Časovač pro astrofotografii
HonzaS napsal:
Expozicni rezimy nejsou inmplementovany a otazkou je, jestli jsou nutne, protoze po diskusi s MMysem jsme dospeli k nazoru, ze je naprosto dostatecne mit nastavitelny pouze cas a zkracovani a prodluzovani expozice je znacne individualni dle odminek, takze striktni implementace expozicniho programu napr. +1,-1, 0EV nemusi vyhovovat.
Ano s tím souhlasím. Bude tedy možné nastavit najednou expozice třeba 5 x 10 min, 3 x 5 min, 2 x 2 min, 2 x 1 minuta ? Nebo musím nafotit nejdříve 5 x 10 minut a pak to přenastavit na kratší čas ?
Expozicni rezimy nejsou inmplementovany a otazkou je, jestli jsou nutne, protoze po diskusi s MMysem jsme dospeli k nazoru, ze je naprosto dostatecne mit nastavitelny pouze cas a zkracovani a prodluzovani expozice je znacne individualni dle odminek, takze striktni implementace expozicniho programu napr. +1,-1, 0EV nemusi vyhovovat.
Ano s tím souhlasím. Bude tedy možné nastavit najednou expozice třeba 5 x 10 min, 3 x 5 min, 2 x 2 min, 2 x 1 minuta ? Nebo musím nafotit nejdříve 5 x 10 minut a pak to přenastavit na kratší čas ?
Expozice 5 x 10 min, 3 x 5 min, 2 x 2 min, 2 x 1 se foti postupne nejdrive 5x10 automaticky, pak prenastavis cas (to je snadne - 5x stisknes tlacitko [-] a jsi na 5 minutach, problem je s nastavenim poctu snimku - musi se nacvakat prislusna volba, tj. 1x stisknout mode, pak nastavit patrickny pocet snimku a pak prejit zpet na rezim casovani minut - 6x mode). Druhou moznosti je proste to, ze nastavis vsude 5x a po tretim snimku to stopnes - to samozrejme lze.
"Menu" je tvoreno v kruhovem smyslu - stalym mackanim tlacitka menu se stale dokola toci tyto funkce:
Casovani sekund / Casovani desitek sekund /Casovani minut / Pocet opakovani / Kompenzace / Cekani na ulozeni / Jas displaye (a pak zase dokola)
HonzaS
"Menu" je tvoreno v kruhovem smyslu - stalym mackanim tlacitka menu se stale dokola toci tyto funkce:
Casovani sekund / Casovani desitek sekund /Casovani minut / Pocet opakovani / Kompenzace / Cekani na ulozeni / Jas displaye (a pak zase dokola)
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Chci se zeptat, jestli stále platí nabídka časovače pro astrofotografii a jaká by byla cena, mám Canon EOS 300D. Díky.
Chystám pro své účely podobný "astročasovač"...
Předpokládám, že to bude mít k dispozici 3 uživatelsky měnitelné expoziční programy, kde každý se může skládat až z 10-ti různých osvitových časů (0-9999 s) a každá expozice se může až 9x opakovat a celý osvitový program taktéž.
Bude to umět i předsklopení zrcátka a bude nastavitelná i doba potřebná pro ukládání snímku.
Zařízení má červený dvouřádkový LCD displej s možností plynule měnit intenzitu podsvícení, 5 tlačítek (zatím bohužel nepodsvícené) a výstupní kablík k fotoaparátu (Canon 350D apod.).
Napájení 5 až cca 30 VDC.
Rozměry jsou cca 10 x 7 cm (hl. asi 2 cm).
Prototyp bude k vidění na expedici Manavgat, popřípadě na DsD 2006.
Předpokládám, že to bude mít k dispozici 3 uživatelsky měnitelné expoziční programy, kde každý se může skládat až z 10-ti různých osvitových časů (0-9999 s) a každá expozice se může až 9x opakovat a celý osvitový program taktéž.
Bude to umět i předsklopení zrcátka a bude nastavitelná i doba potřebná pro ukládání snímku.
