Na Vobludu SW450P mi zdaleka nestačila výškou původní pozorovací stolička,tak jsem začal vozit Al štafle z šuplíkových zásob. Brzy mne přestalo bavit postávání na nich a chtěl jsem pohodlný posez a to i při pohledu do zenitu. Tak jsem si vyrobil sedačku a na štafle jsem přišrouboval zarážky. Ty jsou ze šroubů - štafle jsem provrtal, vyřízl závity a zašrouboval šrouby s matičkami.
Protože se štafle dolů rozšiřují, je konstrukce sedačky, na rozdíl od jednoduché úpravy štaflí, docela sofistikovaná.
Výsledek je velmi lehké a kupodivu stabilní sezení, na kterém je člověk v horní poloze jako na malé rozhledně. A pro pozorování v zenitu to opravdu takhle vysoko používám.
Sedačka je mezi příčkami žebříku polohovatelná bez vytažení tyče, i každá příčka slouží jako zarážka.
Přijde mi to pohodlnější a stabilnější než má původní konstrukce z počátku tohoto vlákna.
Párkrát jsem se už na poslední chvíli při ztrátě stability chytal dalekohledu, párkrát raději seskakoval, i jeden parakotoul po doskoku na zem byl - moje lenost - nechtělo se mi dolů dobrovolně a posunout si štafle.

I takhle se tedy astronomicky zúročí roky pádů a dokonce i jejich tréninku na biku ...
Dostat se až nahoru v zimním oblečení chce cvik
Tohle je dolní extrém
Samotná sedačka - je vidět, že se převážně sedí nahoře
Zarážky na štaflích - tady jsou vidět otlaky po tyči
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD