Fotky Měsíce
Fotky Měsíce
Hodím aj ja niečo do mlyna...
...žiadna sláva, seeing bol dnes brutálny a fotil som dosť skoro (10 pm). Zo 100 snímkov som použil iba 5.
Fotené cez automat. kompakt Nikon3100 (ktorý, ako sa ukázalo, sa v podstate nehodí ani fotenie Mesiaca)
...žiadna sláva, seeing bol dnes brutálny a fotil som dosť skoro (10 pm). Zo 100 snímkov som použil iba 5.
Fotené cez automat. kompakt Nikon3100 (ktorý, ako sa ukázalo, sa v podstate nehodí ani fotenie Mesiaca)
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
MP napsal:
V ruce jsi to udrzel pekne, ale trochu to vinetuje. Chtelo by to nejaky adapter a nacpat objektiv bliz k okularu.
Je to tak Marku, jenom jsem chtěl ukázat, že Proximus umí kreslit nádherně a skutečný pohled je mnohem mnohem lepší než foto.
Fotit přes to nebudu, přece jenom na Newtonu mám mnohem lepší vybavení a nemusím držet foťák v ruce
V ruce jsi to udrzel pekne, ale trochu to vinetuje. Chtelo by to nejaky adapter a nacpat objektiv bliz k okularu.
Je to tak Marku, jenom jsem chtěl ukázat, že Proximus umí kreslit nádherně a skutečný pohled je mnohem mnohem lepší než foto.
Fotit přes to nebudu, přece jenom na Newtonu mám mnohem lepší vybavení a nemusím držet foťák v ruce
Fotky Měsíce
Dnes boli podmienky lepšie :
Fotky Měsíce
PaF napsal:
Můžeš prosím napsat něco víc o snímku? (ISO, f, t). A jak si ostřil? Pokus-omyl?Vzhledem k tomu, ze se mi to na GS montazi trochu traslo, nastavil jsem ISO 1600 a kratky cas ( uz presne nevim, ale myslim, ze 1/250s, coz je pri f/12 dost malo ). Ostril jsem jen na matnici, po kazdem pokusu znovu, snimky stahoval do notebooku a ty rozostrene hned mazal. Nakonec mi zbyly 3 celkem koukatelne ( z asi 10 pokusu ). Pro milovniky digitalnich uprav jsem ty tri snimky jeste poskladal na sebe : http://fjfi.cce.cz/astro/Canon/MesMakXm.jpg. Ale neni to o nic lepsi - co jsem ziskal skladanim, to jsem ztratil drobnymi rozdily mezi snimky, zpusobenymi seeingem.
Psion napsal: Fotit přes to nebudu, přece jenom na Newtonu mám mnohem lepší vybavení a nemusím držet foťák v ruce
Ja bych si s tim naopak pohral. Je videt, ze na Mesic ( a asi i Slunce a planety ) je Proximus perfektni. Diky male svetelnosti a kulovemu zrcadlu netrpi komou, takze obraz je vyborny v celem poli i bez korekcni plochy nebo korektoru, ktery by pridaval dalsi vady. Na ten Mesic lepsi dalekohled tak snadno nesezenes, ani za 10x vyssi cenu.
Můžeš prosím napsat něco víc o snímku? (ISO, f, t). A jak si ostřil? Pokus-omyl?Vzhledem k tomu, ze se mi to na GS montazi trochu traslo, nastavil jsem ISO 1600 a kratky cas ( uz presne nevim, ale myslim, ze 1/250s, coz je pri f/12 dost malo ). Ostril jsem jen na matnici, po kazdem pokusu znovu, snimky stahoval do notebooku a ty rozostrene hned mazal. Nakonec mi zbyly 3 celkem koukatelne ( z asi 10 pokusu ). Pro milovniky digitalnich uprav jsem ty tri snimky jeste poskladal na sebe : http://fjfi.cce.cz/astro/Canon/MesMakXm.jpg. Ale neni to o nic lepsi - co jsem ziskal skladanim, to jsem ztratil drobnymi rozdily mezi snimky, zpusobenymi seeingem.
