CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
Boramyr: Díky za polopatické vysvětlení - hlavně přes SZ.
Ostatním taktéž děkuji.
Alnitak jsem si vybral, protože v atlase leží na "čáře" 05h 40m a chtěl jsem tím předejít chybnému určení rektascenze odhadem. Doufal jsem, že třeba ta chyba vychází z toho, že nebydlím u Orloje a bude stačit vždy provést stejnou opravu výsledku. Ale dnes jsem si to podle své chybné úvahy spočetl ráno v 6 pro Spicu a vyšlo mi to akorát - tzn. že i nutná oprava se mění v závislosti na azimutu a je to tudíž v terénu za chodu nepoužitelné. Doufal jsem, že mrknu na staré hvězdné digitálky na ruce, do atlasu a za minutu bez nutnosti použití vědecké počítačky, tabulek a osobního počítače budu znát z hlavy výsledek. Chjo.
P.S. Orion najdu, šlo mi hlavně o směr a pak už se nějak "chytit". Potíž je trochu v tom, že každý asi máme trochu jinou představivost - naříklad Lev mi připomíná tělo dětské malovánky prasátka - ale větší hvězdná mapka než ta co byla k Lidlskopu už je objednaná (papírovou od Astro Cabinetu jsem ještě nanašel).
Ostatním taktéž děkuji.
Alnitak jsem si vybral, protože v atlase leží na "čáře" 05h 40m a chtěl jsem tím předejít chybnému určení rektascenze odhadem. Doufal jsem, že třeba ta chyba vychází z toho, že nebydlím u Orloje a bude stačit vždy provést stejnou opravu výsledku. Ale dnes jsem si to podle své chybné úvahy spočetl ráno v 6 pro Spicu a vyšlo mi to akorát - tzn. že i nutná oprava se mění v závislosti na azimutu a je to tudíž v terénu za chodu nepoužitelné. Doufal jsem, že mrknu na staré hvězdné digitálky na ruce, do atlasu a za minutu bez nutnosti použití vědecké počítačky, tabulek a osobního počítače budu znát z hlavy výsledek. Chjo.
P.S. Orion najdu, šlo mi hlavně o směr a pak už se nějak "chytit". Potíž je trochu v tom, že každý asi máme trochu jinou představivost - naříklad Lev mi připomíná tělo dětské malovánky prasátka - ale větší hvězdná mapka než ta co byla k Lidlskopu už je objednaná (papírovou od Astro Cabinetu jsem ještě nanašel).
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
CG-5 Advanced - problém
Rekl bych ze neni nutne "videt" na obloze to, co by mela souhvezdi predstavovat, ale spis naucit se poznavat napadne obrazce hvezd - a to prijde casem a praxi. Asi malokdo vidi v Kassiopeji kralovnu (kazdy vidi W), Lev neni zadny lev, ale mys a Strelec je cajova konvice. Jestli jeste nemas, tak urcite stahni Stellarium a muzes si s nim hrat za dlouhych zimnich (zatazenych) veceru - da se krasne nastavit tak, aby pohled verne odpovidal skutecne obloze.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
CG-5 Advanced - problém
Jestli by nebylo pro začátek lepší držet se zavedených názvů.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
CG-5 Advanced - problém
Zdravím, mám jeden dotaz ohledně pozorování .. proto tohle vlákno, vhodnější jsem nenašel .. klidně mě přesuňte (astronomický humor a pod:) )
Ti z Vás kteří už nějaký ten pátek pozorujete .. řešili jste jestli u toho mít to druhé oko zavřené (to unavuje obličej) nebo otevřené .. (to poněkud ruší že ..) nebo překryté .. třeba rukou nebo páskou..
Já docela uvažuju že si možná nějaký průh látky na to druhé oko pořídím.
Jen by mě zajímalo, jestli se takovou "prkotinou" zabývám sám a nebo se to tu taky řešilo..
Ti z Vás kteří už nějaký ten pátek pozorujete .. řešili jste jestli u toho mít to druhé oko zavřené (to unavuje obličej) nebo otevřené .. (to poněkud ruší že ..) nebo překryté .. třeba rukou nebo páskou..
Já docela uvažuju že si možná nějaký průh látky na to druhé oko pořídím.
Jen by mě zajímalo, jestli se takovou "prkotinou" zabývám sám a nebo se to tu taky řešilo..
CG-5 Advanced - problém
Je to tu vícekrát,alespoň jedenodkaz:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 011801/0#4
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 011801/0#4
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
CG-5 Advanced - problém
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
CG-5 Advanced - problém
Mám 67 rokov a mám refraktor 70/420mm + 32 mm okulár Celestron OMNI Plossl. Nemám odskúšanú túto kombináciu, preto sa pýtam, či nebude veľká výstupná pupila pre môj starecký zrak.
