Začátečník - montáže, pointace

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
caradoc
Věk: 50

Re: Začátečník - montáže, pointace

Příspěvek od caradoc »

hades píše:Pokusím se ti to shrnout, budu se inspirovat tím, jak to mám já:
ahoj Hades, jak jsi zde shrnul propojení HW mezi NB a příslušné aplikace, funguje to v pohodě a nepere se software mezi sebou i když jsou na jednom notebooku?
moje propojení :
a) EQ6-R Pro na které sedí Newton, který má na zádech pointační obyčejný refraktorek,
b) DSLR Canon 40D řízená obyčejnou kabelovou spouští
c) pointace pomocí smart guider 2
dithering dělám ručně, takže v noci musím vstávat a šmodrchat ručně pointačním dalekohledem, děsná pakárna

zaujal mne tvůj popis, ale zřejmě bych musel pro PHD nebo PHD2 pořídit jinou kamerku, asi QHY5 II,
pokud u tebe vše v pořádku pracuje a já věřím že ano, tak opravdu technika si žije svým životem a pokud je dost elektriky v baterkách tak fotíš celou noc bez kontroly? Já musím i v DSLR měnit baterie, nemám napájení pro zrcadlo,.. )o:

díky za zprávu,

Caradoc
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Je to tak, jak píšeš, technika si žije svým životem. Jediné, co dělám ručně, je spuštění přeostření mezi sériemi snímání (nezmínil jsem, že mám i automatické ostření). Jedna série trvá 60 minut, je to 10x5 minut expozic a 10x1 minuta pauz mezi expozicemi. I to přeostření by šlo zcela automatizovat, kdybych pro řízení DSLR používat SG Pro a nebo si to (asi) naskriptoval v APT
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
pedrosanchez
Věk: 44

Příspěvek od pedrosanchez »

John2y92
Hades

No, co dodat, moc Vám oběma děkuji, udělali jste mi radost. Teď si tedy obstarám potřebné kablíky a redukce a pokusím se to zprovoznit. V ideálním případě bych tedy nemusel mít tři různé kabely od dalekohledu do PC, ale směřovaly by do usb hubu na montáži a z ní jediný kablík do noťasu (?)
Jedině ohledně toho ditheringu ještě moc nevím, která bije, ale nastuduji si to a snad už Vás nebudu moc obtěžovat.

Přijde mi skvělé, jak to má vše nastavené Hades, že to samo exponuje a šlape. Já samozřejmě mačkám dálkovou spoušť na sekundu přesně, aby byla délka expozic stejná, mrznu venku a ve foťáku měním baterky, takto by se mohl sám kabelem nabíjet a ovládat (APT).

Chlapi, je tu ještě jedna věc.
Vím, že jsem hrozný, ale zkrátka často slýchám, že moje montáž NEQ-5 trochu trpí s těžkým tubusem SW 203/1000 a příslušenstvím. A s pointací by mohl být problém, jelikož software kamerky bude registrovat každý záchvěv a vibrace, které se u takto zatížené montáže projeví při malém závanu větru a bude se je snažit kompenzovat. Výsledky by mohly být dokonce horší, než mám teď, mi bylo sděleno.
A že třeba s tímto dalekohledem https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... -Tube.html bych měl i lepší výsledky s focením, jelikož má kratší ohniskovou vzdálenost a tak by se mi zkrátil expoziční čas a lépe bych dosáhl na větší DSO, které se mi v metrovém ohnisku sotva vejdou na senzor. Také méně važí, takže lepší pro manipulaci.
V Supře pak vidím podobný dalekohled: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3672.html
Co si o tom, prosím, myslíte?
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Bill

Příspěvek od Bill »

pedrosanchez píše:Co si o tom, prosím, myslíte?
Jakýkoliv Newton v podobné cenové relaci budeš muset buď upravit, nebo se smířit s určitou kompromisní kvalitou snímku. Já bych asi prozatím neměnil. HEQ5 můžeš lehce vylepšit umístěním na 2" stativ nebo pilíř...

Pokud chceš mít relativně snadné focení, tak bych si třeba dokoupil nějaký malý refraktor nebo kvalitní teleobjektiv...
pedrosanchez píše:V ideálním případě bych tedy nemusel mít tři různé kabely od dalekohledu do PC, ale směřovaly by do usb hubu na montáži a z ní jediný kablík do noťasu (?)
Já mám 5m USB prodlužovací kabel a na něm kameru, filtrové kolo, převodník na montáž, pointovací kamerku a USB meteostanici. To vše bez napájení... Jenom kamera má napájení, zbytek jede z USB. Kabel je pasivní - ale samozřejmě je to už hodně na hraně. 5m kabel je kvalitní USB2 - ty už snad ani nebývají, ostatní příslušenství je na krátkých a tlustých USB kablících. Taky to nemusí fungovat se všemi noťasy. Ale noťas mám v autě a venku jenom ten USB hub nalepený na filtrovém kole.
Naposledy upravil(a) Bill dne 20. 11. 2018, 15:44, celkem upraveno 1 x.
M:736 750 113
John2y92
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od John2y92 »

Dithering znamená, že se po snímku zastaví pointace a program "drcne" do montáže v náhodném směru, pak se zase pointace rozjede.

S tím kratším ohniskem budeš mít širší zorné pole, takže to ani nebude tak náchylné na různé nedokonalosti v pointaci a vibrace jako s velkým ohniskem, takže v tomhle směru by bylo dobré pořídit kratší teleskop. Ten co jsi sem dal z teleskop expresu má f4 zatím co ten na supře f5, to není zas takový rozdíl, ale 600mm a 750mm už rozdíl trochu je. Co se konstrukce týče, tak to budou určitě vědět ostatní, já fotím s apochromátem, takže slabší vítr mi tak moc nevadí, protože je to prcek.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky
nosuh
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

na druhou stranu ( z vlastni zkusenosti:) f4 uz klade trochu vyssi naroky na vychytani vuli a souososti cele sestavy, ktere ty tovarne vyrabene tubusy a komponenty na nich, neberou moc na zretel. . Na zacatek bych spis volil asi tu f5 variantu...sam sem musel na GSO vymenit radu veci, nez i na DSRL (40D) daval koukatelne vystupy
Naposledy upravil(a) nosuh dne 20. 11. 2018, 17:12, celkem upraveno 1 x.
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
pedrosanchez

Bill, Johnny, Nosuh:

Děkuji Vám za cenné rady, ukládám si, abych si to mohl přečíst až mi zase bude něco nejasného. Není to jednoduché...když už se tak bavíme a víte, že bych rád obstojně fotil a většinou vítám jednodušší cesty, že bych si pořídit APO refráček.
Myslíte, že např. tento 80mm by mi mohl přinést kvalitnější snímky DSO než můj newton 203/1000?
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 9&idp=2759
Je to na mě sice už pálka (tady na AF se většinou prodají rychle), ale ty běžné refráky mají prý barevnou vadu...líbí se mi však jistá bezúdržba čočkových dalekohledů, mobilita..byl bych samozřejmě raději, kdybyste mi mohli napsat, že by stačil "obyčejný" refraktor 90-100 mm a s případnou barevnou vadou se vypořádat v postprocessingu. Já si nechci vymýšlet blbosti, ale ... snad mi rozumíte.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Bill

Příspěvek od Bill »

pedrosanchez píše:Myslíte, že např. tento 80mm by mi mohl přinést kvalitnější snímky DSO než můj newton 203/1000?
Ale takhle to není - na každé ohnisko se dá najít dost zajímavých objektů. Jenomže začínat s tím newtonem může být dost o nervy...
Já mám ohniska
135mm: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 752686.jpg
300mm: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 244560.jpg
600mm: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 846789.jpg
1300mm: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 084321.jpg
1800mm: http://www.astro-forum.cz/download/file.php?id=4788

A ještě potřebuji něco širšího okolo 20mm na takové fotky: http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 635943.jpg

Já bych newtona neprodával. Pokud budeš mít problémy s montáži - můžeš si vcelku levně pořídit pevnější stativ nebo pilíř. Pokud budeš mít problém s newtonem, tak můžeš získat nějaké zkušenosti a pokusit se o vyřešení největších problémů - ale F5 není tak háklivé ne mechanickou přesnost.
A nenápadně bych sledoval místní bazar - před a po vánocích je tam dost velký pohyb, třeba se najde nějaký zajímavý refraktor... :-)
John2y92
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od John2y92 »

Rozhodně bych to vyzkoušel s tím co máš, budeš možná víc bojovat, ale jsou to cenné zkušenosti. Co se refraktorů týče, tak jsem byl schopný fotit s achromátem 102/600 tady z bazaru za 3 tisíce fotky, které mě více jak půl roku stačily, barevná vada se dá redukovat jak filtry, tak v postprocessingu, ale ta kvalita kresby je tak žalostná, že se ochudíš o plno drobnějších detailů v mlhovině atd. (když mi koukneš na astrofotky, tak fotky přes bresser jsou ty o kterých mluvím, pár starších tam je) teď mám apochromát, triplet a nemohu si jej vynachválit.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky
pedrosanchez

Bill, John2yd: Dám na Vás, nechám si zatím co mám a budu se snažit. Fotky máte oba úžasné, to se musí nechat. Ovšem taky kvalitní vybavení. Tady jsem koukal, že někdo prodává ED 100 a zatím ho nikdo nechce (za cca 10 tisíc)
http://www.astro-forum.cz/viewtopic.php?f=33&t=24296

Bille, nicméně, co máš na mysli tím "pořídit si levnější stavit nebo pilíř"? To je nějaký způsob jak upgradovat stávající montáž? Nebo nic, já to budu řešit až zaznamenám problémy...
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 20. 11. 2018, 19:30, celkem upraveno 1 x.
pedrosanchez

Děkuji za vysvětlení ditheringu, asi mi svitne až praxí.
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 20. 11. 2018, 19:31, celkem upraveno 4 x.
Bill

Příspěvek od Bill »

Budeš muset ty informace absorbovat postupně a řešit vždy jen ten největší problém...
pedrosanchez

Ještě prosím jeden dotaz. Vše jste mi tu pěkně nastínili, takže budu vycházet z toho jak to má zapojeno Hades, ale znamená to tedy, že tento port Obrázek zůstane neobsazen? Naopak z ručního ovladače mi defacto povedou dva kabely.
Bill

Příspěvek od Bill »

Těch možností je samozřejmě více. Já používám na pointaci propojení ST4 portu kamerky s tímto vstupem na montáži.
Ale vyber si jednu možnost - pokud bude problém, tak se dá vyzkoušet něco jiného...
juh

Příspěvek od juh »

Existuje aj možnosť napojiť PC priamo na ST4 port montáže, len to treba správne nakonfigurovať. Nevýhoda je v tom, že sa to dá takto použiť len pre pointáciu (čiže keď je PC napojené len do tohoto portu).
Napojenie cez RO má výhodu v tom, že sa okrem pointácie dá ovládať montáž priamo prostredníctvom PC, napr. z niektorého planetária (ale to ide aj bez toho, aby sa toto napojenie používalo na pointáciu - to len tak mimochodom, aby v tom bol väčší chaos) ;)
Odpovědět