CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
kesi
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od kesi »

Doktor : hledáček seřizuji zásadně ve dne a to co nejpřesněji na střed při velkém zvětšení, postupně ověřím klidně i při menších zvět.
Pak nemám problém. ;)
Zeiss Victory SF 10x42
vla

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od vla »

Prvním předpokladem úspěchu je znalost oblohy a aspoň některých souhvězdí. Druhým orientace podle nějaké slušnější mapy, třeba poměrně oblíbený Karkoška, ale jsou i jiné. Dále je třeba seřídit co nejpřesněji hledáček, jak píše kolega lze to i ve dne na nějaký vzdálený objekt, komín, věž atd. Pokud v noci vyber si nějakou hodně jasnou hvězdu, tu si najdi dalekohledem zaměřením podle tubusu a pak podle toho seřiď hledáček. Pokud nemáš pohon zkus Polárku, sice není nejjasnější, ale jelikož ti to na poprvé chvilku potrvá nebude ti dělat problémy s utíkáním ze zorného pole. Red dot je výborný a levný hledáček, jen opět musíš znát nějaká souhvězdí a podle mapky odhadnout polohu hledaného objektu mezi hvězdami. Pro vyhledávání používej na hlavním dalekohledu co nejmenší zvětšení. Před pozorováním si musíš ustavit montáž aspoň přibližně na Polárku, pak bude při pozorování i seřizování vše jednodušší. (dle typu dalekohledu soudím, že máš paralaktickou montáž). Pokud si dáš do profilu místo, kde se nacházíš zvětšíš šanci, že se ti někdo ozve a základy tě naučí. Já se vyskytuji v oblasti Beroun, Slaný, Lány atd. Pokud vyhovuje najdeš kontakty v mém profilu. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
elon254

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od elon254 »

Teoreticky by mi měl pomoci optický hledáček ....., ale ani s jeho malým zvětšením jsem nebyl schopen říci, co je to za hvězdu, kterou právě vidím v nitkovém kříži.
Mám podobnou osobní negativní zkušenost, jako začínající pozorovatel, s prvotním vyhledáváním objektů v(celkem dobrém)hledáčku 8x50-pomocí záměrného kříže. Jasné hvězdy jsou tam velice dobře viditelné, ale co se týká slabších hvězd, tak nezkušený pozorovatel má určitě problém se zorientovat v hvězdném poli, které vidí prvně v životě. Tak proč nevyužít jednoduché řešení v ceně pořízení řádů stokorun, které mi při dobrém z osení všech tří prvků-RedDot-optický hledáček-hlavní dalekohled, zaručí skutečnost, že kde mám červený bod-"dívá se mi" hlavní dalekohled(i optický hledáček). Pomocí RD je možno "vyhledávat" objekty při zvětšení 200x i více bez nutné korekce optickým hledáčkem s křížem.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Regulus

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Regulus »

Jojo, já jen že bych nejdřív zkusil s tím hledáčkem něco jiného, abych vyčerpal všechny možnosti. Vlastnil jsem red dot i normální hledáček, nakonec jsem zůstal u optického, přijde mi lepší.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Andrej
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Andrej »

Ja osobne využívam kombináciu reddot/malé zväčšnie/starhopping a zatiaľ som našiel všetky objekty, ktoré som hľadal, teda ktoré v tej danej chvíli môžem vidieť (ak je to príliš slabý objekt na moje zrkadlo, tak je takmer nulová šanca, že ho uvidím aj keď sa nachádza v zornom poli ale to je ina téma) Mám ešte aj optický hľadáčik ale ten využijem iba v prípade, že pomocou reddot netrafím presne na zamýšľanú hviezdu, tak to dorovnám optickým hľadáčikom, no a potom nastupuje starhopping, resp. jednoduché otáčanie v oboch osách za neustáleho pozerania sa do okuláru, kedy viem, že zorné pole má napríklad 2° a objekt sa nachádza od hviezdy 4° severne a 6° východne, tak proste dvakrát v severnom smere a následne trikrát vo východnom smere a objekt mi tam vlezie, samozrejme pri tomto stýle je nevyhnutelné mať správne nastavenú paralaktickú montáž, čo je asi dobré aj pri starhoppingu ;)

Na záver: takže buď to zistiť aké veľké zorne pole mám pri najmenšom zväčšení a potom pomocou mapy presne nabehnúť na objekt od jasnej hviezdy, alebo teda používať starhopping, kedy je dobré mať dostatočne podrobnú mapu (ale zase nie až moc, v ktorej sú hviezdy, ktoré sú mimo dosah ďalekohľadu, inak v tom môžeš mať mierny zmätok). Samozrejme je dobré mať čo najpresnejšie spravený hľadáčik, či už reddot alebo optiku.

Toľko moje osobne skúsenosti 8-)
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Vasek.g1990

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Vasek.g1990 »

Mám jednoduchou otázku. Půjde na montáž CG-5 Advanced použít sada motorů na EQ-5 a CG-5? Máte to tak někdo?

