Nejvyšší MHV

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
michal.b

Nejvyšší MHV

Příspěvek od michal.b »

Ahoj. Zajímalo by mě, jakou jste kdy měli nejvyšší MHV. Já si vzpomínám na MHV 6,9 - bylo to v říjnu 2000, průzračná noc po dešti, na stanovišti nedaleko Přimdy (cca 600m.n.m.)

Taky by mě docela zajímalo, jak by to vypadalo s MHV mimo atmosféru. Představte si úplně černou oblohu, to musí být neskutečný zážitek - někdy těm kosmonautům opravdu závidim.
Kunzov

Nejvyšší MHV

Příspěvek od Kunzov »

Tak takova mhv mne jeste nepotkala. Nejcernejsi nebe jsem zazil na Vysocine pred cca 3 lety pri pofrontalnim vyjasneni za studenou frontou, cele odpoledne a vecer lilo a pak behem 20 minut vymetena obloha  :o Bylo to na podzim, mel jsem s sebou jen stary rusky trieder 7x50, tak jsem si prohlizel Helix, Severni Ameriku (to by nebylo nic extra), Zamotkovou mlhovinu a podobne. Vse krasne prokreslene a jasne. Pamatuju si ze jsem se Sky-Atlasem odpozoroval v Kasiopeji asi 20 hvezdokup. Ale treba takova Kalifornie v Perseovi se mi neukazala. MHV 6.7.
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
SKYMASTER

Nejvyšší MHV

Příspěvek od SKYMASTER »

MHV nejvyssi jsem mel po celonocnim pozorovani v Jestrebich horach. Byla taky kolem 6.7. Ona je otazka, pokud to cislo berete podle nejakeho atlasu, nakolik je presna a je uvedena ve vizualnim oboru.

Jinak se pry traduje, ze nekteri pozorovatele na Skalnatem plese meli i kolem 8 mag.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
dusko

Nejvyšší MHV

Příspěvek od dusko »

na kolonici som mal mhv 7,2. bratranec - martin kundrat - premenari by mohli poznat, mal 7,3 :-)
LbA

Nejvyšší MHV

Příspěvek od LbA »

dusko napsal: na kolonici som mal mhv 7,2. bratranec - martin kundrat - premenari by mohli poznat, mal 7,3 :-)
Toto mozem potvrdit ;)
Vtedy sme meteory pozorovali spolu. Hviezd bolo tolko ze bolo problem najst Velky Voz ;D
Heh skoda ze odvtedy sa trosku obloha pokazila :(
Ale stale je tam limitna magnituda nad 6. Bezne 6,2-6,4.
Dlho som tam nebol. Uvidime na akcii KOLOFOTA aka bude obloha :hi:
3PO

Nejvyšší MHV

Příspěvek od 3PO »

pokial ide o oblohu na kolonici je nadalej perfektna :bounce: ale okolite obce uz nevypinaju poulicne osvetlenie cez noc a z sem tam bolo vydiet na mrakoch luc zo svetelneho dela(len malokedy). :repuke:
Myzer

Nejvyšší MHV

Příspěvek od Myzer »

Ak neratam nejake dobre noci, ked som este pozoroval malym dalekohladom, najlepsiu noc som mal 23.12.2004. Odvtedy sa taka neopakovala. Udaje o magnitudach som overoval podla Sky Charts.

Pisane o den neskor:

"Využil som moju tradičnú metódu, ktorá sa dá použiť v čase, keď sa na oblohe nachádza Orión. V okolí hviezdy Saiph /jasná hviezda naľavo od Rigela / leží 5 hviezd. 55 Ori /5,35 mag/ - bola viditeľná hneď, ďalej 2 hviezdy okolo 6 mag: HR 2039 - 5,97 mag a HR 2001 - 6,3 mag pri trochu pozornejšom pohľade bez problémov viditeľné. K tým slabším patria HR 1957 - 6,52 mag a HR 1942 - 6,5 mag, po troške snahy sa mi ich však podarilo objaviť ako slabo preblikávajú. Navyše hviezda Saiph vystupuje v čase kulminácie iba asi 35 stupňov nad obzor."

Z tohto dovodu si dovolim tvrdit, ze v zenite hranicna magnituda mohla presiahnut 6,7, teoreticky sa dostat aj k 7. Ale je to tvrdenie, ktore uz dnes nedokazem, pretoze som MHV vyssie nad obzorom presne neurcoval.

