FocusMax
FocusMax
Ahojte,
snazim sa spojazdnit roboticke ostrenie cez FocusMax s Moonlite focuserom a mam daky problem s ktorým si neviem rady.
Spustim FocusMax,zacnu sa tobit krivky na hviezde a nakoniec mi to zhavaruje a pise mi ze (Can not measure HFD for this image.Moving to previous focus position of 69)
Auto V curve napise ze je complet ale First Light sekvencia nie je completna.Vedeli by ste mi s tym pomôct?
Tu su moje nastavenia My System:
MoveDirection =Out
SettleTime =0
BestFocusSampleLimit =5
NearFocusHFD =10
FocusStartHFD =20
StartFocusType =2
SubFrameWidth =100
Exposure =0,11
HighHFDLimit =999999
LowHFDLimit =0,0001
VcurveSteps = 30
VcurveHalfWidth =
VcurveStepIncr =
InitialFocusPosition =
PreviousFocus =
WizardVCurveStartHFD = 40
TempMovingAvg = 5
TempLogInterval = 0,5
ConvergenceSteps = 2
ConvergenceSamples = 5
MaxSkew = 1
FocusConvergenceEnable =1
ShowConvergencePlot = 1
CameraDelay = 0
CameraDownloadTimeout = 0
CCDCentralRegionEnable =0
CCDCentralRegionWidthPercent =75
FocusRoutineReturnToStartPositionEnable =1
FocusRoutineMaxHFD =6,0
DimStarDetectionEnable =1
DimStarDetectionMaximumExposure =32
DimStarDetectionExposureMultiplier =2
DimStarDetectionMinimumFlux =20000
TgtStarBin=2
Diky Peter
snazim sa spojazdnit roboticke ostrenie cez FocusMax s Moonlite focuserom a mam daky problem s ktorým si neviem rady.
Spustim FocusMax,zacnu sa tobit krivky na hviezde a nakoniec mi to zhavaruje a pise mi ze (Can not measure HFD for this image.Moving to previous focus position of 69)
Auto V curve napise ze je complet ale First Light sekvencia nie je completna.Vedeli by ste mi s tym pomôct?
Tu su moje nastavenia My System:
MoveDirection =Out
SettleTime =0
BestFocusSampleLimit =5
NearFocusHFD =10
FocusStartHFD =20
StartFocusType =2
SubFrameWidth =100
Exposure =0,11
HighHFDLimit =999999
LowHFDLimit =0,0001
VcurveSteps = 30
VcurveHalfWidth =
VcurveStepIncr =
InitialFocusPosition =
PreviousFocus =
WizardVCurveStartHFD = 40
TempMovingAvg = 5
TempLogInterval = 0,5
ConvergenceSteps = 2
ConvergenceSamples = 5
MaxSkew = 1
FocusConvergenceEnable =1
ShowConvergencePlot = 1
CameraDelay = 0
CameraDownloadTimeout = 0
CCDCentralRegionEnable =0
CCDCentralRegionWidthPercent =75
FocusRoutineReturnToStartPositionEnable =1
FocusRoutineMaxHFD =6,0
DimStarDetectionEnable =1
DimStarDetectionMaximumExposure =32
DimStarDetectionExposureMultiplier =2
DimStarDetectionMinimumFlux =20000
TgtStarBin=2
Diky Peter
Peter Jurista
https://astrophotography-jurista.com/
FocusMax
Prisiel som na to ze FocusMax nedokaže nadviazat kontak s MaximDL.Konkretne ked v nastaveniach FocusMaxu zadam images softwares-MaximDL napise mi ze nevie najst cestu :
tu je jedna operácia:
00:19:28 Star Centering Exposure
00:19:29 Operation stopped by operator
00:19:29 Could not complete Vcurve operation
00:19:52 Could not find CCDSoft on this computer
00:19:55 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:19:58 Could not find MaxIm CCD Window
00:19:58 Could not find MaxIm Main Window
00:20:32 Could not find CCDSoft on this computer
00:20:33 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:20:37 Could not find MaxIm CCD Window
00:20:37 Could not find MaxIm Main Window
00:21:31 Could not find CCDSoft on this computer
00:21:32 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:21:35 Could not find MaxIm CCD Window
00:21:35 Could not find MaxIm Main Window
00:24:53 MoonLite Focuser is disconnected
00:34:09 MoonLite Focuser is connected
00:34:16 MoonLite Focuser is disconnected
00:34:44 MoonLite Focuser is connected
00:34:57 Could not find CCDSoft on this computer
00:34:58 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:35:01 Could not find MaxIm CCD Window
00:35:02 Could not find MaxIm Main Window
00:35:36 Warning - NOVAS-COM Vector Astrometry Engine is required.