Montáž:
http://www.celestron.cz/montaz-celestro ... -4507.html

Motory:
http://www.supra-dalekohledy.cz/pohon-s ... -4445.html

Díky
Hvězdárna Vyškov Orion Optics AG 20" na Paramount ME II, Astrokroužek Brno
E3die

Příspěvek od E3die »

Ahoj. Jj jdou, mam je taky na cg5.

Tom
SW ED100, AZ4, EQ5, SW MAK 127, SW DOB 254/1200
Bill

Příspěvek od Bill »

Ahoj.

Nefotíte někdo (masochisticky) s CG-5 ADV delšími ohnisky? Nevím, zda je to u ostatních montáží normální, ale ta moje se mirně "kolíbá" v DEC ose. S 500mm pointerem a QHY5 to dělá +- 1px p-p, takže to není žádná hrůza, ale díky vůlím v DEC šneku a tomu, že jsou ty "pohyby" v obou směrech dlouho trvá, než to pointace dotáhne. Zkoušel jsem dotáhnout RA osu, ale nezdá se, že by to pomohlo. Spíše to možná zhoršilo přesnost v RA.

Takže nevím, zda to:
1) ignorovat (na snímcích to moc vidět není)
2) řešit po mechanické stránce (ale moc netuším, zda je to reálné)
3) řešit jiným nastavením pointace

Bill
M:736 750 113
vla

Příspěvek od vla »

A nemá ona náhodou elektronické vymezení vůle v deklinaci?
altoz
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

Tak trochu masochismus to opravdu je, nicméně mám s CG-5 podobnou zkušenost. Musel jsem si trochu pohrát s nastavením Anti-backlash a Autoguider Rate. Pro tvoji  informaci, nyní mám tyto hodnoty u DE osy nastavené na 07, resp. 25%. Chtělo to vychytat nastavení, aby byla korekce v DE spíš menší a nedocházelo k překorigování. Tím pádem ale je potřeba pointovat na jasnější hvězdu, aby doba integrace nepřekročila cca 1s, jinak je korekce zase příliš pomalá.

Snažil jsem se tomu pomoct i po mechanické stránce dotažením DE osy a vymezením vůlí v DE šneku. Trochu to pomohlo v tom, že pak stačilo nižší nastavení Anti-backlash a motáž reagovala na změnu směru hladčeji.

Momentálně mi CG-5ka docela drží, takže s ní upointovat ohnisko 900 mm se 400 mm pointerem jakžtakž rozumně jde. Teda s oběma očima hodně přimhouřenýma  ;).
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
Bill

Příspěvek od Bill »

vla píše:A nemá ona náhodou elektronické vymezení vůle v deklinaci?  
Má - ale od toho mě většina lidi odrazovala s tím, že vůle je v každém místě kola jiná a raději nedokorigovat než překorigovat. Používám PHD, které se taky tváří, že dělá nějaký svůj "clearing DEC backslash" - ale asi to nestačí. Ten by byl lepší, protože se dělá při kalibraci a to už DEC kolo na správném místě.

Bill
Bill

Příspěvek od Bill »

altoz píše:Tak trochu masochismus to opravdu je, nicméně mám s CG-5 podobnou zkušenost.
Super - asi se teda vykašlu na mechanické pokusy (stejně už nemám další nápady) a pokusím se lépe nastavit guiding. Expozici kamery většinou používám 1s, jenom mě trošku vadí DEC automatika u PHD - snaží se dělat korekce jenom jedním směrem a tím pádem dlouho čeká, než začne pointovat naopak. Škoda, že se to nedá vypnout. (Aspoň na vyzkoušení)

Bill
vla

Příspěvek od vla »

A pak máme rozvážení v deklinaci, takže jsme stále na stejné straně zubů a vůle se neprojeví.
Bill

Příspěvek od Bill »

vla píše:A pak máme rozvážení v deklinaci, takže jsme stále na stejné straně zubů a vůle se neprojeví.  
Tuhle hru jsem hrál několik měsíců - naprosto marně. Fungovalo to vždy jenom v nějakém rozmezí úhlů, mimo ten rozsah to skákalo a odpad byl i 90%.
Hlavní problém je (podle mne) v tom, že CG5 nemá v DEC kuličková ložiska a po zatížení jde ztuha. Tím pádem to rozvážení musí být šílené a těžce realizovatelné když se fotí něco výše nad obzorem. Měl jsem už i na testy pomocné rameno a pomocné závaží - naprosto marné. Tím, že je třeba hýbat v DEC oběmi směry, tak to vždy probíhalo tak, že jedním směrem OK, ale v opačném směru to nezareagovalo hned a pak to uskočilo o několik pixelů.

Jediné řešení je (prý) pro vymezení vůle použít péro nebo gumu aby to nebylo závislé na úhlu natočení dalekohledu.

B.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Já si myslím, že dalekohledem je potřeba hýbat pouze  jedním směrem- To jen AG nastavený na vysoukou citlivost - rozlišení s tím zápasí. Ve skutečnosti objekt vždy ujíždí jedním směrem  A může dojít pouze jednou ke změně, a to při přejetí meridiánu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět