Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Neseženeš, nebo seženeš v bazaru trochu větší. Další, ale dražší možnost je koupit tohle http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3657.html, nebo 200mm ten stojí 21 peněz a pak by šlo dobře fotit planety a Měsíc. DSO už moc né. Tam je třeba už pořádná paralaktika.
Být tebou, tak koupím běžného dobsna, jak plánuješ a po získání zkušeností zkusit to foto.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

Ono časem zjistíš, že sestava na focení a sestava na pozorování nemají moc společného - na focení DSO je zapotřebí slušná paralaktika a buď dobrý objektiv, nebo ED refraktor + rovnač. Dá se použít i Newton + komakorektor, ale to už ta paralaktika musí být opravdu pořádná.

Bill
M:736 750 113
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Jak už tady bylo zmíněno, není astrofoto jako astrofoto a některé kousky lze provádět i s dobsnem.
http://www.supra-dalekohledy.cz/astrofoto/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MajkAstro

Příspěvek od MajkAstro »

To astro až nakonec protože jsem pochopil že to bude chtít hodně přáce ale na začátek budu zkoušet program pro USB kameru wxAstroCapture mám náhodou fullhd webku s fullhd chipem tak zkusím s tím něco vyrobit protože je tam jednoduše nastavitelná expozice ale nečekám od toho zázraky i když některým se podažilo na webku slušný fotky.
robertprague

Příspěvek od robertprague »

Ahoj, jsem začátečník a mám Bresser Pollux 150/1400 na EQ2. Po pár začátečnických pokusech měsíc, jupiter apod. jsem z manuálu zjistil, že mám poměrně špatnou světelnost f/9,3. Jelikož bych časem rád fotil na moji zrcadlovku a snad se dostanu i k DSO tak zvažuji, zda to s tímto teleskopem má smysl nebo zda se mám posunout o pár tříd či třídu výše. Cenově vychází nejlépe teleskopy na Dobsonu, ale s tím se zase údajně (jak jsem se zde dočetl) nedá fotit. Neporadili byste mi zda to opravdu nejde nebo nějaký postup co si případně pořídit? Budget: 20-30k. Díky.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ahoj.

Takové nejběžnější vybavení je refraktor SkyWatcher ED 80/600: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3509.html

Z druhé ruky tak od 6 tis. Kč

Montáž něco jako EQ/CG5. Časem reduktor k tomu refraktoru, aby jsi měl rovné pole a lepší světelnost a něco na pointaci. Stačí redukce k běžnému hledáčku a buď kamera QHY5(nebo podobná, jde i webka) + noťas (trošku opruz na nošení a napájení), nebo nějaký autonomní guider. Bohužel dobrá je asi jenom Lacerta a ta už se ti asi do rozpočtu asi nevleze. Nebo ještě je TV guider + videokamera.

Podívej se na astrofotky.cz - skoro u každé fotky je napsáno, čím to je focena. Když si dáš rozšířené hledání, tak můžeš hledat i podle vybavení.
Taky si počti tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1244978912

Bill

robertprague

Příspěvek od robertprague »

Díky za radu. To je šílený jak se do toho člověk vysype...
mysticek

Příspěvek od mysticek »

Zdravím Vás,

v prvom rade chcem poďakovať či už autorovi tohto fóra, tak aj ľudom ktorý sem prispievajú za prehľadnú KOPU informácii :)

Tak teraz k veci - kúpil som si Teleskop Celestron PowerSeeker 70 EQ - dostal som cenovú ponuku za nový kus s 2 rokmi zárukou, ktorá sa jednoducho neodmieta. A teraz čakám na dodávku každý jeden deň a neviem sa dočkať dňa, kedy ho konečne budem môcť vyskúšať. Viem, že to nieje dáka extra trieda, ale chcem sa opýtať na akú kategóriu objektov sa s ním mám zamerať.

Som úplný začiatočník, cez teleskop som ešte oblohu nesledoval, hviezdy poznám len mierne nadpriemer voči ostatnej verejnosti, avšak sledovanie hviezd je jedna z vecí, ktoré si viem predstaviť že budem robiť celú noc a fakt ma to bude baviť. Obloha ma fascinuje, hlavne si nikdy nenechám újsť obdobie perseidov.