Psion napsal: Fotit přes to nebudu, přece jenom na Newtonu mám mnohem lepší vybavení a nemusím držet foťák v ruce
Ja bych si s tim naopak pohral. Je videt, ze na Mesic ( a asi i Slunce a planety ) je Proximus perfektni. Diky male svetelnosti a kulovemu zrcadlu netrpi komou, takze obraz je vyborny v celem poli i bez korekcni plochy nebo korektoru, ktery by pridaval dalsi vady. Na ten Mesic lepsi dalekohled tak snadno nesezenes, ani za 10x vyssi cenu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
MP napsal:
Dalekohled Proximus je rozhodně výborný, ale můj Newton má skvělý obraz a hlavně mám k němu od Baadera kompletní stavebnici (redukce) pro práci s foťákem. Navíc pro planety bych k němu potřeboval minimálně 5-10mm okulár 0,96 a já se teď chci věnovat focení přes SW ED80 a Newton
Dalekohled Proximus je rozhodně výborný, ale můj Newton má skvělý obraz a hlavně mám k němu od Baadera kompletní stavebnici (redukce) pro práci s foťákem. Navíc pro planety bych k němu potřeboval minimálně 5-10mm okulár 0,96 a já se teď chci věnovat focení přes SW ED80 a Newton
Fotky Měsíce
Tak koukám, že se tu sešlo docela dost fotek Měsíce focených během konjunkce s Jupiterem 19/20. května. Také jsem dopadl podobně. Chtěl jsem sice původně udělat fotku konjunkce, ale všechny menší dalekohledy jsem měl v rozebraném stavu a tak jsem nakonec fotil v primárním ohnisku Newtona 355/1600mm a tam se mi s 300D vešel tak akorát ten Měsíc. Takže mohu přidat další fotku Měsíce do galerie:
http://home.zcu.cz/~smid/mesic/m190505.jpg
Je to zmenšené na 50% originálu z Canonu 300D, expozice byla 1/200s, ISO 100. Nafotil jsem asi 5 fotek a tahle se mi zdala nejostřejší.
http://home.zcu.cz/~smid/mesic/m190505.jpg
Je to zmenšené na 50% originálu z Canonu 300D, expozice byla 1/200s, ISO 100. Nafotil jsem asi 5 fotek a tahle se mi zdala nejostřejší.
Fotky Měsíce
Ja pridavam jednu netradicni fotku a dost me zajima, co si o tom myslite... Je to snimek hala ze 17. kvetna. Data: ISO 200, ohnisko 38 mm, clona 4, expozice 20 s, auto wb. Mesic zvlast exponovan na ohnisko 190 mm a 1/250 s.
Tak jsem to slozil do kupy a nejakou dobu jsem si s tim hral, aby to bylo pokud mozno co nejvernejsi... Preci jen dynamicky rozsah digitalu a oka se radove lisi (viz expozicni casy).
Vetsi zde: http://denik.astronomy.cz/photo2/050521_02big.jpg
Tak jsem to slozil do kupy a nejakou dobu jsem si s tim hral, aby to bylo pokud mozno co nejvernejsi... Preci jen dynamicky rozsah digitalu a oka se radove lisi (viz expozicni casy).
Vetsi zde: http://denik.astronomy.cz/photo2/050521_02big.jpg
Fotky Měsíce
paulie napsal: Ja pridavam jednu netradicni fotku a dost me zajima, co si o tom myslite... Je to snimek hala ze 17. kvetna. Data: ISO 200, ohnisko 38 mm, clona 4, expozice 20 s, auto wb. Mesic zvlast exponovan na ohnisko 190 mm a 1/250 s.
No, pokud používáš na dva objekty různé ohnisko, tak už to přeci nemá s věrností nic společného. To je klasická fotomontáž, v tomto případě s astronomickou tematikou.
(Mně se již nelíbí ani klasická montáž s pomocí dvou různých expozic. Ale chápu, že z hlediska dynamiky to bývá někdy jediná možnost.)
No, pokud používáš na dva objekty různé ohnisko, tak už to přeci nemá s věrností nic společného. To je klasická fotomontáž, v tomto případě s astronomickou tematikou.