Zařízení má červený dvouřádkový LCD displej s možností plynule měnit intenzitu podsvícení, 5 tlačítek (zatím bohužel nepodsvícené) a výstupní kablík k fotoaparátu (Canon 350D apod.).
Napájení 5 až cca 30 VDC.
Rozměry jsou cca 10 x 7 cm (hl. asi 2 cm).
Prototyp bude k vidění na expedici Manavgat, popřípadě na DsD 2006.
to HonzaS:
Ahoj,
mohl bys mi dát vědět, jak to vypadá s tím časovačem. Měl bych také zájem. Děkuji. *D*
Ahoj,
mohl bys mi dát vědět, jak to vypadá s tím časovačem. Měl bych také zájem. Děkuji. *D*
Houston, I have a problem:
Nikon stahuje svoje D200 (teda aj tu moju :-[), pretoze sa ukazalo, ze problem pasikov ("banding") nie je softverova zalezitost, ale problem v A/D prevodniku... V suvislosti s tym mi hrozi, ze na SE2006 nebudem mat cim fotit. Mam vsak este svoju staru F50 a v najvacsej nudzi by som mohol fotit aj na film Na to by som ale potreboval zohnat/urobit dialkovu spust/casovac, ktorym by som mohol ten fotak naprogramovat.
Otazky teda su:
1. myslite si, ze je mozne vyrobit casovac aj na plne elektronicku klasicku SLR (Nikon F50)?
2. ak ano, mate s tym niekto nejake skusenosti?
3. ak ano, pomozete mi?
Vopred dakujem
Nikon stahuje svoje D200 (teda aj tu moju :-[), pretoze sa ukazalo, ze problem pasikov ("banding") nie je softverova zalezitost, ale problem v A/D prevodniku... V suvislosti s tym mi hrozi, ze na SE2006 nebudem mat cim fotit. Mam vsak este svoju staru F50 a v najvacsej nudzi by som mohol fotit aj na film Na to by som ale potreboval zohnat/urobit dialkovu spust/casovac, ktorym by som mohol ten fotak naprogramovat.
Otazky teda su:
1. myslite si, ze je mozne vyrobit casovac aj na plne elektronicku klasicku SLR (Nikon F50)?
2. ak ano, mate s tym niekto nejake skusenosti?
3. ak ano, pomozete mi?
Vopred dakujem
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Coz o to, v ovladani neni moc velky rozdil mezi SLR a DSLR, casto k nim pasuji stejne ovladace. Jenze pokud vim ( oprav mne, jestli se pletu ), tak F50 zadne ovladani "po drate" nema. To se mu chces hrabat ve strevech ?
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Veru, F50 je uzavrety system bez moznosti zasahu zvonka. Ale ak by to prinieslo zelany vysledok, pokojne by som ho "vykuchal", aj tak ho uz pouzivam len na meteory 

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Pokud by Ti stacila jen dalkova spoust s casovacem na delsi casy ( pres "B" ), tak by stacilo naletovat 3 kabliky s nejakym konektorem paralelne k tlacitku spouste. To jsem udelal u jednoho stareho kompaktu. Ani to ale nemusi byt jednoduche - u toho kompaktu nemelo tlacitko privody letovane, ale zalisovane a musel jsem to napojit na titernem konektoru na druhem konci privodu. Slozitejsi ovladani moc nadejne nevidim.
Chystam vyrobu casovaca pre digifotaky Canon podla MP, nechavam vyrobit plosne dosky. Pokial by mal niekto zaujem o taky casovac, dajte vediet na mail ivan (dot) bpu (at) chello (dot) sk, lepsie sa vyraba nejaka mala seria ako jeden-dva kusy.
Zatial nemam ziadne kalkulacie ceny, zistujem predbezny zaujem t.j. kolko plosakov mam nechat vyrobit. Akonahle budem mat cenu celeho casovaca tak to sem urcite vlozim, pripadne zaujemcov budem kontaktovat mailom, aby sme nezatazovali ostatnych na fore.
