Sony Alpha A7S

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
MilAN
Věk: 77

Sony Alpha A7S

Příspěvek od MilAN »

Ta videa - to je opravdu jen hračka - ta mě nějak neuchvátila. Snímek komety ale je moc pěkný a tak to zřejmě bude i u jiných objektů. Prostě čip SONY a k tomu pasující jejich proces
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Psion »

Konečně se Sony vrátilo k velkým pixelům. Bylo by zajímavé vidět nějaký extrémnější objekt (temné mlhoviny apod.) jak se s tím Sony popere. Ta kometa je pěkná, ale je to celkem jednoduchý objekt. Videa na vysoké ISO trpí elektroluminiscencí, ale u Sony asi těžko mohli předpokládat tak extrémní použití, tak se tím nezabývali.

Cena je samozřejmě vysoká, v této relaci se už pohybují nové astronomické chlazené kamery, dokonce i fullframe řady 11000 se tady prodal něco přes 70 tisíc, takže moc astronomů se asi do tohoto přístroje nepohrne.
Kyblik

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Kyblik »

samozřejmě to není snímací nástroj určený primárně k astronomické práci, ale přesto jsem přesvědčen, že si své místo v této oblasti najde, pokud se veme v potaz pouze velikost pixelu, tak například v poměru ke Canonu EOS 550D má asi 30x vyšší citlivost na světlo a to nepočítám šumové parametry, kdy prakticky není potřeba do ISO 6400 kalibrace temnými snímky-ale prozatím píšu pouze o 30s expozičních časech, namám možnost zkoušky delšího času (čekám na drátovou spoušť, kterou mimochodem vyrábí jediný výrobce viz. http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=299 ),,
tělo má množství nedostatků-jako hlavní beru malý průměr relativního otvoru v bajonetu, kdy prakticky nelze pokrýt světlem celý čip bez nasazeného originálního Sony skla, přesto-že je čip cca 10mm od dosedací plochy bajonetu, tak zástin části protikusu bajonetu je minimálně 20% a proto to na FF ostře vinětuje-jediná možnost by byla v použití extenderu s optickým členem-pár se jich vyrábí, ovšem nejsou nejlevnější a neznám jejich kvalitu a už vůbec nechápu, jak pokryjí FF (jde o reduktory ohniska fotoobjektivů např. http://www.roxsen.com/index.php?route=p ... ath=33_138 )

ukázka vinětace
https://www.dropbox.com/s/5rzhudairke5e ... e.jpg?dl=0

,, elektroluminiscence se projevuje pouze u živého náhledu a videozáznamu a dále při použití pouze elektronické závěrky, pokud se požije závěrka kombinovaná, tak po ní není ani stopy (ale zase píšu pouze o 30s expozicích)

,, tělo nemá prakticky žádnou SW podporu třetích stran, je k dispozici jen primitivní Sonyho SW pro platformy PC a OSX, který je pro astrofoto naprosto k ničemu,,

dále jsou ke stažení aplikace pro IOS a Android, ale taky pro naše využití bez praktického přínosu,,

žádný z dodávaného SW neumí ovládat Bulb, prostě končí u 30s  >:( , doufám, že nástupem tohoto modelu se situace zlepší,,

beru ho jako úžasnou hračku, přesto, že k dokonalosti chybí pořádný krok, tak pohled do hledáčku přes objektiv f1 je k neuvěření-věřte mi, že tělíčko prakticky vidí v naprosté tmě, pohled na hvězdou oblohu je srovnatelný s triedrem o průměru 50mm (posuzováno sousedem a přítelkyní :-)), mám noční vidění Gen 2+ a tohle ten prcek ho předčí a hlavně barevně :-),,

náhled objektů DSO v reálném čase taky není k zahození, perfektně se tak dá tvořit kompozice,,

naprostým neštěstím je dokonalý blokační filtr, který nepustí ani chlup v Ha a pro použití v naší sféře beru modifikaci s rozšířením spektra, jako primární záležitos (ovšem kuchej tělo za 64K),,

a rada na závěr: s koupí počkejte až bude SW podpora alespoň v podobě Canoního SW, nižší cena a tělo ve verzi Sony Alpha A7s MKIII  :D
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Sony Alpha A7S

Příspěvek od LKamarad »

No jo no, ...... rád bych EOS 5D mk II hodil do Kyblíku a pořídil pár Soňáků ... eRko na krajinky a eSko na noční a astro ....
Ale bohužel malej průměr bajonetu tento typ, stejně jako u Nikonů, zcela diskvalifikuje. :-/
Navíc nechápu, proč ti šmudlové neumožnili u Rka (36Mp) FEC a tudíž příšerná mrda závěrky vše pod 1/1000 rozjebe (i na pevným stativu) :(

Tudíž nezbyde než čekat a doufat, že se tupouni u Canonů chytěj za rypák a začnou cpát tyhle (či podobné) senzory do jinak vymáklýho těla s velkým bajonetem ..... :-?
Kyblik

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Kyblik »

u 7s se Sony pysni funkci tiche zaverky-ale ta je mozna pouze do 30s, Bulb jede na prvni lamele elektronicky a nasledne klasika-sice nikde nebusi zrcatko, ale i tak je to podstatne tvrdsi, nez pri predsklopeni treba u Canonu

jo, vcera jsem si hral s tim priblblym Sonackym softikem a zjistil, ze ten Bulb funguje tak, ze musim po celou dobu expozice drzet zmackle tlacitko mysi na ikone spouste  ;D, tak jsem to vocural timto programkem http://www.autohotkey.com/docs/commands/Click.htm ,,
je to sice opruz, ale funguje to!
Kyblik

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Kyblik »

původně jsem to sem nechtěl dávat, alo co už  :), včera jsem hnedle po západu sluníčka, dá se říci, že ještě za světla, když byla M31 ještě hodně nízko cvaknul přes upravený objektiv Mamiya 200/2,8 APO 120x30s expozic při ISO 3200 (objektiv je trvale přicloněn kruhovou clonkou na cca f3,5), nekalibroval jsem, pouze je to složeno v Pixi a srovnáno barevně, výsledek nic moc, zázraky se nekonaly, škoda

na klik plné rozlišení s ořezem snímku, pokud někoho zajímá dílčí expozice-tak tady je ke stažení https://www.dropbox.com/s/00xo8ns3sz8ov ... 0.TIF?dl=0
Vabra

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Vabra »

Tak se zdá, že zázraky se nedějí.
200mm F3,5 1h expozice M31 na bezměsíčné obloze, byť nedaleko od Prahy...

Nemohu přímo porovnat, ale s 5DmkII by to určitě nedopadlo hůře... ;)
Pavel Vabrousek
Karell
Kontaktovat uživatele:

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... /3020#3020][splithere][/link][splithere_end]
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Konihlav »

Kbeliku: a co napajeni? co to "zere"? jako na Canon je milion udelatek a i komercnich typu nekonecny zdroj na 12V do autozasuvky, ale co s tim SONY A7S ??? kdyz by mi nedokazal fungovat rekneme 12 hodin v mrazu -10 st. C, tak je to naprd... (krome jiz vyse zminenych problemu)...

ale jinak by se mi ta hracka libila...
Kyblik

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Kyblik »

ahoj,
vcera jsem kompletne modifikoval A7S odstranenim vsech blokacnich fitru, rukama mi jiz proslo za cca 15 let hodne ruznych pristroju na foceni, jak ccd kamer, tak dslr, ovsem tady ten prcek je velky zazitek rozebirat  ;), urcite to nedoporucuji modifikatorum dslr Canon, modifikovat Canon je prochazka ruzovou zahradou, natocil jsem kompletni video rozebirky, bude urcite kompatabilni i s tely A7 a A7R,,,

libustkou je fakt, ze prachotres ma napareny skvele UV/IR vrstvy a tudiz pokud nechcete pouzivat telicko k IR fotografii, je ponechani prachotresu vice jak dobre

tady je odkaz

https://www.youtube.com/watch?v=trOO12-Sga0
DaveN

Sony Alpha A7S

Příspěvek od DaveN »

Ahoj, moc hezký Kyblíku, jsem překvapenej jak je tam ten filtr nalepený, dělal jsem to u NEX-5N a tam se jen odcvakne, nic přilepeného.. a je v jednom kuse s prachotřasem

To Konihlav: řešil jsem levnou redukcí s E-Bay (Sony pak prodává to samé origoš za raketu) + regulátorem (baterka by měla být u 5N a A7 stejná)
První napájecí bateriový adaptér který jsem koupil, typ NP-FW50, se mi nepodařilo rozchodit ani na přiložený 220V adaptér
pak jsem objednal alternativní typ AC-PW20, ten běží perfektně

http://www.ebay.com/itm/AC-PW20-Power-A ... 3f3e871021

Napětí reguluju z 12V baterky pomocí této stavebnice, dal jsem si ji do krabičky s vypínačem a šroubem jsem nastavil napětí akorát pro 5N a fotím v pohodě celou noc

http://www.amazon.com/Velleman-K1823-Po ... B007GP5QSI

SONY zdar!
VIXEN R200S 800mm f4;Paracorr 2;tele-extender R200S 1500mm f7,5
filtr kolo 2" ORION;Sony NEX5N moded & a6000
SY 12mm f2;135mm f2; Loxia 35mm f2
Losmandy GM8S RA OVISION
Lacerta M-Gen+ORION hledáček
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Sony Alpha A7S

Příspěvek od LKamarad »

vcera jsem kompletne modifikoval A7S odstranenim vsech blokacnich fitru
Tak to vypadá, milý "Karneadesi", že po týhle pitvě budeš moct sundat Kyblík z hlavy a toho chudáčka Soňáčka Alfáčka tam hodit .... :D

Fištróni z CentralDs na to šli o něco sofistikovaněji:

http://www.centralds.net/cam/?p=7911

Dost se jim povedlo to "semipasivní" chlazení a hlavně hned přišli na to (na rozdíl od "zabržděnýho" výrobce), že ten původní bajonet je total na hovno :-/, neb nepřipouští nic jinýho, než jejich orig. objektivy, a pokud to chceme použít s jakýmkoliv jiným sklem, tak nenávratně přicházíme o rohy snímků. ;)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Konihlav »

LK: ten jejich bazmekt jsem mel uz v podstate objednanej, ale zatim jsem to odsunul (nezaplatil), protoze jsem bez $ . Z technickeho hlediska jsem nevyresil snimani sekvencni ale nejaky casovac pro to uz pry snad taky je. Jinak se mi to korejsky reseni libi moc moc :-)
Kyblik

Sony Alpha A7S

Příspěvek od Kyblik »

jooo, rejpat, to vam jde dokonale chlapci ;), ja bych to telicko snad ani nekuchal, ale tesim se na tu novou stabilizovanou verzi a na denni foto je tohle telo fakt dost vyrazne podsamplovany, to je pristroj na video a nocni sceny, tu chlazenou verzi bych rad, ale skoro si myslim, ze je to i zbytecny az na tu velkou douru, ale to jde resit i jinak-ia, ia, ia
Odpovědět