Nosnost Astro 3
Nosnost Astro 3
Mám takový opravdu začátečnický dotaz, kolik si myslíte že unese bez větších problémů „Astro 3“ teda ta kopie dodávaná s Lidlteleskopem. Lidl teleskop mám a mám také zrcadlo 130/1000mm s sekundárem 34mm. Chtěl bych s toho postavit Newtona a posadit ho na tu montáž, jen mám strach že už je to na tu montáž hodně těžké a dlouhé. Je mi jasné že to nebude v žádném případě na focení ani „krátkou“ závěrkou, chtěl bych to používat jako lehký snadno mobilní dalekohled jen na koukání. Nebo si myslíte že k tomu mám zrovna udělat Dobsna, protože na tom „Astru“ to bude úplně na nic?
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Nosnost Astro 3
Těžko poradit, podle mě to bude vyloženě na hranici této montáže pro nenáročné pozorování za bezvětří atd, taky záleží na tobě co Ti ještě přijde přijatelné. Osobně bych postavil co nejlehčí tubus s optikou a zkusil bych ho k dané montáži provizorně připevnit a vyzkoušet jestli mi to ještě vyhoví. Pokud ne dodělal bych ještě dobsona.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Nosnost Astro 3
ja tu astro3 s lidlteleskopem mam takisto a mal som moznost vyskusat to iste ale zrkadlovym 114/900, ten sice mal velmi lahky tubus, ale stativ mal silnejsie nohy (predavaju to v troch rozmeroch sirkou 38mm, 51mm, 65mm). mal som dojem ze je to maximum na tento montaz, ale skywatcher 114/900 aj 130/900 predavaju na slabsej montazi EQ2 a niektorym aj to vyhovuje na pozorovanie. doma robene tubusy su vacsinou tazsie ako tie tovarenske....
Nosnost Astro 3
Ono je asi jedna věc nosnost a tuhost těch nohou, a druhá věc nosnost a tuhost samotné montáže, která je snad tužší než ty nohy. Přiznám se že nikdy neroztahuji ty nohy víc než o jednu třetinu možného roztažení, protože potom se to opravdu houpe o poznání víc. Takže mám takový dotaz, myslíte si že by mohlo výrazně pomoct vyměnit ty nohy za třeba nohy z 2“ hliníkových trubek?
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Nosnost Astro 3
skoro iste, podobnu vymenu som robil na eq4-ke od refraktoru, kde tie nohy musie roztiahnut viacej, ten sice mal v originale dost silne vyzerajuce hlinikove nohy ale nohy od HEQ5 mu pomohli vyrazne, tie su 38mm hrube a su z ocele, ale aj ten hlinik ak ma dostatocnu hrubku steny by mal pomoct. ked nic ine ovela menej moze skrutit lebo nema tie spojenia hornej a dolnej casti (tie nikdy nemozu byt take pevne ako keby boli vcelku). inac suhlasim s tebou, vsetky tie stativy su robene poddimenzovane aspon o dva velkosti. vymena na silnejsi vzdy pomoze.
inac myslim optisan predava s tou montazou 150/750 a to uz je naozaj vyzera prilis vela. je to obchodny trik: ludia kupuju dalekohlady podla velkosti optiky äaj to je pokrok, predtym kupovali na zaklade zvacsenia, preto sa predavalo tolko 60/800 so 525x a 675x zvacsenim) a ak chcu byt konkurenciaschopne setria na tych detailoch ktore ludia nesleduju tak pozorne...
inac myslim optisan predava s tou montazou 150/750 a to uz je naozaj vyzera prilis vela. je to obchodny trik: ludia kupuju dalekohlady podla velkosti optiky äaj to je pokrok, predtym kupovali na zaklade zvacsenia, preto sa predavalo tolko 60/800 so 525x a 675x zvacsenim) a ak chcu byt konkurenciaschopne setria na tych detailoch ktore ludia nesleduju tak pozorne...
Nosnost Astro 3
Listy napsal: Ono je asi jedna věc nosnost a tuhost těch nohou, a druhá věc nosnost a tuhost samotné montáže, která je snad tužší než ty nohy. Přiznám se že nikdy neroztahuji ty nohy víc než o jednu třetinu možného roztažení, protože potom se to opravdu houpe o poznání víc. Takže mám takový dotaz, myslíte si že by mohlo výrazně pomoct vyměnit ty nohy za třeba nohy z 2“ hliníkových trubek?Výměna pomůže výrazně, po výrobě několika provedení duralových nohou jsem z důvodů ceny materiálu a možnosti svařování zvolil na poslední typ pancéřovou pozinkovanou elektrikářskou trubku průměr cca 50 mm síla stěny asi 1,6 mm a ono to je nakonec stejně tuhé jako nohy z duralu průměr 50x 4 mm, váží prakticky stejně a svaří to doma každý kutil.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Nosnost Astro 3
Ahoj všichni, nevíte někdo něco dalšího ohledně tohoto tématu? Vlastním Lidlteleskop a rád bych si pořídil již nějaký větší přístroj (Newton cca 130 - 200??). Nechci rovnou zavrhnout myšlenku využití stávající montáže, se kterou jsem zatím spokojený
. Vyrobit pevný stativ pro tuto montáž dle vašich návrhů není problém, tak nyní jen rozhodnout co koupit za přístroj. Jestli menší průměr optiky na tuto montáž (pakliže to půjde), nebo větší např. na Dobsonu.
Listy, jak jsi se rozhodl? ???

Nosnost Astro 3
Karaka napsal: Ahoj všichni, nevíte někdo něco dalšího ohledně tohoto tématu? Vlastním Lidlteleskop a rád bych si pořídil již nějaký větší přístroj (Newton cca 130 - 200??). Nechci rovnou zavrhnout myšlenku využití stávající montáže, se kterou jsem zatím spokojený
. Vyrobit pevný stativ pro tuto montáž dle vašich návrhů není problém, tak nyní jen rozhodnout co koupit za přístroj. Jestli menší průměr optiky na tuto montáž (pakliže to půjde), nebo větší např. na Dobsonu.
Tady píšou nosnost: teleskop do 4kg, Newton max. 130 mm, Refraktor do 90 mm (krátké verze do 100mm).
http://www.telescope-service.com/mounts ... tml#astro3
Ale už jsem taky viděl u jednoho zahraničního prodejce nabízet Newton 130 na EQ-1
, takže ty údaje ber s rezervou.
Pokud na to budeš dávat toho 130 mm Newtona, tak raději verzi s ohniskem 650 než 900 u mé EQ-1 byl poměrně velký rozdíl, když jsem na ní měl Newton 76/700 a pak Maksutova 90. Při stejně velkém zvětšení byl Newton o dost rozklepanější, přotože měl delší tubus a tím i větší setrvačnost. Přitom váha obou dalekohledů je srovnatelná.

Tady píšou nosnost: teleskop do 4kg, Newton max. 130 mm, Refraktor do 90 mm (krátké verze do 100mm).
http://www.telescope-service.com/mounts ... tml#astro3
Ale už jsem taky viděl u jednoho zahraničního prodejce nabízet Newton 130 na EQ-1

Pokud na to budeš dávat toho 130 mm Newtona, tak raději verzi s ohniskem 650 než 900 u mé EQ-1 byl poměrně velký rozdíl, když jsem na ní měl Newton 76/700 a pak Maksutova 90. Při stejně velkém zvětšení byl Newton o dost rozklepanější, přotože měl delší tubus a tím i větší setrvačnost. Přitom váha obou dalekohledů je srovnatelná.
Nosnost Astro 3
Karaka napsal: Ahoj všichni, nevíte někdo něco dalšího ohledně tohoto tématu? Vlastním Lidlteleskop a rád bych si pořídil již nějaký větší přístroj (Newton cca 130 - 200??). Nechci rovnou zavrhnout myšlenku využití stávající montáže, se kterou jsem zatím spokojený
Ta 130ka je asi maximum, to že by to mělo unést a neklepat se s dvoustovkou si nedovedu představit. A jak píše KoMar čím kratší tím lepší. Já na to dávám 130/1000 a je to docela hrůza,někdy mám pocit, že se to neuklidní. Ty nohy jsem ale udělal jenom z ocelové chráničky na kabel, průměr 40mm, ale chtěl bych si zabetonovat nějaký sloupek na zahradě, který později snad využiji na něco lepšího a očekávám, že se to ještě výrazně zlepší.

Ta 130ka je asi maximum, to že by to mělo unést a neklepat se s dvoustovkou si nedovedu představit. A jak píše KoMar čím kratší tím lepší. Já na to dávám 130/1000 a je to docela hrůza,někdy mám pocit, že se to neuklidní. Ty nohy jsem ale udělal jenom z ocelové chráničky na kabel, průměr 40mm, ale chtěl bych si zabetonovat nějaký sloupek na zahradě, který později snad využiji na něco lepšího a očekávám, že se to ještě výrazně zlepší.
Nosnost Astro 3
dík za rady. Zkusím si tedy sehnat nějaký krátký Newton 130 a udělat masivní nohy. Snad ty nohy pomůžou a nebude to taková hrůza jak píše Listy. No uvidíme. Tedy alespoň doufám že něco uvidím ;D. dík
Nosnost Astro 3
Ma nekdo z Vas zkusenost s dalekohledem tezsim nez 4 kg upevnenem na Astro3? Uvazoval jsem o variante (bez pohonu,pro jednoducha pozorovani) vazici 4,7 kg, ale nejsem si jisty,zda by to Astro3 jeste vubec unesla ???
Eppur si muove
Nosnost Astro 3
TS nabízí na této montáži vedle refraktorů také Newton 114/900, ale i N 130/1000.
Nosnost Astro 3
Ano, ta 114/900 tam jde naprosto bez problemu, presne jak jste rikal. Otazkou je, zda by ta Astro3 rozdychala, kdybych tam jeste soupl refraktor 70/700 ;D Vim, ze to je asi zbytecne apod., ale u Bíby na strankach se mi zalibilo takove reseni, byt je na kvalitnejsi montazi
Eppur si muove
Nosnost Astro 3
Ta 114/900 mívá cca 3,5kg bez okuláru. To je ten refraktor plastový? (součet 4,7kg)
Nosnost Astro 3
No plastovy,to doufam ze ne ,i kdyz plastu je na nem pozehnane. Je to ten lidl bresser skylux 70/700. Asi bych to mel zvazit znova, ze
Eppur si muove