Zimnu Mliecnu cestu som vsak vtedy videl najlepsie za cely zivot, nebol to len taky jednotvarny slaby pas, ale podla mapy sa dali presne urcovat jej zahyby a priebeh. Pozoroval som i cast reflexnych hmlovin v M45.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Nejvyšší MHV

Příspěvek od Pavuk_ »

LbA napsal:

Toto mozem potvrdit ;)
Vtedy sme meteory pozorovali spolu. Hviezd bolo tolko ze bolo problem najst Velky Voz ;D
Heh skoda ze odvtedy sa trosku obloha pokazila :(
Ale stale je tam limitna magnituda nad 6. Bezne 6,2-6,4.
Dlho som tam nebol. Uvidime na akcii KOLOFOTA aka bude obloha :hi:Kvizova otazka pre Lba: A na Astroparty Cerova bolo kolko, ha ?
To Myzer: Tomu hovorim seriozny zaznam z odhadu MHV :nod: a kultova zimna noc aaaaaach ;)
LbA

Nejvyšší MHV

Příspěvek od LbA »

Skus na urcovanie MHV pouzit trojuholniky, ktore zaviedli na IMO pre pozorovatelov meteorov. Je to dost presna a rychla metoda na zistenie MHV...
Princip je jednoduchy. Ratas hviezdy ktore vidis v "trojuholniku". Nezabudni priratat aj rohove... Rataj len hviezdy ktore vidis priamym videni. Ked zacnes spekulovat s perifernym videnim, tak sa nedoratas... :)

link na mapky je na mojej stranke

http://meteory.persoholic.org/tab.htm

Inac ja si pomaham ked chcem rychlo urcit MHV a nemam trojuholniky.
Napr zober si hlavu draka. Hviezdy su jasne 2m, 3 m, 4m a 5m. V uhlopriecke je hviezdicka jasna 5,5 magnitudy...A dalsie lahko najditelne hviezdy mas v Malom Voze. Hned vedla (menej ako 0,5°) delta UMi (jasnost 4,4 m) je hviezdicka 5,8m.. A tak dalej :)

Myzer

Nejvyšší MHV

Příspěvek od Myzer »

LbA napsal: Napr zober si hlavu draka. Hviezdy su jasne 2m, 3 m, 4m a 5m. V uhlopriecke je hviezdicka jasna 5,5 magnitudy...A dalsie lahko najditelne hviezdy mas v Malom Voze. Hned vedla (menej ako 0,5°) delta UMi (jasnost 4,4 m) je hviezdicka 5,8m.. A tak dalej :)
Samozrejme po tej noci, ked som mal pri sebe iba jednu porovnavaciu mapu s MHV a navyse iba do 6,5, som sa uz zabezbecil.
Pouzivam podobnu metodu. V Skycharte som si nasiel pre kazdy mesiac nejaku cast suhvezdia v zenite a vyznacil si vzdy tak 5-8 hviezd od 5,5 do 7 pre urcenie MHV.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
LbA

Nejvyšší MHV

Příspěvek od LbA »

Pavuk_ napsal:
Kvizova otazka pre Lba: A na Astroparty Cerova bolo kolko, ha ?
To Myzer: Tomu hovorim seriozny zaznam z odhadu MHV :nod: a kultova zimna noc aaaaaach ;)

Odpoved na kvizovu otazku :)
Na astroparty v Cerovej bola fajn obloha (MHV 6,2)
Sk tak daleko od civilizacie je aj poriadna tma. Presne ako na Kolonici :)
:hi:
michal.b

Nejvyšší MHV

Příspěvek od michal.b »

LbA napsal: Skus na urcovanie MHV pouzit trojuholniky, ktore zaviedli na IMO pre pozorovatelov meteorov. Je to dost presna a rychla metoda na zistenie MHV...
Princip je jednoduchy. Ratas hviezdy ktore vidis v "trojuholniku". Nezabudni priratat aj rohove... Rataj len hviezdy ktore vidis priamym videni. Ked zacnes spekulovat s perifernym videnim, tak sa nedoratas... :)

To je přece nesmysl, kdyby se počítaly jen hvězdy viditelné přímo, tak bych se nikdy nedostal přes nějakou 5.magnitudu. Když se postupuje systematicky, tak s periferním viděním není problém. Tuhle metodu používám a zdá se mi z hlediska poměru přesnosti/spolehlivosti/rychlost optimální.
LbA

Nejvyšší MHV

Příspěvek od LbA »

michal.b napsal:

To je přece nesmysl, kdyby se počítaly jen hvězdy viditelné přímo, tak bych se nikdy nedostal přes nějakou 5.magnitudu. Když se postupuje systematicky, tak s periferním viděním není problém. Tuhle metodu používám a zdá se mi z hlediska poměru přesnosti/spolehlivosti/rychlost optimální.No nic v zlom, vyskusaj si hladat a ratat hviezdicky v trojuholnikoch perifernym videnim a ti garantujem ze sa nedoratas :)

Uz dlhe roky takto pri pozorovani meteorov urcujeme limitne magnitudy s priatelmi a nieje problem. Robil som aj pokus. Skusal som urcovat limitnu magnitudu pramo tak ze som ju hladal podla hviezdneho atlasu...A aj kukal som na nu periferne...

a potom som ratal pomocou trojuholnikov. Vychadzali takmer rovnake cisla. Skor bola tendencia ze pomocou trojuholnikov vychadzala MHV o nieco (0,1-0,2m) vyssia.
Skus si to sam a uvidis :)

Mam v pamati ked toto prislo na hvezdaren v Humennom niekedy zaciatkom 90. rokov ako absolutna novinka a pracovnici a aj skuseni pozorovatelia reptali ze to je nezmysel...A mali podobne argumenty :)
Skus a potom porozpravas ako si dopado.

Urcovanie MHV podla trojuholnikov navrhnutych IMO je vsak pri MHV horsich ako 5,5 velmi nepresne...
michal.b

Nejvyšší MHV

Příspěvek od michal.b »

LbA napsal:
No nic v zlom, vyskusaj si hladat a ratat hviezdicky v trojuholnikoch perifernym videnim a ti garantujem ze sa nedoratas :)

Uz dlhe roky takto pri pozorovani meteorov urcujeme limitne magnitudy s priatelmi a nieje problem. Robil som aj pokus. Skusal som urcovat limitnu magnitudu pramo tak ze som ju hladal podla hviezdneho atlasu...A aj kukal som na nu periferne...

a potom som ratal pomocou trojuholnikov. Vychadzali takmer rovnake cisla. Skor bola tendencia ze pomocou trojuholnikov vychadzala MHV o nieco (0,1-0,2m) vyssia.
Skus si to sam a uvidis :)

Mam v pamati ked toto prislo na hvezdaren v Humennom niekedy zaciatkom 90. rokov ako absolutna novinka a pracovnici a aj skuseni pozorovatelia reptali ze to je nezmysel...A mali podobne argumenty :)
Skus a potom porozpravas ako si dopado.

Urcovanie MHV podla trojuholnikov navrhnutych IMO je vsak pri MHV horsich ako 5,5 velmi nepresne...
No musim se přiznat, že určovat mhv jinak než bočním viděním jsem nikdy nezkoušel ani mě to nikdy nenapadlo. Rozhodně to zkusim, taky by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi bočním a přímým viděním, ale tipoval bych to tak na 1 magnitudu. Při pozorování meteorů určuji mhv zásadně podle obrazců, protože je to pro mě rychlejší než v mapě hledat vhodné hvězdy a dá se to dělat i během pozorování. Používám vždy boční vidění a nemám problém se dopočítat, opravdu - vždyť jde řádově o 20 hvězd.
V začátcích jsem taky určoval mhv podle atlasu, ale výsledky byly prakticky stejné jako pomocí obrazců, přesně jak píšeš.
kulhous

Nejvyšší MHV

Příspěvek od kulhous »

Jednou jsem jel do Chorvatska a na čůrací zastávce jsem se podíval na oblohu a to sem byl docela rád, že sem měl už rozeplej poklopec, protože to co jsem viděl jsem ještě nezažil a mohlo by se docela snadno stát, že bych se ... :). Počítám teď zpětně, že to mohlo bejt někde okolo MHV 7+-0,5.. Tím myslím, že jsem viděl okem hvězdy asi tak o 7 mag...
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
Odpovědět