Ďakujem za radu.
Ďakujem za radu.
CG-5 Advanced - problém
Průměr oční pupily pro tento věk se udává pod 4 mm
CG-5 Advanced - problém
Zvětšení je 420/32=13,125x
Velikost pupily je 70/13,125=5,333mm
Pro pupilu 4mm by to chtělo zvětšení 70/4=17,5x
Takže by to chtělo okulár 420/17,5=24mm
32mm je tedy zbytečně dlouhý
Velikost pupily je 70/13,125=5,333mm
Pro pupilu 4mm by to chtělo zvětšení 70/4=17,5x
Takže by to chtělo okulár 420/17,5=24mm
32mm je tedy zbytečně dlouhý
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
CG-5 Advanced - problém
Takže 32 mm okulár som zbytočne kupoval. Mám okulár ZOOM 8-24 mm, ktorý bude akurát.
CG-5 Advanced - problém
Já bych to až tak zbytečné neviděl, možná budeš v rozporu s teoretickou výstupní pupilou, ale při menším zvětšení a větším zorném poli okuláru by mohl být přínos ve velkém zorném poli, třeba i za cenu mírného úbytku prošlého světla vstupní pupilou oka. A pokud si okulár necháš nebudeš rozhodně jediný, kdo takovýmto způsobem dosahuje na velké zorné pole při pozorování.
CG-5 Advanced - problém
Určitě je dost případů, kde nebude vadit úbytek nějakých 40%.
Přesto stojí za zvážení, jestli nepoužít okulár, kdy nedojde k takové ztrátě světla a který bude mít stejně velké zorné pole -např. mírně širokoúhlý okulár TS Planetary F 25mm, s 60°polem - v podobné cenové úrovni.
Přesto stojí za zvážení, jestli nepoužít okulár, kdy nedojde k takové ztrátě světla a který bude mít stejně velké zorné pole -např. mírně širokoúhlý okulár TS Planetary F 25mm, s 60°polem - v podobné cenové úrovni.
CG-5 Advanced - problém
To je určitě lepší řešení, jen jsem si říkal, že bych nejprve vyzkoušel to co mám a pak řešil prodej či výměnu.
CG-5 Advanced - problém
Také mám své roky, a proto jsem se snažil tento problém nastudovat. Zatím jsem zjistil toto: Pokud se celá výstupní pupila vejde do zornice, je plošná jasnost objektů nepřímo úměrná zvětšení. Největší plošná jasnost je dosažena, pokud se výstupní pupila přesně kryje se zornicí. Při větších výstupních pupilách záleží na typu dalekohledu. U refraktoru je to tak, že o to, o kolik světla přijdeme tím, že se ztratí na duhovce a tolik se zase plošné objekty zmenší, takže plošná jasnost se se zmenšujícím zvětšením nemění. Vlastně vidíme totéž, jako kdybychom se dívali s dalekohledem s menším průměrem a to takovým, že by se výstupní pupila přesně kryla se zornicí. Jistě jste si všimli, že třeba při denním pozorování v přírodě s triedrem dejme tomu 7x50, který dává výstupní pupilu 7mm nevzniká žádný problém i když se ve světle bez ohledu na věk zornice stáhne na malý průměr.
Jiné je to u reflektoru, kde ve výstupní pupile je ve středu tmavá skvrna odpovídající stínu sekundárního zrcátka. Tam se se zvětšující pupilou zvětšuje i tato skvrna, takže plošný jas se se zvětšením průměru výstupní pupily bude ztrácet.
Nicméně sám používám reflektor a nejdelší ohnisko okuláru mi dává jistě výstupní pupilu větší (6mm), než je průměr zornice (cca 4mm) a přesto okulár rád používám při vyhledávání objektů. Takže u refraktoru bych se takových poměrů vůbec nebál.
Jiné je to u reflektoru, kde ve výstupní pupile je ve středu tmavá skvrna odpovídající stínu sekundárního zrcátka. Tam se se zvětšující pupilou zvětšuje i tato skvrna, takže plošný jas se se zvětšením průměru výstupní pupily bude ztrácet.
Nicméně sám používám reflektor a nejdelší ohnisko okuláru mi dává jistě výstupní pupilu větší (6mm), než je průměr zornice (cca 4mm) a přesto okulár rád používám při vyhledávání objektů. Takže u refraktoru bych se takových poměrů vůbec nebál.
SW 305/1500 Dobson, ED100+Vixen Porta II