Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Ak ta smiem trochu poopravit, tak podla mna to nie je tak celkom pravda. Ustavit ju musis iba ak potrebujes pouzivat pohon montaze, pripadne GOTO. Ked viem, ze chcem iba pozorovat a nepotrebujem pri tom pohon, tak montaz takisto len postavim (a nemusim sa ani snazit mierit na polarku), poistne sroby necham uvolnene a pohybujem tubusom rovnako volne ako vy, co mate dobsony Wink. Je to uplne jednoduche.
A už jsi to zkoušel ? EQ montáž bez ustavení je spíše na obtíž, to už raději ustavit a využít možnosti snadného ručního sledování objektu na jedné ose.

Dobson. bedýnka ve skutečnosti také leží na třech bodech i když to tak nemusí vypadat, kdyby to byla celá plocha tak by to nešlo na zem položit bez vyklání (pokud by to nebyla rovná plocha)

Pohyb a zaměřování s dobsonem je intuitivní a snadný, pozorování na neustavené EQ montáži jde, ale to je, jako bys chtěl stát při pozorování na jedné noze .. jde to ;)
mravecm1

Příspěvek od mravecm1 »

Rekmarik: samozrejme, ze som to skusal. A nie len skusal, robim to tak casto. Ustavovanie na polarku robim iba vtedy, ked sa "pokusam" fotit DSO. Inak casto len postavim montaz priblizne (len od oka) smerom na sever a pozorujem. Niekedy pripadne este zapnem pohon. Samozrejme, ze to koli nepresnemu ustaveniu trochu uteka, ale podstatne menej ako bez pohonu :).
A pohyb po oblohe nie je podla mna o nic komplikovanejsi oproti AZ. Ako u AZ tak aj u EQ je to len otazka zvyku. Intuitivne ti pripada to, na co si zvyknuty  ;)
SkyWatcher N200/1000, montaz NEQ-5 Pro GOTO, Canon 1100D, komakorektor RCC 1, pointacia s QHY5-II Mono + hladacik 9x50
Miroslav M.

Příspěvek od Miroslav M. »

No to je už moc veľa. Ako študent si niečo také momentálne dovoliť nemôžem. :D
Ulkesh: Ďakujem za tipy. :)
Bill

Příspěvek od Bill »

Ved kedze ustavenie na polarku nepotrebujem, mozem to mat otocene lubovolne Wink
No já bez Goto nic nenajdu, takže aplikuju jógu/stretching nebo otáčím v kruzích ::)
M:736 750 113
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Samozrejme, ze to koli nepresnemu ustaveniu trochu uteka, ale podstatne menej ako bez pohonu Smiley.
No proč ne, pořád lepší než to položit uplně naslepo. Já takto taky pozoroval, ale mně moc nevyhovovalo přenášení a poponášení celé EQ5ky když jsem se chtěl zaměřit na uplně jinou stranu a objekt, a zjistil že je ta poloha příliš krkolomná .. ale než jsem si to stačil pořádně osvojit a ustavovat tak jsem přešel na dobsona.
Miroslav M.

Ešte by som sa chcel opýtať - máte tu niekto skúsenosť s Hlohoveckým Astronyxom? Dá sa objednaný teleskop vyzdvihnúť aj na predajni v HC alebo mi ho privezie kuriér? Prípadne tá služba, že mi ukážu, ako s ním pracovať. Predpokladám, že je platená. Je tak?
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Miroslav M.: tie otázky ohľadom dodávky ďalekohľadu, prípadne jeho inštalácie je predsa najlepšie riešiť priamo v Astronyxe. Sprostredkované informácie nemusia byť presné.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

ja som kupoval v Astronix uz davnejsie a spokojnost. Tovar mi prisiel postou. Neviem ako teraz.

Riesil som aj reklamaciu a taktiez vsetko prebehlo postou k mojej spokojnosti.
Miroslav M.

FunTomas: Máš pravdu, ale názory ich zákazníkov mi nesprostredkuje vôbec. Samozrejme že sa informujem aj u predajcu.

