Ven se mi zatím v tom mrazu nechtělo ???, tak když se večer 28 vyjasnilo ;)23.30-0.30 tak jsem ještě jednou zkusil mrknout přes to okno. S 25mm jsem zaostřil úplně v pohodě ( Měsíc, Jupiter se svými měsíci, Plejády,M42-ok.10mm), s 10mm a 25mm + barlow 2x jsem viděl na jupiteru dva oblačné pásy s 10mm + barlow 2x to bylo opravdu naprd !!! Když uvážím že venku bylo -15° a doma jsem byl hezky v teploučku 22° tak to pozorování bylo docela úspěšné. ;D
Můžu potvrdit že přes obyčejné okno (nevakuované) se nedá dívat ani binokulárem 16x :-[ :'(natož teleskopem před Vánocemi jsem měl možnost kouknout Lidlskopem přes obyčejné okno (navíc ve dne) a dalekohled nebylo vůbec možné zaostřit po otevření okna úplně v pohodě. ::)
Ještě bych chtěl napsat, že toho 27-tého než mi Saturn utekl to taky nebyl "rozplizlej oválek" prstenec byl vidět úplně v pohodě.(asi není okno jako okno)
Okno jsem měl samozřejmě skvěle naleštěné a topení umístěné vedle toho okna vypnuté navíc mám to štěstí, že okna mám na jiho-východ a severo-západ, veřejné osvětlení taky jakž takž spíš bokem k tomu oknu (okraj města).
no comment :'( :'( :'(
vcera bola tak krasna a vymetena obloha, ze pozorovanie spoza okna (s obmedzenym vyhladom - mas stropne okno ? a co takto skusit vyhrievany sklennik ? ;D ) mi pride - prepacte mi za vyraz - uchylne