QQ napsal: Mohu doporucit knihu Cerne diry a zborceny cas, autor Kip S. Thorne. Dostal jsem ji nyni k Vanocum a pekne ji hltam (ctenarsky)

. Opravdu mi dost sedla.
Lze v ni najit vysvetlenu srozumitelnou popularni formou problematiku nejen cernych der, ale i bilych trpasliku, neutronovych hvezd atd. atd. A nejen to. Celou knihou se tahne historicky popis objevu, nastineni zpusobu mysleni autoru nejvetsich objevu moderni fyziky i priblizeni jejich osobnosti i pripominka doby a prostredi v kterem zili a tvorili. Proste kdo a jak, proc a s kym, co formovalo jejich nazory apod. Dozvime se z teto knihy napriklad proc marxista Landau stravil rok v sovetskem vezeni, jak ho Kapica z nej vytahl, jak a kde Ind Chandrasekhar prisel ve svych 19 letech na "Chandrasekharovu mez", ze Schwarzschild byl na Ruske fronte a diky nemocem z fronty se dozil jen 40 let, apod.
Me osobne dost zajima nejen krasa sveta kolem, ale i historie objevovani tohoto sveta (z fyzikalniho hlediska) a fascinuje me mysleni nejvetsich velikanu vedy. Proto se mi tato kniha moc zamlouva.
Navic kniha neni sita horkou jehlou (posledni dobou vidim az moc knih delanych jen na kseft) a preklad je take dost kvalitni.
Na konci knihy lze nalezt prehled osobnosti, shrnutou chronologi, slovnicek terminu a odkazy na dalsi literaturu. Predmluvu napsal S.Hawking a F.Seitze.
Kniha obsahuje mnozstvi grafu, nakresu i fotografii a ma vice jak 600 stran.
Pokud uz ji vetsina z vas cetla a ja tak prisel s timto doporucenim s "krizkem po funuse", tak se omlouvam. Ale doufam, ze zas tak pozde o ni nereferuji, jelikoz vysla v tomto roce (2004) a je to jeji prvni vydani.
Uf, to jsem se nejak rozepsal :hi:
Výborná kniha - koupil jsem si ji o prázdninách ještě jako novinku. Taky se mi líbila ta komplexnost včetně souvislostí. Rovněž mohu doporučit, vše je vysvětleno srozumitelně bwz složitých vzorců.
Bohužel ji už delší dobu nemám doma - je o ni dost zájemců a tak do jisté míry funguji jako knihovna