objav novej c/2004Q2 Machholz

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
vasek

Příspěvek od vasek »

MaG napsal: No tak jsem si postěžoval :-)
Teď jsem si to četl a autor fotky tam je uvedený, tak to asi rychle opravili(možná někdo četl tvůj příspěvěk).

Na víkend nám meteorologové slibují jasno na horách, tak využiji nov a budu fotit celé noci...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

No však mě znáte. Ještě pár let a bude ze mě odpudivý člověk.. Pak už to nebude kritika ale nechutné poznámky ;)

No doufám, že tomu bude naopak. Pojďme však zpět ke kometě, pište kdokoli cokoli, protože nyní je vidět snad jen na horách a já už chci vidět ty ohony. Nějaký tam musí být vidět i u nás. Tak kdo jede na hory se kouknout? :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
vasek

Příspěvek od vasek »

Ale vždyť já to myslel v dobrém ;)

Na horách bydlím->pozoruji, kousek mám jednu tisícovku, ta to jistí... po víkendu podám řádný report :hi: a teď jdu :sleeping:
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ani já to nemyslel špatně, mám jen povahu si stěžovat :-)

Mimochodem v Bruntálu bylo jasno? Koukám tu na NOAA a nemohu se zorientovat, ale sever Jeseníků je dost čistý.. U nás je jasno klasicky - Frýdlantsko + mimořádně i Jizerky tuto noc. Tak uvidíme...
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Frenk

Příspěvek od Frenk »

Zdravím :hi:
Před chvilkou jsem juknul ven a světe div se venku jasno,doufám že to vydrží než se kometa vyhoupne nad obzor.
Budu informovat,jestli bude očem ???
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ahoj. Taky sem koukl na oblohu a mraky se z Vrkoslavic asi odsunuly více na jih. Pokud bude na co kouknout, také budu informovat .. třeba právě do tohoto příspěvku :hi:
-----------
Bohužel asi až k obzoru čisto není, no uvidím. Zenit je krásný A ty namrzlé stromy... pošlu zítra fotky.
-----------

Tak nakonec supr. Inverze se snižuje. Dnes kolem půlnoci už je dle mého horní základna jen v 600 - 650 metrech, protože ještě v půl dvanácté jsem byl na okraji v mlze a kometu neviděl, ale o půl hodiny později oblačnost slezla. Místo asi 25 st. nad obzorem nyní končila jen 5 st. vysoko a nakonec jsem mhl nerušeně pozorovat.

Kometa nedoznala výraznějších změn oproti předchozímu zážitku, nicméně náznak ohonu či spíše protažená koma tam byla a stále je velmi kondenzovaná. Koma má asi 20´ a protažená je zhruba směrem vzhůru asi na 40´. Jasnost okolí jádra je asi 5,5 mag, celá kometa by mohla mít těch často uváděných 5 mag, ale blbě se to v triedru odhaduje.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ještě pár obrázků jako dodatek nálady.. snad ještě ráno vstanu abych se pokochal inverzí a namrzlými stromy..

Frenk

Příspěvek od Frenk »

Zdravím
Tak večer mě to dost naštvalo,když vynesu dalekohled ven ,připravím fotak tak připlave ten největší mrak. :bomb:
Takže s focení nic nebylo ,ale chvilkama bylo tak trochu jasno ,že jsem viděl pouze jasné jadro zabalené v mlhavém obláčku ale s ohonu ani kousek.čekal jsem skoro do pulnoci ale nelepšilo se to
Snad příště :hi:
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PDlink »

Cez víkend som sa dostal nad inverzné mraky a podarilo sa mi túto kométku nájsť. Je to dosť jasný objekt aj pre triedre. Jej vzhľad je na http://pdlink.szm.sk/comets.htm

Už sa teším, keď bude vyššie na oblohe.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
cyboff

Příspěvek od cyboff »

ja jsem to v sobotu taky doma nevydrzel a odpoledne jsem s kamosem vyrazil na okolni kopce - nakonec (uz po tme) jsme dorazili na Kozubovou v Beskydech, asi 950 m/m. Pri inverzi bylo skvele videt pri zapade slunka i prekrasne osvetlene vrcholky Tater, v noci pak i slabsi objekty holym okem, mlecna draha "zarila" od obzoru k obzoru, proste parada:)
co se tyce Machholzky tak v triedru 8x56 byla opravdu nadherna, bez problemu jsem ji nasel hned co se vyhoupla nad obzor. Docela me prekvapilo jak je velka, koma mi zabirala v tom triedru skoro pulku zorneho pole:) ohon jsem ale spise vytusil nez videl:)
holym okem jsem se sice snazil ale zachytil pouze neco jako naznak, hlavu bych za to radsi nedal:) - mozna je to taky tim ze jsem nemel bryle na dalku:) a to se mi pak trochu rozmazava videni:)
bohuzel jsem sebou nevzal ten muj newton (GS600) - na pesi turu by to bylo trochu moc tezke:) - takze jsem se zbytek noci kochal "pouze" skenovanim "silene" hvezdnate oblohy, hledanim messierovek i dalsich deepsky objektu triedrem (prekvapive mi to slo mnohem lepe nez z obvykleho "domaciho" stanoviste tam dole:), pozorovanim meteoritu (napocital jsem jich alespon 20), cumenim do ohne, polykanim borovicky, hazenim klacku memu psu, k ranu, kdyz jsme zaspali prilozeni do ohne a ten vyhasl i tresenim se ve spacaku:)
fotky bohuzel nebudou prze nemam spravny "nocni" fotak - Lumix FZ10 ma na muj vkus pri ISO400 presprilis velky sum, tak jsem ho po potezkani baglu vyndal a nechal doma - a radsi pribalil svetr navic - ted toho moc lituji, prze zapad slunka s Tatrama by vysel urcite nadherne:(
rano jsme se pokochali siroce rozlitou "nicotou" dole pod nama a vyrazili na dalsi turu - hrebenovku - smer chata/pivo-dalsi chata/pivo-dalsi chata/pivo:) kazdopadne to byl jeden ze skvelych vikendu:)
peta