Sledovať budem z balkóna aj to bude možné, ale určite budem chodiť na pár miest mimo mesto, kde chodievam sledovať perseidy.

Takže otázku som položil - na akú skupinu objektov sa mám zamerať?

Za odpoveď Vám všetkým ďakujem :)
Možno, že najdôležitejšou časťou reality sú naše sny..
Bill

Příspěvek od Bill »

Určitě zkus Měsíc - ale nejlepší je, když je ho jenom půlka, teď je úplněk a nejsou vykresleny krátery. Pak kometu Panstars, Jupiter hned zvečera, později Saturn ...

Více informací najdeš tady na AF.

Bill
Jakub77

Příspěvek od Jakub77 »

pro mysticek:

Ahoj,

gratuluji ti k zakoupení prvního dalekohledu. Ve tvém případě tedy platí, že jakýkoliv dalekohled, kterým budeš sledovat oblohu je dobrý dalekohled. Nicméně, nepočítej s tím, že uvidíš zázraky. Tento dalekohled je dobrý na seznámení se s oblohou (i když triédr nebo malej dobson 130/650 by ti možná udělali větší službu). Zaměřit se můžeš na Měsíc, planety a se sluneční fólií na Slunce. Pozorování z balkónu je dost ošemetné a hodně záleží jak jsi osvětlený z okolí. A také pokud vím, tento dalekohled má dost mizerný stativ, takže když ti trochu zafouká, budeš z toho asi otrávený.... Co sledovat právě nyní ti popsal Bill nebo to můžeš sledovat zde: http://www.astro.cz/clanek/5683

Nicméně ti přeji mnoho dobrých zážitků a čisté nebe s bezvětřím  :)
Sky-Watcher 200/1200mm 8” Dobson, FirstScope Celestron 76/300mm, Auriol 10x50
V.Silvestr

Příspěvek od V.Silvestr »

Ahoj po přečteních Vámi psaných doporučeních jsem se rozhodl ke kopupit dalekohledu reflektoru 200/1200 na montáži dobson akorát nevím ktreou značku zvolit , jaký příslušnství popřípadě přikoupit a jestli je dobrý si nechat dalekohled poslat poštou kvůli požkození při přepravě nevím jak je takový dalekohled choulostíví na nárazi a tak. Děkuji za příspěvky :)
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

Ahoj po přečteních Vámi psaných doporučeních jsem se rozhodl ke kopupit dalekohledu reflektoru 200/1200 na montáži dobson akorát nevím ktreou značku zvolit , jaký příslušnství popřípadě přikoupit a jestli je dobrý si nechat dalekohled poslat poštou kvůli požkození při přepravě nevím jak je takový dalekohled choulostíví na nárazi a tak.  Děkuji za příspěvky
Ahoj, je celkem jedno jakou značku. Sky Watcher je nejlevnější, určitě vyhoví, o něco dražší GSO Deluxe má lepší okulárový výtah a lepší pohyb bedny(takový jemnější).
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

V.Silvestr: Přepravy se bát nemusíš. Dokoupit můžeš nějakou mapu noční oblohy a baterku s červeným světlem. Nějaké okuláry k dalekohledu dostaneš a zatím budou stačit. I tak ale můšeš dokoupit asi 7mm okulár na větší zvětšení 171x na pozorování planet.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
V.Silvestr

Příspěvek od V.Silvestr »

Děkuju za rady :)
umburo

Příspěvek od umburo »

Chci se zeptat na tento dalekohled. http://www.mall.cz/dalekohledy-hvezdars ... 14eq-31042
V popisu je napsáno, že má stolní stativ a nikde nejsou uvedeny rozměry, není tím náhodou myšleno, že ten stativ je takový cvrček, že když s ním půjdu ven, tak si musím vzít ještě třeba stoličku abych u toho nemusel ležet??? :-[ :P
Odpovědět