Potřebuju poradit ohledně refraktoru

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Neříkej prosím okulárům čočky Montáže, které uvažuješ jsou prakticky stejné, obecně lze dělit na EQ5 a její klony, třeba ten Exos2, trošku výše varianty HEQ5 a zase trošku výše varianty EQ6. Mnou popisovaný Bresser 152/760s, lze opět překvapivě vizuálně provozovat na CG5 od Celestronu (opět klon EQ5). Pro ostatní: je to jen příklad roztřídění montáží, nezabíhám do podrobností ani netvrdím že zrovna EQ5 je první a ostatní jsou klony, klidně se jako první vybete kterou chcete a tu si naklonujte. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Mentik

Příspěvek od Mentik »

To se omlouvám, samozdřejmě okuláry jsem myslel, nevím proč jsem psal čočky ( opravím to)... takže ty montáže jsou prakticky stejné. Ještě by mě zajímalo jak velký vliv má světelnost dalekohledu na pozorování a kde se to nejvíc projeví.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Mentík: Promiň, ale ještě se zeptám. Jseš si jistý, že chseš zrovna refraktor? Proč to nemůže být třeba Dobson?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vla

Příspěvek od vla »

Světelnost prakticky žádný. Záleží na kvalitě a typu optiky, refraktor achromát čím delší ohnisko tím menší barevná vada, u Apo je to skoro jedno, ale opět delší ohnisko bude mít o trošku lepší zobrazení než kratší, ale oproti achromátu budou rozdíly menší. U zrcadlových dalekohledů typu newton je třeba ohlídat do světelnosti cca 1:10 parabolizaci zrcadla, (až na výjimky jsou běžně dodávané dalekohledy parabolizované, jen některé nevtony 130 mm průměr lze najít i s kulovou plochou zrcadla při světelnosti 1:5- ty nebrat) při 1:12-15 je to jedno jestli koule nebo parabola. U SC systémů a Casegrainů je typická ohnisková vzdálenost cca 1:10 až 1:15 a obraz je vždy dobře korigován. Velikost zorného pole a zvětšení se mění optickou mohutností (ohniskem) okuláru. PS: zase je to ve zkratce pro začátečníky :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Artaban: Čím víc píše Mentik příspěvků, tím více se ho chci zeptat na to samé

Zdá se mi, že mu ještě nejsou zcela jasné základní pojmy a proto třeba doporučení jako "istar 200 f 6" (což je podle mě speciál pro někoho kdo moc dobře ví co chce), které tu padlo, mi nepřijde nejlepší.

Mentik: Není mi zcela jasné jak brání nekvalitní montáž pozorování slabých objektů (DSO), na které se hojně využívá malé zvětšení, a tudíž nároky na pevnost montáže nejsou zdaleka takové jako při pozorování planet, kde se používá velké zv.
To s těmi nejasnými pojmy neber jako nějakou urážku, každý jednou začínal a asi každý si je ze začátku pletl. Není na tom nic špatného. Jen bych nedoporučil začátečníkovy kupovat světelný achromát za bratru 12 000,- + montáž tak za desítku. Za mnohem míň peněz může být daleko větší průměr Newtonova (zrcadlového) dalekohledu na velmi levné, ale dokonale funkční Dobsonově montáži. Pokud neplánuješ focení (a to bys asi nevybíral achromáty), je Newton na Dobsonu velice dobrá volba.
Ještě nám můžeš napsat odkud jsi- třeba se najde někdo v okolí, kdo by Tě nechal kouknout svým dalekohledem (nebo dalekohledy), abys měl nějaké porovnání a viděl co a jak.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Mentik

Příspěvek od Mentik »

Artaban: To je jednoduché, mě se refraktory prostě líbí.. sice jsou dražší v porovnání s newtonama, ale nějké výhody mít musí.

vla: Děkuji za objasnění.

Stanislavxyz: Ono spíš s tím dalekohledem nelze pozorovat skoro nic, ta montáž je out, ten dalekohled mám od mala takže si toho hodně prožil a buď s tím nejde vůbec hnout a nebo se to hýbe až moc (když směruji dalekohled), ale a to už jsem si zvyknul. Tak uplný začátečník zase nejsem, co se týče pozorování.. ale co se týče věcí kolem tak to si nejsem uplně jistý. Jak jsem již psal, mě ostatní typy dalekohledů neberou. Bydlím blízko Šumperka.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Je potřeba si vybrat: buď se ti líbí dalekohled, nebo pozorování. Pokud pozorování, tak je potřeba si na něj dalekohled vybrat . A tady záleží na tom jak pozorovat a co pozorovat. Opačný postup je k ničemu a vede jen ke zklamání. Tohle je potřeba předem nějak definovat, ujasnit si i kolik do toho jsem ochoten investovat a potom lze celkem fundovaně položit otázku. A potomlze zrovna tak fundovaně odpovědět.
Tady se ale pohybujeme v úrovni chatu, jak otázek, tak samozřejmě musí vypadat i odpovědi. Druhů dalekohledů je celá řada, velikostí ještě více, zrovna tak výrobců. Lehce se ti stane, že tu dostaneš 100 naprosto různých doporučení, pokud se k tomu hned zkraje nepostavíš a nedefinuješ svoje požadavky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Už jsem byl rozhodnutý pro dalekohled od firmy Explore Scientific, protože výrobce uvádí pozorovaní lepší kvality díky vzduchové mezeře, ale moc tomu nerozumím, proto jsem to na konec nebral v úvahu. Na velikosti ohniska mi nesejde, pokud by nebyl dalekohled extrémě dlouhý. Cenu moc neřeším, ale na apo asi nedošetřím.
ES trochu využil zkušeností jednoho člověka, který přišel na to, že lze AR152 upravit tak (zvětšení mezery mezi čočkami objektivu), že má velmi malou CA a dokazuje to několika snímky. Podle mě to výrobce upravil a teď se tím zřejmě i chlubí.

Canon 7D bez použití filtru

Mentik

Příspěvek od Mentik »

MilAN: Ano chápu, že jsou různé typy dalekohledů a každý se hodí trochu na něco jiného i že vybírat podle vzhledu není ideální, ale s refraktorem jsem pozoroval hodně dlouho a chtěl bych u refraktoru zůstat.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pepo, když ty černobílé přeostřené snímky vůbec o ničem nevypovídají. Nevíme , zda je to singl nebo skládané a z kolika, nevíme jestli tam nebyl nějaký filtr, nevíme, jakými postupy do toho bylo zasahováno. Jedině to přeostření nad únosnou míru je z toho vidět.
Tohle je potřeba celé proměřit, barevné vada může být snížená, netušíme ale, jestli ne na úkor jiných aberací. Já těmhle reklamám nejsem zrovna nakloněn, protože vím, co se s tím dá všechno provést k podpoře čehokoliv.
Ale pokud se zdařilo a je to lepší, potom to je jedině pro amatéry dobře.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podle mě snímek Měsíce není tak přeostřený (a je barevný) a ani to není reklama. Snímky pocházejí od autora té úpravy a testy prováděl na mnoho objektech. Nakonec kdo nevěří, nemusí kupovat, byla to jen technická poznámka, že to podle více lidí, kteří tuto úpravu udělali v amaterských podmínkách, funguje.

Ještě doplním odkaz na ty pokusy - ZDE
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Mentik: OK, nechci odrazovat od refráku. Já jen že se zdá, že v tom máš málo jasno. Zůstanem tedy u refráku. Ty montáže s tím budou dost cvičit. V hodnější v případě refráku 150/1200 by bylo něco jako třeba SW HEQ-5.
Ovšem jestli budou převládat menší zvětšení a DSO pozorování, tak tady stačí i bytelná AZ montáž. Bude levnější a člověk se nedostane do krkolomných poloh, jako v případě paralaktiky.
Taky je otázka, jestli k achromátu 152/1200 kupovat (drahou) montáž. Oproti refráku 80mm to bude celkem velký rozdíl, ale takovej refrák není kdoví co. Jeho možnosti jsou trochu omezeny na DSO průměrem (jen) 150mm a na planetách zvětšením do asi 1,5D.
Ale jak jsem už napsal, rozdíl tam bude vidět. Jinak myslím, že jestli občas budeš pozorovat i jiné objekty, než DSO, tak vem spíš ohnisko 1200mm. Jediná nevýhoda bude větší hmotnost, ale bude víc hvězdářský. Ten kraťas by mohl suplovat velký binar a byl by na DSO asi větší zážitek.
Ten delší je víc universální. Líp mu sednou okuláry a mám dojem, že ten kraťas má větší barevnou vadu, než se říká. Spíš myslím, že to je ekvivalent ohniska F7, než F8. Je to ale jen můj dojem, tak nebrat moc vážně.
Bylo by dobré, kdyby někdo doporučil i jiné značky dostupných refráků.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Můžeme tu 100 x napsat, že refrák 5" je vhodný na DSO, ale kdo se podíval nejobyčejnějším 250 mm Dobsonem, potvrdí, že tam sice v tom refráku DSO našel, ale to je ( kromě tak 10 ks největších a nejjasnějších ) asi tak vše, co z DSO viděl
Dobson sice podle refraktoriánů "není dalekohled", ale člověk si ho nepořizuje proto, aby to vypadalo jako dalekohled, ale aby v něm něco viděl :)
Bill

Příspěvek od Bill »

Jinak tady je denní test některých spíše levnější refráků: http://www.teleskop-shop.at/testphotos/ ... _test.html

80/400, 102/500, 120/1000 ve srovnání s ED a N150/750 - samozřejmě to má málo společného s pozorování reálných objektů - nicméně nějaké představy o kontrastu a rozlišení se z toho dají získat.
M:736 750 113
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Proto říkám, když refraktor na koukání, musí to mít průměr a 200mm F6 je s binokulárním nástavce prostě super i na DSO. Na planety to samozřejmě není, takový kompromis by byl 200mm F8 a na planety clonit na 120-140mm, ale to už není ono.
Odpovědět