Uchycení triedru na stativ

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Tak jsem při procházení tržnice narazil na nabídku triedru 20x50 za 199 Kč. Vím, že to asi nebude žádná špička, ale přesto jsem za tu cenu neodolal a koupil. Když mi tady všichni ten triedr doporučovali, tak jsem to zkusil.

Ale teď k tématu: Je to větší zvětšení a rád bych tedy triedr přidělal k běžnému stativu. Máte nějaký osvědčený způsob?
Jirka86

Příspěvek od Jirka86 »

Lze koupit redukci v obchode s foto.

Nicmene ja to mam vyresene jinak. Pouzil jsem desticku z preklizky (cca 6 mm). Tu jsem pomoci šroubu pripevnil k fotostativu. Triedr na ni jednuduse pridelavam pomoci 3 gum na zavarovani. Funguje to, drzi, dobre se pozoruje.
jc1

Příspěvek od jc1 »

Zdravim
ja som tento problem tiez nedavno riesil a mal som problem zohnat redukciu na foto staitv.nakoniec som si ju dal objednat v polovnictve a za 2 dni som ju mal doma. cele ma to vyslo na nejakych 200 Sk.
filomena

Re: Uchycení triedru na stativ

Příspěvek od filomena »

romi

Příspěvek od romi »

Nooo možná se jedná o stejný triedr /100Kč/. Než dlouhé psaní - podívej se na dva obrázky.
http://www.autodiagnostika.kvalitne.cz/sta2.JPG
http://www.autodiagnostika.kvalitne.cz/sta1.JPG
RoMi
RoMi
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Je to on - přesně tenhle přístroj rozšířil mé přístrojové vybavení
romi

Příspěvek od romi »

Měl jsi smlouvat, já ho u Vietnamců dostal za 100Kč.
RoMi
Pepek napsal: Je to on - přesně tenhle přístroj rozšířil mé přístrojové vybavení
RoMi
Pepek

Příspěvek od Pepek »

romi napsal: Měl jsi smlouvat, já ho u Vietnamců dostal za 100Kč.
RoMi

Tady podle mě nemělo smlouvání cenu. 100 nebo 200, to není tak velká částka. Jo, takhle kdyby se u velkého dalekohledu dalo smlouvat, tak to jo. Ale jsem rád, že konečně mám i triedr. Bohužel když jsem ho dnes chtěl vyzkoušet, tak se mi zatáhlo.
A.K.

Příspěvek od A.K. »

to Pepek a romi:

A jakpak se vám s tim pánové v noci kouká? Taky jsem se kdysi k tomuhle triedru dostal, resp. můj bratr, a v noci byl prakticky nepoužitelný. Vzhledem k tomu, že je to výrobek od stejné firmy Vietnam ;), tak to bude určitě kus od kusu.

No ale neber to za tu cenu ;)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Hadra

Příspěvek od Hadra »

.....Napisu muj nejkratsi prispevek v historii....ten triedr musi byt snad kradeny 8), za 100kc 8), nebo si mysleli ze to sou dolary? ;D ;D
Ste fakt koumaci kluci

PS: taky jsem udelal jednou dobry busines, v Popradu na trhu-byl jsem jeste klucina meli triedr 12x50 a zenska se me pta a kolik mas penez? Ja no tisic, bude to stacit(cele moje dlouhe uspory) ona se roztrasla.....jo, jo, stoji tisic.......v noci jsem zjistil, ze mam dva dalekohledy-pekne rozoseny triedr proste.....a potom mi ho nekdo ukradl :P....
...no nic nebude to nejkratsi prispevek

ahoj
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Pepek

Příspěvek od Pepek »

A.K. napsal: to Pepek a romi:

A jakpak se vám s tim pánové v noci kouká? Taky jsem se kdysi k tomuhle triedru dostal, resp. můj bratr, a v noci byl prakticky nepoužitelný. Vzhledem k tomu, že je to výrobek od stejné firmy Vietnam ;), tak to bude určitě kus od kusu.

No ale neber to za tu cenu  ;)
Zkusil jsem to dneska akorát na Plejády, než se zatáhlo, takže moc soudit nemůžu. Ale ty Plejády jsem viděl jasně a ostře - jednotlivé hvězdy.. Ještě chci zkusit nějakou mlhovinu nebo něco takového, abych mohl posoudit lépe. Asi se to nemůže rovnat triedru za 3 tisíce, ale já myslím, že mi to alespoň pro začátek stačit bude.
romi

Re: Uchycení triedru na stativ

Příspěvek od romi »

Tak to musiš trefit na výhradniho dovozce - Vietnamce. Český překupník prodává tento typ za 800-900Kč.
RoMi
.....Napisu muj nejkratsi prispevek v historii....ten triedr musi byt snad kradeny 8), za 100kc 8), nebo si mysleli ze to sou dolary? ;D ;D
Ste fakt koumaci kluci

PS: taky jsem udelal jednou dobry busines, v Popradu na trhu-byl jsem jeste klucina meli triedr 12x50 a zenska se me pta a kolik mas penez? Ja no tisic, bude to stacit(cele moje dlouhe uspory) ona se roztrasla.....jo, jo,  stoji tisic.......v noci jsem zjistil, ze mam dva dalekohledy-pekne rozoseny triedr proste.....a potom mi ho nekdo ukradl :P....
...no nic nebude to nejkratsi prispevek

ahoj
RoMi
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Koupil jsem ho taky loni u ťamanů na součásky - na hledáček a na hraní.. Kvalita je opravdu úděsná, ale odpovídá ceně, tak co. Teď pokukuju, že mají ten samý, ale s větším průměrem objektivu (60-70?).
Kvalita bude určitě stejná, ale cena je nad 600, to je moc. Nezkoušl jste ho někdo?
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Tomkk napsal: Koupil jsem ho taky loni u ťamanů na součásky - na hledáček a na hraní.. Kvalita je opravdu úděsná, ale odpovídá ceně, tak co. Teď pokukuju, že mají ten samý, ale s větším průměrem objektivu (60-70?).
Kvalita bude určitě stejná, ale cena je nad 600, to je moc. Nezkoušl jste ho někdo?
Večer se rozjasnilo, takže jsem znovu zkusil pozorovat. Plejády jsem již z balkonu neviděl, ale zkusil jsem jen tak namířit na M44. Obraz šlo zaostřit a byl celkem v pohodě. Takže si osobně myslím, že za ty peníze mi službu udělá.
pana

Příspěvek od pana »

Já jsem si vyrobil držák z duralu:
http://home.tiscali.cz/najvy/drzak_triedru.jpg

a pomocí něho jej už snadno přidělám ke stativu:
http://home.tiscali.cz/najvy/triedr.jpg

.......stálo mě to akorát jeden den fušování v práci.

Samozřejmě záleží na tom jak je triedr konstrukčně řešen, protože některé triedry mají na té prostřední spojné osce zaostřovací kroužek a pak to tam připevnit nejde.
Odpovědět