Zatial nemam ziadne kalkulacie ceny, zistujem predbezny zaujem t.j. kolko plosakov mam nechat vyrobit. Akonahle budem mat cenu celeho casovaca tak to sem urcite vlozim, pripadne zaujemcov budem kontaktovat mailom, aby sme nezatazovali ostatnych na fore.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Dámy a pánové,
pokud máte doma starou Nokii 3310(3330), tak si ji nachystejte, do konce června dodělám projektík kterak využít tělo, LCD a akumulátor starých mobilů na časovač, takže celková cena nebude vyšší jak cca 300,-(samozřejmě bez mobilu). Právě píšu SW, takže návrhy a nápady co všechno by měl umět sem!
Luke 8)
pokud máte doma starou Nokii 3310(3330), tak si ji nachystejte, do konce června dodělám projektík kterak využít tělo, LCD a akumulátor starých mobilů na časovač, takže celková cena nebude vyšší jak cca 300,-(samozřejmě bez mobilu). Právě píšu SW, takže návrhy a nápady co všechno by měl umět sem!
Luke 8)

Luke napsal: ...takže celková cena nebude vyšší jak cca 300,-(samozřejmě bez mobilu). Právě píšu SW, takže návrhy a nápady co všechno by měl umět sem!Pekné. Škoda že už mám časovače na všetky svoje fotoaparáty. Ale ak chceš poradiť, čo by to malovedieť, tak sa stačí inšpirovať časovačom od Canonu TC-80N a pridať možnosť vytvoriť si užívateľské profily (zapamätanie si niekoľkých rôznych nastavení). To je podľa mňa to, čo ani jedna amatérska náhrada nevie.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- Alien_MasterMynd
FunTomas napsal:
Pekné. Škoda že už mám časovače na všetky svoje fotoaparáty. Ale ak chceš poradiť, čo by to malovedieť, tak sa stačí inšpirovať časovačom od Canonu TC-80N a pridať možnosť vytvoriť si užívateľské profily (zapamätanie si niekoľkých rôznych nastavení). To je podľa mňa to, čo ani jedna amatérska náhrada nevie.To planuju v dalsi verzi SW ve svem casovaci. Muzes si zadat pocty expozic, konkretni delky a tak a planuju, ze do EEPROM ulozim prednastavene expozicni sekvence
Pekné. Škoda že už mám časovače na všetky svoje fotoaparáty. Ale ak chceš poradiť, čo by to malovedieť, tak sa stačí inšpirovať časovačom od Canonu TC-80N a pridať možnosť vytvoriť si užívateľské profily (zapamätanie si niekoľkých rôznych nastavení). To je podľa mňa to, čo ani jedna amatérska náhrada nevie.To planuju v dalsi verzi SW ve svem casovaci. Muzes si zadat pocty expozic, konkretni delky a tak a planuju, ze do EEPROM ulozim prednastavene expozicni sekvence

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
FunTomas napsal: pridať možnosť vytvoriť si užívateľské profily (zapamätanie si niekoľkých rôznych nastavení). To je podľa mňa to, čo ani jedna amatérska náhrada nevie.Tohle umi muj casovac pro zatmeni Slunce v Turecku, dokonce pro dva fotaky s ruznymi zpusoby ovladani ( a umi je ridit soucasne a take napajet ). Zvlada i dost slozite programy se spoustou ruzne dlouhych expozic v ruznych intervalech - proste na foceni zatmeni. Jenze jsem to od Turecka jeste nepouzil, ani se to nedockalo definitivniho provedeni s krabickou. Snad pri pristim zatmeni, ale v jinem provedeni ( EEPROM integrovana v "lepsim" MCU, vsechno SMD, programovane pres ISP ) a asi jen pro jeden fotak - pro ten druhy si proste udelam jinou krabicku, malokdy potrebuju ridit oba najednou. Muj stary jednoduchy casovac je zkratka pro "normalni" pouziti pohodlnejsi - da se nastavit i poslepu za par sekund.
- Alien_MasterMynd
Prave kvuli tomuhle jsem pouzil ATmega8, ma EEPROM, ISP, podporu bootloaderu a tak a stoji necelych 30 korun 

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50