Romane, moc pěkný. Těším se na výsledky z nového dalekohledu.
Jeden víkendový. Odchytit dobrý seeing bude pěkná dřina. Jestli k tomu vůbec dojde
Jupiter 2.6.2018 23:00UT, NWT14", ADC, L filtr, ASI290MC
Tak já jsem zkusil derotovat pár videí, ale myslím, že by to šlo určitě lépe. Finální verzi už dám možná na Astrofotky. Udělal jsem trošku ostřejší zpracování, dle Vašich rad, docela se mi to líbí, ale co monitor to originál... já vidím šum.
jup.png (99.38 KiB) Zobrazeno 1156 x
Zajímavostí je snad i snímek z 4,6 metrového ohniska, kde se ztrácí jemné detaily (roste expoziční čas). Zkusil jsem dorovnat na podobnou velikost.
Cztwerec: pekne ti to vyšlo - plno detailov, pekné farby . Ja tam vidím minimum šumu (aspoň tu na notebooku). Skúšal si fotiť aj cez bojler? Či nebol na to seeing? Mne sa včera prihnali mraky vždy tam, kde som fotil, takže ani Jupiter, ani Saturn, ani Mars .
edit: predsa len sa mi niečo podarilo vydolovať z videí snímaných cez prechádzajúcu oblačnosť. Gain som musel vyhnať riadne vysoko a záberov nebolo veľa, lebo oblaky často Jupiter zakryli úplne. Seeing bol taktiež len priemerný.
Děkuji Romane! Ten triplet je skvělý, rozhodně netrpí žádnou viditelnou vadou v obraze, která by vadila i při snímání. Barvy i kontrast je nadprůměrný. No, jak bych to řekl, měl jsem trošku náročný víkend... Takže samozřejmě jsem času na to focení moc neměl, bojler jsem neměl úplně dokolimovaný ale hlavně, já už jsem normálně ležel v posteli a nemohl usnout, tak jsem se podíval na AF a našel hlášení o dobrém seeingu nedaleko ode mě. Vylezl jsem tedy na terasu a podíval se malým ED. Když jsem viděl ten úžasný obraz, nečekal jsem na nic a vytáhnul alespoň TS 130. Docela mě mrzí, že jsem ten Newton nezkusil. Určitě ty podmínky byly. Na druhou stranu, ten seeing byl dobrý u prvních videí a pak už se to rapidně zhoršovalo, možná sem dám i srovnání.
Cztwerec: nevadí, ešte bude príležitosť . Ako vidím, aj ty si prišiel na chuť refraktorom . Ten obraz je proste vždy lepší, než cez newton. A to nemusí byť zrovna triplet ... Včera som som nestihol porovnať achromát s tým novým Edčkom, (či APO - tak ho označujú na stránkach TS), či ako ho volať, ale na denných objektoch bol obraz porovnateľný (samozrejme hlavne čo sa týka ostrosti, nehľadel som na farebnú chybu, ktorá u edčka proste nebola).
Tak já jsem nikdy nebyl nějaký typ člověka, který by se vyhranil na určitý systém optiky. Já beru to co ukazuje a ten Newton co mám vede vždy a vším na to co fotografuji. Triplet jsem bral jen jako univerzál na Slunce a DSO. O planetách jsem uvažoval jen na pozorovani.