Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
deneb

Příspěvek od deneb »

Kontrolní otázka: "Nejde tam zajet s károu/dvoukolákem?"
vla

Příspěvek od vla »

Sourwey: Máš s tím nějaké zkušenosti? Pokud ano, tak sem s nimi. Já mám zkušenost, že to jde bez problémů.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bill

Příspěvek od Bill »

Já mám zkušenost, že to jde bez problémů.
Ono tohle je silně individuální. Já mám ještě jeden kacířský nápad - koupit si na planety a Měsíc klasického dobsona 150/1200, nikam ho netahat a pozorovat z domu. Opravdu nevím, jaký je rozdíl mezi Jupiterem před barákem a Jupiterem ve větší tmě. Je to spíše otázka seeingu a možného úniku tepla z oken, dveří ap. Ale to určitě stačí najít vhodného fleka v rozmezí pár desítek metrů. A do tmy na DSO něco přenosnějšího - třeba triedr s možností dobastlení UHC filtrů ap.
M:736 750 113
Sourvey

Příspěvek od Sourvey »

Jaké je třeba mít zkušenosti-jen říkám že tahat 12-15kg tak daleko na zádech mi připadá, ne moc příjemné...
Bill: celkem dobrý kacířský nápad-)
Bill

Příspěvek od Bill »

tahat 12-15kg tak daleko na zádech mi připadá, ne moc příjemné...
Tohle je věc odhodlání - když vezmeš kovovou kostru ze staré krosny (jednu jsem bohužel před pár měsící věnoval), a pevně to k ní připevníš, tak to není nic nereálného. Spíše bych řekl, že odhodlaný člověk musí unést o dost více na takovou krátkou vzdálenost. Když si vezmeš stan, spacák, karimatku, vařič, nějaké to jídlo a vodu, tak jsi na podobné váze a dá se s tím chodit celý den. Já bych se nebál ani te původní kombinace 150/750 + EQ3 se závažím s tím, že bych to používal převážně doma a občas se hecnul a udělal si DSO výlet. Ale můj názor je, že EQ má smysl jenom s pohonem RA osy, bez toho je to spíše zbytečná komplikace.
M:736 750 113
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Jaké je třeba mít zkušenosti-jen říkám že tahat 12-15kg tak daleko na zádech mi připadá, ne moc příjemné...
Bill: celkem dobrý kacířský nápad-)
Je opravdu pro tazatele relevantní informace "Sourvey nerad nosí něco na zádech"? Pro běžného zdravého člověka neni 15 kilo v batohu žádný problémů, důkazem budiž miliony trekkerů po celym světě - pokud má tazatel problém s nošením takových věcí - třeba má špatný záda, nebo zhoršenou mobilitu - tak to ví jistě sám a dokáže to posoudit, ale skutečnost, že to vadí tobě, je naposto nepodstatná.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Vykuk

Příspěvek od Vykuk »

Osobně bych byl pro větší průměr, tedy Newtona. S montážemi zkušenosti nemám. Nicméně to hmotnostní omezení je dost drastické (nechápu proč, pokud by se třeba na tu krosnu či spíše do opravdu kvalitního batohu s konstrukcí vešlo všechno, a odpadlo by pak tahání čehokoliv v rukách). Samozřejmě je to o fyzické kondici a zdraví, to pak přes to nejede vlak.
PS: Dál raději ani nečti.
Samotného mě stále ještě prudí, že se mi nepovedlo narvat tělo SW 10" do batohu (kousnul se mi u komorové přepážky na těch plastových středech), ve kterém jsem jeden týden nosil po Šumavě 20 kg nákladu po lesních cestách i mimo ně. Denně jsme s dvěma cca 55letými "dědky" dělali kolem 17ti až 25ti km, a když jeden z těch kamarádů asi 5tý den mimo civilizaci vyndal z báglu 3 plechovková půllitrová piva, nemohli jsme být šťastnější - ale to už jsem odbočil.
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

A teď opravdu poslední otázečka - existují v ČR (příp. v západním Slovensku/jižním Polsku) specializované obchody, kde bych si to vše mohl osahat, nebo si to musím objednávat z netu a ze stránek firem jako Orion, Meade nebo Celestron?

Možná už zbytečně, ale přeci jen malou rekaci. ..

Z celého Tvého rozsáhle popisovaného dotazu mi tato část připadá nejefektivnější coby řešení volby optimálního dalekohledu pro Tvé potřeby ..
A totiž jet se podívat do specializované prodejny a na místě si pohovořit o jednotlivých variantách, vidět a potěžkat si je, udělat si představu a oskladnosti a přenositelnosti ..
(já jsem se vždycky hodně dozvěděl a mohl si také vyzkoušet v obchodě Supra Praha)

Když vezmeme v úvahu, že finanční hranice je někde do 10000,- váhová - do 10kg, tak se reálné možnosti blíží právě tomu lidlskopu :(

Můj pohled na to je asi takový: pokud se už člověk má nadřít s přesunem na pozorovací stanoviště - musí to stát za to - tedy aby tam byla tma a taky aby ten dalekohled už měl větší aperturu a ten rozdíl oproti běžným podmínkám byl opravdu markantní a člověk si to mohl teda pořádně užít.
A nebo pohodový výlet s lehkým přenosným dalekohledem, který ale bude v té udávané cenové a váhové relaci jen opravdu spíše takové kukátko .. (jooo ale ty hranice co už je dřina a co ještě ne jsou rozhodně hodně individuální.. jak tady již bylo zmiňováno )

No ale když ji MILUJEŠ tak přece není co řešit ;)

Fieldy-cz

Příspěvek od Fieldy-cz »

Z celého Tvého rozsáhle popisovaného dotazu mi tato část připadá nejefektivnější coby řešení volby optimálního dalekohledu pro Tvé potřeby ..A totiž jet se podívat do specializované prodejny a na místě si pohovořit o jednotlivých variantách, vidět a potěžkat si je, udělat si představu a oskladnosti a přenositelnosti .. (já jsem se vždycky hodně dozvěděl a mohl si také vyzkoušet v obchodě Supra Praha)
Přesně tak. Když jsem na začátku přemýšlel o všemožných variantách, moc mi při rozhodování pomohl právě pan Zahajský. Také mohu jeho prodejnu jen doporučit. Ne nadarmo se říká " Lepší jedenkrát vidět než destkrát slyšet ".
Gvezdoslav

Příspěvek od Gvezdoslav »

Tak, teď už jsem v tom opravdu zmatený. Co jsem si pročítal místní vlákno o binokulárech, tak to by taky nebyl špatný nápad, možná do mých začátků by se lepší triedr hodil lépe, nevážilo by to moc a přenosné by to bylo až až. Jak to tak vidím, tak se na triedr nebo dalekohled vykašlu a spokojím se s mýma slabýma očima. :D
@Bill:tvůj kacířský nápad se mi zamlouvá!
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Tak, teď už jsem v tom opravdu zmatený. Co jsem si pročítal místní vlákno o binokulárech, tak to by taky nebyl špatný nápad, možná do mých začátků by se lepší triedr hodil lépe, nevážilo by to moc a přenosné by to bylo až až. Jak to tak vidím, tak se na triedr nebo dalekohled vykašlu a spokojím se s mýma slabýma očima. :D
@Bill:tvůj kacířský nápad se mi zamlouvá!Jako proč né, akorát to moc nebude na ty planety ;)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Já mám ještě jeden kacířský nápad - koupit si na planety a Měsíc klasického dobsona 150/1200, nikam ho netahat a pozorovat z domu.
Tohle jsem už naznačil v opovědi č. 558.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
deneb

Příspěvek od deneb »

Teď tu někdo prodává Maka http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1391780407 bez Hypíků a k tomu montáž
weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

no já mám tohohle Maka na SLT montáži. Maka mám v bedně na nářadí komplet, montáž do druhý ruky.
Sice s tím chodím jen z bytu do auta, ale vzhledem k možnostem parkování chodím i kilometr. :'(
je to jak lehkej nákup...
i s bednou, pár okulárama, hledáčkem, hranolem, motorovým ostřením (navíc), ovladačem, kabelama (navíc) a čelovkou to má 8.1kg bez tý montážičky.

myslím že ve spojení s lehkou AZ montáží by to mohlo být k úvaze...

ale je to do ruky, ne na záda...
a taky je to dost dlouhý ohnisko, na DSO to není žádná výhra...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
lukes.rada

Příspěvek od lukes.rada »

doporučíte Dalekohled CELESTRON #21049 POWERSEEKER 127/1000 EQ (CDD)
Odpovědět