Příspěvek od peta »

cyboff napsal: ja jsem to v sobotu taky doma nevydrzel a odpoledne jsem s kamosem vyrazil na okolni kopce...krasny vylet! chybi mne tady ve meste ta beskydska atmoska... :)
petr(zavinac)fajkos.com
cyboff

Příspěvek od cyboff »

peta napsal:
chybi mne tady ve meste ta beskydska atmoska... :)
to verim:) kdyz jsem studoval v brne tak mi to taky chybelo:)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Krásný popis :-)

Já byl nakonec tayk rád za výlet do hor. Jeli jsme v neděli, kdy už bylo i u mě doma zataženo a jak se ukázalo, inverze padla i na Jablonec. Na Bedřichově na začátku Jizerek má konečnou MHD a tak to je pohoda.

Uělal jsem si vycházku s mamkou a s mojí malou dcerkou na Královku. Je to jen 1,5 km ale dalo nám to sakra zabrat, ono mylý je jen 1,5 roku.
Byl to nádherný výlet, nahoře bylo jasno a čím výše, tím tepleji. Doma bylo -6, ve městě taky a na Béďově už bylo asi kolem nuly.. na Královce už to šlo bez čepice a tipuju tak stupeň nad a hlavně na rozhledně krásně opalovalo sluníčko a mám pocit že na něm bylo snad 6 možná i deset stupňů.

Dnes večer chceme jet s MilAnem tak snad uvidíme zas i Machholzku. Ještě klika že aspoň tam nám jede MHD - kdo tohle může říct Jenže je to jen kolem 800 mnm.
vasek

Příspěvek od vasek »

to MaG: doma(Sv.Hora) bývám jen o víkendu, takže jak tam bylo přes týden bohužel nevím.

Víkendové noci však byly jasné dvě ze tří(pá-so, so-ne) a stálo to opravdu zato. První noc jsem koukal od domu nějkých 6 hodin, ale přece jen pohled z dědiny i když jejího kraje není nijak perfektní, takže kometu jsem neviděl nijak vyjímečně, ale něco jsem vyfotil a odzkoušel, rozhodně přínosná noc.

Druhá noc, to bylo jiné kafe. V devět večer jsem sbalil newton na vozík, přibalil i fotoobjektiv a čerstvě vyrobené topení(To cyboff: převážet GS600 není takový problém než napadne sníh ;)). A vyrazil na půlhodinovou cestu na kopec(670m.n.m.). Tam byla obloha perfektní a nebýt té mlhy do 10°stupňů, tak by byla ml.dráha od obzoru k obzoru. Tak jsem vše rozložil, přidělal topení na Orestegor300/f4, ustavil motáž a udělal pokusné foto Vozky. A bylo půl dvanácté: v tuto chvíli jsem ji poprvé spatřil na vlastní oči, byla rozhodně slabší než M31, ale vidět byla. Pak jsem udělal dvě 10minutové expozice a na závěr jednu 20minutovou. Pak jsem na vlastní kůži poznal co to znamená mrznoucí mlha(vše bylo bílé, od bundy až po objektiv(holt 2W nestačí...)), tak jsem to o půl druhé zabalil.

K té fotce jsem naspal jednoduchý popis.
Docela mě to foto skalmalo, čekal jsem při takové expozici od takové citlivosti filmu více...(omezení bude asi v objektivu)
Jinak jsem si na fotce všiml nějakého náznaku ohonu jenže směřuje na západ??? Podle těchto stránek by měl směřovat spíše na sever až východ...
Ještě pro představu: v Newtonu jsem koma viděl jen o něco málo menší než je na té fotce. Ohon jsem nepozoroval ani náznakem... :(

Vašek :hi:

P.S. Jezdit MHD až pod kopec, to je opravdu přepych... ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tý jo ty ses ale teda snažil. Máš to moc hezký ten popis. A mimochodem odpověděl jsi na mou otázku v článku, co ještě ani nevyšel :-)

Přepych - no spíš jsem rád, že se dá občas dostat někam výš. V létě bych jel na kole, v zimě to jinak nejde. A teď si představ, že nakonec nás vzal ještě třetí jablonečák autem. Posedělo se v restauraci a kouklo na geminidy. Docela supr, škoda té inverze co každou chvíli zakryla hvězdy. Docela chvílema lítaly. Na kometu to nebylo, tam bylo věčně moc mlhavo.
Odpovědět