Bill píše:Prosím tě, řekni mi, kdo má "věci na vizuál" EQ6 + 10"/F4 Newton s komakorektorem?
- v mém okolí má komakorektor každý vizualista. A co se týče EQ6, tu bych měl i tak stejně jako jsem měl EQ5. Jsem totiž zarytý nepřítel šťouchání.

(okolí potvrdí) A F4 nehraje u mobilu žádnou roli. Dokonce by delší ohnisko bylo lepší nekazil by tolik okulár. F4 je překážka (jen jsem myslel na budoucnost s kamerkou) Mobilu jde jen o výstupní pupilu - pro F8 bych prostě zvolil okulár s dvojnásobným ohniskem. (A zase by bylo výsledné F1.8)
Bill píše:A pokud si to pamatuji správně, tak jsi ještě zapomněl na jedno externí NAS na ukládání dat.
- jasně ukládám tam data, ale kvůli astru to fakt nebylo. I teď tam jsou data z focení v menšině proti muzice a filmům - NAS jsem kupoval hlavne kvůli medií pro mediacetrum, které roky používám a také jako společné uložiště pro PC, Maca a mobil. (nepoužívám veřejné cloudy) A nehledě na to, že jsem ta data nemusel archivovat vůbec.
Bill píše:Takže pokud by jsi byl dost nadšený vizualista, tak by jsi mohl mít Dobsona 10"
- nikdy bych si dobsona nekoupil a nekoupím

(Standa potvrdí ), ale pokud bych měl dobsona s goto, tak díky mým délkám expozic bych měl výsledky naprosto totožné. (dokonce by měl totožné výsledky i někdo trpělivý s ručním šťoucháním)
Bill píše:Taky jsi měl původně jiný dalekohled a otočil jsi několik okuláru - ale budiž, to je už "prošlapaná cesta".
- první dalekohled mi byl malý, druhý se nevešel o auta na stojáka a nevyhovoval mi ani optickýma kvalitama. V okulárech celkem mám cca 5000 kč - do nedávna Vizualista Standa má v okulárech 150000 kč
Bill píše:Krátké expozice by měly mít výhodu výborné ostrosti - omezení vlivu seeingu. Ale to se mi moc nezdá - rohy jsou vyloženě špatné, vypadá to jako fotky bez komakorektoru a ten střed - i ten mi nepřijde jako lepší než u delších expozic...
- jistě, ale já mám v optické cestě 21 prvků - kdo fotí astrokamerou by měl výsledky skvělé. Já jen ukazuju, že ani 1/3s expozice není problém, takže 10s s astrokamerou za 5 optickými prvky (zrcadlo, sekundár, triplet komakorektoru) budou obrázky vynikající (a i to vám dokážu, až dodělám messiera mobilem a koupím kameru)

Prostě už to neřešte - vaříte z vody. (příznám se sám, že jsem do investic zapoměl ostřící masku za 700). A bavte se tím, co se dá na obloze zachytit čipem 3x2mm s 1um pixely zahřívaném procákem mobilu a za 20-ti oprickými prvky. Podle mě je to přece minimálně NEČEKANÉ