No tak jsem tu orlí hlavičku po posledníc jasných nocích nakonec doplichtil i s barvou. Nejdřív jsem si myslel, že tohle už prostě na té mé příměstské obloze (20.6 - 21 mag./arcsec
2) nepůjde, a moc dobře to ze začátku ani nevypadalo. Ale nakonec, když už jsem to L-ko měl, a pár jasných nocí přeci jen přišlo, tak jsem i tu barvu přeci jen urval hrubou silou. Celkem 18.5h L a 12h 40m na každý z R,G,B kanálů. Celkem tedy 56.5 hodiny snímání. Jasová složak je vyrobená z těch 18.5h L a dalších asi 20 hodin nejkontrastnějších RGB z nocí s lepším seeingem. Tentokrát jsem to přebral poctivě ručně (díky Tomášovi Grygarčíkovi za jeho parádní FITS prohlížeč

), vyselektoval obrazy s ošklivými gradienty, a pak pomocí Subframe Selectoru v PI vybral ještě podle FWHM ty nejostřejší.
Na klik velká verze (2/3 plného rozlišení kamery).
Je fakt, že po tomhle extrémním čase se ta data zpracovávala už skoro sama, takže zpracování bylo za 3 hodinky hotovo, i s kalibrací a skládáním té hromady dat v PI. Nakonec jsem do toho musel trošku hrábnout v Adobe PS, protože tam zbyly nějaké barevné gradienty v mlhovině, které nešly zlikvidovat přes DBE, hlavně v R kanálu, asi od rozptýleného světla z oblohy od Hradce Králové a z okolních zdrojů kolem kopule. Na sadě snímků bylo jasně vidět, jak se ten závoj v obraze různě v průběhu noci stěhoval.
Snímáno v nocích 15.-18.10, 30.10., 1.-2.11., 5.-7.11, 11.-12.11. a 15.-17.11.2018
Další detaily zde na Astrofotkách:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=M ... 579304.jpg