00:35:36 Please download from DC3 ASCOM Download Library at
00:35:36 http://ascom-standards.org/downloads.html
00:35:36 FocusMax error: ActiveX component can't create object (429)
00:35:36 Could not create NOVAS Site, check observer site entry for errors!
00:36:00 Could not find CCDSoft on this computer
00:36:01 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:36:04 Could not find MaxIm CCD Window
00:36:04 Could not find MaxIm Main Window
00:40:59 Could not find CCDSoft on this computer
00:41:00 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:41:03 Could not find MaxIm CCD Window
00:41:04 Could not find MaxIm Main Window
neviete co mam nastavit??? Predpokladam ze mam zle nastavenie v Maxim DL pretože vo FocusMaxe mam spravne zadany system a cestu k nemu.
Pise mi tam tiež ze mam daco stiahnut s Ascomu ale netusim co????
Peter
tu je jedna operácia:
00:19:28 Star Centering Exposure
00:19:29 Operation stopped by operator
00:19:29 Could not complete Vcurve operation
00:19:52 Could not find CCDSoft on this computer
00:19:55 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:19:58 Could not find MaxIm CCD Window
00:19:58 Could not find MaxIm Main Window
00:20:32 Could not find CCDSoft on this computer
00:20:33 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:20:37 Could not find MaxIm CCD Window
00:20:37 Could not find MaxIm Main Window
00:21:31 Could not find CCDSoft on this computer
00:21:32 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:21:35 Could not find MaxIm CCD Window
00:21:35 Could not find MaxIm Main Window
00:24:53 MoonLite Focuser is disconnected
00:34:09 MoonLite Focuser is connected
00:34:16 MoonLite Focuser is disconnected
00:34:44 MoonLite Focuser is connected
00:34:57 Could not find CCDSoft on this computer
00:34:58 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:35:01 Could not find MaxIm CCD Window
00:35:02 Could not find MaxIm Main Window
00:35:36 Warning - NOVAS-COM Vector Astrometry Engine is required.
00:35:36 Please download from DC3 ASCOM Download Library at
00:35:36 http://ascom-standards.org/downloads.html
00:35:36 FocusMax error: ActiveX component can't create object (429)
00:35:36 Could not create NOVAS Site, check observer site entry for errors!
00:36:00 Could not find CCDSoft on this computer
00:36:01 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:36:04 Could not find MaxIm CCD Window
00:36:04 Could not find MaxIm Main Window
00:40:59 Could not find CCDSoft on this computer
00:41:00 MaxIm DL/CCD V 5.22.0.0 is the Imaging Software
00:41:03 Could not find MaxIm CCD Window
00:41:04 Could not find MaxIm Main Window
neviete co mam nastavit??? Predpokladam ze mam zle nastavenie v Maxim DL pretože vo FocusMaxe mam spravne zadany system a cestu k nemu.
Pise mi tam tiež ze mam daco stiahnut s Ascomu ale netusim co????
Peter
Peter Jurista
FocusMax
Nikto nepouživa FocusMax???
tak tak. A pokud ano, je to nekdo z tech milionu anonymnich astronomu v CR a SR, na AF vystupuje tak 5% lidi, kteri se neboji jit s kuzi na trh a rici verejne svuj nazor, presto ze vi, ze od ostatnich dostanou akorat "po hube", kdyz se jejich nazor naprosto odlisuje od toho, co je na foru zvykem (a ze jich mame hodne, napr. fotit ohniskem delsim nez metr se nesmi, fotky se musi otacet tak jak to je na obloze atd.).
bojim se, Peter, ze Ti nikdo neporadi a bohuzel ani ja ne
jen me napada, mas MaximDL spusteny? me jinak nefunguji jine programy co pouzivam a co se s MaxDL parou (poji, connectuji), pripojujou k nemu. Proste musim spustit MaxDL a pak ten dalsi program (u Tebe FocusMax). A pak se zkusit k MDL pripojit...
soudim z te hlasky Could not find MaxIm CCD Window - to jeste ukazuje na to, ze krome Main Window (hlavni instance programu MaxIm DL) musis v tom Maximu mit i Camera Control Window (CTRL+W) a zapnutou kameru predpokladam.
