Po nějaké té době opět zpozorována. Ohon už vidět není, ale kometa zůstává stále nádherným objektem. Vypadá to, že zůstane v dosahu menších dalekohledů i nějakou tu část léta.
Včera jsem spatřil kometu a k tomu 8 Messierů. Kometa už není pro binokulár 20x80 lehkým objektem, pořád je sice viditelná přímým pohledem, ale je jasné, že konstantním tempem slábne. Jasnost mi vyšla na 9,2 mag.
Jak ale píše Martin, kometa už docela usilovně slábne. Přikládám fotku z noci ze soboty na neděli a taky jsem zde "vymáčknul" už pouze jen iontový ohon (první dva obrázky nahoře různě zpracované). Pro srovnání přikládám ještě o 14 dní starší snímek (z noci 23/24.6.), kde se při troše snahy dá tušit ještě dvojice ohonů směřujících proti sobě (a při tom zde bylo foceno určitě za horších podmínek).
Standa
Dnes z Jizerských hor při SQM-L 21.45 MSA a perfektní průzračnosti krásně viditelná jak v mém binaru Zeiss 25x100, tak i v 400mm dobsonu. Lépe, kontrastnější, se mi zdála v binaru.
Je již velice slabá, sice stále pohodlně viditelná, ale slabá. Za poslední měsíc neskutečně zeslábla. Velká, difůzní, dobře nalezitelná v Drakovi.
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami