Dalekohled pro začátečníka
martinzk: Do menšího zvětšení bych moc nechodil. Tohle pak dobře přebírají triedry a binary. Pohled menším zvětšením je taky pěkný, ale měl by mít jakousi návaznost na binar. Jako příklad uvedu moje astro-nádobíčko.
U refráku 172mm mám nejmenší zvětšení 55x. Jednak je obloha ještě tmavá a pak např. ještě rozliším jasné kulovky na hvězdy. Zorné pole ještě široké a kulovky už rozložené. Je to hezký pohled.
Na menší zvětšení pak používám triedr 20x80, který pekně navazuje menším zvětšením a slušným výkonem.
a existuje neco co zveceni zmensi co ty okulary u nich je napsano ze pridavaji treba zvetseni 30x to je jako +30 nebo to udela minimalne 30x ?. me prave zajima i minimalne lip se pak zameruje a pak zvetsi
U refráku 172mm mám nejmenší zvětšení 55x. Jednak je obloha ještě tmavá a pak např. ještě rozliším jasné kulovky na hvězdy. Zorné pole ještě široké a kulovky už rozložené. Je to hezký pohled.
Na menší zvětšení pak používám triedr 20x80, který pekně navazuje menším zvětšením a slušným výkonem.
a existuje neco co zveceni zmensi co ty okulary u nich je napsano ze pridavaji treba zvetseni 30x to je jako +30 nebo to udela minimalne 30x ?. me prave zajima i minimalne lip se pak zameruje a pak zvetsi
Jestli jde především o lepší vyhledávání objkektů, tak si kup okulár s šírším polem asi 70-80st. a ohniskem do asi 30mm. Tyhle okuláry jsou dražší, ale pro účel vyhledávání, by mohl stačit i levnější. Kdyžtak se ale radši zeptej na případný okulár a požadovanou kvalitu obrazu.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Pokud se nemýlím, ten dalekohled má okulárový výtah pro 1 1/4" okuláry. Pokud ti tedy jde o hledání, důležitá je velikost zorného pole A ta je dána clonou zorného pole ( field stop) v okuláru a u těchto okuláru nemůže fyzicky být přes 28 mm. Podle typu okuláru to vychází na širokoúhlejším okuláru na F= 24 mm, u 50°na F=cca 30 mm. Oproti současnému okuláru si tak můžeš pomoci o cca 1/5 průměru pole - což asi není to, co bys od toho očekával. Na hledání a namíření dalekohledu je přeci hledáček, a ten v případě tohoto dalekohledu je v pohodě.
Pokud je na okulárech napsáno zvětšení, jedná se o mikroskopické okuláry a jejich ohnisko je 250/zvětšení
____
edit : okulár F 30 mm, 80° je 2", a ten do tvého dalekohledu nepůjde.
Pokud je na okulárech napsáno zvětšení, jedná se o mikroskopické okuláry a jejich ohnisko je 250/zvětšení
____
edit : okulár F 30 mm, 80° je 2", a ten do tvého dalekohledu nepůjde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pokud se nemýlím, ten dalekohled má okulárový výtah pro 1 1/4" okuláry
Ano pravda, asi to tak je. Já si nějak myslel, že má Dobson 8"
Tam by měl být OV 2"
Tam by měl být OV 2"
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Tam by měl být OV 2"
ne, jenom se mi libi dopson 6 ale minimalni zvetseni ma 48x a ja to chci jen zmensit a by mi to zaostrovalo na mensi vzdalenost.
ne, jenom se mi libi dopson 6 ale minimalni zvetseni ma 48x a ja to chci jen zmensit a by mi to zaostrovalo na mensi vzdalenost.Zkus si vyjasnit, co tedy chceš.
Menší zvětšení neznamená, že to půjde zaostřit na menší vzdálenost. S jakýmkoliv okulárem to bude podobné.
Pokud chceš co největší zorné pole, potom co nejdelší okulár - u tvého dalekohledu to je F30 mm = 40x
Co je to krátká vzdálenost ? Zaostření na menší vzdálenost než nekonečno se dosáhne vysunutím okulárového výtahu. Ale to je omezené konstrukcí. Takže na jak daleko?
A ještě musíš počítat při tomto průměru se stíněním sekundáru, který v delších okulárech jakoby ztmavuje střed zorného pole. Takže vše s rozumem.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zkus si vyjasnit, co tedy chceš.
Menší zvětšení neznamená, že to půjde zaostřit na menší vzdálenost. S jakýmkoliv okulárem to bude podobné.
Pokud chceš co největší zorné pole, potom co nejdelší okulár - u tvého dalekohledu to je F30 mm = 40x
Co je to krátká vzdálenost ? Zaostření na menší vzdálenost než nekonečno se dosáhne vysunutím okulárového výtahu. Ale to je omezené konstrukcí. Takže na jak daleko?
treba na 38x z tech 48x.
a proc mensi zvetseni nepujde zaostrit, kdyz to ma min 48x to mi to nezaostri ?
Prosím, zkus si ještě jednou přečíst, co jsem psal v předcházejících 2 příspěvcích.
