Podzimní a zimní pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
ladis
Věk: 46

Re: Podzimní a zimní pozorování

Příspěvek od ladis »

Za Mesice je M1 bez sance. Dokonce i za bezmesicne noci je problem ji videt z mesta 200kou.

Jakmile ale budete mit prumernou slusnou venkovskou oblohu za bezmesicne noci s dobrou pruzracnosti, M1 doslova zari! UHC mi na M1 na 200ce nepomaha, lepe ji vidim bez filtru.

Z mnoha poslednich prispevku posledni dobou nabyvam dojmu, ze mnozi podcenuji tmavost oblohy, resp. nutnost tmavosti pro dobra pozorovani DSO. Neni treba hned hor, ale staci kvalitni vesnicka obloha mimo svetla. Velice dulezita je pruzracnost, ono neni jasno jako jasno...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

S tou pruzračnosti to je pravda. Bydlim 20Km severně od Prahy, v malem městečku. Z jedne strany Neratovice a z druhe Brandys n. Labem. Podminky nic moc. Když je ale vyfoukano, a nesviti Měsic, tak obloha pěkně ztmavne a pak vidim M1 triedrem TS 20x 80 vpohodě :)  Škoda že to neni často  :-[  Jóó to samé plati o M33 atd.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Kikan

Příspěvek od Kikan »

ladis píše:Za Mesice je M1 bez sance. Dokonce i za bezmesicne noci je problem ji videt z mesta 200kou.
Tak to si na ni, na potvůrku, budu muset počíhat jindy a odjinud :). Si už začínám připadat skoro jako rybář :D.
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
Oko1

Testovací provoz vlastnoručního dobsonka

Příspěvek od Oko1 »

Ikdyž svítí měsíc jako blázen, neodolal jsem a večer vytáhl dalekohled

M42 byla nádherná s filtrem i bez, ve všech zvětšeních, M43 byla třešinkou na dortu spolu s téměř nezřelenou NGC1977. Probrousil jsem ještě pár dvojhvězd, M44, eMkové hvězdokupy ve Vozkovi a uzavřel seanci Měsícem a Marsem. Od pozorování mě nakonec vyhnala vysoká oblačnost.

ALE...v pět jsem se probudil, a to byl přesně čas kdy se Měsíc ukládal ke spánku pod obzor, oknem jsem viděl Mars rozpálený do ruda... takže mi to nedalo, vytáhl jsem znovu dobsonka na zahradu a nestíhal jsem čučet:-)

M13, M3, M92 - všechny tři nádherné, rozložitelné na hvězdy ve všech zvětšeních (44x, 82x, 200x)

M108+M97 - Galaxie překrásná, protáhlá, nevím zda je to možné, ale téměř jistě jsem viděl tmavší oblast táhnoucí se souběžně s jedním okrajem. Soví mlhovina byla slabá, ale snadno k nalezení a i oči se tušit daly:-)

M 81, M82...jen mlhavé skvnky, ale byl jsem rád že jsem je našel, obloha už nebyla úplně temná.

M101, M109 - sotva znatelné mlhavé skvrnky, ale u 101 jen tušená ramena - skvrna byla nepravidelně jasná.

Mizar AB, Cor Caroli - sázka na jistotu, která jako vždy vyšla a nezklamala:-)

Když začal kolem 6:20 světlat obzor, obrátil jsem dalekohled na
MARS: byly nádherně vidět albedové útvary, a k tomu - nevím zda jen silou mysli - i polární čepička.
SATURN: Bylo to moje první pozorování po konjunkci, prstence už jsou zřetelně otočené a je vidět jejich stín na kotoučku planety. Mimoto byl jasně vidět jako tmavší pruh jeden z pásů v atmosféře planety. To hlavní - chvílemi se mi zdálo, že je vidět i Cassiniho dělení - nevím zda je to u 250mm zrcadla možné, nebo opět jen síla fantazie. Pak se ale začal zhoršovat seeing a chvíle zcela ostrého obrazu se zkracovaly a mě se už nepodařilo ani soustředěným pozorováním cassiniho dělení potvrdit.

