacloň,tak na 5-6 cm,aby se ti okulár přebytkem světla nepoškodil.
Hmm....Maros byl o malinko rychlejší. ;D
To je snadný.Buď si sežeň speciální Sluneční hranol,který většinu světla odhodí mimo okulárový výtah.Nebo použij projekci přes okulár na bílou podložku.Nevím co máš za průměr optiky,ale hodně to zacloň,tak na 5-6 cm,aby se ti okulár přebytkem světla nepoškodil.
Hmm....Maros byl o malinko rychlejší. ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
A este chcem dodat ze by si mala mat spravne skoliminovany dalekohlad,lebo pri velmi zle skoliminovanej optike ti nebude sustredene Slnecne svetlo prechadzat stredom okularu,ale moze zasiahnut aj jeho okraj a vazne ho poskodit.(plast vo vnutri sa moze roztavit),ako sa to stalo mne ;D
- maros_rusnak
Alebo si zožeň Astro solar fóliu a filter sa dá urobiť s touto fóliou veľmi jednoducho. Fólia sa dá bežne zohnať do formátu A4 čo stačí do 20cm priemeru primárneho zrkadla. Tá folia je síce veľmi tenká a teda dá sa ľahko pretrhnúť, ale nie je nejako drahá, takže po poškodení sa dá nahradiť (treba si preto kúpiť do zásoby na aspoň dva takéto filtre).
Maroš
Maroš
Ďakujem vám! Ale aj tak mám ešte pár dotazov! 
Pre Kami:
Mám Newton 700/76 cm a okuláre 4mm, 12mm, 20mm a môžem použiť aj Barlowku
Pre Maros:
Vôbec netuším čo si to hovoril o tej koliminácii ďalekohľadu alebo čo....Čo to je? Nie som veľmi skúsená v ďalekohľadoch-ten svoj mám len 4 mesiace a v technike sa nevyznám :-/
Pre maros_rusnak:
Ja viem, pred časom som si chcela kúpiť fóliu ale odhovorili ma, lebo by som si mohla poškodiť zrak....

Pre Kami:
Mám Newton 700/76 cm a okuláre 4mm, 12mm, 20mm a môžem použiť aj Barlowku
Pre Maros:
Vôbec netuším čo si to hovoril o tej koliminácii ďalekohľadu alebo čo....Čo to je? Nie som veľmi skúsená v ďalekohľadoch-ten svoj mám len 4 mesiace a v technike sa nevyznám :-/
Pre maros_rusnak:
Ja viem, pred časom som si chcela kúpiť fóliu ale odhovorili ma, lebo by som si mohla poškodiť zrak....
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj.
Už to tady asi zaznělo v jiných tématech. S tou projekcí na nějakou světlou desku je problém - mohl by se poškodit okulár teplem. Navíc u Newtona bych si nedokázal představit technickou realizaci tohoto počinu
Naopak fólie je velmi vhodné řešení. Kdo ti to nedoporučoval vážně nechápu ???
Jedná se o ideální řešení. Zkus rozhodit sítě, zda někomu nezbyl kousek fólie Baader AstroSolar na ten tvůj malinký Newton. Jedná se o vynikající a naprosto bezpečné řešení.
(Pravděpodobně se někdo domníval, že by se mohla nějak propíchnout či něco takového, ale osobně si to jednak moc neumím představit a neslyšel jsem ani o podobném případu. Navíc kdoví, zda by vůbec malinká dírka stihla něco udělat s tvým okem - asi ne - rychle bys to poznala a dala oko pryč).
Co se okuláru týče, snadno si spočítáš zvětšení vhodná pro tento dalekohled. (ohn. zrcadla 700 mm děleno ohn. okuláru). Ideálními pro tvůj dalekohled jsou ty dva 12 mm a 20 mm. Ten nejkratší je dle mého názoru nepoužitelný, neboť poskytuje zvětšení více než dvojnásobek průměru objektivu a to je prostě na tak malém dalekohledu sakra moc. No zkus to sama a pochopíš.
Zajímavé řešení by mohl být okulár 12 mm s barlow 2x. To by ještě mohlo dávat rozumný obraz. Třeba zkusit.
Ke kolimaci:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1111153339
(dal sem "hledat" v Astrofóru pojem "kolimace" - doporučuji i tobě příště funkci hledat nahoře v nabídce Astrofóra..)
http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html (anglicky, velmi pěkně)
Už to tady asi zaznělo v jiných tématech. S tou projekcí na nějakou světlou desku je problém - mohl by se poškodit okulár teplem. Navíc u Newtona bych si nedokázal představit technickou realizaci tohoto počinu

Naopak fólie je velmi vhodné řešení. Kdo ti to nedoporučoval vážně nechápu ???
Jedná se o ideální řešení. Zkus rozhodit sítě, zda někomu nezbyl kousek fólie Baader AstroSolar na ten tvůj malinký Newton. Jedná se o vynikající a naprosto bezpečné řešení.
(Pravděpodobně se někdo domníval, že by se mohla nějak propíchnout či něco takového, ale osobně si to jednak moc neumím představit a neslyšel jsem ani o podobném případu. Navíc kdoví, zda by vůbec malinká dírka stihla něco udělat s tvým okem - asi ne - rychle bys to poznala a dala oko pryč).
Co se okuláru týče, snadno si spočítáš zvětšení vhodná pro tento dalekohled. (ohn. zrcadla 700 mm děleno ohn. okuláru). Ideálními pro tvůj dalekohled jsou ty dva 12 mm a 20 mm. Ten nejkratší je dle mého názoru nepoužitelný, neboť poskytuje zvětšení více než dvojnásobek průměru objektivu a to je prostě na tak malém dalekohledu sakra moc. No zkus to sama a pochopíš.
Zajímavé řešení by mohl být okulár 12 mm s barlow 2x. To by ještě mohlo dávat rozumný obraz. Třeba zkusit.
Ke kolimaci:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1111153339
(dal sem "hledat" v Astrofóru pojem "kolimace" - doporučuji i tobě příště funkci hledat nahoře v nabídce Astrofóra..)
http://web.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html (anglicky, velmi pěkně)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
většina potřebných info už tady padla, tak jen že bych asi nevymýšlel nic nového a použil bych to nejjednodužší - fólii. ať už baader, nebo od ATC. přes baader bude výsledný obraz šedivý, v atc slunce uvidíš do oranžova. takže záleží na vkusu. co se bezpečnosti týče... fólie je dost pevná (zkoušel jsem), navíc drobná dirka nevadí, i když bych přes i drobně poškozenou fólii raději nekoukal. pokud se rozhodneš pro koupi, tak k ní dostaneš podrobný návod včetně všech warningů... a co je vidět v dalekohledu (NWT 130/900) přes baader, se můžeš juknout třeba na mojí stránce. hodně úspěchů;)
http://www.zdroje.info/slunce.htm
http://www.zdroje.info/slunce.htm
nedoporučuji obchodování s DUKem
- maros_rusnak
Selene napsal: Ja viem, pred časom som si chcela kúpiť fóliu ale odhovorili ma, lebo by som si mohla poškodiť zrak....S tou fóliou treba pracovať opatrne, najlepšie ju nasadiť do formy z tvrdšieho papiera (výkres, kartón), ktorá sa dá na ďalekohľad ľahko nasadiť. Po nasadení formu nejako zabezpečiť proti náhodnemu vypadnutiu (lepiacou páskou).
Tá forma slúži na to, aby sa nemanipulovalo s fóliou priamo, je naozaj veľmi tenká takže sa ľahko poškodí. Preto je dobré pred pozorovaním ešte vizuálne (nie priamo cez ďalekohľad) prekontrolovať tú fóliu pohľadom cez ňu na Slnko. Aj malá dierka 1mm veľká by mohla pri pozorovaní cez ďalekohľad poškodiť zrak, ale pri tej vizuálnej kontrole by sa objavila ľahko.
Ja mám takto pripravenú fóliu na 20cm ďalekohľad už asi rok (od Venuše) a ešte sa nepoškodila tak aby som pri tej kontrole videl nejakú trhlinu alebo dierku. Pozoroval som Slnko za ten rok asi 10-15 krát.
Prajem veľa zdaru pri pozorovaní,
Maroš.