Zaostřit půjde jak 48x, tak i 40x, ale na nakonečno. Se vzdáleností, na kterou zaostřuješ, tohle ( = zvětšení ) nemá nic společného.
Chceš to na nějaké blízké předměty nebo na vesmír ? Pokud na blízké, potom napiš na jakou vzdálenost.
----------
Jen si myslím, že nemáš ujasněné, co to je zvětšení, co to je zorné pole, jak to souvisí , jak se ostří....
Zaostřit půjde jak 48x, tak i 40x, ale na nakonečno. Se vzdáleností, na kterou zaostřuješ, tohle ( = zvětšení ) nemá nic společného.
Chceš to na nějaké blízké předměty nebo na vesmír ? Pokud na blízké, potom napiš na jakou vzdálenost.
----------
Jen si myslím, že nemáš ujasněné, co to je zvětšení, co to je zorné pole, jak to souvisí , jak se ostří....
Prosím, zkus si ještě jednou přečíst, co jsem psal v předcházejících 2 příspěvcích.
----------
-diky, jen nechapu ze pujde s tim dopsonem 6 ostrit i na 40x vzalenost.
-chci to na vesmir a obcas i na zem.
-vim ze zvetseni je 48x-120x a zorne pole je to co vidim okolo, cim vetsi zvetseni tim je zorne pole uzsi.
jinak ten dopson ze mi zda za tu cenu a parametry dobry.
----------
-chci to na vesmir a obcas i na zem.
-vim ze zvetseni je 48x-120x a zorne pole je to co vidim okolo, cim vetsi zvetseni tim je zorne pole uzsi.
jinak ten dopson ze mi zda za tu cenu a parametry dobry.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Tady si přečti, proč se ta montáž jmenuje tak, jak se jmenuje. Ať pořád nevymýslíš ty nejrůznější patvary. John Dobson
No, předpokládám, že jsme oba dva Češi. Tvoji větě ale nerozumím. Už 2x jsem ti psal, že zvětšení a vzdálenost jsou na sobě absolutně nezávislé veličiny. Takže jak zvětšení 10x , tak zvětšení 1000x bude zaostřeno zhruba ve stejné poloze okulárového výtahu. Nebude ale stejná poloha pro nekonečno a třeba 400m vzdálenost. Ale zase to bude stejné pro všechna možná zvětšení.
P.S : vzdálenost a zvětšení není totéž
Dobrý den,
jsem začínající amatérský astronom a pozorovatel obloh hvězd ...a zároveň student. Studuji fakultu strojní CVUT, a nemyslím si, že by někdy v mém případě pozorování případně fotografování vesmírných objektů v mém případě přerostlo v profesionální vztah, nicméně mě to moc baví. Proto se ptám jaký dalekohled si pro začátek pořídit? Měl jsem zatím možnosst vyzkoušet pouze valstní triedr a kamarádův čočkový starý dalekohled myslím, že to byl 10x50, ale nejsem si tím uplně jistý.
Je možné sehnat i nějaký z levnějších kousků (cca do 4000) kterým je možné i sem tam vyfotit fotografii klasickou digitální zrcadlovkou?
Děkuji za jakékolli relevantní názory
Martin Baláš
jsem začínající amatérský astronom a pozorovatel obloh hvězd ...a zároveň student. Studuji fakultu strojní CVUT, a nemyslím si, že by někdy v mém případě pozorování případně fotografování vesmírných objektů v mém případě přerostlo v profesionální vztah, nicméně mě to moc baví. Proto se ptám jaký dalekohled si pro začátek pořídit? Měl jsem zatím možnosst vyzkoušet pouze valstní triedr a kamarádův čočkový starý dalekohled myslím, že to byl 10x50, ale nejsem si tím uplně jistý.
Je možné sehnat i nějaký z levnějších kousků (cca do 4000) kterým je možné i sem tam vyfotit fotografii klasickou digitální zrcadlovkou?
Děkuji za jakékolli relevantní názory
Martin Baláš
Pročti začátečnickou sekci, Tvůj dotaz je tam mnohokrát rozebrán do detailů. Pak zkus konkretizovat svůj dotaz, rádi ti nejasnosti vysvětlíme. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- conkakrystof
Zdravím lidi, nechci zakládat nové vlákno, kdyžtak mě někam přesuňte 
Chci si koupit něco nového, měl sem rok obyčejný celestron. Můj rozpočet bude něco kolem 20 000 kč, nějaký doporučení ? Rád bych s tím i fotografoval (to vubec nevím jak funguje, mrknu do fóra) Děkuju !! Mezitím si pročtu tady forum a zkusím si najít odpověď, ale radši se i zeptám. Zatím ahoj, Kryštof

Chci si koupit něco nového, měl sem rok obyčejný celestron. Můj rozpočet bude něco kolem 20 000 kč, nějaký doporučení ? Rád bych s tím i fotografoval (to vubec nevím jak funguje, mrknu do fóra) Děkuju !! Mezitím si pročtu tady forum a zkusím si najít odpověď, ale radši se i zeptám. Zatím ahoj, Kryštof