Pokud tohle mas (jako ze mozna jo), tak se omlouvam za hloupou a naivni radu (radim to co je jasny a zrejmy).
tak tak. A pokud ano, je to nekdo z tech milionu anonymnich astronomu v CR a SR, na AF vystupuje tak 5% lidi, kteri se neboji jit s kuzi na trh a rici verejne svuj nazor, presto ze vi, ze od ostatnich dostanou akorat "po hube", kdyz se jejich nazor naprosto odlisuje od toho, co je na foru zvykem (a ze jich mame hodne, napr. fotit ohniskem delsim nez metr se nesmi, fotky se musi otacet tak jak to je na obloze atd.).
bojim se, Peter, ze Ti nikdo neporadi a bohuzel ani ja ne
jen me napada, mas MaximDL spusteny? me jinak nefunguji jine programy co pouzivam a co se s MaxDL parou (poji, connectuji), pripojujou k nemu. Proste musim spustit MaxDL a pak ten dalsi program (u Tebe FocusMax). A pak se zkusit k MDL pripojit...
soudim z te hlasky Could not find MaxIm CCD Window - to jeste ukazuje na to, ze krome Main Window (hlavni instance programu MaxIm DL) musis v tom Maximu mit i Camera Control Window (CTRL+W) a zapnutou kameru predpokladam.
Pokud tohle mas (jako ze mozna jo), tak se omlouvam za hloupou a naivni radu (radim to co je jasny a zrejmy).
FocusMax
Ahoj, mrkni sem: http://tech.groups.yahoo.com/group/FMaxUG/messages
Je tam fura veci, i kdyz FMax nepouzivam, tak tam obcas chodim
Je tam fura veci, i kdyz FMax nepouzivam, tak tam obcas chodim
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
FocusMax
dakujem zatial za Vase rady,hadam to rozchodim 
Peter Jurista
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
FocusMax
Ahoj Petře, chci se zeptat, jak jsi pokročil s tímto programem ve snaze používat ho k automatickému ostření? Já jsem obětoval páteční noc, ale mám z tohoto programu rozporuplné pocity. Celý systém je určitě nesmírně sofistikovaný a funkční, mně se ho podařilo rozchodit celkem jednoduše, ovšem problém nastal, když jsem při ostrém focení s filtrem OIII v zorném poli N305/1500 neměl dostatečně jasnou hvězdu a až do 20 sekund expozičního času mně FocusMax právě na tuto chybu upozorňoval. Při těch 20 sekundách se sice chytil a začal celý proces ostření, ten potom ovšem trval 1 hodinu 15 minut
Edit: samozřejmě mě zajímají zkušenosti i jiných živatelů tohoto programu, co takový dablik, který mě na něj upozorňoval, jak tomu se daří ?
Edit: samozřejmě mě zajímají zkušenosti i jiných živatelů tohoto programu, co takový dablik, který mě na něj upozorňoval, jak tomu se daří ?
FocusMax
Karle, to je fakt divny prubeh ostreni. Co jsem cetl na Yahoo group, tak je to celkem citlive na spravnou hvezdu. Podobny problem se tam nekolikrat resil, takze v pripade potreby ti napisu do SZ odkaz na to tema. Autor FocusMax-u je vstricny a dost casto odpovida i na podobne dotazy a reaguje na kazdy bug 
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
FocusMax
Ahoj,popravde som sa vratil k B.maske pre jej jednoduchosť .Venoval som mu zopar noci ale ako poznamenal kolega je velmi doležitý výber hviezdy (co nemusi byt tak jednoduche)a nasledne si musiš spravit viacero meraní-kriviek ktore musia splnat iste kriteria( v navode) pre spravne zaostrenie.Ked to spravis malo by byt jedno aký tam más filter ,ten program to akosi prepocita.Ak sa nemýlim.Viem o tom programe pomerne malo. Viacej by ti o to isto poradil Kolec.On ho využíva,tak ho skus kontaktovat.
