stavím ultralehký cestovní 25 cm dobson . Místo tubusu má 6 tyčí, které drží hlavu se sekundárním zrcátkem. Tyče jsou hliníkové nohy od skládacího stativu a lze měnit jejich délku. Váhu mám na těsno, chci se vejít do 8 kilo, přitom samotné zrcadlo má 3 kg. Navíc chci udělat dalekohled co nejjednodušší, aby se snadno opravoval.
Celé to vychází až na usazení primárního zrcadla. Zdá se mi že klasické podpora zrcadla s koliminačnímy šrouby a plovoucími body, je moc těžká a složitá. Chci proto udělat primár statický, nebude možné měnit jeho polohu vzhledem k míse. Primár bude sedět na dřevěné desce podložený měkkým materiálem. U relativně tlustého zrcadla (3cm tloušťka, průměr 25cm) nečekám problémy s deformací zrcadla.
Můžu měnit délku tyčí a polohovat tak sekundární zrcadlo do osy primáru. Kolimace primárního zrcadla se tedy bude provádět změnou délky tyčí (změnou tvaru "tubusu"). S laserovým koliminátorem by to mělo být relativně jednoduché. Koliminace sekundárního zrcadla zůstane, pavouk má vlastní koliminační šrouby.
Nikde jsem nenašel nic podobného, zajímají mě vaše názory....
Ukazka jak asi dalekohled bude vypadat: