Videl bych to, ze dorazim tak na devatou

Mas pravdu Ladis vlastne ta M51 byla ve smeru na prahu takze to muselo udelat svoje a dalsi fakt ktery si vybavuji je ze nebyla moc vysoko takze to bude ono, ale v podstate jsem ji videl temer totozne jako u sebe na zahrade v hovorcovicich, cekal jsem vic v dane lokaliteladis píše:Ale M51 se zasadne pozoruje, kdyz je v zenitu tzn. jaro! Pak pri dobre pruzracnosti ramena jen zari i s detaily...Idalne z hor ci opravdu temne oblasti, urcite ne pri SQM-L 20.80. To je tak na otevrenky a nejjasnejsi kulovky a planetarky a to jeste bidne pri svetlem pozadi...
Objekt 25st vysoko si dovolim pozorovat tak z Jizerek pri super podminkach ci pokud behem roku vyse nevystoupa...
Meli ti vcera ukazat primo v zenitu "Embryo" NGC 7008. Ja shodou okolnosti pozoroval asi o 80km severne od vas pri te same bidne obloze (SQM-L ladis 20.80) a Embryo v 12" dobsonu s 9mm s UHC jen zarilo i s detaily...
Tak to naplánujem na 15 a 16 září a klidně rovnou na 22 a 23 září. Měsíc rušit nebude. Nějaká noc určitě klapne.Janek píše:viděl bych to na září, noci jsou dlouhé, počasí stabilní a ještě není zima.
OK, budu se těšit. Minule jsem hlídal malou. Vynahradil jsem si to 23.8. a 29.8., sice balení v 1:00 a druhej den lehce rozespalej do práce, ale stálo to zatoArtaban píše:Tak to naplánujem na 15 a 16 září a klidně rovnou na 22 a 23 září. Měsíc rušit nebude. Nějaká noc určitě klapne.Janek píše:viděl bych to na září, noci jsou dlouhé, počasí stabilní a ještě není zima.