Praktická zkušenost se SW MAKSUTOV 102/1300
Má někdo, prosím, zkušenost s tímto dalekohledem? http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3743.html
Zajímalo by mě jak jsou s tím vidět planety a případně pozemské sledování, případně focení. Jak bude stabilní na EQ2 ?
Děkuji
Zajímalo by mě jak jsou s tím vidět planety a případně pozemské sledování, případně focení. Jak bude stabilní na EQ2 ?
Děkuji
Sky-Watcehr MAK102/1300, Sky-watcher 8" DOBSON
Mám tento dalekohled už třetí rok. Jsem spokojen, i když jsem ho hned zpočátku musel reklamovat kvůli tomu, že se nedal zkolimovat. Reklamaci vyřešil servis SW tím, že dalekohled vyměnili za nový, precizně zkolimovaný.
Jeho výhodou je velmi slušný, bezvadný obraz, tudíž dá se s ním pozorovat nejen nebe, ale také cokoli v terénu. Zkoušel jsem ho především na DSO a planety i Měsíc. To vše celkem bez výhrad. Není sice kdovíjak světelný, ale když uvážíme, že je velice snadno přenosný v brašně, která se k němu dodává, je to šikovný dalekohled. Jak to bude se stabilitou na EQ2 neumím posoudit, měl jsem ho na EQ3-2 a tam to bylo v pohodě. Pak jsem přešel na CG5, která je daleko stabilnější. Fotil jsem s ním Jupitera a byl jsem docela spokojen.
Jeho výhodou je velmi slušný, bezvadný obraz, tudíž dá se s ním pozorovat nejen nebe, ale také cokoli v terénu. Zkoušel jsem ho především na DSO a planety i Měsíc. To vše celkem bez výhrad. Není sice kdovíjak světelný, ale když uvážíme, že je velice snadno přenosný v brašně, která se k němu dodává, je to šikovný dalekohled. Jak to bude se stabilitou na EQ2 neumím posoudit, měl jsem ho na EQ3-2 a tam to bylo v pohodě. Pak jsem přešel na CG5, která je daleko stabilnější. Fotil jsem s ním Jupitera a byl jsem docela spokojen.
Děkuji za odpověď, mohl by jsi mi říct jaké okuláry používáš pro planetky a jaké pro DSO? Zítra bych ho chtěl objednat, tak abych si ještě přikoupil nějaký okulár, který není v sadě.
Nechci tě děsit, ale zatím jsem neměl zapotřebí dumat o okulárech, byť bych možná měl. Jenže já jsem se zaměřil na fotografii a na pozorování čehokoli používám okuláry, které jsou v sadě (25 mm a 10 mm), loni jsem ještě přikoupil zoom-okulár a jsem s ním spokojen. Jo, potom mám ještě extra okulár na planety f=4 mm.
Nejsem si jist, zda má u takového poměrně málo světelného a nenáročného dalekohledu opravdu význam pídit se po speciálních okulárech, ale možná se mýlím. Třeba by bylo efektivnější pošetřit na nějaký "bojler" s 8" zrcadlem.
Kupodivu je nádherné pokoukání triedrem 20x80, což bych nebyl věřil, dokud jsem to nezkusil.
Určitě s tím Makem budeš spokojen.
Nejsem si jist, zda má u takového poměrně málo světelného a nenáročného dalekohledu opravdu význam pídit se po speciálních okulárech, ale možná se mýlím. Třeba by bylo efektivnější pošetřit na nějaký "bojler" s 8" zrcadlem.
Kupodivu je nádherné pokoukání triedrem 20x80, což bych nebyl věřil, dokud jsem to nezkusil.
Určitě s tím Makem budeš spokojen.
Jo, potom mám ještě extra okulár na planety f=4 mm.
To dá zvětšení 325x To je moc ne??? Jak na průměr 102 mm - 3D, tak celkové kvůli seeingu. Jinak souhlasím.
To dá zvětšení 325x To je moc ne??? Jak na průměr 102 mm - 3D, tak celkové kvůli seeingu. Jinak souhlasím.
Jo, je to opravdu moc. Ten okulár jsem totiž koupil ke SW 150/750, ale kvůli mobilitě jsem se nakonec rozhodl pro kratší roury. Ten Mak má pro focení oproti newtonu tu výhodu, že k němu bez problémů připojím Canon 450 a mám ho pořád u nosu blízko hlavice, což je fajn kvůli útlumu vibrací, když musím na foťáku něco poupravit.
- Jiri_Skalsky
Zdravím všechmy zájemce o tento druh přístrojů.
Měl jsem v ruce dva dalekohledy, jak 90 /1350 /nebo spíš 90/1420/,tak 100/1420.
S tou stovkou pozoruji často a podařilo se mi ji slušně simulovat.
Tady jsou výsledky : http://files.uloziste.com/c28c7f5cf3077133/
Ta menší devadesátka měla optické vady menší.
Je potřeba si uvědomit,že tento dalekohled má nejlepší obrazy na ploše, která je konkávní k předmětu s poloměrem křivosti cca 92 mm.
Zbytková vady dalekohledu odpovídají samotné filozofii dalekohledu, sice minimální chromatická vada,ale nejsou v něm opraveny vady vyšších řádů. Jedinou společnou sečnou vzdálenost na optické ose mají jen středové a krajní paprsky. Tohle je daň za přílišné zkrácení dvojzrcadlového dalekohledu s enormě světelným primárním zrcadlem a se sekundárem, který má shodný poloměr křivosti jako výstupní plocha menisku.
Optický design lze mnohonásobně zlepšit : 1/Prodloužením primárního zrcadla na světelnost 1/2,5-3,5.
2/Při optickém návrhu Spot-Maksutova s R2 = R4 použít elipsoidální primár.
3/ Použít sekundár s delším poloměrem křivosti.
4/ Vyrobit obecnou verzi Sieglerova Maksutov-Cassegrainu s vysoce opraveným amastigmatickým polem.
JS
PS. Doplněno pro porovnání s Newtonem 114/900 se sférickým primárním zrcadlem.
Měl jsem v ruce dva dalekohledy, jak 90 /1350 /nebo spíš 90/1420/,tak 100/1420.
S tou stovkou pozoruji často a podařilo se mi ji slušně simulovat.
Tady jsou výsledky : http://files.uloziste.com/c28c7f5cf3077133/
Ta menší devadesátka měla optické vady menší.
Je potřeba si uvědomit,že tento dalekohled má nejlepší obrazy na ploše, která je konkávní k předmětu s poloměrem křivosti cca 92 mm.
Zbytková vady dalekohledu odpovídají samotné filozofii dalekohledu, sice minimální chromatická vada,ale nejsou v něm opraveny vady vyšších řádů. Jedinou společnou sečnou vzdálenost na optické ose mají jen středové a krajní paprsky. Tohle je daň za přílišné zkrácení dvojzrcadlového dalekohledu s enormě světelným primárním zrcadlem a se sekundárem, který má shodný poloměr křivosti jako výstupní plocha menisku.
Optický design lze mnohonásobně zlepšit : 1/Prodloužením primárního zrcadla na světelnost 1/2,5-3,5.
2/Při optickém návrhu Spot-Maksutova s R2 = R4 použít elipsoidální primár.
3/ Použít sekundár s delším poloměrem křivosti.
4/ Vyrobit obecnou verzi Sieglerova Maksutov-Cassegrainu s vysoce opraveným amastigmatickým polem.
JS
PS. Doplněno pro porovnání s Newtonem 114/900 se sférickým primárním zrcadlem.
Tak jsem MAK102/1300 koupil a opravdu nejsem zklamaný. Včera při snaze zahlédnout kometu C/2011 L4 jsem se i kouknul na Jupiter. A byl jsem velmi mile překvapen. S dodávaným 10mm okulárem byla krásně vidět kresba i měsíce. Kometu jsem sice neviděl, ale Jupiter mi zklamání vynahradil. Takže na kometu zase dnes a doufám že budu úspěšnější.
- Jiri_Skalsky
Taky jsem se včera na ni koukal s MC 100/1420 a byla v něm pěkná.Ta moje hračka je nepatrně rozcentrovaná.
Na hvězdách je silně vidět 1. Airyho kroužek,který je malinko deformovaný.
JS
Na hvězdách je silně vidět 1. Airyho kroužek,který je malinko deformovaný.
JS
Problém!!!
Dnes běžel syn kolem montáže s MAKem a podařilo se mu ho srazit k zemi. :'( Můj pohled na dalekohled padlý k zemi se nedá slovy vyjádřit.
Tak jsem to ze země postavil a začal zjišťovat škody. Všechno sklo na první pohled přežilo.
1) lehce promáčklý bok - estetická věc - nedá se moc řešit a na funkčnost snad nebude mít vliv.
2) Zkouším koukat do okuláru a vše se zdá OK - pomalu zaostřuji a objekt je zaostřen. Zkusím asi o 1/4otáčky přejet - objekt se rozostří. Pak zkusím přejet zpět o 1/4 otáčky a objekt by měl být znovu zaostřen, ale není. Musím otočit až o 2 otáčky a teprv se zaostří. Co s tím?
Prosím moc a radu
Dnes běžel syn kolem montáže s MAKem a podařilo se mu ho srazit k zemi. :'( Můj pohled na dalekohled padlý k zemi se nedá slovy vyjádřit.
Tak jsem to ze země postavil a začal zjišťovat škody. Všechno sklo na první pohled přežilo.
1) lehce promáčklý bok - estetická věc - nedá se moc řešit a na funkčnost snad nebude mít vliv.
2) Zkouším koukat do okuláru a vše se zdá OK - pomalu zaostřuji a objekt je zaostřen. Zkusím asi o 1/4otáčky přejet - objekt se rozostří. Pak zkusím přejet zpět o 1/4 otáčky a objekt by měl být znovu zaostřen, ale není. Musím otočit až o 2 otáčky a teprv se zaostří. Co s tím?
Prosím moc a radu
Tak opraveno. Stačilo dotáhnout ty dva imbus šroubky na ostřícím kolečku.
No sice mám menšího bratříčka 80/1000 ale napíšu to sem. Byl tu dotaz na pozemní pozorování. Mam ten dalekohled nový a dá se s ním pozorovat cca do vzdálenosti 1 km(obraz pěkný). Dal nejde doostřit(doraz menšího doostření) Co se týče pozorování měsíce. Obraz pěkný a zase jsem byl na dorazu min. doostření. Jupiter taky pěkný musel jsem doostřit malinko do plusu. Srovnával jsem to S malokukem a tam kde malokuk končí tam tento mak začína. Na pozorování letadel to moc není k vůli doostření. Původně měl mak 80/1000 nahradit malokuka ale není tomu tak. Prosím ostatní uživatele maku o jejich zkušenost. Nemyslím si že bych měl přístroj rozcentrován.
-
Hoj ja mám MAKa f1500 d127 a 15mm okulár a osobně je to pěkná koukačka na planety a větší deepsky objekty, ale taková m51 je v tom fakt malinkatá tečka
. Měl jsem k tomu takové ty hlinkové nohy a obraz se třepal jak ratlik. Teďka mám nohy od HEQ5 a je to podstaně lepší. Snad tak 100x. I natoho malého MAKa bych doporucoval do nejleší montaž co finance dovlí (nejlepe EQ-6).
VIT

VIT
Jasně, dík za info. Měl bych na Tebe otázku. Je mi jasné že Tvůj Mak s ohniskem 1500mm není moc vhodný na pozemní pozorování. Chci se zeptat jestli jsi to aspoň testoval s setovým okulárem 25mm.
-
Jo původně jsem mel k nemu ten setový okulár (stále mám), ale ten má problém, že deformuje oraje okularu, takže je to jako bych koukal do rybiho oka...
Zkoušel jsem s ním koukat i z fotgrafikeho stavitu, ale prostě se to cele třepe ikdyž je to dobrý stativ.
Zkoušel jsem s ním koukat i z fotgrafikeho stavitu, ale prostě se to cele třepe ikdyž je to dobrý stativ.