Dalekohled pro začátečníka
terror569: Určitě dej vědět. Volba to je dobrá, ale každý, kdo si kupuje dalekohled, tak by měl mít základní přehled o dalekohledech. Snad není nutné tak spěchat.
No a přes to nové okno jsem vykoukal i trapéz s 60mm dalekohledem.
Je velký rozdíl pozorovat přes okno průměrem 60mm, nebo pak třeba dvoustovkou a větším dalekohedem.
No a přes to nové okno jsem vykoukal i trapéz s 60mm dalekohledem.
Je velký rozdíl pozorovat přes okno průměrem 60mm, nebo pak třeba dvoustovkou a větším dalekohedem.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Pro ty co tápou by to asi chtělo rozvést:
Do 60mm kukátka jde světlo přes nějak velkou plochu, kde nepravidelnosti v modením válcovaném skle nemusí být až tak strašně fatální, resp. jejich vliv se v tom malém průměru a při inherentních schopnostech a vadách optiky (Lídlskop) prostě ztratí.
Jenže u většího dalekohledu už jenom rozhození paprsků dané indexem lomu okna, při šikmém pohledu např. 200mm zrcadlem, udělá z rovnoběžného svazku koště co se k zrcadlu rozběhne klidně o centimetr i víc, plus vliv součtu nepravidelností v tloušťce a rovinnosti okna v kruhu 200mm v průměru (resp. při šikmém pohledu v patřičné elipse)... Stačí to jako ilustrace bordelu, který v optické cestě vznikne? Plus proudění mezi vnitřním a vnějším oknem, podél stěny domu...
Do 60mm kukátka jde světlo přes nějak velkou plochu, kde nepravidelnosti v modením válcovaném skle nemusí být až tak strašně fatální, resp. jejich vliv se v tom malém průměru a při inherentních schopnostech a vadách optiky (Lídlskop) prostě ztratí.
Jenže u většího dalekohledu už jenom rozhození paprsků dané indexem lomu okna, při šikmém pohledu např. 200mm zrcadlem, udělá z rovnoběžného svazku koště co se k zrcadlu rozběhne klidně o centimetr i víc, plus vliv součtu nepravidelností v tloušťce a rovinnosti okna v kruhu 200mm v průměru (resp. při šikmém pohledu v patřičné elipse)... Stačí to jako ilustrace bordelu, který v optické cestě vznikne? Plus proudění mezi vnitřním a vnějším oknem, podél stěny domu...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Já ti nevím, ale dnešní tabulové sklo je válcované ?
Moderní 2 a 3 skla - mezi nimi nemůže docházet k nějakému ( výraznému) proudění A že by se paprsky v 200 mm průměru do ohnisky rozběhly o 1 cm - to někdo takhle změřil ? U float skla?
Moderní 2 a 3 skla - mezi nimi nemůže docházet k nějakému ( výraznému) proudění A že by se paprsky v 200 mm průměru do ohnisky rozběhly o 1 cm - to někdo takhle změřil ? U float skla?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Díky moc za vysvětlení a odrazení od zbytečné investice. Když je to tak jak píšeš a budu vidět pořádně tak leda měsíc i kdybych měla kdovíjaký dělo, tak si říkám, že bude asi úplně nejlepší zůstat u Stelaria a roztřesenýho Lídlskopu. Zkusím ho tedy někdy hodit na záda a podívat se za městem. Předpokládám, že něčím co se vejde do tašky taky žádný zázraky neuvidím, tak to nechám opět na nějakou dobu u ledu a nevim, no. Můžu kdyžtak ještě poprosit o odkaz na nějaký "kvalitní přenosný dalekohled"? Nějaký co se vejde do batohu. Pokud tedy budu mít šanci vidět třeba i nějaké ty mlhoviny a tak.
Bohužel jsem extrémně asociální, takže nějaký srazy u mě nehrozí, [smiley=tongue.gif] spíš jsem si chtěla koukat sama z okna a představovala jsem si to jednodušeji.
Jen jsem tedy nepochopila, proč by z okna nemělo být vidět to samé co z balkonu. Nemyslel jsi že se snad chci dívat přes okenní tabuli? Tím Lídlskopem pozoruji Saturn a vidím i prstenec. Ale je to samozřejmě jen bílý puntík s prstencem.
Ahoj,
bydlim (resp. ted uz moc ne) na Kosutce, takze muzu potvrdit, ze z tveho mista toho z deep-sky fakt moc neuvidis. Pokud nemas auto a chces pozorovat sama, tak to budes mit trochu slozitejsi.
Ja to delam tak, ze si sbalim maly dalekohled, sednu na vecerni autobus smer Karlovy Vary (stavi u Severky) a jedu k Bezverovu. Jsi tam za pul hodiny a mas velmi dobrou oblohu, ktera je uplne nekde jinde nez to co nam z ni zbylo v Plzni. No a rano stejnou cestou zpatky
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
michal.b Ahoj, díky za tip. A co máš ta dalekohled? Když budu chtít nějaký menší cestovní, aby s ním bylo přesto pořádně vidět, tak se asi docela prohnu, co?
MilAN: dnešní sklo je lité takže jsou v něm minimální vady a tlouška je dost přesná.
MilAN: dnešní sklo je lité takže jsou v něm minimální vady a tlouška je dost přesná.To já vím, proto jsem reagoval na příspěvek FrantaB.- to jsou matoucí informace a čekal jsem , že se k tomu autor vyjádří - upřesní nebo opraví svůj příspěvek č. 1831
Float sklo-na to jsem zapomněl, nikdy jsem takové neměl. Víceskla budou taky jiná pohádka. Mea culpa... U toho válcovaného v dvojitém oknu, vnitřní od vnějšího 23 cm pokud si dobře pamatuju, to mám změřené. Na vnější sklo jsem dal clonu s dvěma dírkami 5 cm nad sebou a pak si polohu prošlých paprsků zviditelnil jejich rozkladem na spektrum přes hranu malého akvária nakloněného tak aby hrana byla co nejvíc kolmo na směr paprsků-a výchozí body "rozprsku" spektra byly přes 6 cm od sebe ve vzdálenosti slabě přes metr od okna. Je to už drahně let, ale pamatuju si to pořád. přes tohle okno se nedalo koukat ani triedrem.
I kdyby moderní skla dělaly jenom nula nula nic, tak šest lomů v termoizolačním trojskle a kde jsme-jednotlivé barvy stejně vstoupí do objektivu nebo na primár už trošku rozhozené, takže obraz nebude nic moc...
I kdyby moderní skla dělaly jenom nula nula nic, tak šest lomů v termoizolačním trojskle a kde jsme-jednotlivé barvy stejně vstoupí do objektivu nebo na primár už trošku rozhozené, takže obraz nebude nic moc...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Válcovaná skla pro okenní tabule se od r.1988 už u nás nevyrábějí - pouze float ( první linka již v r. 1969)
Pokud nejsou skla příliš klínovitá ( a to nejsou, ) dá se u objektivu D=150 mm použít při pozorování i zv. přes 100x Samozřejmě, kvalita se zhoršuje při šikmějším pohledu.
Pokud nejsou skla příliš klínovitá ( a to nejsou, ) dá se u objektivu D=150 mm použít při pozorování i zv. přes 100x Samozřejmě, kvalita se zhoršuje při šikmějším pohledu.
Ahoj, díky za tip. A co máš ta dalekohled? Když budu chtít nějaký menší cestovní, aby s ním bylo přesto pořádně vidět, tak se asi docela prohnu, co?
Vetsinou vozim 150mm skladaciho dobsona. Ale v principu si dovedu predstavit i vetsi prumery, cca do 300mm se to porad da sbalit do velikosti prenosneho zavazadla, viz treba tady: http://www.sumerianoptics.com/en/
Samozrejme cena odpovida zakazkove vyrobe.
Vetsinou vozim 150mm skladaciho dobsona. Ale v principu si dovedu predstavit i vetsi prumery, cca do 300mm se to porad da sbalit do velikosti prenosneho zavazadla, viz treba tady: http://www.sumerianoptics.com/en/
Samozrejme cena odpovida zakazkove vyrobe.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Zdravím,
rovněž přemýšlím o koupi hvězdářského dalekohledu a celkem se mi líbí tento http://www.infoto.cz/astrodalekohledy/t ... pro-90-mak - nemáte někdo nějaké zkušenosti? Potřebuji ho spíše k hobby účelům
Díky
rovněž přemýšlím o koupi hvězdářského dalekohledu a celkem se mi líbí tento http://www.infoto.cz/astrodalekohledy/t ... pro-90-mak - nemáte někdo nějaké zkušenosti? Potřebuji ho spíše k hobby účelům
Díky
LubosHa: Vítej na AF. Je zbytečně drahý. Co od dalekohledu očekáváš? Kde dalekohled koupit se vyřeší pak.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Zdravim,
Som uplny zaciatocnik a rad by som si zaobstaral dalekohlad pre pozorovanie krajnych planet slnecnej sustavy a deep-sky objektov. Byvam v malej dedinke kde su dobre podmienky uz len zo strechy domu no lepsie podmienky by boli za dedinou mimo osvetlenia. Rad by som aj fotil. Cenovy strop by som nechal na 2500€ (cca 68000 CZK). Vesmir ma vzdy bavil citam/pozeram mnoho knih, dokumentov atd. Prehlad na oblohe mam aj bez dalekohladu a rad by som si rozsiril obzor do vacsih hlbok.
Dakujem
Som uplny zaciatocnik a rad by som si zaobstaral dalekohlad pre pozorovanie krajnych planet slnecnej sustavy a deep-sky objektov. Byvam v malej dedinke kde su dobre podmienky uz len zo strechy domu no lepsie podmienky by boli za dedinou mimo osvetlenia. Rad by som aj fotil. Cenovy strop by som nechal na 2500€ (cca 68000 CZK). Vesmir ma vzdy bavil citam/pozeram mnoho knih, dokumentov atd. Prehlad na oblohe mam aj bez dalekohladu a rad by som si rozsiril obzor do vacsih hlbok.
Dakujem
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 562673/2#2][splithere][/link][splithere_end]
Pro uživatele Mateje: vím, že jsi svoje rady myslel dobře, ale nemusíš se snažit poradit za každou cenu. Tebou poskytnuté informace byly moc povrchní a zkratkovité zároveň. Jak tady má jeden vážený kolega v podpisu, někdy je lepší žádná rada než ta špatná.
Pro uživatele Mateje: vím, že jsi svoje rady myslel dobře, ale nemusíš se snažit poradit za každou cenu. Tebou poskytnuté informace byly moc povrchní a zkratkovité zároveň. Jak tady má jeden vážený kolega v podpisu, někdy je lepší žádná rada než ta špatná.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
Dakujem
Vítej na fóru. Ze všeho nejdřív ti doporučím přečíst si tyto první informace pro začátečníky. To proto, aby sis především uvědomil, že pozorování je něco diametrálně odlišného od focení. A potom čti tady ve vláknech pro začátečníky a věř, že najdeš určitě odpovědi na svoje otázky. Všechno se tady probíralo už nesčíslněkrát. Chce to jen trochu vlastní píle a trpělivosti.
Dakujem
Vítej na fóru. Ze všeho nejdřív ti doporučím přečíst si tyto první informace pro začátečníky. To proto, aby sis především uvědomil, že pozorování je něco diametrálně odlišného od focení. A potom čti tady ve vláknech pro začátečníky a věř, že najdeš určitě odpovědi na svoje otázky. Všechno se tady probíralo už nesčíslněkrát. Chce to jen trochu vlastní píle a trpělivosti.