to MaG: doma(Sv.Hora) bývám jen o víkendu, takže jak tam bylo přes týden bohužel nevím.
Víkendové noci však byly jasné dvě ze tří(pá-so, so-ne) a stálo to opravdu zato. První noc jsem koukal od domu nějkých 6 hodin, ale přece jen pohled z dědiny i když jejího kraje není nijak perfektní, takže kometu jsem neviděl nijak vyjímečně, ale něco jsem vyfotil a odzkoušel, rozhodně přínosná noc.
Druhá noc, to bylo jiné kafe. V devět večer jsem sbalil newton na vozík, přibalil i fotoobjektiv a čerstvě vyrobené topení(To cyboff: převážet GS600 není takový problém než napadne sníh

). A vyrazil na půlhodinovou cestu na kopec(670m.n.m.). Tam byla obloha perfektní a nebýt té mlhy do 10°stupňů, tak by byla ml.dráha od obzoru k obzoru. Tak jsem vše rozložil, přidělal topení na Orestegor300/f4, ustavil motáž a udělal pokusné foto Vozky. A bylo půl dvanácté: v tuto chvíli jsem ji poprvé spatřil na vlastní oči, byla rozhodně slabší než M31, ale vidět byla. Pak jsem udělal dvě 10minutové expozice a na závěr jednu 20minutovou. Pak jsem na vlastní kůži poznal co to znamená mrznoucí mlha(vše bylo bílé, od bundy až po objektiv(holt 2W nestačí...)), tak jsem to o půl druhé zabalil.
K té fotce jsem naspal jednoduchý popis.
Docela mě to foto skalmalo, čekal jsem při takové expozici od takové citlivosti filmu více...(omezení bude asi v objektivu)
Jinak jsem si na fotce všiml nějakého náznaku ohonu jenže směřuje na západ??? Podle těchto stránek by měl směřovat spíše na sever až východ...
Ještě pro představu: v Newtonu jsem koma viděl jen o něco málo menší než je na té fotce. Ohon jsem nepozoroval ani náznakem...
Vašek :hi:
P.S. Jezdit MHD až pod kopec, to je opravdu přepych...