Tentokrát jsem nefotil, protože večer to nemělo kvůli měsíci smysl, a nad ránem jsem nechtěl budit rodiče štracháním a taháním věcí (stejně tak jsem se už domů nevracel pro zapomenutou mapu a knihu, takže jsem všechny objekty lovil zpaměti s red dot hledáčkem). Pro příště vím, že štěstí přeje připraveným. V každém případě jsem ale zase duševně nakrmen, tedy než mi opět vytráví:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
stana

Příspěvek od stana »

No jo, ale přeci jen, to chce mít po ruce aspoň něco jako Oblohu na dlani..Páč paměť je děravá, i když hodně objektů už taky "střílím" po paměti... ;) :)
P.S. Souhlasím s tím, že RED DOT je skvělá pomůcka a bez něj je člověk jak slepec v cizím bytě.. :-?
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

Včerejší noc byly asi opravdu dobré podmínky. Zkoušel jsem M42 a i přes Měsíc poblíž byla vidět stejně jako za průměrné bezměsíčné noci.
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
MicMaa

Příspěvek od MicMaa »

vcera som sa vratil z tatier a musim povedat, ze som dost sklamany. kedze som sa nechcel vzdat ani snowboardu, ani dalekohladu, tak bolo v aute dost tesno. nielen pocasie a mesiac vsak nepriali. okolie hotelu magura v belianskych tatrach je znacne presvetlene od zdiaru, ktory sa nachadza za kopcom a najma od osvetlenych zjazdoviek (ktore svietia aj po lyzovacke kvoli ratrakom) - co sa zvyrazni najma pri lahkej oblacnosti, ked sa oblaky drasticky nasvietia. podobne vtedy vystupi aj znecistenie popradu, ktorý je inak dost daleko. pri krátkom bezmesacnom vyjasneni, ktore trvalo asi hodinu bola mhv max 6-6,2 (pre tych s lepsimi ocami). svoje zrejme spravil i sneh, takze v lete by to bolo snad lepsie (aj zjazdovky by snad vecer nesvietili). to, ze bolo -10 by vadilo najmenej. a co sa tyka DSO - bez vyrazneho polepseniu oproti oblohe 30 km od BA, ak nie je sneh. m.
sw 254/1200 dobson,  delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Pred chvilkou jsem vybehl ven testovat do mestskeho sajratu zapujceny UHC filtr. Mam pocit, ze jsem v 7mm okularu (230x) konecne zacal videt tvar Eskymaka, tak jak ho znam z fotek - tj. centralni jasny terc, kolem mirne ztmaveni a pak dalsi vetsi kolo kolem. Ale takhle se mi jevil jenom obcas, vetsinou to bylo jenom plne kolo s centralnim jasnejsim diskem. Je vubec mozne neco takoveho v N250 videt (O'Mearu nepocitam, ten tam to ztmaveni vidi v 10cm dalekohledu bez filtru) a nebo jsem si to namlouval?
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tak jsem pokracoval v testovani UHC filtru na Eskymakovi. Tentokrat jsem pri nem stravil vic jak pul hodiny a pokusil jsem se ho i nakreslit:
[center]Obrázek[/center]

Ten prstynek jsem nakonec opravdu videl, ale vyzadovalo to 420x zvetseni (Panoptic 19mm + Powermate 5x). Pri 230x jsem ho nevidel, takze kdo vi, co to bylo posledne. Pohled bez filtru byl mnohem horsi. Centralni hvezda byla sice zretelnejsi, ale mlhovina byla velice nevyrazna a asi tak 2x mensi, nez pri pohledu pres UHC filtr.
om7aqa
Věk: 48

Příspěvek od om7aqa »

Dobrý večer,

tak som si dnes pri "prehliadke" oblohy o 21:45 objavil M36 a potom o 21:55 NGC1931.

Keďže som nevedel o čo išlo, trochu mi trvalo pokým som tieto objekty identifikoval, ale podarilo sa :)

Seeing v celku OK, len keby svetelného smogu bolo menej - ale to by som musel vypnúť Železiarne Podbrezová  ;D
"kukátko" Celestron  Firstscope 76/300 dobson ... nech je sranda :) , refraktor 70/400 Celestron,
okulár: "setový" 20mm a 4mm (Firstscope) 20mm a 10mm OMNI, BAADER - HYPERION 8mm, 2x barlow OMNI, trieder - Bresser 10x50
hippous

Příspěvek od hippous »

om7aqa píše:Dobrý večer,
tak som si dnes pri "prehliadke" oblohy o 21:45 objavil M36 a potom o 21:55 NGC1931.
Ahoj ses si jistej ze to byla NGC1931? Podle mě to nemuže být ona protože ma magnitudu 10,10.
Dobson 200/1200
om7aqa
Věk: 48

