pomožte začátečníkovi Saturn

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

poul napsal:

Ven se mi zatím v tom mrazu nechtělo ???, tak když se večer 28 vyjasnilo ;)23.30-0.30 tak jsem ještě jednou zkusil mrknout přes to okno. S 25mm jsem zaostřil úplně v pohodě ( Měsíc, Jupiter se svými měsíci, Plejády,M42-ok.10mm), s 10mm a 25mm + barlow 2x jsem viděl na jupiteru dva oblačné pásy s 10mm + barlow 2x to bylo opravdu naprd !!! Když uvážím že venku bylo -15° a doma jsem byl hezky v teploučku 22° tak to pozorování bylo docela úspěšné. ;D
Můžu potvrdit že přes obyčejné okno (nevakuované) se nedá dívat ani binokulárem 16x :-[ :'(natož teleskopem před Vánocemi jsem měl možnost kouknout Lidlskopem přes obyčejné okno (navíc ve dne) a dalekohled nebylo vůbec možné zaostřit po otevření okna úplně v pohodě. ::)
Ještě bych chtěl napsat, že toho 27-tého než mi Saturn utekl to taky nebyl "rozplizlej oválek" prstenec byl vidět úplně v pohodě.(asi není okno jako okno)
Okno jsem měl samozřejmě skvěle naleštěné a topení umístěné vedle toho okna vypnuté navíc mám to štěstí, že okna mám na jiho-východ a severo-západ, veřejné osvětlení taky jakž takž spíš bokem k tomu oknu (okraj města). :D

no comment :'( :'( :'(

vcera bola tak krasna a vymetena obloha, ze pozorovanie spoza okna (s obmedzenym vyhladom - mas stropne okno ? a co takto skusit vyhrievany sklennik ? ;D ) mi pride - prepacte mi za vyraz - uchylne
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Je vám ale doufám jasné Pavuk a MMys, jaký by zažil pozorovací šok, kdyby vylezl ven? ;D

Takhle do toho spadne postupně a ne hned naráz. Tvrdit, že vakuované okno je lepší než normální - no nevím v čem - je tam snad o tolik jiný lom světla? Tady snad jde spíš o kvalitu skla. Uznávám, že moje sto let stará okna v bytě nejsou srovnatelná s poulovým vakuovaným oknem a proto se mi kort vyplatí jít ven.

No jo - kolik lidí by za to dalo bydlet jako poul, že? Já naštěstí taky bydlím na okraji města a jen tak mimochodem, u baráku mám o půl magnitudy míň než na kopci 100 metrů od baráku a to mi za to taky stojí.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Myzer

Příspěvek od Myzer »

No ja nic proti zime, pamatam si napr. ked som o 4.00 rano vstal a isiel von pozorovat, pretoze sa obloha od vecera 100% vycistila. A mraz bol veru poriadny. 8)
Ale reagoval som s cielom naznacit, ze ani cez to okno to nie je take tragicke ako sa pisalo. :)

A preco obcas pozeram cez okno?
Som napr. trochu chory a nechcem oslabit organizmus, neplanujem seriozne pozorovanie, ale chcem sa len trochu pohrat s dalekohladom.

Skusal som tak i deep-sky ... napr. M64-Monokel, dokonca som i adaptoval oci. A co myslite bol tam ten tmavy pas? ??? Tak to vam radsej nebudem hovorit. ;D
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
poul

Příspěvek od poul »

Chlapi v žádném případě jsem vás nechtěl nutit dívat se přes okno a úplně s vámi souhlasím, že venku to bude lepší navíc když vyjedu ven z města pod temnou oblohu, tak není co řešit.Moc dobře znám ten rozdíl obloha ve městě a mimo!!!
Ani Myzer vám nijak neodporuje jen tady napsal, co jde vidět přes to okno.(a zas tak úplně zlé to nebylo - když nemůže jít ven tak takhle vidí alespoň něco)
Navíc jsme reagovali hlavně na Radousův příspěvek "Když jsem po dlouhým hledání konečně něco našel, Saturn vypadal jen jako rozplizlej oválek"
a s tím bohužel nemůžem souhlasit!!!! :o

Původně jsem si naivně myslel, že to přes to okno půjde a byl jsem překvapen že na Jupiteru nevidím oblačné pásy :-[ , Saturnův prstenec jsem viděl v pohodě. (žádnej rozplizlej oválek), tak jsem to druhý den zkusil ještě jednou a ejhle objevil jsem i ty oblačné pásy na Jupiteru . Navíc jak jsem tady napsal mám refraktor teprve krátce a tak se s ním teprve sžívám hlavně z montáží, tak určitě uznáte, že je lepší trénink doma při +20° než venku při - 15°. ;)

A teď pro MaG: Plně s tebou souhlasím, že jde o kvalitu skla a ne o to vakuum. Jen se mi nechtělo psát asi okna dříve vyrobená - ale můžu potvrdit, že přes ty staré (nevakuované) sám nevím čím to je pořádně nezaostříš ani ve dne zkoušeli jsme Lidlskop a už i dříve jsem měl podobnou zkušenost s binokulárem 16x50 :'( (je fakt že okno nebylo čerstvě umyté, ale nějaký rozdíl tam bude, potom Jupiter vypadá jako rozplizlej oválek ??? - a s tím asi nic neuděláš!!!....ještě jednou opakuju, že se toho koukání přes okno nezastávám a už se těším ven).
Večer všichni honem VEN !!!! (a jestli nemáte vytápěnej skleník tak se teple oblečte, ať nenastydnete!!!!!!) :)
A jestli máte někdo chřipku, čisté a O.K. okno ......... ??? pak to možná nebude až tak .... >:(
Radous

Příspěvek od Radous »

no máte pravdu s tim oválkem jsem to trochu přepísk ;D, ale mně ta diskuze o pozorování krz okno příde taky dost ujetá. Ale je to možná tim, že nebydlim ve městě a neni pro mně problém vytahnout dalekohled na zahradu a bejt hned ve tmě jak v pytli (no tak to sem taky trochu přepísk )...

mějte se
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Odpovědět