Tá forma slúži na to, aby sa nemanipulovalo s fóliou priamo, je naozaj veľmi tenká takže sa ľahko poškodí. Preto je dobré pred pozorovaním ešte vizuálne (nie priamo cez ďalekohľad) prekontrolovať tú fóliu pohľadom cez ňu na Slnko. Aj malá dierka 1mm veľká by mohla pri pozorovaní cez ďalekohľad poškodiť zrak, ale pri tej vizuálnej kontrole by sa objavila ľahko.
Ja mám takto pripravenú fóliu na 20cm ďalekohľad už asi rok (od Venuše) a ešte sa nepoškodila tak aby som pri tej kontrole videl nejakú trhlinu alebo dierku. Pozoroval som Slnko za ten rok asi 10-15 krát.
Maroš.
1mm veliká dírka je vážně příliš, ta se ale nedá přehlédnout... k nepoškození však stačí "běžně opatrné zacházení". prostě do ní nebudeš píchat šroubovákem:) jinak trvám na tom, že na běžné zacházení je dostatečně odolná. a to jak pevná na tah, tak odolná proti protržení. postup, jak fólii bezpečně připevnit k dalekohledu, dostaneš k ní...
nedoporučuji obchodování s DUKem
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Vy mně snad vážně donutíte, že si udělám díru o průměru 1 mm a kouknu se na Slunce přes čočku 60 mm abych to testnul. Nevěřím, že tím přijdu o zrak..
Samozřejmě ale předpokládám, že je blbost udělat do fólie takovouhle velkou díru a nevšimnout si jí.
Dírka po špendlíku je mnohem menší a jak už jsem psal, nedovedu si představit, že by se mi "povedlo" vůbec do fólie Baader takovou udělat.
Samozřejmě ale předpokládám, že je blbost udělat do fólie takovouhle velkou díru a nevšimnout si jí.
Dírka po špendlíku je mnohem menší a jak už jsem psal, nedovedu si představit, že by se mi "povedlo" vůbec do fólie Baader takovou udělat.
Martin Gembec, Astronomické události
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
maros_rusnak napsal:
S tou fóliou treba pracovať opatrne, najlepšie ju nasadiť do formy z tvrdšieho papiera (výkres, kartón), ktorá sa dá na ďalekohľad ľahko nasadiť. Po nasadení formu nejako zabezpečiť proti náhodnemu vypadnutiu (lepiacou páskou).
Maroš.
Nepřehánějte to s tím nebezpečím. Při uvedené ohniskové vzdálenosti a dírce 1mm bude výsledné osvícení sítnice na jednotku plochy výrazně menší, než když se podívaš na Slunce pouhým okem. Skoro bych řekl, že to bude fungovat jako taková lepší dírková komora, a Slunce bude vidět jako světlý flek a na něm hromada teček od prachu na optice, který se při takto extrémně nízkých světelnostech pěkně ukáže. A takto ošklivý obraz s nízkým kontrastem tě donutí hledat díru
Znám to z vlastní zkušenosti, na prvním tubusu jsem měl filtr zasunutý v objímce dovnitř, do osazení tubusu, a občas nějakou škvírou pronikl parsek přímo. Jak říkám oku nic nehrozí, zhorší se obraz.
Mimochodem, folie je docela dost odolná a propíchnout ji nějak jinak než ostrým předmětem moc dobře nejde. Rozhodně jí nic nehrozí při běžné manipulaci.
Pro majitele malých refraktorů kolem 50-70mm, pokud se chcete fakt posichrovat, kupte si ve fotopotřebách fotografický UV filtr - prakticky čisté sklo, s potřebným průměrem závitu, povolte kroužek, kterým sklo drží v objímce, za sklo vložte kolečko vystřižené z folie a kroužek zašroubujte zpátky. Tento filtr pak našroubujte na refraktor (tedy pokud má závit, pokud je nějaký atypický nebo chybí, dá se udělat redukce). Já to mám udělané takhle na Rubinaru. Takový filtr nepoškrábete, nepropíchnete, nespadne...
To Selene:
Ničeho se neboj. Kup si folii, udělej podle návodu filtr a koukej se
S tou fóliou treba pracovať opatrne, najlepšie ju nasadiť do formy z tvrdšieho papiera (výkres, kartón), ktorá sa dá na ďalekohľad ľahko nasadiť. Po nasadení formu nejako zabezpečiť proti náhodnemu vypadnutiu (lepiacou páskou).
Maroš.
Nepřehánějte to s tím nebezpečím. Při uvedené ohniskové vzdálenosti a dírce 1mm bude výsledné osvícení sítnice na jednotku plochy výrazně menší, než když se podívaš na Slunce pouhým okem. Skoro bych řekl, že to bude fungovat jako taková lepší dírková komora, a Slunce bude vidět jako světlý flek a na něm hromada teček od prachu na optice, který se při takto extrémně nízkých světelnostech pěkně ukáže. A takto ošklivý obraz s nízkým kontrastem tě donutí hledat díru

Znám to z vlastní zkušenosti, na prvním tubusu jsem měl filtr zasunutý v objímce dovnitř, do osazení tubusu, a občas nějakou škvírou pronikl parsek přímo. Jak říkám oku nic nehrozí, zhorší se obraz.
Mimochodem, folie je docela dost odolná a propíchnout ji nějak jinak než ostrým předmětem moc dobře nejde. Rozhodně jí nic nehrozí při běžné manipulaci.
Pro majitele malých refraktorů kolem 50-70mm, pokud se chcete fakt posichrovat, kupte si ve fotopotřebách fotografický UV filtr - prakticky čisté sklo, s potřebným průměrem závitu, povolte kroužek, kterým sklo drží v objímce, za sklo vložte kolečko vystřižené z folie a kroužek zašroubujte zpátky. Tento filtr pak našroubujte na refraktor (tedy pokud má závit, pokud je nějaký atypický nebo chybí, dá se udělat redukce). Já to mám udělané takhle na Rubinaru. Takový filtr nepoškrábete, nepropíchnete, nespadne...
To Selene:
Ničeho se neboj. Kup si folii, udělej podle návodu filtr a koukej se

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
s pripadnymi malymi bodovymi chybami mam uz skusenosti v pripade chromovaneho slnecneho filtra. po case taky filter mal mnoztvo malickych bodkovych dier, dalo sa to jednoznacne vidiet aj volnym okom ak sa to otacalo oproti slnku. vo vyslednom obraze sato prejavy pri takych ohniskach tak ze trosku zvysi jas vysledneho obrazu a znizuje kontrast ( vo vzdialenosti okularu uz bude rovnomerne rozptylene a cast z neho nedostane do okularoveho vytahu ale je rozptyleny a pohltene na vnutornej ciernej ploche tubusu.
neviem presne co robi taka diera 1mm ale vzhladom na to ze v oku dostane svetlo slnka na vyrazne vacsiu plochu ako pri nahodnom pozorovani volnym okom tak skoro iste nebude pri kratkom pozorovani poskodit zrak.
ved si pocitajte: pri filtroch je uvedene ze prepustaju 1/100000 svetla, pri 100 mm priemeru, priemer 1mm prepusta 1/10000 svetla, zvysenie jasu o 10x je sice dovodom aby clovek prestal pozorovanim takeho jasneho slnka ale maximalne je to neprijemne.
neviem presne co robi taka diera 1mm ale vzhladom na to ze v oku dostane svetlo slnka na vyrazne vacsiu plochu ako pri nahodnom pozorovani volnym okom tak skoro iste nebude pri kratkom pozorovani poskodit zrak.
ved si pocitajte: pri filtroch je uvedene ze prepustaju 1/100000 svetla, pri 100 mm priemeru, priemer 1mm prepusta 1/10000 svetla, zvysenie jasu o 10x je sice dovodom aby clovek prestal pozorovanim takeho jasneho slnka ale maximalne je to neprijemne.
Výsledek nebude pro oku horší než pozorování úplňku bez filtrů. A 1 mm díru už musíš pracně vyseknout, to není jen nějaké píchnutí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Navic by skutecne tu folii musel nekdo propichnout. Protoze jinak ji treba mohu zmuchlat, nasadit na dalekohled a bez problemu vidim rekl bych i ve stejne kvalite. Navic na 76mm dalekohled je cena folie "skoro zadarmo" tak si proste jednou za cas vymenis, treba jednou za rok. Je to nejednodussi a nejrychlejsi a i zrejme cenove nejjednodussi reseni. Muzes pozorovat uz za par minut u koupe folile. Pokud bude delat nejake hranoly ci system na promitani, bude to drazsi, delsi a mozna to nikdy nedodelas ::)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....