Příspěvek od om7aqa »

hippous píše:Ahoj ses si jistej ze to byla NGC1931? Podle mě to nemuže být ona protože ma magnitudu 10,10.
Ahoj,
80% :) identifikované podľa okolitých hviezd a navyše polohou tam nič iné tak blízko seba nieje. Čo sa týka viditeľnosti, tak to bolo na hrane, viacmenej náhoda, ale nezdalo sa mi pozadie toho útvaru čo som videl, že by to bol len zhluk hviezd (fľak na okulári) tak som kukol do atlasu a potom som to porovnával aj fotografiami. Jasné, že hmlovina bola so 70% duchárina, ale práve ten "fľak" čo som videl ma zaujal.
Ešte cez víkend skúsim vyliezť niekde do tmy a kuknem na to, pretože by som si chcel byť istý na 100% :)
"kukátko" Celestron  Firstscope 76/300 dobson ... nech je sranda :) , refraktor 70/400 Celestron,
okulár: "setový" 20mm a 4mm (Firstscope) 20mm a 10mm OMNI, BAADER - HYPERION 8mm, 2x barlow OMNI, trieder - Bresser 10x50
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Sasa3 píše:Pred chvilkou jsem vybehl ven testovat do mestskeho sajratu zapujceny UHC filtr. Mam pocit, ze jsem v 7mm okularu (230x) konecne zacal videt tvar Eskymaka, tak jak ho znam z fotek - tj. centralni jasny terc, kolem mirne ztmaveni a pak dalsi vetsi kolo kolem. Ale takhle se mi jevil jenom obcas, vetsinou to bylo jenom plne kolo s centralnim jasnejsim diskem. Je vubec mozne neco takoveho v N250 videt (O'Mearu nepocitam, ten tam to ztmaveni vidi v 10cm dalekohledu bez filtru) a nebo jsem si to namlouval?
Me se Eskymak pri dobrem seeingu jevi jako vnitrni svetly oval uprostred tmavsiho disku, pricemz v jedne-dvou castech je ten kruh svetlejsi. A prave mezi temito jasnejsimi useky a centralni oblasti je videt i to ztmaveni. Ztmaveni v 10" popisuje i Bill Ferris, takze urcite viditelne je. Krome toho jsem si pri velkem zvetseni vsimnul i jakesi struktury v one vnitrni casti, ale to je spis otazka seeingu, ktery je malokdy takovy jak by clovek potreboval.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

michal.b píše:Me se Eskymak pri dobrem seeingu jevi jako vnitrni svetly oval uprostred tmavsiho disku, pricemz v jedne-dvou castech je ten kruh svetlejsi. A prave mezi temito jasnejsimi useky a centralni oblasti je videt i to ztmaveni. Ztmaveni v 10" popisuje i Bill Ferris, takze urcite viditelne je. Krome toho jsem si pri velkem zvetseni vsimnul i jakesi struktury v one vnitrni casti, ale to je spis otazka seeingu, ktery je malokdy takovy jak by clovek potreboval.
Dik za odkaz. Mezitim jsem objevil i vlakno venovane planetarnim mlhovinam (tam by to mozna bylo vhodne presunout) a v nem Tvoji kresbu a popis vzhledu Eskymaka v 150mm Newtonovi. Pokud jsem te a  Billa Ferrise pochopil dobre, tak tam ma byt jeste ztmaveni mezi tim vnitrnim prstynkem a vnejsi obalkou, cili jakysi naznak dalsiho vetsiho prstence - ma ho na te kresbe naznacene na jizni strane prstynku. Tak toho jsem si uz vubec nevsimnul. Ja byl rad, ze jsem videl chvilemi jakz takz zretelne ten centralni prstynek jasne oddeleny od centralni hvezdy (tj. hvezdu, kolem tmavsi prstynek a kolem jasnejsi a to vse utopene ve slabe vnejsi kruhove obalce). Urcite nejakou strukturu ten jasnejsi prstynek ma, hodne casto se mi zdalo, ze tam misto prstynku je troj nebo ctyr hvezda (tak se mi vlastne jevil vetsinu doby a jenom obcas to vypadalo opravdu jako prstynek). Ale kdyz jsem se snazil vic soustredit na to, kde ty "hvezdy" vlastne jsou umisteny, abych je zakreslil, tak jsem je ztratil. Proste se mi vsechno porad nejak divne mihotalo. Chce to vic trenovat... Snad nekdy priste. Ono taky ty podminky nebyly zrovna idealni - vysoka oblacnost hodne zesvetlovala oblohu a urcite ubrala i na jasu mlhoviny. Po skonceni pozorovani pres UHC filtr jsem chtel jeste dokreslit pripadne dalsi hvezdy, ale nic jsem ani po podrobnem patrani v blizkem okoli nevidel - ani tu blizkou hvezdu 12.8 magnitudy, co tam ma Bill zakreslenou (a to jsem jeste asi hodinu pred tim videl podobne jasnou hvezdu bez problemu tesne u Marsu). Rozhodne je to zajimavy objekt a zda se, ze mam sanci na nem videt jeste vic podrobnosti. Jen dostat tu velkou potvoru nekam mimo mesto...
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Včera jsem teho Eskymáka taky tak letmo narychlo pozoroval,inspiroval mě Sasa3.

Takže vnitřní disk jakoby s nějakou strukturou,pomohl UHC,krom centrální hvězdy nic víc,jak píšu byla to rychlovka,254/1200,  300x.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Odpovědět