Na kulové a otevřené hvězdokupy lze použít i větší zv. cca 60x-80x. Nesnaž se o max. zvětše/ní, mnohdy uvidíš více při menším zvětšení ...
To spíš vypadá, že jsi toho moc neviděl zvětšením 200x na Měsíci. Co jsi tedy viděl a co by jsi vidět chtěl?Kozlik01 píše:Používám okulár SW 2,5 mm na můj dalekohled 102/500 při zvětšení 200x jednou jsem se ptal jestli to jde vůbec použít a psali jste mi že tento okulár je moc silný a že budu trpět barevnou vadou. Pozoroval jsem měsíc a žádná barevná vada tam nebyla vůbec. Ale spět k věci myslíte že bych s barlow čočkou 5x něco viděl klidně i s hodně špatným seeingem alespon trochu něco
Pane kolego, z Vás mluví absolutní nezkušenost.Kozlik01 píše:Používám okulár SW 2,5 mm na můj dalekohled 102/500 při zvětšení 200x jednou jsem se ptal jestli to jde vůbec použít a psali jste mi že tento okulár je moc silný a že budu trpět barevnou vadou. Pozoroval jsem měsíc a žádná barevná vada tam nebyla vůbec. Ale spět k věci myslíte že bych s barlow čočkou 5x něco viděl klidně i s hodně špatným seeingem alespon trochu něco
Já nevím, jestli si rozumíme. Pokud dáš Barlow před hranol, může být jeho zvětšení ne 2x, ale i více než 3x.hamr píše:Tak uvidím, pořád by bylo lepší prodloužit výtah než zkracovat tubus. .