Minidobson 114/1000

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
rob.kr

Minidobson 114/1000

Příspěvek od rob.kr »

Na rade astroakci jsem se zapojil do diskuzi, jaky levny dalekohled je idealni pro uplneho zacatecnika a oproti vetsine jsem preferoval refraktory na ukor newtonu. Nyni jsem si rekl, na kolik nejmene muze vyjit dalekohled, ktery uz neco ukaze. Mam dobre zkusenosti s newtonem SW 114/1000 coby cestovnim dalekohledem, mel jsem ho i na vode a podobnych pro optiku extremejsich akcich, clovek zkratka riskuje minimum ikdyby se pristroj poskodil. Ma volba tedy padla na nej a pokus o vyrobu jednoduche dobson montaze. Vysledek si dovolim prezentovat na fotce:

Naklady jsou vskutku minimalni, tubus se zakladnimi okulary se da sehnat za cca 1000 Kc, kus vodotesne preklizky 150 Kc a zbyva pul dne prace. Celkem tedy levne, jednoduche a dostupne reseni, ktere zaroven neni uplnym "orezavatkem", treba se nekdo necha inspirovat :)
refraktor Meade, dobson Drbohlav
g
Věk: 63

Minidobson 114/1000

Příspěvek od g »

Jeden podobný dalekohled jsem vlastnil a několika jsem se díval. Zvlášť zkrácené verze s vestavěným barlowem mne svým obrazem šokovaly.
S ohledem na finance, pohled a přenosnost dávám přednost typu "Flat cap" např. zde:
http://www.hatsandcaps.co.uk/Jaxon-Hats ... p-P177774/
Výborně odstíněné parazitní světlo. Jednoduchý optický systém, nenáročná obsluha, bez časté kolimace a doporučuji.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Minidobson 114/1000

Příspěvek od Karell »

Pro g: vtip? :)
micska

Minidobson 114/1000

Příspěvek od micska »

Na rade astroakci jsem se zapojil do diskuzi, jaky levny dalekohled je idealni pro uplneho zacatecnika a oproti vetsine jsem preferoval refraktory na ukor newtonu. Nyni jsem si rekl, na kolik nejmene muze vyjit dalekohled, ktery uz neco ukaze. Mam dobre zkusenosti s newtonem SW 114/1000 coby cestovnim dalekohledem, mel jsem ho i na vode a podobnych pro optiku extremejsich akcich, clovek zkratka riskuje minimum ikdyby se pristroj poskodil. Ma volba tedy padla na nej a pokus o vyrobu jednoduche dobson montaze.

Naklady jsou vskutku minimalni, tubus se zakladnimi okulary se da sehnat za cca 1000 Kc, kus vodotesne preklizky 150 Kc a zbyva pul dne prace. Celkem tedy levne, jednoduche a dostupne reseni, ktere zaroven neni uplnym "orezavatkem", treba se nekdo necha inspirovat :)
Tak tohle mne skutečně nadchlo!!! Do toho se asi pustím ke svému 130/650, problémy s jeho montáží řeším v tutom vláknu http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1361540284

Asi přidám nějaký materiál na povrch vidlic, aby se mírně zvýšilo tření (napadá mne nějaké silikonové těsnění, třeba do oken), a tedy byla nějaká vůle pro ne zcela stejné vyvážení při různých okulárech.
Jak máš řešené otáčení kolem kolmé osy?
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
vla

Minidobson 114/1000

Příspěvek od vla »

Pokud si na to troufneš udělej vše jako má kolega a vylepšení si nech až po zkušenostech z provozu. Třeba silikonové těsnění do oken je nesmysl, je určeno k utěsnění nerovnoměrné škvíry, třecími vlastnosti nevyniká. A dobson, který se dře v ložisku je k vzteku. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
micska

Minidobson 114/1000

Příspěvek od micska »

Pokud si na to troufneš udělej vše jako má kolega a vylepšení si nech až po zkušenostech z provozu. Třeba silikonové těsnění do oken je nesmysl, je určeno k utěsnění nerovnoměrné škvíry, třecími vlastnosti nevyniká. A dobson, který se dře v ložisku je k vzteku.  :)
No, sám jsem se nad tím zamýšlel po své první nadšené reakci a došlo mi, že to nejspíše ani nebude třeba, těžší tubus zapadne do vidlice vetší vahou, takže protáčet se spíše nebude.
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50
rob.kr

Minidobson 114/1000

Příspěvek od rob.kr »

Pokud by jsi potreboval vetsi treni, staci udelat ostrejsi uhel vidlice, mam to vylozene drevo na plast. Vodorovne otaceni je resene deska na desku, prosroubovane sroubem M8 ;).
vla

Minidobson 114/1000

Příspěvek od vla »

Pokud už něco měnit, spíš by se měl zaměřit na zajištění plymulosti chodu, "nepřimrzání" při potřebě malého posunu atd. To jsou hlavní problémy na amatérských a mnohdy i prodávaných dobsonových montážích. Speciáně takto ostrý úhel pro kola v deklinaci se mi vůbec nelíbí, většinou je toto ložisko řešeno úhlem zásadně otevřenějším, rovněž kolo ložiska je poměrně pružné, takže bych se při ještě ostřejším úhlu bál deformace do elipsy a poměrně velké síly na překonávání této deformace. Rovněž pokud se na hlavním ložisku třou dvě desky po sobě bez kluzné vložky bude pohyb nic moc. Dobson má chodit hladce a to za působení poměrně malých sil, jinak je to k vzteku. Neříkám, že zmiňovaná montáž je nefunkční, ale zároveň bych popsané provedení uložení bral jako základní nejnouzovější řešení.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
rob.kr

Minidobson 114/1000

Příspěvek od rob.kr »

Na tomto konkretnim to jde krasne hladce, deformace nehrozi, proti vaze dalekohledu je to az prilis tvrdy plast. Maly pohyb, velky pohyb, vse bezproblemu, naopak kdyz jsem pridal na stycne plochy plastovou desticku, tak to s tezsim okularem padalo samo. Trochu horsi je to s pohybem vodorovnym, tam pokud se dobre nedotahnou dve jistici matky k sobe ma ta bliz kloubu tendence se dotahovat a povolovat, ale to je o trpelivosti s doladenim.
Tato zkusenost ovsem plati jen u tohoto maleho dalekohledu, u montaze pro dobsna 250 ci 300 mam jakysi teflon (nevyrabel jsem ji ja) v obou kloubech.
Hroch

Minidobson 114/1000

Příspěvek od Hroch »

Pokud jste se inspiroval dobsonovou montazi, kterou jste koupil ode mne se svym puvodnim dalekohledem 254/800. Tak ten jakysi teflon jsou obycejne nabytkove kluzaky za par korun. ;D
pozorovaci technika: Nexstar 4SE
Hroch

Minidobson 114/1000

Příspěvek od Hroch »

RobKr se mne ptal na podrobnosti k montazi tak pisi i sem aby pripadni kutilove nemuseli badat co je to za teflon.:

Drevo je vodovzdorna preklizka, koupil jsem ji ve v Brne Slatine http://www.drevovbrne.cz/ doma jsem si nakreslil rezaci plan priplatil jsem si za rezani asi 75 Kc a nechal rovnou narezat podle toho jak jsem chtel cena cca 1500 Kc za plotnu. Ty kluzaky jsou obycejne nabytkove kluzaky, ktere jdou sehnat v kazdem bauksefte nebo treba tady  http://www.kili.cz/kluzaky/c-1296/ , ten co je v dolnim kloubu na ten jsem narazil v nejakym bauksefte, je to taky kluzak .. neco takoveho http://www.moss-express.cz/plastove-nozicky-s-hrebikem.

Ty kluzaky mne napadly kdyz jsem doma posouval nocni stolecek po parketach pri vysavani a i kdyz je celkem tezky slo to velmi lehce. Jeste jsem zkousil namazat ty kluzaky jelenim lojem ale potom to uz slo az moc lechce a musel bych newtona dovazovat po pridani fotaku. Tak jsem jeleni luj zase setrel. Ale doporucuji jeleni luj vyzkouset, lehkost otaceni mne udivila.

Jeste mne napadlo dat na dobsonovu montaz toto http://katalog.drevoart-sosni.cz/index. ... _id=313032 ale nevyzkousel jsem.
pozorovaci technika: Nexstar 4SE
Kami
Věk: 48

Minidobson 114/1000

Příspěvek od Kami »

Trochu se vám do toho vložím.

Na velmi lehké tubusy a konstrukce je celkem úhel rozevření jedno,přesto ideální je mít úhel sklopení kluzných ploch blízkých 120°. Jak půjdete do ostřejšího úhlu,bude se vám to přidírat.Naopak s tupějším úhlem může v extrému docházet ke snížení stability. Různé domazávání (na teflon ideálně zmíněný jelení lůj) vám chod zjemní.Chce to otestovat a najít nevhodnější volbu. Sám mám v dřevotřískové vidlici dobsona vložen 65kg těžký tubus kombinovaného Newtona. V horizontální ose chodí velmi lehce,bez jaké-koli námahy.
Ve vertikální ose je doštelování někdy problém,zvláště díky rozdílném ramenu u obzoru a naopak v zenitu,kde to rameno chybí. Ložiskový segment lze použít,ale tak jako tak je dobré to doplnit dobržďovacím členem s možností štelování přítlaku.
Problém slabých dřevotřískových-OSB desek je postupné kroucení i prohýbání a tudíž zhoršení plynulosti pohybu.

U tohoto malého mini dobsonku bych to tolik neřešil.Je určen do kapsy. :)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět