Zdravím!
...vidím že zatiaľ bez odozvy, tak skúsim nejak zozbierať pár myšlienok prečo by som to nerobil práve ja (keďže sa cítim oslovený) ::) - považujem sa za večného začiatočníka, v pojmoch mám stále problémy :-[
Ale...
... poprosit o zrod jakéhosi výkladového slovníku, který by jednotlivé pojmy stručně vyložil a vysvětlil případné užití či souvislosti? ...
Výkladový slovník by bol asi nepoužiteľný bez súvislostí. V súvislostiach sa niečo takéto dáva dokopy dosť pracne. A nakoniec ak to má byť všetko pekne tematicky zozbierané, tak sa tomu hovorí manuál a tých je internete veľa. Väčšinou sú napísané pre konkrétnu techniku, počnúc použitou optikou cez snímače až po softvér... A tých kombinácií je strááášn veľa
Na tomto fóre nájdeš prečo používať radšej anglické výrazy... Ja som tiež za. A už sme pritom, že musíme aj tak študovať aj anglické stránky
Neviem si predstaviť ako by mala vyzerať encyklopédia pre danú tému, ale systematicky zozbierať všetky manuály z internetu je nepredstaviteľné, hlavne ak by to malo byť stále aktuálne (sledovať techniku, nové verzie softvérov...)?!
Problém môže byť aj zrozumiteľnosť materiálu. Príliš jednoduché by nemohlo byť, lebo v každej oblasti by sme narazili na problémy, ktoré keď by neboli vysvetlené, neskôr by sa mohli vypomstiť.
Takže asi zostáva spôsob: kto konkrétne čo potrebuje, si vyhľadá z internetu
A so štúdiom takejto oblasti treba postupovať ako všade s odbornou literatúrou: čítať a študovať, kým sa tie pojmy nezačnú ukladať pekne aj s významom do pamäti
Sorry