Abych zaostřil, tak musím dát zrcadlo úplně dolů a výtah úplně ven - což má hodně daleko k optimálnímu řešení...
I've fix it:
(ale finální řešení to fakt nebude...)

Pokud byl pavouk v dobré poloze před přelepením zrcátka, není důvod po přelepení na správný offset nějak hýbat pavoukem. Pokud jsi to udělal a potom se snažil nějak sekundár vycentrovat, tak to bude přesně příčina toho,co popisuješmajklus píše: Pavouka jsem posouval o cca 1,5cm, protože mi po nalepení sekundáru s ofsetem nešel vycentrovat,
To já také. Zrovna, jak je vidět offset vůči ose tubusu, zrovna tak musí být vidět vůči ose OV. Pokud si nakreslíš osu tubusu a osu OV - máš optickou osu. A pokud si do toho křížení os nakreslíš rovinu sekundáru, offset znamená, že sekundárem posunuješ pouze po této rovině. Sekundár tak už nebude centrický s optickou osou , -t.j. s osou tubusu ani OV.majklus píše:
EDIT: mluvím tedy o vycentrování sekundáru vzhledem k OV, nikoli vzhledem k ose tubusu...
Ono záleží asi na komekorektoru - ten můj má pro 600mm backfocus nějakých necelých 52mm, takže tam nevešla ani klasická T2 redukce, musel jsem nechat vyrobit nižší ...majklus píše:při zaostření v poloze že minimálně zasahuje do tubusu, tj na značce cca 27mm. Mám ale distanční kroužky na korektoru:
A dají se ty dlouhé komakorektory provozovat s nízkým výtahem, aniž by to zasahovalo do tubusu? Nebude ten výtah méně stabilní, když bude úplně vytažený ven?MMys píše: Já osobně bych do toho šoupnul Paracorr Type II, i za cenu prodloužení ohniska 1.15x. Nebo v nouzi ES-HR Coma corrector.