Večer 5 listopadu aneb stopy letadel..

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Roman Manak

Příspěvek od Roman Manak »

MaG napsal: Roman Maňák se "nudil" - tomu říkám klika. Ještě by měl napsat, zda si všim, že nějaké letadlo zrovna k Měsíci letí nebo fakt fotil jen tak...

http://astrox.wz.cz/pozorovani/2004/mes_kond.html

No, zmíněný snímek byl skutečně dílem náhody. Byl jsem totiž plně soustředěný na dění v okuláru a na displeji digitálu, že jsem neměl tušení, že se nějaké letadlo blíží k moonu.
http://halo.kvalitne.cz&&http://top.astronomie.cz
Frenk

Příspěvek od Frenk »

Zaujal mě jeden článek v časo.21STOLETI
http://sweb.cz/frenk.ruzicka/Stopy.jpg
Takže až zase budeme fotit stopy letadel aby jsme věděly jak jím říkat ;)
Jako by jich už nebylo takhle dost >:(
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Víte, jak poznáte letadla amerických leteckých společností? V rámci nových protiteroristických opatření kličkují...

celý: http://www.volny.cz/tom.home/temp/stopyletadel1600.jpg

23.3.2005 5:55 hod
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Vynikající! Také jsem se zaměřil v zimě na stopy letadel a několikrát jsem pozoroval jak se jedna ze dvou čar za dopravními letadly začala klikatit, zatímco druhá třeba vůbec (dost se to podobá té stopě co máš ty vpravo).

Toto jsem viděl několikrát. Tvoje foto je ale ještě lepší. Takovéto čáry lze opravdu vidět, ale dokud jsem podobné nezhlédl, moc jsem nevěřil... ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
poul

Příspěvek od poul »

dneska cestou do práce jsem zrovna viděl super stopu od letadla. Byla skvěle klikatá navíc kličky měli různou velikost a ještě každá klička měla na sobě další malé kličky (kdo to neviděl - nejde to takhle vysvětlit - viděl jsem takové stopy poprvé a že letadel tady lítá dost. - prostě nádhera ( pro přiblížení vypadalo to jako zaznamenaný průběh na osciloskopu
poul

Příspěvek od poul »

teď koukám že je to tady na fotce měl jsem, ale to štěstí že stopa byla vidět lépe než na té fotce a byla i poměrně dlouhá.
Super že se ti to povedlo vyfotit
Zdravím
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

poul napsal: teď koukám že je to tady na fotce měl jsem, ale to štěstí že stopa byla vidět lépe než na té fotce a byla i poměrně dlouhá.
Super že se ti to povedlo vyfotit
Zdravím
Ta moje taky byla hezčí, nepřerušovaná, ale během těch dvou minut, než jsem zastavil auto a vytáhl foťák, tak se dost rozpadla. Skoro už jsem ji pak, zklamán, ani nechtěl foťit.
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

"Stín"

Stál jsem v dnešním poledním Slunci na lodžii pražského paneláku a pozoroval bílý srpek Měsíce, ztrácející se na stejně bílé obloze už nízko nad jihozápadním horizontem. Jinak modré nebe protínalo snad tucet kondenzačních stop, z nichž některé se vytrvale táhly v dlouhých přímkách skoro přes půl oblohy. V tom jsem si náhle všimnul zvláštního úkazu. Jedna z nich nekončila (či nezačínala) u letadla, ale jako tmavá pokračovala před něj výrazně a přesně až do míst, kde po několika minutách a s přesností na pár úhlových minut zmizelo za protějším vzdáleným panelákem i samo letadlo.

Nejprve jsem si myslel, že jde o nějaký klam, že mozek tu bílou stopu protahuje jako tmavou nějak sám, nebo že snad jde o zbytky jakéhosi přesvětlení sítnice ...  Ne! Vysvětlení mne napadlo až když jsem se pootočil a prohlédl si stopu celou - procházela přímo přes Slunce.

Stopa vrhá do atmosféry stín, který leží v rovině dané přímkou stopy a přímkou směřující ke Slunci. V té rovině jsem se právě nacházel i já. Při pohledu směrem před letadlo, tedy tam kam teprve směřovalo, přicházely ke mně paprsky odražené Sluncem z těch míst atmosféry, která ve značné délce byla ve stínu a jas oblohy tak byl v tom celém prodloužení oslaben.