Peter
Peter
Peter Jurista
FocusMax
Par mojich skusenosti (i ked trosku neskoro , ale predsa)
Tiez som sa trapil s podobnym problemom ako Karel, ale stacilo zakupit Pin point k MaxDl (dalsie naklady)
urcit programu jasnost hviezdy (pre L filter napr 5, pre Ha 2. pre OIII 3.. - vravim napriklad) program si automaticky najde hviezdu(da sa urcit priestor kde bude hladat), dalekohlad prejde na najdenu hviezdu zaostri a cely system sa v ramci presnosti Pin point (da sa nastavit) vrati nazad.,,
Potial bolo vsetko v poriadku. Problem mam pri mojej vyssej rychlosti dalekohladu (mala hlbka ostrosti), program
opakovane zaostroval s urcitou toleranciou (velmi dobrou , ale predsa).
Musim ale uznat , ze je to hlavne z dovodu seeningu.
Dalsi problem , ktory pre mna (mam G53f ) vznikol , bola komplikacia s ascomom , ale ta je podla prvych skusenosti (vdaka Martin) minulostou
Moj nazor je nasledovny:
Pri dobrom a trpezlivom nastaveni V krivky a pri urcitych skusenostiach s programom sa da na vysledok spolahnut, hlavne ked je z vecera velky seening, ked zaciname fotit objekt nizsie nad obzorom atd.
Program sa v tom pripade da vyuzit i na doostrovanie pocas noci. Jednoducho zastavite (ja pouzivam MaxDl) fotenie , spustite predom nastaveny FocusMax, ten prejde na presne stanovenu hviezdu zaostri a cely system vrati nazad a ja spustim pokracovanie pointacie a fotenie.
Program ma i dalsiu funciu a to je teplotna zavislost systemu. Treba na to opat obetovat nejaku noc. Program dokaze zapisovat data focusera a teploty v priebehu noci. Ak ma clovek focuser s kompenzaciou teploty tak vyslednu hodnotu staci zadat do focusera a nemusite preostrovat, focuser automaticky pri definovanej zmene teploty preostri o presne zadanu hodnotu
Programom viete velmi presne urcit rozostrenie jednotlivych filtrov a tie hodnoty si zadate napriklad do Max Dl a pri zmene filtrov MaxDl automaticky preostri danu hodnotu filtra .
Podotykam, ze nic nie je absolutne, takze stale treba system kontrolovat a nespoliehat sa na nejaku automatiku na 100%, i ked zlyhanie tejto automatizacie prinasa urcity vymet snimok , v mojom pripade (kedze rano vstavam do prace o 5.00 a nemozem sediet pri dalekohlade do rana) je to pozitivny prinos.
Skusal som i pouzit program na automatizaciu celeho systemu (zapnutie systemu, chladenie,vyber objektov, zaostrenie, otvorenie strechy atd. ale ako som pisal vyssie to narazalo na problem ascomu. Takze teraz sa tesim (opat dakujem Martinovi), ze sa opat budem bavit
kolec
Tiez som sa trapil s podobnym problemom ako Karel, ale stacilo zakupit Pin point k MaxDl (dalsie naklady)
urcit programu jasnost hviezdy (pre L filter napr 5, pre Ha 2. pre OIII 3.. - vravim napriklad) program si automaticky najde hviezdu(da sa urcit priestor kde bude hladat), dalekohlad prejde na najdenu hviezdu zaostri a cely system sa v ramci presnosti Pin point (da sa nastavit) vrati nazad.,,
Potial bolo vsetko v poriadku. Problem mam pri mojej vyssej rychlosti dalekohladu (mala hlbka ostrosti), program
opakovane zaostroval s urcitou toleranciou (velmi dobrou , ale predsa).
Musim ale uznat , ze je to hlavne z dovodu seeningu.
Dalsi problem , ktory pre mna (mam G53f ) vznikol , bola komplikacia s ascomom , ale ta je podla prvych skusenosti (vdaka Martin) minulostou
Moj nazor je nasledovny:
Pri dobrom a trpezlivom nastaveni V krivky a pri urcitych skusenostiach s programom sa da na vysledok spolahnut, hlavne ked je z vecera velky seening, ked zaciname fotit objekt nizsie nad obzorom atd.
Program sa v tom pripade da vyuzit i na doostrovanie pocas noci. Jednoducho zastavite (ja pouzivam MaxDl) fotenie , spustite predom nastaveny FocusMax, ten prejde na presne stanovenu hviezdu zaostri a cely system vrati nazad a ja spustim pokracovanie pointacie a fotenie.
Program ma i dalsiu funciu a to je teplotna zavislost systemu. Treba na to opat obetovat nejaku noc. Program dokaze zapisovat data focusera a teploty v priebehu noci. Ak ma clovek focuser s kompenzaciou teploty tak vyslednu hodnotu staci zadat do focusera a nemusite preostrovat, focuser automaticky pri definovanej zmene teploty preostri o presne zadanu hodnotu
Programom viete velmi presne urcit rozostrenie jednotlivych filtrov a tie hodnoty si zadate napriklad do Max Dl a pri zmene filtrov MaxDl automaticky preostri danu hodnotu filtra .
Podotykam, ze nic nie je absolutne, takze stale treba system kontrolovat a nespoliehat sa na nejaku automatiku na 100%, i ked zlyhanie tejto automatizacie prinasa urcity vymet snimok , v mojom pripade (kedze rano vstavam do prace o 5.00 a nemozem sediet pri dalekohlade do rana) je to pozitivny prinos.
Skusal som i pouzit program na automatizaciu celeho systemu (zapnutie systemu, chladenie,vyber objektov, zaostrenie, otvorenie strechy atd. ale ako som pisal vyssie to narazalo na problem ascomu. Takze teraz sa tesim (opat dakujem Martinovi), ze sa opat budem bavit
kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
FocusMax
Ahoj,
mě neděkuj, já to jen tak trochu "zorganizoval". Za nezměrné programátorské úsilí poděkuj Pavlu Cagašovi z MII
Jo, a napiš nám, jak to funguje či nefunguje, ještě se tam musí dodělat pár věcí. Kdyžtak v příslušné sekci, ať tu nejsem off topic.
Ahoj,
mě neděkuj, já to jen tak trochu "zorganizoval". Za nezměrné programátorské úsilí poděkuj Pavlu Cagašovi z MII
Jo, a napiš nám, jak to funguje či nefunguje, ještě se tam musí dodělat pár věcí. Kdyžtak v příslušné sekci, ať tu nejsem off topic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
FocusMax
Kolec: moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Z ní pro mě jednoznačně vyplývá, že při stávajícím počtu jasných nocí ( jako že jich je sakra málo ) jich nebudu několik obětovat hledání cesty k použití tohoto způsobu ostření a zůstanu u klasiky. Tím myslím ostření s pomocí Bahtinovy masky.
FocusMax
Predpokladam, ze tema zaostrovanie a teplotnej kompenzacie je aktualna a preto by som si dovolil niekolko mojich poznatkov - skusenosti.
Viacero noci som sa hral s FocusMax(FM) - islo mi hlavne o stanovenie koeficientu na teplotnu kompenzaciu systemu pocas noci a o vyladenie FM (teda o vyssiu presnost)
K teplotnej kompenzacii mojho systemu mozem napisat nasledovne:
Vzhladom na rozdielny gradient teploty v zavislosti od casu (teda rychlost poklesu teploty pre danu noc) nielen z hladiska roznych noci , ale i z hladiska priebehu jednej noci a rozdielny gradient "teplotnej stabilizacie" hlavnych komponentov sustavy ( tubus- uhlik, focuser- al, zrkadlo-sklo) sa mi nepodarilo exaktne stanovit nejaky pouzitelny koeficient. (cez ziskane body sa iba v hrubom priblizeni dala prelozit priamka)
Body oscilovali okolo fiktivnej priamky - mne to pripada skor ako sinusoida.
Vzhladom na rychlost mojej sustavy odhadujem pouzitelnost mnou zisteneho koeficientu niekde na urovni
30 - 60 minut v zavislosti od spominaneho gradientu teploty v priebehu noci. (pri nulovom gradiente teploty ten koeficient poznam )
Jednoducho povedane - sustava (moja) sa sprava (v zavislosti od gradientu teploty) nie linearne.
Vzhladom na to , ze predpokladam , ze kazda sustava je viac menej podobna (komponenty z roznych materialov) , ale rychlost sustavy f moze byt rozna , tak si myslim , ze pre pomalsie sustavy (mozno f=5 a viac) by sa teplotna koeficient sustavy stanovit (ako tak pouzitelny) dal.
Teplotu okolia som snimal externym cidlom , ktore som pripevnil na tubus v blizkosti primarneho zrkadla
Pre rychlejsiu stabilizaciu systemu sam celu sustavu mierne ofukoval externym stojanovym ventilatorom
Vyladenie FM na vyssiu presnost
Sustedil som sa hlavne na V krivky- snahou bolo dosiahnut co najpodobnejsieho priebehu a najmensej "differencie".
-hladal som vhodnu hviezdu (teda velkost - mne sa osvedvila od 2,5 - 4)
-predlzoval som maximalne drahu focusera pri tvorbe V krivky, tak aby system este rozoznal rozostrenu hviezdu ( +-2000krokov)
-skusal som rozdielny pocet bodov (osvedcilo sa mi cca 40-50 bodov)
- Vhodnu hviezdu som vylucne hladal skoro pri kolmom nastavenom dalekohlade
-mechanicka kontrola focusera- kontrole pritlakov- minimalizovanie vole
pri takto nastavenych podmienkach som spravil cca 20 V kriviek
Pre samotny proces zaostrenia pre dane krivky je velmi dolezite dolezite zvolit parameter "near to focus " oproti doporucovanemu navodom podstatne nizsi . V mojom pripade 4. Pri takomto nastaveni mi FM opakovatelne zaostruje s odchylkou 0,2-0,3 FWHM . Pri naslednej rucnej konrole v podstate sa mi nepodarilo lepsie doostrit
kolec
Viacero noci som sa hral s FocusMax(FM) - islo mi hlavne o stanovenie koeficientu na teplotnu kompenzaciu systemu pocas noci a o vyladenie FM (teda o vyssiu presnost)
K teplotnej kompenzacii mojho systemu mozem napisat nasledovne:
Vzhladom na rozdielny gradient teploty v zavislosti od casu (teda rychlost poklesu teploty pre danu noc) nielen z hladiska roznych noci , ale i z hladiska priebehu jednej noci a rozdielny gradient "teplotnej stabilizacie" hlavnych komponentov sustavy ( tubus- uhlik, focuser- al, zrkadlo-sklo) sa mi nepodarilo exaktne stanovit nejaky pouzitelny koeficient. (cez ziskane body sa iba v hrubom priblizeni dala prelozit priamka)
Body oscilovali okolo fiktivnej priamky - mne to pripada skor ako sinusoida.
Vzhladom na rychlost mojej sustavy odhadujem pouzitelnost mnou zisteneho koeficientu niekde na urovni
30 - 60 minut v zavislosti od spominaneho gradientu teploty v priebehu noci. (pri nulovom gradiente teploty ten koeficient poznam )
Jednoducho povedane - sustava (moja) sa sprava (v zavislosti od gradientu teploty) nie linearne.
Vzhladom na to , ze predpokladam , ze kazda sustava je viac menej podobna (komponenty z roznych materialov) , ale rychlost sustavy f moze byt rozna , tak si myslim , ze pre pomalsie sustavy (mozno f=5 a viac) by sa teplotna koeficient sustavy stanovit (ako tak pouzitelny) dal.
Teplotu okolia som snimal externym cidlom , ktore som pripevnil na tubus v blizkosti primarneho zrkadla
Pre rychlejsiu stabilizaciu systemu sam celu sustavu mierne ofukoval externym stojanovym ventilatorom
Vyladenie FM na vyssiu presnost
Sustedil som sa hlavne na V krivky- snahou bolo dosiahnut co najpodobnejsieho priebehu a najmensej "differencie".
-hladal som vhodnu hviezdu (teda velkost - mne sa osvedvila od 2,5 - 4)
-predlzoval som maximalne drahu focusera pri tvorbe V krivky, tak aby system este rozoznal rozostrenu hviezdu ( +-2000krokov)
-skusal som rozdielny pocet bodov (osvedcilo sa mi cca 40-50 bodov)
- Vhodnu hviezdu som vylucne hladal skoro pri kolmom nastavenom dalekohlade
-mechanicka kontrola focusera- kontrole pritlakov- minimalizovanie vole
pri takto nastavenych podmienkach som spravil cca 20 V kriviek
Pre samotny proces zaostrenia pre dane krivky je velmi dolezite dolezite zvolit parameter "near to focus " oproti doporucovanemu navodom podstatne nizsi . V mojom pripade 4. Pri takomto nastaveni mi FM opakovatelne zaostruje s odchylkou 0,2-0,3 FWHM . Pri naslednej rucnej konrole v podstate sa mi nepodarilo lepsie doostrit
kolec
Pavol Kollárik - kolec