Na rade astroakci jsem se zapojil do diskuzi, jaky levny dalekohled je idealni pro uplneho zacatecnika a oproti vetsine jsem preferoval refraktory na ukor newtonu. Nyni jsem si rekl, na kolik nejmene muze vyjit dalekohled, ktery uz neco ukaze. Mam dobre zkusenosti s newtonem SW 114/1000 coby cestovnim dalekohledem, mel jsem ho i na vode a podobnych pro optiku extremejsich akcich, clovek zkratka riskuje minimum ikdyby se pristroj poskodil. Ma volba tedy padla na nej a pokus o vyrobu jednoduche dobson montaze.
Naklady jsou vskutku minimalni, tubus se zakladnimi okulary se da sehnat za cca 1000 Kc, kus vodotesne preklizky 150 Kc a zbyva pul dne prace. Celkem tedy levne, jednoduche a dostupne reseni, ktere zaroven neni uplnym "orezavatkem", treba se nekdo necha inspirovat

Tak tohle mne skutečně nadchlo!!! Do toho se asi pustím ke svému 130/650, problémy s jeho montáží řeším v tutom vláknu
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1361540284
Asi přidám nějaký materiál na povrch vidlic, aby se mírně zvýšilo tření (napadá mne nějaké silikonové těsnění, třeba do oken), a tedy byla nějaká vůle pro ne zcela stejné vyvážení při různých okulárech.
Jak máš řešené otáčení kolem kolmé osy?
RC 150/1397 okuláry: SP 10mm, 25mm, Celestron OMNI 32mm, WO SWA 20mm 72°, ES 14mm 82°, ES 8,8mm 82°, ES 6,7mm 82°, ES 4,7mm 82°/ Baarlow Celestron Ultima 2x; triedr 7x50