Při pozorování jsem byl bohužel tak zaujat přemýšlením, že na fotoaparát jsem si ani nevzpomněl. Později už bylo pozdě - ten zvláštní stín nahradila bílá stopa. Věřím však, že i někomu z vás se podaří tento úkaz nejen pozorovat, ale i vyfotografovat.
Karel
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

KpS napsal: "Stín"

Stál jsem v dnešním poledním Slunci na lodžii pražského paneláku a pozoroval bílý srpek Měsíce, ztrácející se na stejně bílé obloze už nízko nad jihozápadním horizontem. Jinak modré nebe protínalo snad tucet kondenzačních stop, z nichž některé se vytrvale táhly v dlouhých přímkách skoro přes půl oblohy. V tom jsem si náhle všimnul zvláštního úkazu. Jedna z nich nekončila (či nezačínala) u letadla, ale jako tmavá pokračovala před něj výrazně a přesně až do míst, kde po několika minutách a s přesností na pár úhlových minut zmizelo za protějším vzdáleným panelákem i samo letadlo.

Nejprve jsem si myslel, že jde o nějaký klam, že mozek tu bílou stopu protahuje jako tmavou nějak sám, nebo že snad jde o zbytky jakéhosi přesvětlení sítnice ... Ne! Vysvětlení mne napadlo až když jsem se pootočil a prohlédl si stopu celou - procházela přímo přes Slunce.

Stopa vrhá do atmosféry stín, který leží v rovině dané přímkou stopy a přímkou směřující ke Slunci. V té rovině jsem se právě nacházel i já. Při pohledu směrem před letadlo, tedy tam kam teprve směřovalo, přicházely ke mně paprsky odražené Sluncem z těch míst atmosféry, která ve značné délce byla ve stínu a jas oblohy tak byl v tom celém prodloužení oslaben.

Při pozorování jsem byl bohužel tak zaujat přemýšlením, že na fotoaparát jsem si ani nevzpomněl. Později už bylo pozdě - ten zvláštní stín nahradila bílá stopa. Věřím však, že i někomu z vás se podaří tento úkaz nejen pozorovat, ale i vyfotografovat.
Stin kondenzacni stopy jsem kdysi videl, kdyz jsem jel na sluzebni cestu (bez fotaku :-/) a nekdy okolo opsledniho uplnku v noci byly na obloze nejake altocumuly (nebo neco takoveho, uz si presne nepamatuju tvar, ale byla to stredni vrstva oblacnosti), kousek od nich kondenzacni stopa a nad tim mega svitici mesic a ta kondenzacni stopa vrhala stin na tu mrazive bilou oblacnost na jinak temne obloze. Bohuzel ty mraky dost rychle jely ve vetru, tak jsem ani netahal fotak ven, protoze to by bylo tak na 10-15s expozici, ale vypadalo to uchvatne.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
ski

Příspěvek od ski »

KpS napsal: "Stín"

Nejprve jsem si myslel, že jde o nějaký klam, že mozek tu bílou stopu protahuje jako tmavou nějak sám, nebo že snad jde o zbytky jakéhosi přesvětlení sítnice ... Ne! Vysvětlení mne napadlo až když jsem se pootočil a prohlédl si stopu celou - procházela přímo přes Slunce.

Při pozorování jsem byl bohužel tak zaujat přemýšlením, že na fotoaparát jsem si ani nevzpomněl. Později už bylo pozdě - ten zvláštní stín nahradila bílá stopa. Věřím však, že i někomu z vás se podaří tento úkaz nejen pozorovat, ale i vyfotografovat.Bohužel ve skutečnosti to bylo víc vidět, ale takhle se to povedlo přes fotoaparát. Bohužel někomu se to může jevit jen jako stín, který vrhá čmouha na monitoru ale je to stín na mracích od kond. pruhů toho letadla, které se stalo díky mrakům neviditelné (vlevo od stpy tak na 2 palce ke středu obrazovky)
Snímek byl odstraněn, omlouvám se.

KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

ski napsal:
Bohužel ve skutečnosti to bylo víc vidět, ale takhle se to povedlo přes fotoaparát. Bohužel někomu se to může jevit jen jako stín, který vrhá čmouha na monitoru ale je to stín na mracích od kond. pruhů toho letadla, které se stalo díky mrakům neviditelné (vlevo od stpy tak na 2 palce ke středu obrazovky)
http://www.sweb.cz/pifs/color/stopa_w.jpgStín vržený kondenzační stopou na mraky je na Vaši fotografii patrný zcela zřetelně. Při mém pozorování byla obloha až na kondenzační stopy zcela čistá a tmavá stopa před letadlem byla "stínem" na modré obloze.
Karel
ski

Příspěvek od ski »

Jo ono to asi nebude na mracích to je taková moje spíš zkomolenina. Já to taky zažil a psal příspěvek na mwm http://www.mwm.cz/diskuze_detail.php?id=5395
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

ski napsal: Jo ono to asi nebude na mracích to je taková moje spíš zkomolenina.Pokud by to neměl být stín vržený na mraky, tak jiné vysvětlení nemám.

Situace, kterou jsem pozoroval, byla jiná. Na fotoaparát jsem si nakonec přece jen vzpomněl a fotografii udělal, ale bylo už pozdě, letadlo (letící k západu) i hlavní a zřetelný úkaz - tmavá stopa před letadlem, už zmizely. Přesto se domnívám, že i tato o několik minut opožděná fotografie je zajímavá. Jde o výřez se sníženou jasností a zvýšeným kontrastem: http://lx.ujf.cas.cz/misc/optics/atm/stopa-b.jpg .

Slunce je zhruba 40 stupňů dále vlevo a 0,5 - 1 stupeň pod spodní stopou. Odhaduji, že polorovina stínu procházela v tu chvíli tak 100 až 200 m nade mnou. Dívám- li se nad stopu, přicházejí do oka sluneční paprsky odražené ke mně atmosférou z míst, která ve značné délce leží ve stínu a proto je obloha hned nad stopou potemnělá. Kdyby Slunce bylo nad stopou, potemněla by obloha pod ní. Úkazu jsem si všiml v době, kdy stopa šla přímo přes Slunce a letadlo bylo ještě vidět. Tmavá stopa před ním byla velmi zřetelná. V době pořízení snímku nebylo okem postřehnutelné už téměř nic.
Karel
ski

Příspěvek od ski »

KpS napsal:
Pokud by to neměl být stín vržený na mraky, tak jiné vysvětlení nemám.Vysvětlil bych to jenom tím že stín lze pozorovat i v prostoru kde je jen vzduch - "ber ho jako nedokonalý mrak" vlastně i u něj je to tak trochu podobné. Stín se nutně nemusí promítat na něco ale stačí aby se světlo /ne/mohlo šířit a rozptylovat /kolem/. Třeba u těch paprsků světla kdy svítí Slunce skrze mraky - někdy ty kužele způsobují  stíny zastíněného světla někdy přímo paprsky pronikajícího světla pokud mají možnost na tmavším pozadí vyniknout. Záleží jak je situována překážka která stíní. Pak ta rozhraní se prostě zviditelní.
KpS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

ski napsal:
Vysvětlil bych to jenom tím že stín lze pozorovat i v prostoru kde je jen vzduch - "ber ho jako nedokonalý mrak" vlastně i u něj je to tak trochu podobné. Stín se nutně nemusí promítat na něco ale stačí aby se světlo /ne/mohlo šířit a rozptylovat /kolem/. Třeba u těch paprsků světla kdy svítí Slunce skrze mraky - někdy ty kužele způsobují  stíny zastíněného světla někdy přímo paprsky pronikajícího světla pokud mají možnost na tmavším pozadí vyniknout. Záleží jak je situována překážka která stíní. Pak ta rozhraní se prostě zviditelní.To vše je pravda, jen v případě Vašeho snímku je třeba domyslet konkrétní geometrii chodu paprsků. Aby stín vznikal v prostoru, kde je "jen vzduch" a přitom byl viditelný, k tomu je zapotřebí splnit určité podmínky. Důležité jsou vzájemné polohy Slunce, stopy i pozorovatele.
Karel
Odpovědět