Lamid ďakujem. :)
k.fredy

Příspěvek od k.fredy »

Zdravím všechny nadšence do astronomie, jsem tu nový, sice toto forum pročítám už skoro týden (a mimochodem je úplně výborné), ale registroval jsem se až nyní. Chtěl bych si pořídit nějaký dalekohled, ale moc si nejsem jistý, tak bych chtěl poprosit jestli by jste mi jako zkušenější mohli poradit, bydlím v Praze, což je asi problém, protože z Prahy toho asi moc nevykoukám a s autem mám malinko problém, takže bych potřeboval něco co budu moci převážet MHD v krosně a v ruce. Nikdy jsem dalekohled neměl tedy krom triedru, takže bych upřednostňoval nějaký spíš menší a levnější k seznámení a pak uvidím, když mě to chytne ještě víc, tak časem bych šel i do lepšího, ale pro začátek jak píšu spíš něco skromnějšího, myslím, že by mi úplně vyhovovalo když bych s tím mohl pozorovat zatím jen měsíc v dobré kvalitě a pak třeba průlety satelitů a nebo planety naší sluneční soustavy. Můžete mi prosím nějaký takový dalekohled doporučit? Přeji všem pěkný večer. Karel

Edit: mám takový tip, co byste řekli na tento: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3532.html
nebo na tento: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3533.html
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Pokut chceš koukat především na Měsíc a planety, tak to uvidíš i uprostřed Prahy, není nutno nikam jezdit kvuli tmě. Za tmou je dobré vyjet v případě, že chceš koukat na galaxie, mlhoviny a i hvězdokupy.
Obecně platí, že na planety je potřeba větší zvětšení, než na DeepSky objekty, což s malým průměrem dalekohledu je problém. Jestli máš nějaký solidní fotografický stativ, tak by se dal využít pro nějaký menší Maksutov.
třeba:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3743.html
nebo:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ucher.html

Ten Vixen mám, a s 12mm okulárem jsem celkem slušně pozoroval tmavé pásy na Jupiteru.
Od těch průletů satelitů si moc neslibuj. Největší je ISS a ta když je nad hlavou, tak je velká asi jako Jupiter, ostatní satelity jsou mnohem menší, takže i s velkým dalekohledem uvidíš víceméně jen tečku.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
k.fredy

Příspěvek od k.fredy »

Děkuji za odpověď. A co nějaký malý Newton, ten by pro moje začátky nevyhovoval?
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Koukat se dá s jakýmkoli dalekohledem. Čím větší průměr, tím lepší.
Čočkové dalekohledy jsou dlouhé, mají barevnou vadu, a jsou při stejném průměru dražší než zrcadlové. Newtony mají dobrý poměr cena výkon, ale taky jsou dlouhé a hůře skladné. Katadioptrické dalekohledy jsou kompaktní a při krátkém tubusu nabízí dlouhé ohnisko. Cena je zhruba mezi Newtonem a refraktorem. S průměrem 100mm uvidíš planety a Měsíc v podstatě stejně, ať je to refraktor, newton, nebo katadioptr, ale cena, hmotnost a skladnost se může velmi lišit.
Takže zvaž co je pro tebe nejdůležitější a pak se rozhodni.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Regulus

Příspěvek od Regulus »

A z těch zrcadlových dalekohledů, které by byly přenosné v ruce, snad jen skládací stolní varianta:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

k.fredy: Nazdar! Týden je málo, já čtu AF už několik let a ještě nemám všechno přečtené Kdybys zabrousil o stránku dozadu (tady v "začátečnících") našel bys tohle: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1260273368 Problematika výkon vs. přenosnost se tam řešila mockrát, nejprve přečti, pak se ptej. Je zbytečné tu (v nevhodném vlákně) znova klást již zodpovězené dotazy.

PS: Snad se nebudeš zlobit že jsem Tě hned z kraje "sprdnul", ale skutečně se tady už většina těchto otázek řešila mockrát, chce to hledat a číst. Ať to Karell nemusí pořád přesouvat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Odpovědět