(Mně se již nelíbí ani klasická montáž s pomocí dvou různých expozic. Ale chápu, že z hlediska dynamiky to bývá někdy jediná možnost.)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fotky Měsíce
To delsi ohnisko na Mesic jsem pouzil jen pro lepsi kresbu, nevim, proc by to melo byt na zavadu... Mesic je pochopitelne zmenseny tak, aby odpovidal puvodnimu ohnisku. Opakuji, ze jsem se snazil priblizit snimek tomu, co vidi oko, ne naopak, jak tomu jinak u fotomontaze bezne byva.
Fotky Měsíce
(Neuvedomil jsem si, ze tech. poznamky by mohly vest k dojmu, ze jsem tam Mesic prilepil vetsi... Neni tomu tak, jak se muzete ostatne presvedcit premerenim velikosti hala nebo vzdalenosti hvezd ve Lvovi a velikosti Mesice v pixelech.)
Fotky Měsíce
Richit napsal: Hodím aj ja niečo do mlyna...
Není to moc kontrastní? Já bych možná trošku ubral
;D
Není to moc kontrastní? Já bych možná trošku ubral
;D
victorius[at]atlas[dot]cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Mně se paulie tvůj způsob skládání líbí v tom, že skutečně dosahuješ vcelku toho, co by oko opravdu vidělo.
Nečekej, že u Milana s tím uspěješ ;D
Mně osobně by také nevadil jediný záběr s přepáleným Měsícem uprostřed.
Pro můj monitor (asi už moc starý) je halo zobrazeno velmi tmavě, takže nevím, asi to celé tak úplně realitě neodpovídá. Škoda, že jsi jej nenafotil celé a nesložil to.
Nečekej, že u Milana s tím uspěješ ;D
Mně osobně by také nevadil jediný záběr s přepáleným Měsícem uprostřed.
Pro můj monitor (asi už moc starý) je halo zobrazeno velmi tmavě, takže nevím, asi to celé tak úplně realitě neodpovídá. Škoda, že jsi jej nenafotil celé a nesložil to.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Fotky Měsíce
MaG: tenhle zaber je mozna trochu narocny na kalibraci monitoru. Mne tenhle jas sedi (i v porovnani s tim, co jsem videl na vlastni oci), ale kazdy mame jiny vkus...
To skladani me taky napadlo, ale priznam se, ze se mi do toho nechtelo, takze nemam odpovidajici fotograficky material. Reknu vam, ze pracovat se zakladnim ohniskem 38 mm je nekdy opruz, chtelo by to 28 nebo mene.
To skladani me taky napadlo, ale priznam se, ze se mi do toho nechtelo, takze nemam odpovidajici fotograficky material. Reknu vam, ze pracovat se zakladnim ohniskem 38 mm je nekdy opruz, chtelo by to 28 nebo mene.
Fotky Měsíce
paulie napsal: MaG: tenhle zaber je mozna trochu narocny na kalibraci monitoru. Mne tenhle jas sedi (i v porovnani s tim, co jsem videl na vlastni oci), ale kazdy mame jiny vkus...
Co je mi platné to ohnisko 28, když chybí dynamika. :-/
Halo kolem Měsíce 18.4.2005
větší http://www.volny.cz/tom.temp/DATA/halo.jpg
30s/ISO100/28mm/F5
Co je mi platné to ohnisko 28, když chybí dynamika. :-/
Halo kolem Měsíce 18.4.2005
větší http://www.volny.cz/tom.temp/DATA/halo.jpg
30s/ISO100/28mm/F5
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Fotky Měsíce
Co je platné ohnisko, když ruka nefotí celé halo. Dynamiku získáš delší expozicí za cenu přepáleného Měsíce. Pokud delší expozice nešla, což bych chápal, mělo by jít nahoru ISO a nebo složit pak třeba 5 snímků abys trochu otlačil šum.
A příště teda lépe zaměřit..
Bylo teda vůbec celé? Možná ne, tak promiň
A příště teda lépe zaměřit..
Bylo teda vůbec celé? Možná ne, tak promiň
Martin Gembec, Astronomické události